Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwania panelu - PDP vs LCD 46-50 cali -pytania i uwagi po wizytach w sklepie.

pitou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Cieszę się na mój pierwszy wpis w tym dziale. Przegladałem wątki dotyczące wyboru płaskich telewizorów i z tego co widzę, zawsze kończy sie on kłótnią LCD vs PDP.

Mam zamiar zakupić mój pierwszy telewizor, poniewaz pokój ma 20m2 min rozmiar to 46 cali jeśli wybiorę LCD lub 50 cali jeśli plazmę. pokój jasny, duże okno skierowane na południe, refleksy i jasnosć nie są problemem, bo filmy bedę oglądał wieczorem a okno moge zasłonić roletą. Planuje zakup odtwarzacza BlueRay ale często będzie do panelu podłączany laptop (via HDMI) a większość filmów mam na płytach DVD.

Naprawdę chciałbym ograniczyć się do 4000zł a i tak uważam że to zbyt dużo jak na TV skoro zestaw stereo skompletowałem w takiej cenie (tylko głosniki kupiłem nowe).

Do momentu kiedy sam wybrałem sie do sklepu, opierając sie na opiniach z forum tego i zagranicznego, stwierdziłem ze idealnym wyborem jest plazma Panasonic S20 - podobno swietny obraz i cena też bardzo dobra.

Ale tu zaczeły się problemy, bo poszedem do sklepu obejrzec telewizory.

Poziom czerni który tak jest wychwalany w plazmach przez ich zwolenników, zadowolił mnie ale w innym modelu

Panasonica - V20. Cena nie do zaakceptowania.

Wiecej, poziom czerni S20 i X20(tańszy panel HDReady) moim zdaniem nie rózni sie. Widze jednak roznice w wielkosci pikseli. Włączyłem prezentację Viera - Tokyo nocą, i zastanawiałem się po co cos takiego przygotowywać skoro zamiast głębokiej czerni ekran jest niby ciemny ale wpadający w ciemny szary z zielonym. Czy to wina oswietnenia w sklepie? Czy taki efekt będzie widoczny w domu gdy bedzie ciemno? Rozgladałem się dookoła na LCD samsunga niektóre z technologią LED inne - nie i czerń zwykle byłą głębsza... DUŻO głębsza! Również Sony EX500 wydawał się wyświetlać ciemne tła lepiej.Złapałem za pilot Panasonica i zacząłem zmieniać opcje obrazu i parametry... Burej masy to nie zmieniło, kolory, kontrast, barwa owszem. Genaralnie czy jest mozliwe żeby wystawa sklepowa, czyli mimo wszystko swiatło jarzeniowe tak wypaczyło wyświetlanie czerni przez wspomniane plazmy?

Przyznaję ze jestem zawiedziony i chętnie poczytam jakie sia wasze doświadczenia z plazmami szczególnie. Ale w warunkach domowych proszę!Ogólnie nienahalny, naturalny charakter plazmy przypadł mi do gustu... Ale gdzie ta głaęboka czerń?

Zastrzegam, że ideologie i fanatyzm chciałbym zostawić innym tematom.

Pozdrawiam!

pitou, 26 Sie 2010, 00:18

>Mam zamiar zakupić mój pierwszy telewizor, poniewaz pokój ma 20m2 min rozmiar to 46 cali jeśli

Powierzchnia pokoju jest zupełnie nie istotna. Istotne jest to z jakiej odległości będziesz oglądał ten TV.

ps. na LCD bez problemu uzyskasz nienachalny obraz, ale jak podoba Ci się obraz z plazmy to pozostaje jedynie poszukać modelu z głębszą czernią (może innej firmy niż Panasonic)

ps2. taki do końca naturalny obraz z plazmy nie jest (rozjaśnianie jasnych elementów na ciemnym tle/"dynamizowanie" takich obrazów i "przygaszanie" w sytuacjach odwrotnych) - na LCD tego nie ma, jasność jednego koloru (np. białego) jest stała (przy wyłączonym kontraście dynamicznym)

Odleglość to 3 metry.

