Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana lasera KSS-213B

Klepa3d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam następujący problem:

Odtwarzacz CD w mojej wieży (Sony MHC-NX1) od jakiegoś czasu ma bardzo poważne problemy z odczytem płyt - zarówno CD-R jak i oryginalnych. Czyszczenie i regulacja napięcia lasera niewiele pomogły, postanowiłem więc wymienić laser. Z samą wymianą częsci nie pownienem mieć problemu ale mam kilka wątpliwości odnośnie wyboru odpowiedniego lasera ponieważ ten wystarczył tylko na 3 lata intensywnego używania i chciałbym jeżeli to możliwe wymienić go na coś lepszego i trwalszego. I tak:

1) zajechany laser to KSS-213B - czy muszę zamontować dokładnie taki sam? Jeżeli nie to jaki byłby odpowiedniejszy?

2) czy oznaczenie KSS-213B oznacza konkretny model konkretnego producenta czy też jest to jedynie oznaczenie typu lasera dostępnego u wielu producentów, jeżeli tak to którego producenta lasery uznawane są za najlepsze?

https://www.audiostereo.pl/topic/6619-wymiana-lasera-kss-213b/

www.elektroda.pl się kłania. Można stosować zamiennie KSS-213C, D, E, F i będzie działać. Podobno warto dołożyć trochę grosza do oryginalnego lasera made in Japan. Chińskie podróbki są przeciętnej jakości.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

wymienialem wczoraj wlasnie 213 B

kupiony na aukcji Pana powyzej

operacja zajmuje 3 minuty

wyciagasz sam wozek (plastykowa zawleczka trzpienia) wymieniasz wpinasz tasme i juz.

Ukryta Zawartość

Fakt wymiana całego bloku optycznego jest bardzo prosta,tym bardzej że nie ma potrzeby przeprowadzenia regulacji odczytu lasera, jak to ma miejsce w cd Pionnera lub starszych modelach Technicsa gdzie potrzebna jest duża wprawa aby zestroić odczyt.Generalnie 213C lub D są chyba najlepsze i jak wymieniać to proponuje na takie.......oczywiście pamietamy o usunięciu zwory z cyny na bloku optycznym,bo inaczej będziemy zdziwieni tym,że "nowy laser,a nie działa".

pozdrawiam

• 3 lata później...

Vinyl_pl, 26 Lut 2004, 17:52

>

Ukryta Zawartość

>wymienialem wczoraj wlasnie 213 B

>kupiony na aukcji Pana powyzej

>operacja zajmuje 3 minuty

>wyciagasz sam wozek (plastykowa zawleczka trzpienia) wymieniasz wpinasz tasme i juz

Tak Tak jak wiesz gdzie zwora i już kiedyś to zrobiłeś.

naprawdę jak to zrobisz to się będziesz śmiać wymieniłemwłaśnie w moim HD750 wyciągałem TRZY RAZY ale zrobiłem włączyłem forum i znalazłem zworę i zagrało odrazu mamnadzieję że moje klopoty się skończyły.

pozdrawiam dzięki za te wpisy i niebać się

Ukryta Zawartość

• 11 miesięcy później...

Witam

Nie che zakladac nowego watku - mam pytanko ktos napisal ze jezeli wymieniac laser kss-213b to na ''c'' lub ''d'' bo sa lepsze... czy to prawda?? w czym sa lepsze? trwalsze? lepiej beda czytac cd-r/w ? z gory dzieki za info

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Wersja C chyba była do sprzętu przenośnego, w każdym razie nie zaszkodzi taka. Te lasery mają możlisość czytania CD-RW, ale dodatkowo by było to możliwe taką opcję musiał przewidzieć i zastosować producent w serwosterowaniu. CDR będzie czytać równie dobrze jak płyty tłoczone, jeśli jest jakiś problem z ich odczytem to winna jest płyta, i jej wypalenie, utrata jakości w czasie.

Wymieniłem laser w moim odtwarzaczu sony cdp 510xe , na taki sam - kss213b - (za 25zł cały napęd z silnikami; współcześnie klepany przez chińczyków) i czyta płyty RW , nie robi żadnego problemu, mimo, że producent napewno nie dał takiej opcji (odtwarzacz jest chyba z 1997 roku).

• 4 miesiące później...

Witam

Nigdy tego nie robiłem ,ale z tego co czytam to proste jak byk :) czy ktoś mi powie co lepiej kupić

to:

KSS213A Laser CD KSS 213B metalowe tulejki -22zl z tego sklepu ;

Ukryta Zawartość

czy może całość :

Ukryta Zawartość

Mam zużyty laser w denonie i ktora opcja jest lepsza i łatwiejsza dla laika ktory nigdy tego nie wymieniał i musi sam to wymienic :)

POZDR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie podróby tylko "części generyczne" ;-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

operton ale kolega josef pisal ze i tak caly mechanizm mi sie nie przyda bo w tym modelu nie da sie wymienic go

uwaga - w DCD 735 mechanizm jest zintegrowany z kontrolerem - nie włożysz typowego gotowca

kup samą głowcę lasera a nie cały mechanizm bo go i tak nie włożysz (silniki od napędu są przylutowane bezpośrednio do płytki drukowanej to raz, dwa że są innaczej umieszczone)

jak nie ma samych głowic to kup mechanizm i przełożyć głowicę do cedeka

wiec kupic tylko glowice ....czy sam ja jestem w stanie zamontowac ?

POZDR

• 1 miesiąc później...

