Skocz do zawartości
IGNORED

Recenzja Wharfedale, a B&W.

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do Was nastepujace pytania:

1 Czy ktos sluchal i moze ocenic i porownac kolumny Wharfedale Pacific Evolution 30 lub 40 (w danych technicznych czterdziestki roznia sie tylko jednym wymiarem, tzn. sa wyzsze i dla nich producent podaje o 5 Hz nizsza czestotliwosc dla dolnego poziomu pasma przenoszenia), z B&W 603 S3 lub 604 S3 ? Porownujac ceny nowych, to Evo 30 kosztuje tyle samo, co 603, natomiast Evo 40 jest okolo 1,5 tys. zl tansza od 604.

2 Czy ktos wie, czy byly jakies testy, recenzje Evo 30 (40) w polskich czasopismach ?

4 Czy mozna zaufac zamieszczonej w prasie zagranicznej ( ,,What Hi-Fi ? Sound & Vision (Anglia) ) recenzji.

Na forum nie raz czytalem, jaka jest Wasza opinia o recenzjach prasowych. Czy te same opinie i wiarygodnosc trzeba odniesc do recenzji takze w prasie zagranicznej ?

Oto tekst recenzji:

WHARFEDALE Pacific Evolution 30

Kolumny podłogowe

(źródło: ,,What Hi-Fi ? Sound & Vision (Anglia) 2003-03-01)

Wharfedale Evo 30 – 5 gwiazdek i zwycięzca testu

Marcowy numer (2003) “What Hi-Fi ? Sound and Vision” zawiera test sześciu zestawów nowych głośników wolnostojących.

„Jeśli oczekujesz od swoich głośników sięgania głęboko basem i mocnego uderzenia, podłogowce są najlepszym rozwiązaniem. Sprawdzamy sześć.

Sześć wież w tym teście reprezentuje znaczącą część każdego zestawu hi-fi. Aby mogły pokazać na co je stać wymagają odpowiedniej jakości kosztujących niemało komponentów, warto więc zastanowić się nad ich wyborem.

Liczy się pierwsze wrażenie a to mówi przede wszystkim, gdy się patrzy na nasze głośniki - . To prawda, lecz dla nas najważniejsze to jego jakość a nie głębokość. Oczekiwaliśmy krótkich uderzeń, mnóstwa kopa, wyrazistości i przezroczystości. Czy prosiliśmy o zbyt dużo ? W tym przedziale cenowym – chyba nie. W końcu chodzi tu o Twoje ciężko zarobione pieniądze ...”

W teście wzięły udział następujące głośniki:

AAD – E48, wynik 3/5 gwiazdek,

KEF – Q5, wynik 4/5 gwiazdek,

Mission – m53, wynik 3/5 gwiazdek,

Monitor Audio – S6, wynik 4/5 gwiazdek,

Rega – Ela, wynik 3/5 gwiazdek,

Wharfedale – Pacific Evo 30 – 5/5 gwiazdek, zwycięzca testu

„Za: Mocny bas, skala dynamiki, jakość konstrukcji, zaokrąglone kształty.

Przeciw: wymagają średniego lub dużego pomieszczenia aby pokazać na co je stać.

Werdykt: Połącz głębie basu głośnika wolnostojącego z łatwością kontroli głośnika podstawkowego: rezultatem jest doskonałe małżeństwo.

Ewolucja ? Bardziej rewolucja: nowa linia głośników Wharefedale’a jest czymś dużo więcej niż tylko upgradem serii Pacific. Zmiany są bardzo radykalne ale najbardziej widoczną jest rezygnacja ze sterczącego na górze głośnika wysokotonowego. Tweeter teraz wniknął w konstrukcję obudowy Evo 30 – po to by poprawić dyspersję i wykorzystać możliwości usztywnionej, w stosunku do poprzednika, obudowy. Pod tweeterem znajdują się dwa 17 cm głośniki kewlarowe odpowiadające za przetwarzanie niskich i średnich częstotliwości. Wharfedale uważa że kewlar stanowi prawdziwy przełom w technologii głośnikowej ale trzeba umieć wykorzystać jego możliwości. Membrany są zatem wykonane z podwójnego, krzyżującego się splotu, dzięki czemu fale stojące powstające wewnątrz obudowy są lepiej absorbowane.