Mam też uwagę odnośnie tzw bzyczenia plazm, wydaje mi się że plazmy Panasonic, a przynajmniej modele S20 i X20 generowały głosniejsze niepożądane dzwięki niż plazma samsung serii 5. podejrzewam że to może zależeć od modelu...

Co do poziomu czerni, o ile wiem istnieje takie zjawisko w przypadku plazm jak odbicia swiatła wewnątrz panelu jak również na jego powierzchni. Ten efekt mógł spowodować że w sklepie plazmy o których wspomniałem miały (szaro-brązową czerń)? Załączyłem zdjecie które wyjaśni mój problem - widoczny na zdjeciu po prawej.

Skupiam się póki co na nastepujących telewizorach:

Plazmy: Panasonic S20, X20

Samsung serii 5

LCD: Sony EX500

Samsung B650

Proszę o podzielenie się uwagami jeśli ktoś miał okazję testować te panele w domu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Warto dopłacić do serii G Panasonica. Myślę, że model TX-P50G20E spełni twoje wszystkie oczekiwania. Do tego mogę polecić BR Samsunga model 6500 albo LG 570/370/390.

Testowałem filmy puszczane z noteboka przez HDMI vs BR Samsung i Samsung wygrał zdecydowanie. Obróbka obrazu w Samsungu jest znakomita.

W jasnym pomieszczeniu LCD wypadnie zawsze lepiej, trzeba o tym pamiętać. Przy materiale HD różnice są małe. Za to przy sygnale SD czy filmach skompresowanych przewaga plazmy jest jednoznaczna.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Tak, seria G była moim pierwszym wyborem, dopóki nie uświadomiłęm sobie że cena za 50 cali to obecnie ok 5000zł, zastanawiałęm się więc nad kompromisem w postaci serii S... nie miałem okazji zobaczyć G20 "na żywo".

Oto ciekawy test G20:

Ukryta Zawartość

a tutaj coś tańszego- X20 w odniesieniu do G20 różnica w cenie to w zasadzie 1:2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panasonic S20 to niezbyt udany model, widziałem bo kolega ma.

"Dobrego" LCD w cenie 4000zł nie kupisz.

Może Philips 9704.

Jeśli chodzi o plazmy to generalnie trudny wybór ponieważ Panasonic ma dobre panele ale na ich TV widać mocniej efekt typu green ghosting, natomiast plazmy konkuręcji mają gorsze panele ale efekt ten jest dużo dużo słabszy lub nie ma go wcale ale to zależy od modelu.

Green ghosting czyli phosphor trailing? W zasadzie zwróciłem na to uwagę, z większej odległosci nie wydawało mi się to być problemem. Ale rozumiem, że moje oko nie jest jeszcze wystarczająco "obyte" z obrazem wyswietlanym przez współczesne TV. Dzięki za sugestię odnośnie Philipsa, postaram się zdobyć trochę informacji o nim. Mógłbyś jeszcze napisać w jakim aspekcie S20 Cię rozczarował?

Zdaję sobie sprawę że 4000zł to nie jest idealna kwota, ale mam nadzieje że jest mozliwość wybrania "najlepszego" modelu telewizora z tym zakresie cenowym na podstawie uwag użytkowników badź osób które mają doświadczenie w tym temacie.

pitou, Twoje spostrzeżenia co do szaro-zielonej czerni z plazmy Panasonica oglądanej w sklepie pokrywają się z moimi. Potwierdzam, postawiony obok LCD sprawia wrażenie zdecydowanie lepsze, czerń jest czarniejsza a kolory żywsze.

Jest jedno ale - sytuacja zmienia się diametralnie w ciemnym pomieszczeniu. Zielona czerń znika (ten kolor zielony to po prostu kolor panelu, który jest bardziej widoczny z uwagi na mniejszą jasność wyświetlanego obrazu), kolory ożywają, obraz się nasyca. Krótko - inna bajka.

