Skocz do zawartości
IGNORED

Starzenie się lamp a degradacja brzmienia

Therion

Rekomendowane odpowiedzi

jakie macie doświadczenia z tym zjawiskiem? Mój wzmacniacz od 1,5roku jest dosyć intensywnie eksploatowany (średnio ok. 6-8godzin dziennie) i mimo, że lampy na razie nie wskazują oznak demencji, to powoli przygotowuję się do tego zjawiska. Z tego co wiem, najpierw siądą tony wysokie - stracą blask - zgadza się?

A co z lampami mocy (u mnie 6V6) - jak rozpoznać ich demencję?

Gość traxman

(Konto usunięte)

Sprawę rozwiązuje miernik, porównasz emisję i nachylenie lampy używanej z parametrami katalogowymi i dowiesz się, czy już czas na wymianę, oczywiście większość urządzeń funkcjonuje poprawnie nawet z mocno zużytymi lampami.

Odsłuchowo mogą się pojawić większe zniekształcenia przy pełnej mocy (pierdzenie, skrzeczenie itp) oraz odczuwalny "brak mocy" wzmacniacza. Dodatkowe efekty to zużywający się getter, zwłaszcza gdy wzmacniacz był forsowany.

6P6S, 6V6 nieco utrudnia sprawdzenie na wzrok, dlatego najlepszym sposobem jest miernik lamp, lub pomiar punktów pracy lamp.

jorn, 19 Sie 2010, 10:45

>Therion, jedziesz na tych samych lampkach już 1,5 roku? Tu koledzy zaraz po zakupie lampowców

>zmieniali sterujące po kilka razy:)

Ja również mieszałem w lampach ale za każdym razem wychodziło na to, że oryginalne grają całkiem nieźle. Przebiły je dopiero lampy z top półki. Mój 6V6 jest mniej wrażliwy na zmianę lamp niż 10L.

czy da się w przybliżeniu określić, ile godzin pracy, dla danego typu lampy, jest graniczne?

zdaję sobie sprawę, że zależy to bardzo od tego jak i w jakim układzie lampa pracowała, ale tak szacunkowo..

Therion, robiłeś może swojej lampie jakiś tuning, np:opóźnienie załączania napiecia anodowego i tym podobne udogodnienia wpływające na żywotność lamp?

" Forever Death Metal "

Może być też i taki efekt, że równowaga sceny "przechyli się" na którąś stronę - w przypadku, gdy w tym kanale są już słabsze. Podejrzewam, że ogólnie - scena będzie tracić z wiekiem i zużyciem lamp (to nie tylko wysokie).

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

jorn, 19 Sie 2010, 12:03

>Therion, robiłeś może swojej lampie jakiś tuning, np:opóźnienie załączania napiecia anodowego i tym

>podobne udogodnienia wpływające na żywotność lamp?

Nie, nie robilem. Tuning różnie sie kończy - czasami tak, że oweszem, oszczędzamy lampy, ale za to forsujemy kolumny, bo po wyłączeniu wzmak robi wielki PUK w kolumny.

Nie mam jakichś strasznie cennych lamp - raz na 2-3 lata moge kupic nowe, nic mi sie nie stanie.

Tylko nie chce co miesiąc wkładać nowego kompletu w celu kontroli czy poprzednie już padają. Sądziłem, że da się to wyłapać "na ucho".

Therion,Nie, nie robilem. Tuning różnie sie kończy - czasami tak, że oweszem, oszczędzamy lampy, ale za to

>forsujemy kolumny, bo po wyłączeniu wzmak robi wielki PUK w kolumny.

>Nie mam jakichś strasznie cennych lamp - raz na 2-3 lata moge kupic nowe, nic mi sie nie stanie.

>Tylko nie chce co miesiąc wkładać nowego kompletu w celu kontroli czy poprzednie już padają.

>Sądziłem, że da się to wyłapać "na ucho".

Myśle podobnie jak ty:) Skoro tobie tyle czasu lampy wytrzymują to i u mnie powinno być podobnie, a raz na rok to spokojnie mnie stać na wymiane lampek mocy;)

Dzięki i pozdrawiam:)

" Forever Death Metal "

Mam pytanie dla tych którzy trochę lepiej znają się na lampach. Jaki procentowy spadek mocy jest akceptowalny w stosunku do danych katalogowych. Pytam żeby wiedzieć przy ewentualnych zakupach używek.

Gość traxman

(Konto usunięte)

Spadek emisji przyjmuje się na 70%, ile mniej to mocy to zależy od konfiguracji stopnia końcowego (SE/PP). Ale to kwestia czysto umowna, dla producentów lamp najlepiej gdyby to 99% emisji kwalifikowało do wymiany (co innego, że współczesne nowe lampy, sporadycznie maja katalogowe emisje).

