Skocz do zawartości
IGNORED

Chciałbym opinie: Kimber Kable Hero

zed

Rekomendowane odpowiedzi

• 37 lat później...

Uzywam prawie wszedzie w kilku systemach. Do zakrecanych WTB trzeba sie przyzwyczaic jezeli system jest czesto demontowany. Ten niedrogi kabel jest solidnym polaczeniem, ale tak jak kazdy link nie bedzie mial szczegolnie znaczenia w systemach ubogich i calkowicie nieokablowanych.

W niektórych połączeniach Hero wypada nawet lepiej od srebrnego KCAG, brzmienie jest jakby pełniejsze i nieco bardziej miękkie, choć pewnie tańszy kabelek nie dowównuje KCAG jakoscia wysokich tonów...

KS-1021 też jest bardzo dobry - myślę, że bardziej wyrafinowany brzmieniowo od KCAG, lepsza przestrzeń i bardziej dżwięczna góra pasma, bas pełniejszy choć może odrobinę mniej rytmiczny...

Niestety Selecty są kilkakrotnie droższe od Hero...

A wracając do brzmienia Hero - to bardzo udany kabelek - brzmienie jest żywe, barwne i łatwo odróżnić je od innych miedzianych kabelków podobnej klasy. Przykładowo starsze IXOSy 103, CableTalk (modelu nie pamietam) czy studyjny Cordial - brzmią poprawnie, ale własciwie trudno je od siebie odróżnić, czasem miałem wrazenie, że zblizone są do zwykłych kabelków 'z pudełka'. Po podłączeniu Hero do np. tunera od razu słychać że to kabel wyższej klasy - może za sprawą geometrii przewodów i braku ekranu?

Mialem wszystkie wymienione kable Kimbera i moze kilka słów okaże się przydatne.

Kimber PBJ - odsyłam do mojej opini. W skrócie z wtykami WBT za 999 zł kabel jest niekonkurencyjny cenowo. Ma jednak zapowiedz wszsykich pozytywnych cech kabli Kimbera takich jak szybkość, trojwymiarowosc i spręzystosc dzwieku. Ma tez wady opisane w opini.

Kimber Hero - Ten kabelek ma wielu zwolennikow, na mnie jednak zrobił najmniejsze wrazenie. W porownaniu do PBJ jest wolniejszy i mniej szczególowy. Zaryzykuje stweirdzenie ze jest on najmniej Kimberowy ze wszystkich Kimberów. Mnie sie nie podobał poniewaz wprowadzał bałagan i zabierał to co obiecywał PBJ. Byc moze zaryzykowałbym jego uzycie w zbyt jasnym i ofensywnym systemie.

Kimber Silver Streak - Pierwszy ze srebrnych kabli Kimbera. Ma to co PBJ, ale jest lepiej zrownowazony i duzo czystszy. Ma spręzysty, choc przez wielu odbieraany jako nieco cienki bas. Jest moim zdaniem pierwszysm powaznym kablem Kimbera w ofercie. Niesamowita zywość i trójwymiarowość dzwieku.

Kimber KCAG - kabel legenda, takze srebrny, choc z lepszego srebra. Ma te same aspekty brzmienia Silvera które tak mi sie podobaja doprowadzone jeszcze o krok dalej. Bardzo dobry kabel, choc wiele osob zwraca uwage na jego rzeskosc w jasnych systemch, czego ja jednak nie stweirdzilem pomimo posiadania Zollera na focalu i YBA. Bez 2 zdan fajny kabel.

Powyze tych kabli znajduje sie seria Select składajaca sie z 3 kabli: 1011, 1021 i 1030. To juz zdecydowanie wyzsza połka cenowa, ale i jakościowa.

KS 1011 - to kabel miedziany bardzo czysty, ale dla mnie za spokojny. Jesli mialbym go do czegos porownac, to napisałbym ze gra tak jak Hero tylko ze duzo lepiej.

