Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz 6004 + paradigm monitor 7 v.6

t_rex_

Rekomendowane odpowiedzi

proste pytanie - czy to zagra ze sobą (rock, blues 90% - jazz - 10%) Po przeanalizowaniu forum miałem 2 faworytów Dali Ikon oraz Paradigmy. Po odsłuchach Dali ikon odpadły (jak dla mnie brak mięsa i totalny brak basu) Problem polega na tym że nie mogę tego razem odsłuchać bo ani nie chcą wypożyczyć kolumn ani sprzętu - może ktoś ma podobną konfigurację. Kolumny będą na 100% paradigmy gdyż dynamika i power (przy AC/DC i Iron Maiden) mnie po prostu urzekła - dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/65088-marantz-6004-paradigm-monitor-7-v6/

Paradigm polecam z Yamahą, osobiście używam z RX-V1065, odsłuchiwałem z denonem, marantzem, harmanem, onkyo i jak na moje ucho Yamaha zdecydowanie najlepiej zagrała.

Pieniądze nie grają !

ten wątek akurat znam i właśnie nim się sugerowałem - każdy ma swój gust dla mnie nowe Dali (a dawno temu miałem 104 i grały ok) są za delikatne - nie mają tego mięsa które uwielbiam - oczywiście na pewno lepiej sprawdzą się w klasyce itp niż paradigm ale mi właśnie potrzeba tego mięsa co daje paradigm. Yamahę z pewnością posłucham mam obecnie w sypialni pianocrafta i wg mnie stosunek jakości do ceny bije wszystko. Dzięki i proszę o więcej sugestii w sprawie amplitunera.

czy w sklepie słuchałeś Paradigmów pod amplitunerem czy pod wzmacniaczem ?

jeśli pod tym pierwszym to ok, jeśli pod wzmacniaczem, to w domu się mocno rozczarujesz po zakupie

(najbardziej na dynamice i jakość basu, czyli na tzw "wykopie")

lepiej tańszy amplituner (np Yamaha 765 zamiast 1065 itp) a za różnicę w cenie wzmacniacz używka do 1k - Rotel RA 980/985 albo lepiej HK 680 lub nowy Jungson JA 88C za 1,5k (wart przynajmniej 2x tyle), naprawdę warto bo to jest przepaść jakościowa w porównaniu z amplitunerem grającym w stereo

Bedzie bardzo dobrze mam Marantza SR=6003 i jest to bardzo dobry amplituner,kolumny które chcesz kupic maja bardzo duzo poweru,bedziesz zadowolony,mysle ze lepiej zagra to niz z Yamaha .Marantz jest bardziej uniwersalnym amplitunerem.

don111 to ma być zestaw kina domowego jak wskazuje dział dlatego poszukuję amplitunera a nie wzmacniacza stereo - do stereo jak pisałem wyżej w zupełności wystarcza mi pianocraft. I właśnie pod wzmacniaczem od pianocrafta odsłuchiwałem tych paradigmów i było bardzo dobrze tylko właśnie pianocraft to stereo do tego cena samego wzmaka pewnie w okolicach 1000zł max :) bo cały zestaw kosztował nieco ponad 2k. I właśnie tu jest problem bo jeżeli kilkukrotnie droższy marantz zagra gorzej niż pianocraft no to wtedy mnie może coś trafić... :)

Jdz do audioklan,top-hifi,czy innego sklepu tam maja Marantza ,gorzej bedzie z Paradigmami ,bo tam raczej ich nie ma.Popros aby podłączyli ci pod amplituner np jakies B&W 685,czy CM 7,troche podobny charakter do Paradigmów i bedziesz mniej wiecej wiedział jak gra ten amplituner.Ja podkreslam że jest to jesden z lepszych amplitunerów,ale ty sobie posłuchaj.

t_rex_, 22 Sie 2010, 10:36

>don111 to ma być zestaw kina domowego jak wskazuje dział dlatego poszukuję amplitunera a nie

>wzmacniacza stereo - do stereo jak pisałem wyżej w zupełności wystarcza mi pianocraft

to w takim razie nie za bardzo rozumiem po co wspominałeś o muzyce, skoro będziesz jej słuchał na Pianocrafcie

mam ponad setkę koncertów na DVD i kilkadziesiąt na Bluray - filmów praktycznie nie oglądam dlatego wspomniałem o muzyce bo zestaw w 99% będzie do oglądania koncertów - CD oczywiście też od czasu do czasu ale stereo nie jest tutaj priorytetem - pzdr

t_rex_, 22 Sie 2010, 13:45

>mam ponad setkę koncertów na DVD i kilkadziesiąt na Bluray - filmów praktycznie nie oglądam dlatego