Posłuchaj Evo 30 i zmiany w brzmieniu położą Cię na łopatki. Stojąc na kolcach i będąc odsunięte od ściany, głośniki brzmią po prostu doskonale – niskie częstotliwości są bardzo dynamiczne i precyzyjne a dźwięk dociera dokładnie i o czasie.

Włącz ciężkie basem Roots Manuva a podłogowce Wharefedale’a pozostaną doskonale niewzruszone. Kipiące energią Vivaldiego w znakomity sposób zobrazują doskonałość dynamicznego kontrastu – natężenie dźwięku szybko zmienia się z głośnych pasaży w ciche, spotykając się z doskonałym zrozumieniem głośników tworzących dobrze wypełnioną scenę muzyczną. Ponadto uderza niezwykła spójność oraz pięknie wyważona prezentacja dźwięku testowanych głośników.

Już wiesz jak polubiliśmy Evo 30. Są pięknie wykonane i pasują do każdego wnętrza."

Podsumowanie:

„Evo są jedynymi głośnikami w tym teście które zdobyły 5 gwiazdek więc nie trzeba umysłu geniusza by domyśleć się, że właśnie te głośniki zwyciężyły. Należy jednak pamiętać że nasze cztery gwiazdki oznaczają że testowane urządzenie jest bardzo dobre a opisane głośniki mają mnóstwo zalet. Zaokrąglony KEF i Monitor Audio są pięknie wykończone i oferują doskonałą średnicę, lecz charakterystyka basu umieszcza te głośniki przede wszystkim w systemach kina domowego.

Futurystyczne Mission zaciekawiły nas wyglądem i, początkowo, dźwiękiem, lecz po dłuższym słuchaniu zmęczyły nas brakiem subtelności. Regi, choć są szybkie i dobrze zintegrowane, za dużo kosztują. I nawet AAD – najtańsze w tym zestawieniu, mimo iż dobrze radzą sobie z głośnym dźwiękiem, mając bardzo kliniczne brzmienie, pozostawiają uczucie niedosytu.

Pozostają Evo 30 z porywającym basem, zapierającą dech w piersiach skalą dynamiki i precyzją detali. Głośniki zostały zaprojektowane przez ten sam zespół który stworzył Głośniki Roku, Quady 11Ls i wiele ze znakomitych rozwiązań Quadów znalazło się w serii Evolution. Wharefadale postawił bardzo wysoko poprzeczkę , sprawiając że bardzo trudno będzie je teraz pokonać konkurencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/6566-recenzja-wharfedale-a-bw/

musisz posluchac, ja poszedlem do sklepu kupic wlasciwie evo30, polegajac wlasnie na what-hifi, ale nie popelnilpem bledu i najpierw posluchalem, a akurat byly tez takie KEF Q5, i bez wahania wybralem kef-y. roznica o klase. przynajmniej dla mnie. b&w tez sluchalem, ale w innym sklepie i porownywalem z innymi zupelnie kolumnami. sa niezle jednak nie mam bezposredniego porownania. to kwestia gustu ostatecznie - mi podpasowaly kef-y, moze Tobie takie bw na przyklad. dla mnie B&W ujdzie dopiero od serii 700 wzwyz.