KS 1021 (ja mam KS 1020, ktory rozni sie tym ze na 3 zyły 1 jest ze słynnego srebra kimbera "Black Pearl", w 1021 sa 2 takie zyły, a reszta jest z bardzo czystej miedzi) Jest to wiec kabelek hybrydowy. Poniewaz jestem jego posiadczem znam go doskonale. Jest to najlepszy kabel jaki znam. Jest bardzo, bardzo czysty, niezywkle dynamiczny, instrumenty zaczynaja grac jakby zwawiej. Ma wszystkie pozytywne cechy tanszych Kimbera, znacznie jeszcze rozszerzone, a nie ma ich wad.

Niestety kabel nietani i trudno osiagalny, a takze słabo :) medialny z powodu debilnego zatargu dystrybutora Maxaudio z PANAMI Redaktorami, w związku z czym jest poprostu nieobecny w polskich pozal sie Boże pisemkach audiio. Znam geneze konfliktu i nie stajac po zadnej ze stron mowie: to skrajnie nieuczciwe wobec czytelnika pozbawiac go swiadomie informacji o dobrym produkcie. Tyle dygresji.

Kabel w wersji 0,5 m kosztuje okolo 2500 zł i jest sprzedawany z walizką :) (na zdjeciu)

KS 1030 - niestsy nie słyszalem. Chetnie przeczytam opinie o tym kablu, a wiem ze sa tu jego posiadacze :)

Podsumowując: z tanich kabli wybrałbym chyba Silver Streak, jesli mialbym wiecej pieniedzy kupiłbym KCAG, jesli naprawde wiedziałbym czego chce kupiłbym (co ja mowi, kupiłem :) KS 1020 lub 1021.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-243-100000440 1170308732_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mars

małe sprostowanie - Silver Streak to również kabelek hybrydowy - jedna żyła ('sygnałowa') jest srebrna, a dwie pozostałe (masa) miedziane. W wersji XLR jest odwrotnie - 2 srebrne i 1 miedziana... O ile wiem KCAG nie różni się od SS czystością srebra, tylko zastosowaniem wyłącznie srebrnych żył. Jest jeszcze wersja KCTG, spleciona z podwójnej ilości linek, podobno pozbawiona wad KCAG...

Dzieki za spostrzezenia - swoje o Kimberze Hero dodalem w opiniach.

Faktycznie, o tej szacownej firmie ani slowa w polskich pisemkach audio a na swiecie i owszem, ceniona firma za relacje jakosci do ceny.

pzdrw

soso

Marek

Dziekuje za sprostowanie. Rzeczywiscie Silver Streak jest hybrydowym kablem i rzeczywiscie jest wykonany z tego samego srebra co KCAG. Przepraszam za wprowadzenie w blad, ale mialem go juz dosc dawno i pomylilo mi się.

KCTG nie słyszalem i nie ma go w ofercie Kimbera, nie wiem czy nie wycofali go z produkcji.

Jest jeszcze model Tonic najtanszy w ofercie, ale takze go nie znam.

Jako ciekawostkę podam fakt ze Kimber oferuje az trzy typy kabla łaczącego np Ipoda ze wzmacniaczem!, w tym model z czytego srebra :)

Strona producenta

Ukryta Zawartość

O serii Select:

Ukryta Zawartość

Dla zainteresowanych strona polskiego dystrybutora:

Ukryta Zawartość

Recenzje uzytkownikow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czytałem kiedyś na audioasylum.com wpis R. Kimbera, producent wyjaśniał, ze znaczna część kabli pozostaje w produkcji (pewnie robią gdy pojawi sie jakieś większe zamówienie) a nie ma ich na stronie dla zachowania przejrzystości oferty. Niektóre kable są na stronach dystrybutorów (np kimber.de czy russandrews.com - tylko na rynek UK, niewidoczne jeśli wybierzemy inny region). KCTG można znaleźć np w cenniku na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jest jeszcze Timbre, wygląda jak miedziana wersja KCAG - czytałem kiedyś o nim bardzo pochlebną recenzję.

