Skocz do zawartości
IGNORED

Amr CD-777,Ayon CD-1s-(2),Luxman D-05(06),Mbl 1431? co do Luxmana 550AII ?

R123

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o wszelkie sugestie które Wam przyjdą do głowy w zwiazku z dylematem jaki mnie dopadł czyli wybór nowego(może być używany) Cd z możliwścią wykorzystania jako DAC do zestawu z Luxmanem 550 AII i Tannoy Glenair 10.Jeśli macie inne propozycje niż w temacie chętnie się zapoznam.

Wow, nieco za wysoka półka jak dla mnie, ale miałem okazję słuchać przez około godzinę, może nieco więcej Luxmana D-06. Grał super, ale na kolana mnie nie powalił, tzn. był jednym z lepszych urządzeń jakie słyszałem, ale nie za tą cenę. W tym samym dniu słuchałem też Luxman D-08. I jak dla mnie różnica na korzyść D-08 była wyraźna. Warta dwukrotnej różnicy w cenie dla tych co mogą i chcą zapłącić. Bardzo dobry odtwarzacz w kategoriach bezwględnych (z tych jakie słyszałem, mówię o D-08).

System gra dobrze, albo nie....

Miałem okazję słuchać w Hi-fi Reference tego MBLa 1431, kiedy szukałem dla ciebie cedeka.

Miałem porównanie z Ayonem CD-1s.Osobiście bardziej podobał mi się dźwięk z CD-1s,był taki bardzo lampowy.Wokale operowe,czy też głos Enyi i muzyka chóralna zrobiły na mnie duże wrażenie.Były ciepłe czyste i emocjonalne.Ten MBL pzy Ayonie był taki "obojętny" czy nawet "bezduszny"-taki cdek precyzyjnie grający.Ja nie mogłem zakupić tego Ayona CD-1s, bo tam płyty się od góry wkłada.Zdeydowałem się na odtwarzacz CARY CD 303/300,który moim zdaniem gra lepiej od tego podstawowego MBLa.-CD Cary jest bardzo muzykalny.Gra on bardzo podobnie jak CD 1s Ayona.Pewne nidostatki nadrabia dużą funkcjonalnością.Masz tutaj kilka przełączanych trybów upsamplingu,przełaczasz się z lamp na tranzystory w zależności czego słuchasz.-Tego akurat nie ma w Ayonie. Zobacz mój wątek o CARY tam są fotki CD 303/300

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

L.G. life is BRUTAL...

Tak naprawde kazdy z wymienionych przez Ciebie CD jest swietny. MBL zagra najchlodniej w tym towarzystwie, ale to wcale nie jest wada! To znakomity odtwarzacz.

Najlepiej samemu porownac. Zalezy jakiego dzwieku oczekujesz.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Oczekuję czegoś więcej niż daje mi aktualnie Luxman DZ 03 zdobyty na allegro jakiś czas temu. Słuchałem mojego zestawu (Luxman 550 AII + Tannoy) z Ayonem CD 1 i było w dobrą stronę. Nie szukam dzwięku "przymulonego" ma być klarowny, poukładany, otwarty, dynamiczny i nieco ocieplony. Takie połączenie primara z lampą (matko co ja wypisuję jak w gazetach:)) Można naczytać się w pismach i na forum prób opisania dzwięku ale odsłuch w moim pokoju to podstawa (ok 50 m2) inaczej nic nie kupię:) Muzyka prawie wszystka z przewagą jazzu , symfoniki, akordeon wszystko słuchane na niskim poziomie głośności. Chcę wykorzystać potencjalne możliwości wzmacniacza i kolumn, dlatego potrzebny oddtwarzacz z wyższej półki z możliwością wykorzystania jako Dac w przyszłości. Nie jestem w stanie odsłuchać nawet części ofert na rynku ale już wiem że za dobre brzmienie trzeba wydać parę złotych . Jestem na to gotów ale decyzja ma być przemyślana i doświadczona. Różnice mogą być ogromne i brzmienie uzyskane z zestawienia różnych klocków wręcz przeciwne. Przeskok ma być o klasę, drobne kroczki i niuanse są tu bez sensu.

