Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrze brzmiące telefony

neomammut

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Na początku powiem, że jestem wrogiem mp3`jek. Ale...

Z racji tego, że moja mama dostała od ojca nokie 5230 i powiedziała, że nie chce tego telefonu, więc postanowiłem zamienić na czas jakiś moją kochaną 9300 i sprawdzić, czy przypadnie mi do gustu. Telefon jest dość mały, poręczny, miły w dotyku. Nie posiada klawiatury, prócz 5 przycisków i ekran dotykowy. Nie lubię tego typu telefonów, ale lubię eksperymentować i ćwiczyć swoje przyzwyczajenia. O samej platformie S60 nie będę się wypowiadał, bo nie o tym ten temat :)

Po kilku godzinach zabawy, postanowiłem zobaczyć jak zmienił się poziom telefonowego odtwarzacza muzyki. Wybrałem format mp3, ponieważ jest najpopularniejszy. Przegrałem jedną płytkę Bruce Springsteen`a, 320kbps, załadowałem na kartę pamięci. Telefon ma wyjście słuchawkowe mini jack, podłączyłem swoje HD475 i? I!? O Ku..... Szok! Gra świetnie jak na mały telefon do wszystkiego. Nie brak przestrzeni, nie brak energii, równowaga tonalna świetna, dobry wokal. Ciut może za powolny bas, ale można to wybaczyć patrząc ogólnie na brzmienie. Ciężko jest wykazać, że to gra malutki sprzęcik.

Swojego zdania jednak nie zmieniłem, ale jeśli będę jechał gdzieś dalej, to zabiorę w drogę i potestuje wnikliwiej :)

Macie jeszcze jakieś przykłady dobrze brzmiących telefonów?

PS: Ci co mnie znają wiedzą, że na co dzień słuchał kaset CC, ostatnio także i DAT`a. Jednak telefon gra bardzo podobnie...., braknie mu jednak energii, mało jest też szczegółów, ale ogólnie dobry z plusem!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

https://www.audiostereo.pl/topic/64991-dobrze-brzmi%C4%85ce-telefony/

Przepraszam chodziło o HD485 :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nokie mają wzmacniacze słuchawkowe oparte na kostce TPA6130A2 (w większości) niestety możliwości ograniczane softami - głównie poziom wyjściowy. Przeważnie telefon nie jest w stanie napędzić niczego więcej, prócz pchełek.

ALTON, też mi to tłumaczył znajomy w taki sposób, ale jak usłyszał ten zestaw to oniemiał :) Jak nie słuchałeś, to polecam!!!

Poniżej jest dedykowany telefonowemu audio wątek :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na telefonach można też słuchać radia internetowe po wi fi :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z "lepszych" nokii miałem N82. Ogólnie brakowało jej mocy i kulała na basie - dość powściągliwy bez solidnego dołu. Po spięciu ze wzmacniaczem FiiO E5 było naprawdę nieźle. Powiedziałbym, że nie było mocnej przepaści między iPodem Video 5.5G.

Krak_oN, 15 Sie 2010, 22:22

>->neomammut podłącz telefon poprzez przejściówkę do wzmaka i zdaj sprawozdanie jak wypadł pod

>względem jakości .

No niestety, mój zestaw pokazuje usilnie, że to tylko mp3, basu bardzo mało, miejscami brak, brak dobrej separacji kanałów, jakby lewy i prawy kanał grały swoje po swojemu, kiepska góra, tzn jakoś tak matowo itd...., podłączyłem znowu słuchawki i jak ręką odjął :)

Z kilku telefonow jakich sluchalem,oczywiscie iphone jest nie do pobicia,szczegolnie ze odtwarza CDA formaty.Mysle o nim powaznie,jako glowne zrodlo do mojego systemu.

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

stefan5000, 15 Sie 2010, 23:57

>Z kilku telefonow jakich sluchalem,oczywiscie iphone jest nie do pobicia,szczegolnie ze odtwarza

>CDA formaty.Mysle o nim powaznie,jako glowne zrodlo do mojego systemu.

A to możesz się zapoznać z poniższym wątkiem :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bawiłem się kiedyś w modyfikacje softów w SE K750i, faktycznie można osiągnąć ciekawe rezultaty, jedt trochę różnych wersji sterowników.Jednak SE z oryginalnymi słuchawkami grały mocno basowo, zarówno K750i z softem W800i jak i W660i.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

I z tego co pamiętam to N73ME z oryginalnymi słuchawkami nie była zła.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

No kurna, chce się dopatrzeć czegoś niedobrego, co mnie zrazi znowu do mp3`jek, ale nie mogę nawet na siłę słyszę po prostu muzykę! Wszystko mi odpowiada, 5230 nie gra płasko, jest naprawdę sporo powietrza, jest jakoś tak swobodnie, tak jakoś cieplutko, nie ma suchości w nagraniu - kurna sam nie wierze w to co piszę, znam dźwięk z maszynek analogowych, to po prostu nie powinno zagrać..... Nic nie odstaje, wszystko jest poukładane, basik skleił się z resztą zakresów, wokal szaleje po całym spektrum. Kurna, no jest, jak na słuchanie w "tłoku" wręcz za idealnie :)

N900 ma dość dobry dźwięk i przyzwoite słuchaweczki z izolacją akustyczną, da się słuchać.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>>bitkon

Posłuchaj tego fona z HD485, zrozumiesz wtedy o czym mowa.....

iPhone 3G + Audio-Technica ATH-M50 = akceptowalnie

iPhone 3G + Ultimate Ears 5 = przyzwoicie

Nokia X6 + w/w słuchawki AT = nieporozumienie

Nokia X6 + UE 5 = akceptowalnie

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

kolega miał jakiś telefon s-e, którego używał, jako źródła. Do tego jakieś słuchawki AKG. Telefon niestety szumiał. Wszystkie S-E tak mają? Ja mam jakąś podstawową nokię, dźwięk jest nieakceptowalny.

Z całą pewnością Nokia E52 wraz z słuchawkami AKG i Sennheiser. Można wgrać także sporo aplikacji które odtwarzają m.in FLAC.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Słucham w terenie z takiego zestawu i pomimo pewnych niedociągnięć, nie widzę potrzeby powrotu do mp3ki Sony, której używałem poprzednio.

Ukryta Zawartość

post-7066-100000023 1281982591_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>No niestety, mój zestaw pokazuje usilnie, że to tylko mp3, basu bardzo mało, miejscami brak, brak

>dobrej separacji kanałów, jakby lewy i prawy kanał grały swoje po swojemu, kiepska góra, tzn jakoś

>tak matowo itd...., podłączyłem znowu słuchawki i jak ręką odjął :)

Zgodnie z teorią źródła oznaczałoby to, że masz kiepski zestaw. Zmień na taki co zagra na tym poziomie jaki masz w słuchawkach.

>>gg

To nie wina zestawu, on ma pokazywać prawdę i to robi, słuchawki za to to co innego, zgrały się z telefonem po prostu i tyle. Poza tym, jak można oceniać zestaw gdzie źródłem jest odtwarzacz mp3 w telefonie?

Aha i jeszcze jedno, zgodnie z teorią źródła, zestaw zagra tak jak źródło, kiepskie źródło = kiepski dźwięk...

bitkon, 16 Sie 2010, 14:47

>Jesli ten fon ma dobry dziwek to jestes gluchy, albo masz problemy ze sluchem.

>Z dackiem gra slabo jak na fona.

... z czym??? Niestety słabo orientuję się w slangu pokolenia dzieci neostrady.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.