Ukryta Zawartość

Wpisy Raya Kimbera:

Ukryta Zawartość

To miłe ze producent tej rangi co Kimber jest aktywnym uzytkownikiem forum.

Ukryta Zawartość

>Mars

Posiadam kabelek Kimber KCTG.

Sprawdza sie doskonale pomiedzy hybrydowym zrodlem (Vincent S6),

a hybrydowym pre-ampem (Melos SHA-1),

Niestety pomiedzy pre a tranzystorowa koncowka (SAE 2401/250W),

"gra" po prostu - fatalnie, ostro i zgrzytliwie ! Gorzej niz Cardas Neutral Reference,

(ktory w tej konfiguracji jest okropnie - "bezplciowy"), a ten z kolei,

gorzej niz Audio Research (DIY zrobiony z AR glosnikowego !).

Zaczalem byc w zw. z tym zwolennikiem opinii, ze do mocnej,

tranzystorowej koncowki - tylko miedz !

Poniewaz reszta okablowania to tez Kimbery (Monocle XL),

chcialbym gdzies upolowac KS 1011, by sie przekonac, czy sie lepiej nie sprawdzi niz AR !

Co sadzisz ? Czy jeszcze jakiegos Kimbera moglbym wziac pod uwage ?

Pozdrawiam

Vlad

Nieststy nie znam wszystkich odpowiedzi. Moje wzmacniacze YBA jak i DPA trudno nazwac mocarnymi tranzystorami. KS 1020 jest znacznie czystszy od KCAG, przy zachowaniu jego spręzystosci, jesli wiec KCTG wydaje sie jazgotliwy moze warto posłuchac serii Select, choc wiem ze z pozyczeniem moze byc nie lada problem. Kto wie moze KS 1011 wlasnie przez nieco spokojniejszy charakter bedzie ci odpowiadał, a moze własnie oczaruje Cie krystalicznie czysty i szybki (jaki sądze ze jest) KS 1030..., kto wie? Zachcecam jednak do poznania serii Select bo to naprawde jest krok w dobrym kierunku w stosunku do "zwykłych" Kimberów

>>>Mars

-ty widze znasz sie na kimberach;moze wiesz w takim razie co to za jeden??????????????

Wtyki to wbt, ale chodzi mi o kabel..........

Ukryta Zawartość

post-9896-100000397 1170308809_thumb.jpg

post-9896-100000398 1170308808_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dominion

Nie aspiruje do roli "znawcy", poniewaz znam te kable i lubie firme to je polecam.

Jesli chodzi o twoj kabel to jest dziwny. Z jednej strony kolorem przypomina KCAG, ale jest dziwny bo: nie ma takiej owijki z napisem Kimber i co bardziej niepokojące jest warkoczem składającym się z trzech tasm z przewodami. KCAG, zreszta tak jak i SS i PBJ i tonik jest warkoczem zaplecionym z pojedynczych żył, czyli splatają się trzy a nie 9 kabelków. Podsumowując wiec: nie wiem co to jest :)

>dominion

Wyglada na podrobe !

Niby podobny do KCTG, ale oryginal posiada warkocz spleciony z trzech - PODWOJNYCH drutow !

KCAG to warkocz z trzech - POJEDYNCZYCH drutow !

Pierwsza wersja KCTG nie posiadala owijki z napisem Kimber, ani wtykow WBT, nowsze juz tak !

Albo to jakas najnowsza wersja "super" KCTG, w ktorej zastosowano wieksza ilosc przewodow,

oraz zrezygnowano z "owijki" (w co raczej watpie !), albo to jakis "DIY-Kimber" !

