Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany kabel głośnikowy tylko do -BASU- bi-ware

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje kabelka głośnikowego do podłaczenia bi-ware. Konkretnie do podłaczenia glosnikow basowych. Fajnie by było gdyby kabelek schodził jak najnizej i mial ''walniecie'' :) Zestaw to roksan caspian koncowka i intergra, kolumny epos es22. Na srednice i gore używam chord epic. Potrzebuje 2x 2metry. Cena max 40zl za metr. Z gory dzieki za pomoc.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Gość

(Konto usunięte)

Jeśli do średnicy i góry używasz jakiegoś już kabla, to do samego basu nie podłączysz bi-wire - jaki sens.

Bi-wire: "Połączenie takie polega na doprowadzeniu dwóch równoległych kabli od wzmacniacza do zestawu głośnikowego - dla ścisłości dodam, że chodzi o kable dwużyłowe. Pozwala to uniknąć przenoszenia pełnopasmowego sygnału audio przez jeden kabel głośnikowy. W połączeniu bi-wire oddzielne kable wykorzystane są do zasialanie sekcji niskotonowej oraz sekcji wysokotonowej."

W związku z powyższym potrzebujesz zwykłego kabla - nie bi-wire. Chyba, że zastosujesz tylko bi-wire.

>>kyle, może i pic na wodę, ale w moim zestawie kabel bi-wire dał słyszlną róznicę w stosunku do "normalnego" - bynajmniej na moje i żony uszy.

>stecko

W tej cenie najlepszym wyborem na bas do Twoich Eposów tri-wire powinien być Antykabel głośnikowy.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

belami

Źle sie wyraziłem:) Chodzi mi o połączenie bi-wire ale nie kabelek bi-wire jak dobrze zaznaczyłeś. Zwykły 2 żyłowy 2x 2metry:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

skyrobin

Do pełnego tri-wire brakuje mi jeszcze jednej koncowki mocy:) Dlatego mysle nad bi-wire srednica z gora razem i bas osobno

na bas - XLO ultra

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

belami, 14 Sie 2010, 14:34

>>>kyle, może i pic na wodę, ale w moim zestawie kabel bi-wire dał słyszlną róznicę w stosunku do

>"normalnego" - bynajmniej na moje i żony uszy.

Ja tam różnicę którą można nazwać bezwzgl. na plus usłyszałem dopiero przy bi-amp.

mikson ale tara labs to 110zl za metr czyli troszke za duzo:) Chyba ze gdzies mozna taniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja używam takiego, bardzo dobrze się spisuje w basie jak i na wysokich tonach. Mam takim kablem właśnie podłączenie Bi-wiring ze wzmacniacza do kolumn.

Ukryta Zawartość

Witam kazdy z glosnikow podepnij osobnym kablem.Wysokotonowy o malej srednicy, sredniotonowy powiecmy 2,5 mm2 a nisko 4,i zadnych zestawow, poczytaj opinie i sam dobierz co bys chial uzyskac,ja mam DiY bo te wszystki do 50 zł to szkoda gadac,,,czegos za duzo czegos za malo brakuje itp.

Stiffi

Ale ja mam tylko integre i jedna koncowke czyli srednica i gora beda napedzane jedna koncowka. No chyba ze srednie i wysokie wychodza osobnymi kablami ale i tak sie schodza do jednej koncowki?

A czy ktos słuchał tego:

Ukryta Zawartość

KIMBER KWIK-16

Ukryta Zawartość

Stecko: ten kabel raczej do basu nie będzie dobry, raczej do wysokich :) Ewentualnie ten:

Ukryta Zawartość

Ma większą średnicę drutu.

Ale wtedy lepiej dopłacić i kupić ten który polecałem Ci wyżej.

Ukryta Zawartość

Myśle nad tym kwik-12 ze wzgledu na cene. Znalazlem 4PR para 2x2,5m ale koszt 65 funtow czyli ok 300zl a moj budżet to ok 160zl. Chyba ze mozna dostac taniej gdzies tego 4PR. Szukam równiez VDH CS122 - po opiniach kabel wart polecenia. Ciekawi mnie rowniez czy kwik-12 jest sporo słabszy niz 4Pr...

Proponuje też Monster Cables Z1, daje dobry bas.

KYLE "Kabelki głośnikowe nie mają praktycznie wpływu na "zejście" czy "walnięcie". A Bi-Wire to też taki pic na wodę"

Hm dziwne bardzo bo moje doświadczenie z kablami jest takie iż maja wpływ na zejście - walnięcie basu, a bi-wire to bardzo słyszalna różnica na plus!

Morał z tego taki że Twój system w takim setup-ie tego nie zagra, albo nie słyszysz tych różnic.

Pzdr. :)

"Lampa nie umiera nigdy"

Monster Z1 nie znalazłem nigdzie ale moze to :

Ukryta Zawartość

Chyba ze to tylko ładnie opakowany tani kabelek...

Jak na złość z tych modeli co proponujecie nic nie ma z uzywek do sprzedania:)

Ukryta Zawartość

Patryk-1980, 14 Sie 2010, 23:18

>Hm dziwne bardzo bo moje doświadczenie z kablami jest takie iż maja wpływ na zejście - walnięcie

>basu, a bi-wire to bardzo słyszalna różnica na plus!

Masz jakiś dowód w postaci pomiarów, bo w "bajki na słuch" nie wierzę. A skoro jest wpływ na "zejście" to powinno to być spokojnie widziane w pomiarach.

>Morał z tego taki że Twój system w takim setup-ie tego nie zagra, albo nie słyszysz tych różnic.

Teraz mam taki system że jest bi-amp z podziałem pasma przed wzmacniaczami, a nie zacofany o kilkadziesiąt lat podział pasywny czy "ślepa uliczka" w postaci bi-wire [:

Audiofil jest bardzo podatny na autosugestię.

Nie trzeba robić pomiarów ... Ale skoro kabel potrafi poszerzyć pasmo kolumn głośnikowych (słyszalnie) to znaczy że musi to być spokojnie mierzalne - prawda? Więc ja tylko proszę o ten mały dowód a nie wypisywanie tego co się Wam wydaje że słyszycie.

Kyle, 15 Sie 2010, 09:18

>Ale skoro kabel potrafi poszerzyć pasmo kolumn głośnikowych...

Żaden kabel nie potrafi poszerzyc pasma kolumn głośnikowych, ale za to wiele kabli potrafi skutecznie i zauważalnie kastrowac poszczególne podzakresy, automatycznie uwypuklając inne.

Jedynym znanym mi kablem, który nic nie robi z dźwiękiem, to DNM Reson, ale ten "niestety" jest zbyt mało "audiofilski" zwłaszcza pod względem skromnego wyglądu jak i jeszcze bardziej skromnej ceny (jakieś 50PLN/metr) przy okazji niczego nie udaje ani nie "poprawia" a to już w ogóle jest nie do przyjęcia dla "prawdziwego" audiofila...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

OK - w takim razie jeśli jakiś kabel głośnikowy (powiedzmy ten DNM Reson) słyszalnie mniej obcina szerokość pasma od dołu, od zwykłego miedziaka za <3 PLN/metr, to powinno to być spokojnie widoczne w pomiarach (różnica powinna być większa niż błąd pomiarowy). Tak więc ja bym tylko prosił o ten mały, prosty dowodzik (wykres natężenia od częstotliwości kabla zwykłego vs. DNM Reson).

Zwykłe 4mm2 miedziane głośnikowce i wystarczy.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.