Gość intenser

(Konto usunięte)

ze swej strony mogę polecić Ayona CD-2 - moim zdaniem najlepsze i jednocześnie najmniej cyfrowo brzmiące źródło w rozsądnych pieniądzach.

na allegro widziałem za 10tys

• 2 tygodnie później...

Ten MBL to wywalona kasa w bloto - jest to przepakowany MHZS (chinol) do pudelka z logiem MBL, byl gdzies na ten temat watek w necie, poszukaj.

ww Cary to fajne zrodelko, z tym, ze juz nieprodukowane. Wierza kupil ostatni egzemplarz na Walicow ;) Jakie sa/moga byc tego konsekwencje, dopowiedz sobie sam.

Ayony to fajne zrodla, z wykopem, ciałem i ciepłem i do takiego neutralnego i rozdzielczego wzmaka jak Luxman 550 powinny dobrze sie nadawac. Miedzy cd-2 a cd-2s jakiejs specjalnej roznicy nie slyszalem, ale byc moze to dlatego, ze byly podlaczone do wzmaka lampowego Ayona. Z detalicznym tranzystorem byc moze roznica bedzie zauwazalna. Ja bym sie natomiast zastanawial, czy warto wykladac kase na cos wiecej niz Ayon cd-1s ze stajni Ayon..za cene cd-2/cd-2s mozna juz myslec o sporo lepszych CDkach innych firm (zwlaszcza uzywek).

Moona 3.3 raczej bym darowal - raz ze jest troche bezplciowy (spokojny, bardzo neutralny), a dwa, ze gra w zasadzie tak samo jak jego 2x tanszy brat Moon 1. Jesli juz, to brac Moon1, ale tak czy inaczej do tego Luxa warto dac duzo lepsze zrodlo.

Uwaga natury filzoficznej...pomysl jednak na zrodlami Luxmana, one sa spasowane brzmieniowo ze wzmakami.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Dzięki za porady prosze o więcej:)

Luxman chodzi po głowie ale podobno ciężko dostępny i podobno przejęty przez chińczyków, polecił mi Filut w klubie lebena poczekać na nowy odtwarzacz d-38u, zacznę chyba od amr777 i ayona cd 1s /2(pozdrawiam pana Bartka nie miałem czasu w czwartek ,odezwę się jutro:))A i jeszcze co sądzicie o accuphase dp400?

AMR nie znam, podobno dobry, ale troche kosztowny.

Znam za to Accu DP-500 - super zrodlo, choc brak mu Ayonowej zywiolowosci, ale wybrzmienia, barwa, detalicznosc super. Nie wiem tylko na ile DP-400 jest gorsze.

Swoja droga, ostatnio w poszukiwaniu zrodel natknalem sie na takie oto recenzje- poczytaj, moze Cie natchnie, facet wydaje sie pisac otwarcie i bez sciemy obnaza takze ujemne strony drogich odtwarzaczy, a nie bezkrytycznie chwali:

Ukryta Zawartość

P.S. A jak bedzie to wygladalo: srebrny wzmak Luxmana,a na nim szampanskie zrodelko Accu? Dysonans, czyz nie ? ;)

Ukryta Zawartość

--

Słuchałem Accu 400, LUXMAN D-06 i Ayon CD1s Z tych trzech wybrałem Ayona, (najlepszy stosunek cena/jakość) powiem tak gdyby Luxman kosztował 14-15 tys to może bym się zdecydował. A jeśli chodzi o Accuphase dp400 to z tej trójki wypadł jak dla mnie najgorzej.

Słuchałem Accu 400, LUXMAN D-06 i Ayon CD1s Z tych trzech wybrałem Ayona, (najlepszy stosunek cena/jakość) powiem tak gdyby Luxman kosztował 14-15 tys to może bym się zdecydował. A jeśli chodzi o Accuphase dp400 to z tej trójki wypadł jak dla mnie najgorzej.

Ja to sobie myślę,ze warto by posłuchać,przed wyborem jeszcze,coś z odtwarzaczy Audio Aero.Nie wiem jak wysoko,ale zawsze warto sprawdzić zaczynając od Capitole,potem Reference.Od tych wymienionych MBL-a i Ayona chyba lepsze obydwa.Luxmana nie znam więc trudno mi się odnieść.

Są jeszcze DCS,ARC i inne świetne źródła.