co do basu, to wlasnie evo30 w/g mnie maja bas mniej zdyscyplinowany niz kef, poza tym ogolna klarownosc i kultura brzmienia, oraz wykonanie przy kefach zdyskwalifikowaly evo30 zupelnie, jesli chodzi o mnie. w bezposrednim porownaniu evo30 gfraly jakby zza kotary. oba glosniki byly mniej wiecej podobnie wygrzane, gralo to na amplifikatorze. a bylem na nie napalony (evo30) jak wpadlem wydac kaske. dziewczyna tez - maja piekny kolor :) (ten brazowy)

What Hi Fi to najgorszy z brytyjskich magazynów. To tak naprawdę kolorowy folder reklamowy. Jednak nawet gdyby był najlepszy i najrzetelniejszy, to i tak nic nie zastąpi własnych uszu i rozumu.

Swoją drogą fajnie piszą. Tweeter jest w obudowie żeby poprawić dyspersję. Wcześniej jak w Pacificach był tweeter w obleśnej plastikowej tubce nad pudełkiem to pewnie też po to żeby poprawić dyspersję, bo z całą pewnością nie wygląd.

Lutek, zamiast wydawać kasę na zagraniczne magazyny wydaj ją na polski bilet do miasta z salonem odsłuchowym i opowiedz nam wrażenia - co się tobie podobało, a co nie. Jak będziemy mieli przynajmniej przybliżone informacje co do Twoich oczekiwań, upodobań, to może łatwiej będzie doradzić.

pitdog -> Jaka jest cena (sklepowa) KEF Q5

Zbig -> " W jednym z ostatnich AV dwugłośnikowe wolnostojące Pacifiki oceniono jako przeciętne." -

Czy byly to modele o ktorych pisze ? Z jakiego miesiaca jest to AV ?

Jarzabek -> Zgoda, ale gdzie ja znajde sklep (najblizej Poznan), w ktorym beda mieli jednoczesnie kilka modeli z podobnego pulapu cenowego. Jesli interesuja mnie np. modele o ktorych pisze ( no niech by byl jeszcze KEF Q5,

ktory wybral pitdog ), to musialbym ich posluchac w tym samym miejscu i czasie, aby obiektywnie ocenic, co mi sie podoba najbardziej. Muzg ludzki nie bardzo zapamietuje rozne niuanse brzmienia, jesli minie troche czasu od jednego do drugiego odsluchu. Poza tym w innym sklepie podlacza do innych klockow, no i akustyka pomieszczenia bedzie inna. Boje sie, ze wtedy dopiero bede mial metlik w glowie i najprawdopodobnie niczego nie wybiore. Ja przynajmniej - abym mogl ocenic - musialbym sluchac w jednym miejscu, a kolumny musialyby byc przelaczane blyskawicznie. Do tego - tak sadze - najlepiej, gdybym sluchal tego samego nagrania, a nawet tej samej sekwencji - chyba ze roznice w brzmieniu bylyby znaczne.

Co do preferencji, to gralem kiedys spory okres czsu na gitarze basowej, wiec wiecie na co będę zwracal szczegolna uwage. Dźwięk wole blisko - nie slyszany w kolumnach albo jeszcze dalej, tak jak np. w radiu - jakis taki przymulony, daleki, jak za jakas zaslona itp.. Sprezysty, miesisty, konturowy, zdyscyplinowany bas, tak, aby w brzmieniu struny gitary basowej czy kontrabasu dalo się slyszec cos ze "sprezyny" (oczywiście wiele tez zalezy od sposobu i jakosci nagrania, jakiego się slucha), a nie tylko niskie, gluche, przymulone brzmienie.

Jakies buczenie, dudnienie, przedluzanie dzwieku basu raczej nie bede mogl zniesc ( tu duzo bedzie tez zalezec od wytlumienia pomieszczenia ). Nie wiem czy ten bas dobrze okreslilem, ale Wy na pewno wiecie o co chodzi.