Dlatego też wydaje mi się, że większość negatywnych opinii co do obrazu z telewizorów plazmowych pochodzi właśnie z doświadczeń sklepowych, gdzie przy mocnym oświetleniu obraz kapituluje.

panasonic 50g20:

Ukryta Zawartość

wersja 46 cali jest tylko 500zl tańsza...

Dołóż te 500zł i miej świadomość dobrego wyboru, albo pozostań przy 46 calach:)

Ukryta Zawartość

pitou

26 Sie 2010, 17:27

Pitou, sprawa ma się tak: sorry widziałem S10 (pomyłka), obraz z cyfry i polsatu tragedia, wyglądało to tak jak na plazmie Funai ze zwykłej anteny lub jak na LCD z SD.

Aha jeszcze jedno, gdy będziesz testował TV (przed kupnem) na obecność green ghosting wyłącz kolory.

Zwróć uwagę na jeszcze jeden aspekt, otóż, bardzo duża część plazm ma jak gdyby przesunięcie o jeden piksel, widać to w pionie np. na znaczku TVP1 lub na on screen display telewizora, po prostu cały znaczek powinien być biały lecz niestety w pionie z lewej strony jest fioletowy a z prawej seledynowy. Fachowo jakoś się to nazywa ale zapomniałem jak. Widziałem kiedyś plazme bez tego "efektu".

Tak też sądziłem. Przypominam sobie jedną sytuację, Duża plazma serii S i mniejsza serii X. Ta pierwsza ustawiona na stoliku i padało na nią światło jarzeniowe, a ta mniejsza była ponad nią na półce blisko sufitu czyli poniekad osłonięta i to właśnie ten ekran miał lepszą głębszą czerń. Zastanawiałem się jak to możliwe (rozmiar ekranu???) ale widocznie lokalizacja ekspozycji ma wielkie znaczenie. Sprzedawcy albo przedstawiciele handlowi powinni zainteresować się w jaki sposób sa prezentowane ich produkty.

Czytając wszystkie te testy i opinie i chodząc po sklepach dochodzę do wniosku że nie można jednoznacznie powiedzieć która technologia jest lepsza LCD czy PDP, bo każda ma wady i zalety a wybór kupujacego powinien zależeć od potrzeb czy zastosowania. Coś jak silnik benzynowy kontra nowoczesny diesel. Póki co nadal skłaniam się ku plaźmie, muszę tylko znaleźć sklep z Panasasem G20 na wystawie i wyjaśnić ten problem z czernią.

mam teraz do czynienia ze starszym LCD samsunga podpietego do dekodera polsatu i chyba wiem o jakim rodzaju tragedii mówisz :-)

Jeśli będę podpinał w przyszłości jakąś platformę telewizyjną to prawdopodobnie n-kę albo zwykły talerz satelitarny bo ze zwykłych programów to ogladam tylko TVN24 ew TVNcnbc a przydałyby sie też angielskojęzyczne. Bardziej mnie interesuje odtwarzanie DVD w przyszłosci BR no i oczywiście podpiecie laptopa przez hdmi.

nie trzeba kupować w ciemno, stresować albo polegać na kimś .

Wystarczy zamówić prezentację telewizorów do doku i wszystkie wątpliwości mijają.

Na dobry LCD - trochę mało kasy. Na dobra plazmę wystarcza.

Ja za żadne skarby świata nie kupiłbym LCD-ka, nawet Philipsa 9704.

Jeśli z laptopa będziesz wyświetlał filmy to tylko plazma.

Pan locoloco nie jest człowiekiem obiektywnym i nic Ci nie doradzi, dba tylko o swój interes. (sorry Kiki ale musiałem to napisać)

Sam mam problem z wyborem i od pół roku wacham się.

Chciałbym 42", LG 42pj550 ładnie wygląda i dość fajne sterowanie ma, ale siedzi w nim słaby procesor wizyjny i tak jak napisałem wcześniej słaba matryca podatna na powidoki, no i prawie brak green ghosting.

Z Panasoników to TH-P42X10 gorszy wygląd dobra matryca ale ma zielone duchy.

Droższe modele obu firm też niezbyt jeśli chodzi o obraz.