Pozdrawiam

To mi przypomina nie Kimbera tylko kable zza wschodniej granicy, sprzedawane jako srebrne m.in. przez pewnego handlarza z Wolumenu. Byly splatane w podobny sposób, a poszczegolne linki mialy konstrukcje koncentryczną. Poza tym jeśli sie nie mylę, we wszystkich interkonektach Kimber zakłada przy jednym z końców termokurczliwe koszulki z nadrukowanym logo firmy...

>dominion

Czy posiadasz do nich czarne welwetowe pudelko, z wydrukowanym czarnym logiem kimbera

na bialym jedwabiu od wewnetrznej strony oraz z opaska z kolejnym czarno-bialo-srebrnym logiem ?

Jesli nie, to wieksza szansa na to, ze to podroba ! Nie wiem co ladniejsze - kabelki czy pudelko ?! :)

Mysle, ze Jazz :-) moglby najszybciej sprawdzic czy istnieje 3-zylowa wersja KCTG !

Gdyby nawet byly na nich termokurczliwe koszulki z napisem,

to tez nie stanowiloby to dowodu oryginalnosci, bo sam Kimber

dodaje je np. do glosnikowych "widelek" sprzedawanych parami !

Moze nalezaoby blizej przyjrzec sie strukturze pojedynczego

przewodu i porownac go z oryginalem !

warkocz składa sie z trzech tasiemek; każda tasiemka składa sie z 4-5 (jak dobrze pamiętam) zyłek. Na oko widać ze każda z tych żyłek jest osobno izolowana. Jednak zastanawia mnie czy te wtyki są orginalne do tego przewodu;jak sie dobrze przyjrzeć to powinna z nich wystawać minimalnie koszulka termokurczliwa a to może oznaczać że przewód był składany przez kogos.

Bardzo ale to bardzo interesuje mnie ten kabelek!!!!!!!!!!!!!

Gdzie można taki znależć (bez wtyków) i za ile???????????

Może to jakiś kabel wykonany np. z pojedyńczych linek Kimbera czy innych producentów dostepnych np. w Percy Audio, Parts Connexion, albo np. homegrownaudio.com ? Jesli to są autentyczne wtyki WBT (czy jest wygrawerowane logo?), w dodatku w droższej wersji (podstawowy model jest czarny), to pewnie nie uzyto ich do bylejakiego kabelka... W sumie najistotniejsze jest jak 'grają'.

linki w tasiemce są zbyt idealne żeby mogły byc przez kogoś łączone.

Odsłuchiwałem je na słabym wówczas sprzęcie; ale zagrały mi lepiej od maestro2 Staight wire -mimo że te drugie jeszcze droższe. W tym kimberze jest durzo szczegułów, wysokie tony na medal (tytanowa kopułka).

Zaczęły mi grac rewelacyjnie od pierwszej nuty.

>dominion

Jeszcze raz !

Caly warkocz sklada sie z trzech tasiemek, kazda tasiemka z trzech drutow,

a kazdy z drutow z wielu skreconych cienszych drucikow ?

czy tak jak napisales :

"warkocz składa sie z trzech tasiemek; każda tasiemka składa sie z 4-5 (jak dobrze pamiętam) zyłek."

Jaki kabelek Cie interesuje ?

Oryginalny Kimber czy ta podrobka ?

tak jak napisałem: są trzy tasiemki, każda z tasiemek składa sie z trzech drucików(żyłek) i juz. Kazdy z tych trzech drucików jest osobno izolowany w tasiemce (widac to na zdjeciach tylko sie troche przyjrzeć).

>mars

kable te pożyczyłem na 1,5 tygodnia na odsłuch. Dostałem je w pudełku plastikowym przezroczystym na którym była włożona jakaś tekturka z napisem kimber......... (nie pamietam). Nic więcej z tym kablem nie dostałem; nie wiem tez czy pudełeczko było orginalne czy tez służyło tylko do przenoszenia kabla (zamiast w kieszeni)

Audiofil który mi go wypozyczył (oczywiście brałem też inne kable :-)) powiedział mi że to kimber........(dokładniejsze nazwy nie zapamietałem)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.