Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki/ kolumny SEAS, basowy i wysoki czy warto coś z tym robić?

manioslawa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj od rana trafiły do mnie dwa kolosy, skrzynki o wadze myślę przekraczającej 25kg sztuka, były zamontowane w nich głośnik wysoki i niskie brak średniego.

Głośniki to stary poczciwy seas w idealnym stanie mimo lat:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - niski

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wysoki

Średniotonowego niestety nie ma . w skrzynkach jest zwrotnica w miarę konkretna jednak nie było to podłączone, pobieżnie sprawdziłem głośniki zewnętrznie ok, grać też grają. Teraz pytanie czy warto coś z tym dalej robić tzn kupować średniotonowy czy poprostu odsprzedać to na części, jutro to podłącze zobaczę jak gra bez średniego.

Dodam też zdjęcia skrzynek i zwrotki.

Byłbym wdzięczny za opinie bądź jakiegokolwiek informacje na temat kitu głośników itd. Głośniki mają swoją wartość, moje infinity beta40 jak stały tak o dziwo stoją ale powoli mnie nudzą może by tak odmiana w stylu starego stylu.

Czekam na wasze sugestie z góry dzięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A może ktoś się wypowie ile to może być warte, podłączyłem to ale bez średniego to nijak mogę to sprawdzić jak faktycznie to zagra a dobranie średniego do zwrotnicy ciężka sprawa??????

Basowiec jest ciekawy ale żeby coś z tego zrobić trzeba by to porządnie pomierzyć, co przy głośniku 33cm w domowych warunkach jest bardzo trudne. Jeśli nie przeraża Cię ogromny front, mogą z tego być całkiem niezłe kolumny, po dołożeniu odpowiedniego średniaka i zrobieniu kompleksowo zwrotki. Nie wiem jednak , czy warto się w to pchać, nie jest to prosta sprawa i bez sprzętu pomiarowego ani rusz.

Pozostaje jeszcze pytanie na ile woofer trzyma parametry i czy podbnych rezultatów, nie można uzyskać za pomocą o rozmiar mniejszego, współczesnego głośnika.

Natomiast co do wysokotonówki to powiem że jest niezły,siedział w radmor ls-30 i trilogy prince (te akurat miałem) w 2-way z davis-em klv176a,oraz w Audio Academy Mimas II w MTM z parą 8" Westra.

Wiem , akurat tam jest zatrzask, przewód do cewki jest zblokowany także nic to nie robi jest zatrzask i jeszcze dokleiłem także z tym jest wszystko ok. Od wewnętrznej strony kosza jest ogranicznik i kabel nie jest ciągnięty

Przede wszystkim trzeba zmienić rozmieszczenie głośników. W miejscu tunelu bass-refleksu należy dać głośnik średniotonowy. Co się wiąże z poważną przeróbką frontu. Można po prostu dokleić nowy front na wierch. Nie na wpust, jak obecnie. Jak już coś robić, to z głową. Bez błędów na wstępie.

Wtedy można myśleć o głośniku średniotonowym. I oczywiście trzeba zrobić komorę dla średniego. Albo kupić komorę i wkleić.

Ogólnie myślę, że warto. Tyle, że bez nowego frontu i bez wsparcia pomiarami podczas projektowania zwrotnicy nic porządnego z tego nie wyjdzie.

jaki średni tu pasuje ktoś może się orientuje. Cały czas się waham czy coś tu dobrać do tego czy pozbyć się ? Ktoś może pomoże? Może ktoś faktycznie mial styczność z tego typu głosnikami?

Nie sposób zdalnie pomóc tak, żeby to miało ręce i nogi. Średniak Seas MCA15RCY mógłby pasować ale jeśli chcesz to po prostu wrzucić pod istniejącą zwrotkę, lepiej to sprzedać.

tylko czy nie lepiej włożyć średniego i zobaczyć a dopiero sprzedać bo w tym stanie ile to będzie warte a tak moze jakoś to zagra?

Jak masz niepotrzebne 500pln na parę MCA15RCY to na własne ryzyko możesz sprawdzić. Technicznie raczej za dobrze nie będzie ale róznych rzeczy ludzie słuchają...

sugerujesz żebym to sprzedał w cholerę i nie zawracal sobie tym gitary? Ile to jest warte w tym stanie, bo nie chce wystawiać za 100zł bo miejsce w domu mam a jeść nie woła

Nie sposób zdalnie pomóc tak, żeby to miało ręce i nogi. Średniak Seas MCA15RCY mógłby pasować ale jeśli chcesz to po prostu wrzucić pod istniejącą zwrotkę, lepiej to sprzedać.

W pełni popieram. Nawet nie wiadomo w jakiej polaryzacji podłączyć średniotonowy. Rozkład głośników na froncie jest beznadziejny, co pozwala się domyślać, że zwrotnica także do poprawnych technicznie nie należy. Gdyby to pomierzyć, obadać, zrobić nowe fronty, to może wyszłyby przyzwoite kolumny. W ciemno nic dobrego nie wyjdzie. Nie ma się co czarować. Jakoś tam może zagra. Ale co z fazą? Zgraniem fazowym. Pewnie dno. Czyli ze stereo nici.

W pełni popieram. Nawet nie wiadomo w jakiej polaryzacji podłączyć średniotonowy. Rozkład głośników na froncie jest beznadziejny, co pozwala się domyślać, że zwrotnica także do poprawnych technicznie nie należy. Gdyby to pomierzyć, obadać, zrobić nowe fronty, to może wyszłyby przyzwoite kolumny. W ciemno nic dobrego nie wyjdzie. Nie ma się co czarować. Jakoś tam może zagra. Ale co z fazą? Zgraniem fazowym. Pewnie dno. Czyli ze stereo nici.

czyli odpuścic? teraz sie zastanawiam czy ma isc w calosci czy tylko głosniki a skrzynki do kominka. Same niskotonowe ważą ponad 10kg ze skrzynkami to będzie z 50-60 kg . I ile to warte bo nie wiem totalnie, najwyżej pójdzie do 1zł.

Może ktoś ma inne sugestie albo wiedze na ten temat?

DECYZJA PODJĘTA, KOLUMNY NA ALLEGRO od 1zł!!!

Ukryta Zawartość

ZAPRASZAM

Ukryta Zawartość

może i tak nie wiem totalnie, ale 300zł to już dostałem propozycję za same basowe, jak nie sprzedam w całości pójdzie w elementach

może i tak nie wiem totalnie, ale 300zł to już dostałem propozycję za same basowe, jak nie sprzedam w całości pójdzie w elementach

Moim zdaniem od razu trzeba było wystawić głosniki osobno...

Wystawiłem, mam czym palić w kominku i nie potrzebne mi te skrzynki, poza tym napisalem wyraźnie aby składać propozycje co do samych głosników. A tak może pójdą w całości. jak ktoś dobrze zaproponuje to sprzedam same glośniki a skrzynki pujda na ognisko

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.