Valdes:

dosc kategoryczne stwierdzenie, zwazywszy ze to jeden z tanszych cd luxa ;)

Zamiast AA Capitole, to bym chyba wolal jednak DP-500 :)

--

• 1 miesiąc później...

Oczekując na Luxmany i AMR do odsłuchu posłuchałem Blacknote CDP 300,Burmester 052 Rondo Line i niestety;) Burmester 061 Classic Line.

Blaknote odpadł, zbyt wątła róznica z moim Luxmanem Dz 105. Ale Burmester robi wrażenie, myślę że to mógł być zły dzień dla konkurentów. Już 052 pokazał klasę a 061.... niestety przedział cenowy bardzo wysoki.Okazuje się że poszukiwane przezemnie cd nie musi być z lampką, niemiecka precyzja i porzadek robi wrażenie!! Prosze o podpowiedz i ewentualnych rywali dla Burmestera 061.Może np Metronome Technologie CD ONE T?

Jak już mierzysz tak wysoko to masz ARC CD-7/8, Reimyo CDP-777 (integra), MBL 1531. Metronome miałem dzielonego (@ ~60kzł) ale moim zdaniem wszystkie wymienione są lepsze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Powiedzcie mi O Szanowni, dlaczego koniecznie musicie rozważać CD, ja szukałem troszkę niżej (do 12k) i powiem że bezwzględnie najlepiej wyszło cena/jakość kupienie DACa Moona (6k) do mojego CAIRNA FOG, aprzy tym obsługuję równolegle pliki strumieniowe. To zestawienie było dla mnie oczywiście lepsze niż Ayon CD2 który zagrał bardzo przyjemnie ciepło ale DAC w szczegółach okazał sie dla mnie lepszy.

Przy posiadaniu dobrego klasowo napędu (a zawsze jakiśw końcu mamy) położenie na stole kwoty 10k pozwala zdecydowanie podnieść poprzeczkę jakości.

R123, zaczynam rozumieć Twój dylemat. Otóż całkiem niedawno miałem okazję (gościnnie) uczestniczyć w odsłuchu zestawu Luxman L-550 AII z odtwarzaczami Luxman D-05 i Bryston BCD1. Zorientowałem się, że jest to już kolejny odsłuch. Za pierwszym razem odsłuchiwany był zestaw Lux i Ayon CD 1s. Podobno grało wybornie ale Ayon ze względu na wygląd i "niespasowanie estetyczne" z Luxem odpadł (żona).

Tymczasem po 1,5 godzinie odsłuchiwania D-01 i BCD-1 nie było zdecydowanego zwycięzcy. Oba odtwarzacze spisywały się znakomicie, z tym, że Lux na tle Brystona grał za grzecznie a z kolei Bryston był żywiołowy, pełen werwy i potężny. Wychwytywalna różnica ujawniła się na materiale z muzyką poważną, gdzie sopranistka śpiewała na tle orkestry symfonicznej. Wówczas okazało się że Bryston faworyzuje wokalistkę a orkiestrę stawia w tle a Luxman wszystkich prezentuje jako "jednakowo ważnych" uczestników. Generalnie jednak w ocenie słuchaczy wybiła się różnica taka: Luxman - grzeczny. Bryston - potężny. Moje trzy grosze do tego werdyktu są takie, że nie są to ogromne różnice, raczej bardzo subtelne, potrafiące umknąć uwadze nieuważnego słuchacza.

P.S.

Słuchacze podjęli decyzję - Luxman L-550 AII(ale on już był wcześniej wybrany jako podstawa systemu) + Luxman D-05 + PMC OB 1i.

Czekam na D38u i D06 luxmana. Filut a jak tam u Ciebie D38u wygrzany? napisz na priva. Burmester robi wrażenie teraz w domu jakoś tak cicho;)Odsłuch co prawda był w sklepie ale z udziałem mojego DZ 105, biedaczysko musiał uznać wyższość ale nie poległ bez walki i nie wszystkim:).Jeszcze jedna nauka z odsłuchu to taka że jest różnica między podłączeniem RCA a XLR. Wybierając 550 AII uznałem że wzmacniacz powinien być wyposażony w taką możliwość podłączenia (działającą a nie ozdobę)i mogę podpisać się pod stwierdzeniem że różnica jest i to duża zaryzykuję że uzyskujemy poprawę nawet o klasę. Byłem mocno sceptycznie nastawiony po rozmowie w firmie ktora sprzedaje sprzęt nagłaśniający i realizuje nagłośnienia sal kinowych, stwierdzili że to tylko techniczne rozwiązanie ... bzdura totalna w przypadku Burmestera duży skok w poprawie brzmienia warto mieć takią możliwość podłączenia.

