Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to próba oszustwa?

Nikonman

Rekomendowane odpowiedzi

Dałem ogłoszenie w dziale ogłoszenia ,ze kupie korektor marantza.Dość rzadki model EQ580 -w sumie do kolekcji.Odezwał sie na maila koleś niby z LONDYNU...

Maila w orginale wkleję niżej.Zastanawia mnie fakt że imie i nazwisko polskie a on po polskiemu ni h....

https://www.audiostereo.pl/topic/65583-czy-to-pr%C3%B3ba-oszustwa/

Napisał po angielsku i od razu tłumaczenie z googlasa walnął:

My name is Marcin Mazur from London...I am contacting you regarding your advert you place on website that you are looking for the above subject...I have it in very good condition and if still interested,Let me know and i will forward you details of the item and i will also need your shipping address and telephone number to calculate the shipping cost to your destination.My mode of payment is Via Paypal,Western union,MoneyGram..Bank wire transfer..Let me know which method you prefer and i ship the next day after payment has been receive..My phone number is +447024029617..Feel free to call me anytime for further discussion or email me back thanks and hope to hear from you soon

Nazywam się Marcin Mazur z Londynu ... Jestem skontaktować się w sprawie ogłoszenia umieścić na stronie internetowej, że szukasz powyższy temat ... mam to w bardzo dobrym stanie, a jeśli nadal zainteresowany, daj mi znać i będę przekazania Użytkownikowi szczegółowych informacji o produkcie i ja również będą wymagały adres wysyłkowy oraz numer telefonu w celu obliczenia kosztu wysyłki do destination.My sposób płatności poprzez PayPal, Western Union, MoneyGram .. Przelew bankowy .. Daj mi znać, która metoda chętniej i statek i następnego dnia po zapłaceniu został otrzymać .. Mój numer telefonu jest +447024029617 .. Zapraszam do mnie zadzwonić w każdej chwili do dalszej dyskusji lub napisz do mnie z powrotem dzięki i mam nadzieję usłyszeć od ciebie szybko

Co o tym sądzicie?

i am ALAN Robinson From London UK .I am came Across your advert on website

that you are in need of the above subject...I just want to let you know that

i have it for sale and still in good condition..Let me know if you are

still interested and i will get back to you with condition of the item and

price thanks and hope to hear from you soon..contact number..+447031952786

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

pisłaem z nim z 10 maili, żadnych zdjęci etc, pieniążki na konto i hej,

jednak na końcu napisłem, że mam kumpla w londynie i się z tobą skontaktuję celem kupna,,,, na to otrzymałem maila treści

Thnx but Not interested

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

proponuje dać policji, naszej lub królewskiej, namiary na kolesia ... może się nim zainteresują

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Fajne pomysły z tą gazetą i białą kartką ale pamiętajcie że średnio-zdolny grafik może wmontować w fotkę nawet żyrafę. Dla przeciętnego śmiertelnika będzie trudno rozpoznać fotomontaż. Wszystko zależy od tego jak bardzo koleś chce nas wydy*ać...

Cóż, trzeba pamiętać, że "zachód" - Londyn, Bruksela, Berlin, to nie tylko rdzenni, uczciwi mieszkańcy (już w mniejszości) lecz także inne nacje, które nawet nie próbują żyć i pracować uczciwie. Dlaczego Francuzi mają ich dosyć? Właśnie dlatego. Utrzymują się z oszustw, drobnych kradzieży a teraz także oszustw internetowych. Co z tego że zgłosisz? Po numerze IP dojdą, że owszem, wiedzą gdzie to jest - to szósty slams po lewej w okolicy Londynu i tyle. jasne - warto zglaszać takie rzeczy (dla zasady) ale nie ma co liczyć, że gościa "złapią i pójdzie siedzieć".

To samo z autami - jak już z zachodu, to musi być dobre. Nie każdy Niemiec ma "niemieckie" podejście. Wielu (zwykle o ciemniejszej karnacji) jest przekonanych, że olej się wymienia jak juz zaświeci sie lampka. Druga część nie wymienia, bo szkoda kasy. Może w przyszłym roku, jak będzie parę groszy. A my później kupujemy takie urządzenia z przekonaniem, że oryginalne, serwisowane, nie grzebane bo przecież niemieckie.

Witam,

Dalem ogloszenie na AS, ze kupie wzmak Meridiana i co?.....i pisze do mnie znana postac - Alan Robinson:-) prosto z Londynu:

i drugi mail z dziś:

Wątpię żeby to ktoś z UK akurat trafił na te forum.To może być jakiś tzw ziomek....z telefonem z wysp użytkowanym na takie potrzeby w Polsce.Może jego IP coś zdradzi.Ale widac że wałek na maxa.