Co do sopranow i srednicy, to bardzo wiele przeroznych slow okreslajacych te brzmienia można wyczytac w czasopismach, jak również Wy ich uzywacie, ale na podstawie okreslen slownych i tak nie wiem, jak to powinno prawidlowo brzmiec. No chyba, ze w trakcie odsluchu odczuje cos, co będzie mi przeszkadzac jak np. bardzo wyostrzony sopran, ze az odczuwa się znieksztalcenia, a nawet bol w uszach, jakies takie przedluzone brzmienie spolglosek takich jak: " s", "c" itp. ( slysze to w sprzecie powszechnego uzytku ).

Tak, to były Evo 20. Numer z lutego lub ze stycznia '04, muszę sprawdzić. Natomiast ja słuchałem Evo 30 lub 40 z NAD 521BEE i 352. Wydały mi się raczej ciepłe i nieco ospałe, najlepiej zabrzmiały w klasyce.

> lutek cena sklepowa 4000 lub nawet 4200, ale powinienes kupic nowe za najwyzej 3800, chyba ze od handlarza na allegro to jeszcze taniej, ale akurat ja z typka zrezygnowalem i wolalem nieco doplacic, a kupowac bez nerwow i elegancko. hamidlo i tchorz do tego.

Zbig -> Piszesz, ze " W jednym z ostatnich AV dwugłośnikowe wolnostojące Pacifiki oceniono jako przeciętne."

Teraz podajesz, ze byly to Evo 20.

Evo 20 posiadaja tylko jeden glosnik srednio - niskotonowy ( o wysokotonowym nie wspominam, bo wiadomo, ze jest w kazdym modelu), obudowa jest mniejsza, i roznia sie parametrami od Evo 30 czy tez 40. Evo 30 i 40 natomiast, posiadaja dwa glosniki - sredniotonowy i niskotonowy, a obudowa np. Evo 40 ma 1070 mm wysokosci. Sadze, ze powinny grac znacznie lepiej. Ale jak ? - tego na razie nie wiemy, bo jest na ten temat tylko jedna opinia. Poczekamy, moze pojawia sie dalsze.

Lutek, na stronie Wharfedale'a jest broszurka o Pacificach Evo. Wynika z niej, że Pacific 30 i 40 różnią się jedynie wysokością (zastosowane głośniki są te same, taka sama jest też szerokość i głębokość obudowy). Wedle danych inne jest zejście z basem (strojenie bas refleksu?). W 30 i 40 są zastosowane te same głośniki co w 20, czyli zapewne barwa dźwięku może być zbliżona. Inna jest tylko konstrukcja - w 30 i 40 jest tzw. 2,5 drożna, tzn. jeden głośnik (ten niżej) odpowiada tylko za basy do 200 Hz i jest odcinany, a drugi odpowiada za basy i średnie (odcinany według danych na 2,8kHz), a powyżej gra miękka kopułka.

pitdog-->

ja natomiast miałem okazje dłuższego jednoczesnego odsłuchu Pacific Evo 20 i Kef Q5, na pierwszy rzut oka lub raczej ucha bardziej efektowne byly Kefy, ale już po godzinie słuchania , coraz bardziej zaczoły podobać mi się Pacyfiki.

Jeżeli chodzi o muzykę klasyczną i instrumentalną, jazz itp. to moim zdaniem są Wh. są lepsze. Napewno można ich słuchać dłużej bez zmęczęnia. Także dla mnie wykonanie Wharfedale bardziej mi się podoba (ale to rzeczcz gustu). Ponieważ Kef Q5 to klasa Wh. Evo 30 a nie 20, więc podejżewam że 30-tki powinny grać jeszcze lepiej.

Ale jak większośc twierdzi, każy musi sam odsłuchać i potem zdecydować.

pozdrawiam

[obrazekLUKASZ-92469_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Lutek

Skoro możesz odwiedzić Poznań i bierzesz pod uwagę kolumny w cenie Pacific Evo 40, to powinieneś w tamtejszym Top HiFi posłuchać Vienna Acoustics Mozart. A we Frippie ESA Ostinato i Meritum.