Samsunga nie biorę wogóle pod uwagę, a na Kuro mnie nie stać.

Moim zdaniem raczej zwróć uwagę na zielone duchy niż na czerń, dlaczego, ano dlatego że w tym pułapie cenowym czerń jest mniej więcej na tym samym poziomie u wszystkich.

Ponoć G15 jest lepszy od G20, coś tam się z matrycami dzieje (nie trzymają czerni w czasie eksploatacji). W jasnym sklepie z jarzeniówkami nie będziesz stanie wybrać telewizor, no chyba że zgaszą światło i Ty sam, tak mniej więcej naregulujesz TV do swoich potrzeb, fajnie gdyby w czasie testu stał obok inny.

Faktycznie locoloco daje taką możliwość ale przywiezie tylko dwa TV, a te dwa akurat moga być do bani ponieważ TV różznią się od siebie w obrębie tego samego modelu.

Kyle, 26 Sie 2010, 08:29

>ps2. taki do końca naturalny obraz z plazmy nie jest (rozjaśnianie jasnych elementów na ciemnym

>tle/"dynamizowanie" takich obrazów i "przygaszanie" w sytuacjach odwrotnych) - na LCD tego nie ma,

>jasność jednego koloru (np. białego) jest stała (przy wyłączonym kontraście dynamicznym)

rozjaśnianie jasnych elementów na ciemnym tle ? to chyba jakiś bug wybranych modeli

chyba chodziło Ci o lekki spadek jasności w scenach gdy wyświetlany jest prawie cały ekran o wysokiej jasności....

witek_z, 27 Sie 2010, 00:35

>Moim zdaniem raczej zwróć uwagę na zielone duchy niż na czerń, dlaczego, ano dlatego że w tym

>pułapie cenowym czerń jest mniej więcej na tym samym poziomie u wszystkich.

ale raczej mało kto zauważa green ghosting, sam próbowałem na różne sposoby i nawet na specjalnych planszach testowych (biały kwadrat poruszający się na czarnym tle) trudno to było zauważyć

przy normalnym oglądaniu nie ma szans tego dostrzec

choć oglądałem różne filmiki przedstawiające GG i wyglądało to fatalnie, nie wiem czy to wina tv czy może kamera wyłapała to czego oko na żywo nie dostrzega...

don111, 27 Sie 2010, 00:37

>rozjaśnianie jasnych elementów na ciemnym tle ? to chyba jakiś bug wybranych modeli

>chyba chodziło Ci o lekki spadek jasności w scenach gdy wyświetlany jest prawie cały ekran o

>wysokiej jasności....

Każda plazma ma taki "bug" ... ja to widzę i mi to przeszkadza ... w pomiarach widać ten efekt (mały biały kwadrat na czarnym tle na plazmie ma np. 260 cd a na całym ekranie 65cd)

don111

27 Sie 2010, 00:46

A tam mało kto zauważa.

Widać jak na dłoni bez koloru tylko trzeba wzrokiem podążać za jakąś "kreską a nie jak szpak w pi...de patrzeć na wprost. Hmmm nawet z kolorem da się zauważyć.

Kyle, 27 Sie 2010, 07:53

>don111, 27 Sie 2010, 00:37

>

>>rozjaśnianie jasnych elementów na ciemnym tle ? to chyba jakiś bug wybranych modeli

>>chyba chodziło Ci o lekki spadek jasności w scenach gdy wyświetlany jest prawie cały ekran o

>>wysokiej jasności....

>

>Każda plazma ma taki "bug" ... ja to widzę i mi to przeszkadza ... w pomiarach widać ten efekt (mały

>biały kwadrat na czarnym tle na plazmie ma np. 260 cd a na całym ekranie 65cd)

Powyższe zjawisko w praktyce (normalny, ruchomy, zmienny obraz) jest niezauważalne (występuje też w przypadku projektorów i tu też w praktyce tego nie widać).

Przede wszystkim to jest pomiar dla dwóch skrajności, po drugie dotyczy maksymalnej dla danego ekranu jasności koloru białego, która w normalnym obrazie i ustawieniach praktycznie nie występuje.

