Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to będzie grało?

1piotr13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów. Mam zamiar kupić zestaw amplituner Yamaha RX-V467 + kolumny ACOUSTIC ENERGY AELITE 3. Proszę o Wasze spostrzeżenia, jak to będzie razem grało? Zdaję sobie sprawę że te kolumny są dosć mocne. Uwielbiam dobry bas, a z tego co wyczytałem, to własnie te kolumny umieją nim nieźle walnąć. Mój pokój to 16m kwadratowych, wysokoć 2.5m. Głównie słucham muzyki, rzadziej oglądam filmy.Proszę o komentarze, porady czy może zmienić kolumny na mniejsze, ale zaznaczam że powinny umieć zagrać długim i głębokim basem. Mój budżet to 5000 max.

Pozdrawiam

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/64963-jak-to-b%C4%99dzie-gra%C5%82o/
Gość masza1968

(Konto usunięte)

1piotr13, 13 Sie 2010, 20:11

>Uwielbiam dobry bas, a z tego co wyczytałem, to własnie te kolumny umieją nim

>nieźle walnąć.

Ee, miałem je kilka miesięcy ale o dobrym basie to pierwsze słyszę od Ciebie.

Ano poczytałem o Akkusach i rzeczywiscie wydają się odpowiednie, tylko jest jeden problem. Mieszkam w Irlandii i nie bardzo wiem czy dam radę je tu sprowadzić, a jeżeli tak to za jaką cenę:)Ale to sprawdzę, może mi się uda:) A jakie jeszcze inne byłyby odpowiednie gdybym nie mógł sprowadzić Akkusów? Na początku wspomniałem że będą one grały z Yamaszką rx-v467, a co sądzicie o yamaszce rx-v367, czy jest duża różnica między tymi modelami?

Napiszę do jakich głoników mam dostęp jeżeli chodzi o kupno i proszę o poradę które wybrać, podstawowym warunkiem jakie mają spełnić to możliwosć przenoszenia głębokiego basu, no i oczywicie reszta też powinna być na przyzwoitym poziomie:)

A więc:

WHARFEDALE DIAMOND 10.7 10.6 10.5 10.4 10.3

QUAD 21L2

EPOS M22i

KEF C7 KEF iQ70 KEF C5 KEF iQ30

TANNOY REVOLUTION DC4T

MISSION M35i M34i M33i

TANNOY MERCURY F4

ACOUSTIC ENERGY AEGIS NEO 3 MK2

Q ACOUSTICS 2050

MISSION MV8

ROTH OLi 4

WHARFEDALE VARDUS VR400

B&W 684 ,683

Monitor Audio Bronze BR5 ,BR6

Monitor Audio Radius R270HD

Monitor Audio Silver RX6 ,RX2

Uffffff.....

szkoda ze stawiasz na głęboki bas, aczkolwiek Acoustic Energy Aelite mają go sporo i jest OK

Aelite to juz dość wysoka półka Acoustica wiec grają fajnie.

ale jzeli masz do wydania 5000 pln to warto sie rozglądnąć za czymś typu własnie akkus, sonus oliva, moze projekt akustyka.

tylko ten amplituner yamaha ! jezeli Ci sie wydaje ze wystarczy kupic porządne kolumny to totalnie sie mylisz ! kurde troche szkoda ze masz na tyle małe doswiadczenie ze szukasz takich drogich kolumn do takie wzmaka. stary dobrze Ci radze kup cos z second hand, nabierz doswiadczenia i wtedy celuj w cos konkretnego

powiem tak ... ostatnio miałem na chacie wzmak NADA 350 pozniej NAIMA 5i, a teraz Musical Fidelity A3.

i sory ale Nad za 800 zł ma bułe a nie głęboki nas. wystarczyło wpiąć Naima a jeszcze lepiej Musicala i to jest dopiero bas. Ale Naim 5i i MF A3 to półka cenowa 2000pln

aha kolejna rzecz to CD ! kolego weź to do serca bo wtopisz kase niepotrzebnie

1piotr13, 13 Sie 2010, 20:11

>Witam serdecznie forumowiczów. Mam zamiar kupić zestaw amplituner Yamaha RX-V467

Ten amplituner kina jest na prawdę słaby. Prędzej coś od RX-V 765 w górę byłoby w bi-amp w stanie coś ruszyć.

Kyle, 13 Sie 2010, 21:47

>1piotr13, 13 Sie 2010, 20:11

>

>>Witam serdecznie forumowiczów. Mam zamiar kupić zestaw amplituner Yamaha RX-V467

>

>Ten amplituner kina jest na prawdę słaby. Prędzej coś od RX-V 765 w górę byłoby w bi-amp w stanie

>coś ruszyć.

NO PROSTE ! w koncu ktos powiedział cos sensownego :)

Polecam Ci Akkusa X4. Bardzo dobry, nisko schodzący bas i nie powinno być problemu z ich napędzeniem. Większość podanych przez Ciebie kolumn słyszałem i moim zdaniem Akkusy wysuwają się na prowadzenie :) Zadzwoń do Akusa, może uda Ci się dogadać z nimi żeby wysłali Ci je gratis :)

rabies, 13 Sie 2010, 21:54

>Polecam Ci Akkusa X4. Bardzo dobry, nisko schodzący bas i nie powinno być problemu z ich

>napędzeniem. Większość podanych przez Ciebie kolumn słyszałem i moim zdaniem Akkusy wysuwają się na

>prowadzenie :) Zadzwoń do Akusa, może uda Ci się dogadać z nimi żeby wysłali Ci je gratis :)

X4 spoxik, pewnie to kewlarowe scan speaki i to do tego dwa !