Witam!

Evo 30 zrobiły na mnie duże wrażenie i to nie tylko pod względem muzycznym. Ciekawa forma i wykonanie 1 klasa - w rzeczywistości wyglądają lepiej niż na zdjęciach.

Dzwięk. Hmm. Sam mam Mirage i przy nich wysokie tony Evo wydawały mi się troche zapiaszczone i ostre. To wrażenie zniknęło jednak po podłączeniu ich w domu u kolegi dla którego je wybieraliśmy. Wzmacniacz Onkyo 9711 gra z nimi prawie tak ciepło jak z mirazami. W sklepie słuchałem ich z Rotelem R-02 i było bardzo ostro.

Co do ceny - 3800zł ale to cena wywoławcza:-)

Kupilismy je w sklepie z gwarancją za.... 2900zł.

Zbig -> Czy chodzi o Ostinato 2 i Meritum 1 ? Ostinato sa wentylowane do przodu i boje sie klopotow z ustawieniem. Nie mam oddzielnego salonu do sluchania, a w pokoju - jesli trzeba bedzie mocno odsunac od sciany - moze to nieciekawie wygladac. Ale jak bede w Poznaniu, a beda mieli te modele o ktorych mowisz, to oczywiscie poslucham.

Co do Mozart, to nie znam - bede musial poszukac w necie.

Przemo -> Czy mam rozumiec, ze w sklepie az tyle zeszli z ceny ? Wydaje sie to nieprawdopodobne. Czy Wy sami

proponowaliscie cene az o tyle nizsza, tzn 2900 i na taka sie zgodzili, czy moze mieliscie odwage proponowac jeszczae nizej, a oni zeszli do tej kwoty ?

>Lutek

Pacifiki są dobre w kwestii obudowy z giętego mdf i ogólnie wykończenia - okleina, cokoły, porządne gniazda.

Natomiast przetworniki są podobno te same co w dwukrotnie tańszej serii Diamond.

Dlatego poszukałbym jeszcze czegoś, choćby aby porównać. Ok. 4000 zł do wydania jest warte zachodu i ograniczanie się do dwóch firm wydaje mi się nierozsądne.

Lutek-> Taką cenę znalazłem w necie i nie dociekałem czy to przemyt czy nie. Do sklepu zadzwoniłem, żeby się umówić na odsłuch. W czasie tej rozmowy szczerze powiedziałem, że chcę ich tylko posłuchać bo mam je nagrane w cenie 2900. Sprzedawca poprosił mnie o telefon i oddzwonił z informacją, że są gotowi sprzedać mi Evo 30, które mają na sklepie, czyli w jasnej okleinie. Podjechałem i na miejscu ustaliliśmy, że jednak dadzą radę przy drobnej zaliczce sprowadzić nam Evo 30 w ciemnej okleinie w cenie 2900.

Podsumowując - zaproponowałem taką właśnie cenę.

Zbig-> Co do przetworników też słyszałem taką opinie ale miała ona postać "słyszałem, że ktoś mówił, że...."

Jak ktoś faktycznie porównywał osobiście te przetworniki to proszę o wpis.

Evo 30 są warte swojej ceny - 2900PLN :)))

>Przemo

Jest to opinia z recenzji Evo 20 w lutowym AV. Faktycznie na zdjęciach z tejże i z wcześniejszej recenzji Diamond 8.2 przetwornik niskośredniotonowy wygląda tak samo (w Evo jest przykręcony do obudowy 6 wkrętami a w Diamondach czterema).