>wspomniałem o muzyce bo zestaw w 99% będzie do oglądania koncertów - CD oczywiście też od czasu do

>czasu ale stereo nie jest tutaj priorytetem - pzdr

no w takim razie racja, może lepiej pozostać przy lepszym ampli, aby zachować dokładnie ten sam charakter brzmienia wszystkich kolumn

Dziś będę miał i paradigmy i marantza w domu - posłuchamy i podzielę się wrażeniami jutro - będzie sucha ocena bo zarówno kolumny jak i marantz świeże z pudełka więc o wygrzaniu nie ma mowy - pzdr

Koniecznie napisz jakie wrazenia.Ciekawi mnie to ,a to dlatego że właśnie Marantz,Yamaha, B&W,Paradigm i Mordaunt Short wywarły na mnie zdecydowanie najlepsze wrażenia,A przerabiałem juz i Denona ,Cambridge Audio,Pioneera,Harmana ,Kefy,Tonsile,Tannoye,Magnaty,i cos pewnie pominełem.

no to napiszę krótko - dla mnie strzał w 10 - w trybie pure direct jest co najmniej dobrze aż się nie spodziewałem :) - ampli nowy niewygrzany kolumny nowe ale zostawiam i paradigmy i marantza bo to już gra :) ... i ten niby mikrofonik dołączony do ampli który nie wierzyłem że może wysterować pomieszczenie a jednak wysterował :)

na razie słuchałem tylko w stereo to jest sprzęt do nowego domu więc resztę dokupię jak się przeprowadzę - wg mnie jak gra w stereo w 5.1 nie będzie problemu. Ogólnie jak pisałem jestem bardzo zadowolony i z dnia na dzień jest coraz lepiej - marantz puki co potrzebuje dobrej godziny aby pokazać co potrafi ale jak się rozgrzeje to jest czad. Mogę porównać puki co tylko z NAD-512 i wzmacniaczem od Pianocrafta - jest przepaść - detalicznośc na gorze i kawał dobrze kontrolowanego basu (co w Paradigmie jest sztuką) mnie osobiście zachwyca. Marantz nie miał też problemu z wysterowaniem DALI Ikon 5 (kumpel przytargał) ale paradigm ma właśnie tego kopa którego brakuje wg mnie Dali. Jednak co uszy to opinia - jednemu podoba się to a drugiemu tamto. Ja ze swoimi wymaganiami trafiłem w 10.

Ps: Moja żona włożyła Steczkowską i odpłynęła - obudziła się na końcu płyty i stwierdziła że już dawno tak się nie zrelaksowała i to jest dla mnie najlepsza rekomendacja i zielone światło na resztę :) - pzdr

Ciesze się że ci pod pasował byłem prawie pewien że zagra to bardzo dobrze.Marantz to naprawde bardzo uniwersalny amplituner i dobrze sobie radzi i w kinie i w stereo,a takze potrafi zagrac prawie każdy gatunek muzyczny nie jest to żaden audiofil ale bardzo porządnie wykonany,ładny,solidny klocek.Na pewno nie doceniony i nie tak masowy jak ulubione na forum Yamahy,czy Onkyo a to wielka szkoda bo ludzie nie wiedzą co tracą kupując np wielkie kobyły typu Onkyo.Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Ciesze się że ci pod pasował byłem prawie pewien że zagra to bardzo dobrze.Marantz to naprawde bardzo uniwersalny amplituner i dobrze sobie radzi i w kinie i w stereo,a takze potrafi zagrac prawie każdy gatunek muzyczny nie jest to żaden audiofil ale bardzo porządnie wykonany,ładny,solidny klocek.Na pewno nie doceniony i nie tak masowy jak ulubione na forum Yamahy,czy Onkyo a to wielka szkoda bo ludzie nie wiedzą co tracą kupując np wielkie kobyły typu Onkyo.Pozdrawiam.

Jest jeszcze paru chętnych niedowiarków,może jeszcze coś napiszesz bo przez te kilkanascie dni pewnie poznałes go lepiej.Co prawda mowa tu o modelu SR-6003 ale to prawie to samo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.