• 2 tygodnie później...

Swego czasu czytałem że istotne lampy nie powinny grać w systemie dłużej niż 4000 godzin i wymiana jest już na prawdę niezbędna. Z lenistwa może by warto zainstalować licznik czasu pracy-wydatek jakieś 50 zł. To samo np. dotyczy igły w gramofonie-tam przewiduje się 1500-2000 godzin i kto to dokładnie wie i mierzy? Łatwiej jest z tranzystorem; mam w domu wzmak który ma już na pewno ponad 70'000 godzin pracy i nic go od 30 lat nie wzrusza :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak to wytlumaczyc?

Wzmacniacz push-pull. Jedna z lamp mocy KT88 cos potrzeszczy w glosniku po wlaczeniu. Mierzylem prad podkladu, po wlaczeniu pokazuje 100-140 mV, a po kilkunastu sekundach jest 0 (zero) i juz caly czas 0. Pozostale lampy mierza normalnie. Wzmacniacz gra jednak wciaz normalnie. Zamowilem juz nowy zestaw lamp do wymiany.

Tak sobie myślę, że słuchałem wzmacniacza średnio 5h dziennie przez 1,5 roku co oznacza, że lampy grały ok. 2700 godzin. A zatem dam im jeszcze czas do końca roku a później wymienię - chyba, że "upomną się" o wymianę wcześniej.

mam wzmacniacz PP na lampach 7591, to stary amerykanski fisher z lat 60tych. Lampy sa w nim wiekowe, orginalne RCA, nie wiem ile maja godzin ale zapewne sporo, sa juz cale osmolone. Ostatnio szukajac wydajnej pradowo lampy do glosnikow Dahlquist DQ10, pozyczylem od kolegi wzmacniacz TRI na KT88, 45 wat na kanal, ktory niesamowicie wysterowal te podobno ciekie do napedzenia kolumny. Nie mial najmniejszych problemow z wysterowaniem i kontrola pasma. Pomyslalem ze skoro 45w na KT88 dziala to moze 35 wat na 7591 pojdzie. No i do pewnego momentu tak jest...jest cale pasmo, bas, srednie i wysokie jak trzeba, problem w tym ze po wykreceniu potencjometra glosnosci ponad godzine 11, cos zaczyna harczec. Nie mam pod reka kompletu 7591 wiec sie zastanawiam czy nowe lampy mocy zalatwia sprawe. Wiem ze ten Fisher moze zagrac bajecznei i w sumie szkoda mi sie go pozbywac (co juz mam w planach). Czy opisane objawy to efekt starych lamp i ogolnie zlej kondycji starego wzmacniacza, czy raczej lampy 7591 poprostu takie sa (w co nie chce mi sie raczej wierzyc). Dodam ze kolumny maja efektywnosc 86db, 8 omow i w/g opisu potrzebuja wzmacniacza "high current" czyli wydajnego pradowo.

Pozdrawiam

• 3 miesiące później...

OK.

Lampki sterujące zaczynają szumieć a lampy mocy piszczą (jak stary kineskop). Czy to objaw ich końca?

Pytam z ciekawości, bo na wszelki wypadek i tak wymieniłem, ale zanim wyrzucę, to się wolę upewnić.

Czy w lampach EL34, niebieska poświata po włączeniu napięcia anodowego jest normalna? Z tymi lampami nie miałem jeszcze do czynienia, a w innych tego nie widziałem. Taka mgiełka wewnątrz lampy niebieska, trudno określić ten widok. Lampa pracuje w klasie A, powinna być nowa (tzn wszystkie mają taką poświatę).

raczej o czyms takim pewnie

blueglow.jpg

Masz tam 6550 Tung Sol'a?

W tych lampach najlepiej obserwowac getter, napylony na bocznych sciankach. Jesli stanie sie calkowicie matowy, bez metalicznego połysku i sporo jasniejszy niż na początku to znaczy, ze koniec jest bliski. Długo wytrzymuja, ale bardzo gwałtownie padają.

OK.

Lampki sterujące zaczynają szumieć a lampy mocy piszczą (jak stary kineskop). Czy to objaw ich końca?

Pytam z ciekawości, bo na wszelki wypadek i tak wymieniłem, ale zanim wyrzucę, to się wolę upewnić.

A moje pytanie nadal bez odpowiedzi :)

To pociągnijmy jeszcze dalej - czy niewymienienie lamp (teoretycznie) ciągnie za sobą możliwość uszkodzenia innych elementów wzmacniacza?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.