Ale Luxman L 550 A nie jest wzmacniaczem zbalansowanym i wejście xlr w tym wzm.(desymetryzowane)ma znaczenie tylko praktyczne i chyba nie przekłada się na lepszą jakość dzwięku ?

Piotr

Ale Luxman L 550 A nie jest wzmacniaczem zbalansowanym i wejście xlr w tym wzm.(desymetryzowane)ma znaczenie tylko praktyczne i chyba nie przekłada się na lepszą jakość dzwięku ?

Nie znam się na stronie technicznej i nie będę podejmował dyskusji w tym temacie ale mogę stwierdzić że empirycznie doświadczyłem praktycznego wpływu zastosowania połączeń xlr we wzmacniaczu Luxman 550AII z oddwarzaczem wyposażonym w takie połączenie. Jest różnica i to duża.

• 3 tygodnie później...

napewno jest głosniej i moze sie wydawac lepiej ,jezeli lux nie jest w pelni zbalansowany to to jak podłączysz nie bedzie mialo wpływu na poprawe dzwieku,no chyba ze uzyjesz xlr np innej firmy z wyzszej polki,zeby stwierdzic czy jest lepiej musialbys miec takie same rca i xlr,napewno na xlr jest głosniej, nie znaczy lepiej.Osobiscie uwazam ze zbalansowany tor ma sens i napewno bedzie lepiej pod warunkiem ze oba urzadzenia polaczone ze soba maja w pełni zbalansowany tor

P.

Faktycznie nie jestem pewien czy Luxman 550 AII ma w pełni zbalansowany tor, kabelki były podobno tej samej klasy cena jakieś 7 kzł:)))

ale to nie była tylko różnica głośniej-ciszej takie moje zdanie. Z porównywanych Amr 777 Luxman D-06 (Burmester 052, 061) to właśnie Burmester wypada najbardziej klarownie, przejrzyście i detalicznie . 061 oczywiście najlepiej ale to 052 jest teraz w domu na kwarantannie:).Jeszcze liczę na konfrontację z Amr 77 i Ayonem cd2s natomiast już wiem że właśnie klarowność, przejrzystośc, detalicznosć i otwartość jest preferowana przeze mnie. Jeszcze tylko troszkę barwy i muzykalnosci i będzie super. Z odsłuchanych modeli w tej chwili na czele Burmester 061 ale to wyższa liga niż podstawowa grupa brana pod uwagę na początku, trudno przyjdzie zacisnac pasa:). Może pojawi się nowa propozycja po Audioshow.

Jeszcze liczę na konfrontację z Amr 77 i Ayonem cd2s natomiast już wiem że właśnie klarowność, przejrzystośc, detalicznosć i otwartość jest preferowana przeze mnie.

To może czas spróbować dCS Puccini ? W ogłoszeniach ktoś sprzedaje Pucciniego za 32k, na polskiej gwarancji.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Faktycznie nie jestem pewien czy Luxman 550 AII ma w pełni zbalansowany tor, kabelki były podobno tej samej klasy cena jakieś 7 kzł:)))

ale to nie była tylko różnica głośniej-ciszej takie moje zdanie. Z porównywanych Amr 777 Luxman D-06 (Burmester 052, 061) to właśnie Burmester wypada najbardziej klarownie, przejrzyście i detalicznie . 061 oczywiście najlepiej ale to 052 jest teraz w domu na kwarantannie:).Jeszcze liczę na konfrontację z Amr 77 i Ayonem cd2s natomiast już wiem że właśnie klarowność, przejrzystośc, detalicznosć i otwartość jest preferowana przeze mnie. Jeszcze tylko troszkę barwy i muzykalnosci i będzie super. Z odsłuchanych modeli w tej chwili na czele Burmester 061 ale to wyższa liga niż podstawowa grupa brana pod uwagę na początku, trudno przyjdzie zacisnac pasa:). Może pojawi się nowa propozycja po Audioshow.