No i kupilem sama glowice ale jak odkrecilem cedeka to teraz kompletnie nie wiem jak usunac stara glowiec jak sie tam do niej dostac , odczepilem jedna szeroka tasme i wykrecilem wszystkie srubki ale dalej nie moge sie dostac nie wiem jak i jak odczepic ten trzpien prowadzacy glowice...ktos pisal ze to trwa 3 minuty ...dla mnie to jest chyba nie do przejscia jako laika :((((( POMOCY

No udało sie po licznych próbach i zmaganiach tylko teraz powiedzcie laikowi gdzie jest ta zworka,czy jest to co oznaczylem na fotce ,bo po analizie starego lasera na to mi wychodzi ze to chyba "ona" :)))

Czekam na pomoc !!!!

POZDR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Mam krótkie pytanie do znawców:

Czy laser TEAC KSM213CJM Laser Optical Head Assembly jest odpowiednikiem SONY KSS-231B ?

Wyglądają praktycznie identycznie .

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

KSM to nie laser tylko cała mechanika z takim laserem.

Jeśli Teac stosuje te KSSy to może to być właśnie to.

Ale KSSy produkuje Sony to są ich lasery a nie Teaca. C w miejsce B powinien pasować.

Molibden, 29 Kwi 2010, 20:58

Dzięki za podpowiedź. Faktycznie skupiłem się nie na tym napisiku co trzeba.

Oznaczenie KSS-213C było obok samego lasera. Zgodnie z sugestiami zawartymi w tym wątku udało mi się bez większego problemu wymienić laser w rotelu RCD-971. jak dla mnie to sukces :)

Wcześniej na początku niektórych płyt strasznie rwał nagrania. Teraz gra jak nowy. Faktycznie te lasery są bardzo tanie i nie trzeba elektronika aby go wymienić.

jozuehyt, 30 Kwi 2010, 09:03

>a co jeśli szuflada sama się otwiera podczas słuchania muzyki?

>czy to wada lasera, czy serwo, czy o co chodzi?

wyłacznik krańcowy. Zabrudzony, zaśniedziały, zapaprany smarem, ma zimnego luta lub jest po prostu zepsuty.

bobaj, 30 Kwi 2010, 08:51

Na elektrodzie kiedyś wyczytałem, że "to kolejne wersje tego samego lesera i różnych producentów" .

Jeśli będzie wszystko do siebie pasować nie powinno byc problemów.

Ja wczoraj zamiast KSS-213B zamontowałem KSS-213C i działa bez zarzutu.

jozuehyt, 30 Kwi 2010, 09:03

>a co jeśli szuflada sama się otwiera podczas słuchania muzyki?

A grzebałeś w nim coś wcześniej czy stało się tak samo, w trakcie użytkowania?

Wczoraj pobawiłem się w wymianę lasera i w pewnym momencie szuflada też mi zaczęła szaleć.

Ale okazało się, że przed demontażem przed wyjęciem zasilania nie wyłączyłem przycisku na przednim panelu i zaczęła mi dziwnie chodzić. Potem skumałem i było już OK :)

1)Mój CD od nowego nie czyta płyt jeśli jest pozostawiony na stand by (pilotem), kręci płytą ale nie ma tego charakterystycznego "skrzypnięcia" po którym powinien pojawić się TOC - i pokazuje NO DISC. Po wyłączeniu i włączeniu wyłącznikiem sieciowym (na obudowie) wszystko jest OK. Kręci płytą i słychać te charakterystyczne zgrzytnięcie i jest TOC.

2)Przez jakiś czas miał tę przypadłość , że sam się zamykał, np. przy zmianie płyty - wyciągam płytę a on się zamyka; naciskam OPEN otwiera się i od razu zamyka; albo zamyka się po chwili; albo podczas wkładania płyty - ciężko było załadować płytę! Nie było żadnych reguł podczas tego samoczynnego zamykania - czasami nawet się samoczynnie nie zamykał, czekał na komendę,

:-)

ale jak już załadowałem to grał OK.

3)podczas odtwarzania zdarza się , że na wyświetlaczu pojawia się OPEN i szuflada wyjeżdża sama, zdarza się to raczej na pierwszych kilku ścieżkach, ale żadnych reguł nie udało mi się zaobserwować,(nowe, stare, CDRy, tłoczone)

czasami się otworzy 1 raz na płytę a czasami wcale, czasami gra cały dzień i się nie otwiera samoczynnie.

Usterka nr 1 występuje od nowości ale da się z nią żyć, po prostu po słuchaniu wyłączam wyłącznikiem i nie ma problemu. Ale wydaje mi się, że to ma jakiś wpływ na inne usterki.

Usterka nr2 występowała jakiś czas (z pół roku), a od kilku tygodni zanikła, za to pojawiła się usterka nr3.

Rozkreciłem go, żeby sprawdzić czy może coś nie jest poluzowane, ale nic nie zauważyłem.

Zdarza się też, że po załadowaniu płyty wyświetlacz "głupieje" i zanim wyświetli TOC to na przemian szybko wyświetla różne komendy LOADING CLOSE OPEN. Czasami jak go lekko puknąć " z góry" w obudowę to też się otwiera. Ogólnie to trudne określić co mu jest ale coś mu dolega i nie wiem czy to sam laser? czy oprogramowanie?

Proszę o radę, może ktoś będzie wiedział o co tu chodzi?

Załączam kilka fotek które zrobiłem po rozkręceniu.

Ukryta Zawartość

post-16650-100005807 1272636037_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

post-16650-100005805 1272636226_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.