• 2 tygodnie później...

Witam kolegów,

Alan Robinson chciał mi dzisiaj sprzedać standy Atacama :-D Dobrze, że wrzuciłem jego maila w googla, a potem przeszukałem forum.

Czy administrator mógłby PRZYKLEIĆ ten temat? Najlepiej w dziale ogłoszenia.

Therion: niestety masz rację. Podczas mojego ostatniego wypadu do Londynu sam padłem ofiarą przestępstwa kartowego. Niedobrzy ludzie użyli numeru mojej karty w necie. Na szczęście zastrzeżenie i reklamacja szybko podziałały.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Chłopak jest operatywny i to "wielojęzykowo" ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chcesz coś kupić korzystaj z ebay-a (i najlepiej paypal-a) to bardzo bezpieczny sposób, jakiekolwiek oferty z wpłatą na konto transferami pieniężnymi po prostu ignoruj. Taka rada.

Tyle w temacie

A dziwić się że nawet Francuzi wkurzyli się na cyganów ? ( a trzeba im przyznać że i tak mają cierpliwość do wszelkiego tałatajstwa made in africa) to musieli sie naprawdę wkurzyć.

Piszę ten post jako przestrogę i jednocześnie szukam porady. Niestety padłem ofiarą tego oszustwa. Otrzymałem tak samo brzmiącego maila po ogłoszeniu, że chcę kupić blu-ray Oppo 83SE. Różnica była taka, że podpisał się jako Peter Chamberlain. Niestety w naiwności swojej uwierzyłem mu. Było to w drugiej połowie lipca i nigdzie nie można było jeszcze znaleźć informacji o niecnym procederze. Niestety nie otrzymałem sprzętu. Po miesiącu stwierdził, że zwróci mi kasę. Oczywiście do tej pory jej nie otrzymałem. Pominę maile , w których zapewniał o swojej uczciwości i pisał bajeczki, które miały uwiarygodnić jego zamiary. Teraz już wiem, że było to oszustwo.

Ale najgorsze nastąpiło gdy przeczytałem post nikonmana z początku wątku. Ten koleś podał w mailu pisanym do nikonmana MOJE imię i nazwisko. Peter Chamberlain został zastąpiony przez Marcina Mazura a to są moje dane personalne ( oczywiście zostawił swojego maila i telefon). To, że ukradł moje pieniądze to pal licho, moja głupota i naiwność. Ale podszywanie się pod dane osobowe innej osoby i wysyłanie takich maili to już grubszy przekręt. Nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić. W necie pojawia się coraz więcej informacji o przekrętach człowieka z tym numerem telefonu. Maile brzmią tak samo tylko co jakiś czas zmieniają się dane osobowe z całego świata ( prawdopodobnie kolejne ofiary oszustwa).

Dlatego proszę o poradę czy można coś w takiej sytuacji zrobić i ostrzegam innych dających ogłoszenia o chęci kupna by ignorowali takie maile.

No cóż do mnie także pan Alan napisał w związku z moim ogłoszeniem w sieci :

i am ALA Robinson From London UK .I am came Across your advert on website

Było to ogłoszenie na hifi giełda o tym ze kupię kabelek cyfrowy Furukawa grazioso ... szybciutko odpisałem jaki kabel , z kiedy , jak długi i poprosiłem o fotki ...

Oto jakie diabelstwo wysłał mi pan Alan

Mam konto na gmailu , co jakiś inicjowany był czat z panem Alanem ( BOTEM )

kto wie czy jakbym dostał fotki kabelka nie byłbym następnym nabranym ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też miałem taką ofertę na moje ogłoszenie KUPIĘ. Już nie pamiętam jak się nazywał facet ale był z Angli. Napisał po nagielsku tylko. Gdy zapytałem go o cenę i żeby przesłał jakieś zdjęcia tego kabla głośnikowego który poszukuje to przysłał zeskanowane zdjęcie z polskiego pisma "Hi-Fi i Muzyka" z testem interkonektów kompletnie innych firm. On nawet nie ma pojęcia co chce sprzedać. Pisze chyba na chybił trafił na ogłoszenia że ma cokolwiek się chce kupić. Wystarczy mu zadać dokładniejsze pytanie i gościu nic nie wie. Na szczęście olałem go po tym mailu ze zdjęciem.

często sprzedaję coś poprzez allegro i zazwyczaj zmienia się tylko imię i nazwisko rzekomego obywatela innego kraju.

ZWYKLI OSZUŚCI I NACIĄGACZE.

dużo tego spamu przychodzi kiedy podajemy nasz adres email w wielu serwisach.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.