Mialem kilka miesiecy Esoterica X-05 zanim sie przesiadlem na ARC Ref8. Szczerze polecam odsluch tego cd zanim podejmiesz ostateczna decyzje(dla tych co nie wiedza - Esoteric - marka Teac'a jest dostawca napedow dla dcs Puccini).

pzdr

marslo

Konto w trakcie usuwania

• 2 tygodnie później...

jak masz 22000 na zbyciu bierz Reimyo CDP-777 pojawilo sie ogloszenie na hifi(nie moje)chyba ze posluchalbys jeszcze T+A D10 urywa dupe

polecam blizej przyjrzec sie klockom tej firmy szczegolnie seri V,skoro AMR cd-777 ci nie podszedl to nie ma sensu odsluch AMR cd-77 szkoda czasu

choc uwazam ze to swietne playery

P.

jak masz 22000 na zbyciu bierz Reimyo CDP-777 pojawilo sie ogloszenie na hifi(nie moje)chyba ze posluchalbys jeszcze T+A D10 urywa dupe

polecam blizej przyjrzec sie klockom tej firmy szczegolnie seri V,skoro AMR cd-777 ci nie podszedl to nie ma sensu odsluch AMR cd-77 szkoda czasu

choc uwazam ze to swietne playery

P.

AMR 777 był konfrontowany z Burmesterem 052 i brakło mu troszkę klarowności.Na odsłuch do domu trafił najpierw Burmester 061 (wart dopłaty w stosunku do 052). Teraz dotarł AMR 77.1 no i właściwie wszystko jasne:). Reymio ze względu na cenę (nowy) nie brałem pod uwagę a brać bez transportu podobno pomyłka nie mam zdania nie słuchałem. Był też Blaknote Luxman D06 Ayon CD2S. AMR 77.1 chyba wygra jeśli będzie dostępny dość szybko.

Ja znam brzmienie CD ayonów: 07, 1s, 2, 5 z różnych słuchawek oraz systemów opartych o Lebena CS660P, Dynaudio Confidence C1, Ayona Crossfire + jakieś avantgardy, Leben CS300XS + kilka par topowych słuchawek dynamicznych, jeszcze jeden wzmacniacz słuchawkowy wysokiej klasy półprzewodnikowy + te same słuchawki. Konkluzja: zakup CD-1s nie ma sensu. Albo dopłacamy do CD-2 za rasowy i poukładany dźwięk, albo schodzimy do poziomu CD-07, który jest równie poukładany tylko może mniej "wypasiony" brzmieniowo. Dla mnie w CD-1s za bardzo słychać jego niedociągnięcia, np. pewne ograniczenie przestrzeni. W CD-07 wszystko jest w takich proporcjach, że zgrywa się to w łatwo przyswajalną całość. Ponadto CD-07 ładnie reaguje na upgrade'y typu listwa, kabel sieciowy, kondycjoner, czy co tam kto będzie miał i chciał podłączyć, i dźwięk jego potrafi poszybować sporo wyżej niż to, co zapewni sieciówka z Media Markt. Ale i to już jest bardzo sensowne, szczególnie w kontekście ceny. Co do mbla 1431 - nie zgadzam się, że jest gorszy od CD-1s. Akurat dla mnie jest lepszy, bo ma tę samą przewagę co CD-07 - lepsze wzajemne wyważenie aspektów dźwięku. Trzeba tylko trafić z resztą toru i kablami. W segmencie cenowym tego mbla czy nawet CD-2 ayona jest sprawą wiadomą, że nie włączamy upsamplera, bo będzie z tego więcej szkody niż pożytku. mbl 1431 w trybie 24/96 zaczyna grać mdło i bez jaj, a CD-2 dostaje rozmycia i czarne tło zastępuje mgła cyfrowych śmieci. Słychać to szczególnie dobrze na analitycznych słuchawkach jak Sennheiser HD800. Tak więc zostawiamy upsamplery i skupiamy się na CD-07, CD-2 i mbl 1431, pomijając wymienione już tu modele, których nie znam. Ja tam w ogóle lubię źródła dzielone. DACe kosztujące kilka kzł potrafią zdrowo napsuć krwi CDkom nawet w trzykrotnie wyższej cenie. Tutaj odsyłam na konsultacje do użytkownika gutekbull na przykład.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.