napewno bas będzie sie fajnie ciągnął :)

mialem monitory na takim kewlarze, super glosnik, ale dosc przezroczysty, oddaje to co dostanie na starcie, wiec PIĘKNIE uwypukli niedobory wzmaka :)

Dzięki IGNAC za radę, oczywiscie jestem otwarty na inne wzmacniacze, dlatego między innymi proszę o dobre rady fachowców na tym forum. Napisz więcej o innych wzmacniaczach które by jeszcze pasowały lub wprost poradź mi dobry zestaw który by pasował do mojego pokoju.Lubię dobrą dynamikę. Z tym basem to może trochę przesadzam, ale lubię jak wspaniale schodzi do naprawdę głębokich dołów np. na płycie Mike Oldfield'a - The songs of distance earth. Jest tam taki jeden kawałek w którym bas tak pięknie schodzi że aż ciarki przechodzą. Nie na wszystkich kolumnach można go usłyszeć.

1piotr13, 13 Sie 2010, 21:58

>Dzięki IGNAC za radę, oczywiscie jestem otwarty na inne wzmacniacze, dlatego między innymi proszę o

>dobre rady fachowców na tym forum. Napisz więcej o innych wzmacniaczach które by jeszcze pasowały

>lub wprost poradź mi dobry zestaw który by pasował do mojego pokoju.Lubię dobrą dynamikę. Z tym

>basem to może trochę przesadzam, ale lubię jak wspaniale schodzi do naprawdę głębokich dołów np. na

>płycie Mike Oldfield'a - The songs of distance earth. Jest tam taki jeden kawałek w którym bas tak

>pięknie schodzi że aż ciarki przechodzą. Nie na wszystkich kolumnach można go usłyszeć.

ah tez lubie oldfielda :) serio. i kiedys moj pierwszy lepszy zestaw to:

CD marantz 6000 ose

wzmak NAIM 3R

monitory na scna speakach kewlarowych i pokoj 16m2

i teraz tak ... wzmak fajny i ma miesisty i mocny bas, mi nie do konca podpasował, pozniej zmienilem CD na NADA 541i i juz było lepiej, pojawił sie mocny i punktowy bas

pozniej jeszcze jakies inne CDeki az w koncu zestaw QUADA 77 i było pieknie, bas był sprezysty i punktowy. pozniej kolejny sprzety .... co 2 miesiące co innego :)

i teraz tak pierwsze od czego bym zaczął to jak blisko bede stały kolumny ?

Mike Oldfield'a - The songs of distance earth. ..znam i kocham tę płytkę..ale do niej i tych akkusów to trzeba ci Denona PMA-2010AE..piec z basem o turbo kontroli.Stary bedzie sie działo oj oj

Piotrek608, 13 Sie 2010, 22:07

>Mike Oldfield'a - The songs of distance earth. ..znam i kocham tę płytkę..ale do niej i tych

>akkusów to trzeba ci Denona PMA-2010AE..piec z basem o turbo kontroli.Stary bedzie sie działo oj oj

mi takie kewlary scan speaki i odlfield zagrały na basie dopiero z QUADem 77 ale spokojnie, to tylko tak na marginesie ..... powiedz kolego jak blisko sciany będą stały kolumienki ?

Akurat do napędzenia Akkusów nie potrzeba jakiegoś super wzmacniacza. Same w sobie mają sporo niskich tonów, średnie i wysokie też niczego sobie :) One nie są na Scan-speak`ach tylko na Usherach, i chyba nie są kewlarowe, ale co do materiału z jakiego są wykonane to mogę się mylić. Tu trochę danych:

* X4 efektywność 2,83V/1m: 89 dB

* moc znamionowa: 100 W

* rekomendowana moc wzmacniacza: 25-150 W

* pasmo przenoszenia: 30 Hz - 25 kHz

* impedancja znamionowa: 4 Ohm

* częstotliwość podziału zwrotnicy (śr.-wys.): 2.3 kHz

* wymiary zewnętrzne: 22 x 35 x 115 cm (szer. x głęb. x wys.)

* waga netto jednej sztuki: 35 kg

wiesz rabies nie chodzi o "super wzmacniacz" ani pasma przenoszenia. chodzi o to ze słaby wzmak nie da dobrego basu, nie potrafi, np. moge podłączyc swoje kolumny i moj wzmak ale zamiast CD naima dam np. DVD samsunga i nie bedzie głębokiego basu tylko buła

ja bym cos wyszukał z second hand za ok 3000 pln i słuchał, po miesiacu bedziesz wiedział jak ci to gra, bo pierwszy efekt zazwyczaj jest mylący, pozniej pozyczysz od kogos dobry wzmak stereo i posłuchasz, do tego najlepiej pozycz dobre CD i posłuchaj i wyciągniesz wnioski czy twoje kolumny ktore kupiles mają taki jak chcesz, wtedy wydasz 2000 zł na wzmak i dozbierasz do CD

ale oczywiscie to moje zdanie

oo np. tu masz kolumienki od akustyka, glosniki to scan speak revelator, co niektorzy go nie lubią za lekką suchość, kwestia dobrania elektroniki, ale basik mają super ! niski, mocny itd itd ... do tego bas refleks z przodu. sam załuje ze kiedys nie wziałem ich od kumpla, cena okolice 3000 - 3500 ale to gra.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

oo np. tu masz kolumienki od akustyka, glosniki to scan speak revelator, co niektorzy go nie lubią za lekką suchość, kwestia dobrania elektroniki, ale basik mają super ! niski, mocny itd itd ... do tego bas refleks z przodu. sam załuje ze kiedys nie wziałem ich od kumpla, cena okolice 3000 - 3500 ale to gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.