>fufu oczywiscie, wszystko w koncu to kwestia gutsu, mnie KEf zupelnie nie meczy, graja w zasadzie ciagle i jest ok, EVO30 zbyt przytlumiony dzwiek mialy jak na moj gust i tyle, zbyt matowa barwa i slabsza scena. zaznaczam, ze to wlasnie Wharfedale chcialem kupic, bardzo mi sie podobaly.

co do jakosci wykonania, to zdecydowanie wharfedale sa gorsze, takie detale: bass reflex - niespasowane dwa odcinki rurki, dalsza czesc rury to jak rolka tekturowa z papieru toaletowego, okleina naturalna, racja, ale byla cala partia z uszkodzeniem na gornej sciance przez niewlasciwe pakowanie, a KEFy to duza dokladnosc montazu, swietne opakowania do transportu tez. poza tym w evo jedno mnie nieco zrazilo - identyczne przetworniki, jak w ich najtanszej serii. ale na pewno to sa swietne kolumny, na wysokim poziomie, wyszystkie te roznice to sa male szczegoly. gdybym nie wpadl na kefy to pewnie dzis by mi gralo evo30 i bylbym zadowolony :)

>przemo to jest wlasnie odpowiednia cena dla EVO30, atrakcyjna, w takiej cenie dostajesz sweitne kolumny :). powiny byc ok. trojki i tyle. inne tez za drogie w sklepach czesto, ale to juz osobna sprawa

Jozwa maryn - niekoniecznie kosz musi być inny.

Miałem w ręku głośnik taki głosnik (do Diamondów lub Pacificów) - nie przygladalem się mu uważnie ale wydaje mi sie że kosz miał sporo otworów na obwodzie. Przy czym zarówno okrągłe jak i owalne. Podobnie jak się to stosuje w głosnikach samochodowych, żeby dopasować je do różnego sposobu mocowania.

Na 100% nie pamiętm jak to wyglądało (oglądałem wtedy sporo głośników - jak się zdarzy okazja to jeszcze raz sprawdzę). Sprzedawca miał go jako Tonsila - z tyłu była nalepka Wharfedale :-)))

pozdr.

A jeszcze mi sie przypomniało że zewnętrznie taki sam głosnik (przykręcony 6 wkrętami) był w Heybrok'ach. Róznica polegała na kształcie zawieszenia. Wharfedale maja zawieszenie odwrócone, Heybroki miały normalne..

pozdr.

Czy ktos jeszcze moze cos napisac na temat z rozpoczetego watka odnosnie tego, czy ktos sluchal i moze ocenic i porownac kolumny Wharfedale Pacific Evolution 30 lub 40 (w danych technicznych czterdziestki roznia sie tylko jednym wymiarem, tzn. sa wyzsze i dla nich producent podaje o 5 Hz nizsza czestotliwosc dla dolnego poziomu pasma przenoszenia), z B&W 603 S3 lub 604 S3 ? Porownujac ceny nowych, to Evo 30 kosztuje tyle samo, co 603, natomiast Evo 40 jest okolo 1,5 tys. zl tansza od 604.

2 Czy ktos wie, czy byly lub beda jakies testy, recenzje Evo 30 (40) w polskich czasopismach ?

• 5 lat później...

Odgrzewam kotleta ;).

Jak teraz z perspektywy czasu oceniacie Wharfedale Pacific Evolution 30, 40??

Teraz kiedy wyszły evo2 można dostać w dobrej cenie.

I mam jeszcze techniczne pytanie, czy do pomieszczenia 15m2 evo 40 nie będą za mocne?

Wczoraj w Saturnie za evo 40 tej pierwszej generacji wołali około 2600-2700zł. Gdy zadzwoniłem tego samego dnia wieczorem to usłyszałem "sprzedane", cytuję sprzedawcę "wymiotło wszystkie"...

Wydawało mi się, że cena jest dobra.

no cena nie najgorsza ja myslałem o evo 30 tez mam kolo 15m2 , ciekawe jakby sie zgrały z hk680, wogóle to szukam jakichs podłogówek lub większych monitorów do tego wzmaka, mówisz o saturnie w katowicach? pytałes sie czy będzie jeszcze dostawa?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.