Chyba że ktoś ma zboczenie polegające na oglądaniu planszy testowych zamiast filmów. Albo filmów instruktażowych o grze w warcaby.

To widać na normalnym przekazie a nie planszach testowych (plansze są dobre dla niedowiarków którzy muszą widzieć intensywny dowód by przyznać rację) ... szczególnie widać to jak obok stoi LCD które nie przygasa przy wyświetlaniu ekranu znacznie pokrytego jasnym kolorem (okolice białego).

dokładnie, to dotyczy tylko wartości bliskich maksymalnej bieli (IRE 100), jasność się może wahać w zależności od powierzchni zajmowanego obrazu a Kyle chyba za dużo naoglądał się plazm w sklepie, przy wartości kontrastu na max możliwe że panel nie wyrabiał nawet przy niższym IRE i mniejszej powierzchni, choć i tak wątpię aby można to było dostrzec na czymś innym niż plansze testowe typu wspomniane szachownica (czarno biała) :)

witek_z - co do GG, no właśnie jeśli wiesz dokładnie na co zwrócić uwagę to może coś dostrzeżesz :)

ja obserwowałem również w ten sposób, przy szybszym ruchu można było dostrzec coś jakby niestabilność tylnej krawędzi poruszającego się obiektu (był to na tyle mały efekt że trudno mi powiedzieć czy to GG czy zwykły efekt że nie nadążałem okiem), w każdym bądź razie żadnego zmieniającego się koloru na zielony czy jakiś inny nie dostrzegłem, jeśli już to kolor poruszającego obiektu się nieco zlewał, tak jak to wygląda przy obserwowaniu jakiegoś obiektu w ruchu

można też wziąść poprawkę na to, że my mamy modele Panasa z 2008r a tam z GG był jeszcze różny rozstrzał (z tego co czytałem większość narzekających na gg to posiadacze PZ85), w modelach od 2009r jest podobno znacznie lepiej pod tym względem

Mama dwie plazmy, żadna nie przygasa. Jedna jest właśnie włączona, skaczę po kanałach, różne typy obrazów - nie przygasa. Spytałem żony, nie wie, o czym mówię. Nic jej nie przygasa.

Możesz podać przykładowy film na którym jest scena powiększającej się białej powierzchni o białej barwie na b. ciemnym tle? No i która to scena - sprawdzę.

>kyle

Z tym przygasaniem to chyba faktycznie będzie tak, że jeśli wiesz czego szukać w określonych ujęciach to sie doszukasz. Z drugiej strony jak już mówiłem, jak jestem skupiony na znalezieniu tego złotego środka między wydatkiem a jakością i wszystko wskazuje na to że G20 jest tym pożądanym telewizorem. Jak na złość nie udało mi się jeszcze go w sklepie zobaczyć, a chciałbym porównać go (na ile sie da) z S20. Póki co jeszcze mieszkam w Irlandii...

Przyjrzyjcie się proszę temu filmowi:

odnosi się do zjawiska zwanego "floating blacks" i była to niezła afera na zachodzie, manager produktu firmy panasonic odmawiał komentarza na ten temat... dosyć zniechęcające zjawisko, obecne także u innych producentów jak LG

Tu jeszcze jeden chyba lepiej wyjaśniający zjawisko i znów model G20...

Ktoś wspomina że oficjalne stanowisko Panasonic brzmi: "to zamierzony efekt"

Jeżeli chodzi o oglądanie filmów z odległości około 3 metrów (u mnie), to 50 cali po około roku jest już za małą przekątną...

U siebie w domu mam do czynienie z 50 calową plazmą Samsunga, a w pracy z 46 calowym LCD Samsunga.

Gdybym teraz kupował telewizor głównie do oglądania filmów z komputera, DVD czy BR to wybrałbym LCD.

Największą wadą plazm jest chyba ich częste i głośne bzyczenie oraz te "zielone" przypadłości widoczne z bliskiej odległości...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.