Skocz do zawartości
IGNORED

576p (progressive) lub 1080i na scart - jakie źródło?

msiak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Posiadam stary projektor CRT, którego podstawowym wejściem jest złącze scart. Akceptuje ono sygnały RGB, łącznie z 576p i 1080i, tak więc po podłączeniu komputera poprzez przejściówkę vga -> scart i ustawieniu odpowiedniej rozdzielczości można oglądać obraz w 576p.

Czy znacie może, drodzy forumowicze, odtwarzacz dvd lub hdd lub scaler, który na wyjściu SCART potrafi wystawić taki niestandardowy sygnał 576P ?

pozdrawiam

Michał

A czy przypadkiem w tym projektorze nie można przestawić sygnału wejściowego w gnieździe Scart z RGB na komponent? Bo wtedy nie będzie problemu z odtwarzaczem...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

msiak, 11 Sie 2010, 09:13

>Witam serdecznie.

>

>Posiadam stary projektor CRT, którego podstawowym wejściem jest złącze scart. Akceptuje ono sygnały

>RGB, łącznie z 576p i 1080i, tak więc po podłączeniu komputera poprzez przejściówkę vga -> scart i

>ustawieniu odpowiedniej rozdzielczości można oglądać obraz w 576p.

>

>Czy znacie może, drodzy forumowicze, odtwarzacz dvd lub hdd lub scaler, który na wyjściu SCART

>potrafi wystawić taki niestandardowy sygnał 576P ?

>

>pozdrawiam

>Michał

576p to jest najzwyklejszy PAL.

Najzwyklejszy PAL to jest 576i. 576p (raczej) jest niespotykane w gnieździe Scart.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

wiatrak, 11 Sie 2010, 21:22

>Najzwyklejszy PAL to jest 576i. 576p (raczej) jest niespotykane w gnieździe Scart.

Ja tam przesyłałem bez problemu PAL progresywnego przez zwykłego coax ... przez scart musi być identycznie. (nagrywałem na kompa ... może być sobie 576i 50 Hz , ale na prawdę nie ma problemu by takim sygnałem przesłać 576p 25 hz - nagrywałem teledyski z tunera polsatu na PC ... właściwie to chyba nagrywałem też z przejściówki SCART-coax ... ale to było tak dawno że już nie pamiętam).

>A czy przypadkiem w tym projektorze nie można przestawić sygnału wejściowego w gnieździe Scart z

>RGB na komponent? Bo wtedy nie będzie problemu z odtwarzaczem...

Niestety potrzebuję właśnie RGB. Zwyczajne DVD oferują w tym standardzie 576i, komputer jest w stanie wytworzyć 576p, ale ja chciałbym namierzyć DVD lub odtwarzacz hdd, który będzie w stanie wysłać taki sygnał.

Chodzi mi dokładnie o to rozwiązania: 576p na scart rgb.

Pytanie jest trochę hobbystyczne, jestem świadom istnienia htpc oraz odtwarzaczy z wyjściem vga.

pozdrawiam

Michał

• 5 tygodni później...

Czy znacie może, drodzy forumowicze, odtwarzacz dvd lub hdd lub scaler, który na wyjściu SCART potrafi wystawić taki niestandardowy sygnał 576P ?

Sam już sobie odpowiedziałem, ale może komuś to się przyda.

Zastosowałem KEENE HD COMPONENT TO RGB HD CONVERTOR, który na wyjściu RGB wystawi dokładnie progressive, jeśli tylko dostanie na wejściu komponentowym, a o to jest już łatwo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jakość obrazu w 576P znakomita.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@ Kyle - możesz rozwinąć wątek, jak to przesyłałeś PAL progresywny... (z czego do czego itp..).

Najtańszy sposób na problem to faktycznie użycie PC, Powerstripa (i czasami użycie prostego konwertera VGA na EuroRGB, który przy samodzielnym wykonaniu ma koszt ok 10zł, a z Allegro 50zł, jak kłopoty).

Ps - projektor zapewne może przyjmować "nativeRGB" i powinien wystarczyć sam przewód i odpowiednie ustawienia w playerze, który ma wyjście VGA.

Co to za projektor?

Ps - projektor zapewne może przyjmować "nativeRGB" i powinien wystarczyć sam przewód i odpowiednie ustawienia w playerze, który ma wyjście VGA.

Co to za projektor?

Cześć.

Chodziło mi właśnie o podłączenie innych urządzeń niż PC. Konwerter, o którym napisałem umożliwia podłączenie praktycznie wszystkiego - DVD, BD, tunera satelitarnego.

Wejście w projektorze oczekuje RGB oraz synchronizacji ujemnej lub synchronizacji na G. Jest to dokładnie taki sam sygnał, jaki oferuje praktycznie każde urządzenie (magnetowid, dvd, bd itd.) na złączu scart. Tyle tylko, że można tam wpuścić 576p lub nawet 1080i.

Okazało się, że z jakiejś niewyjaśnionej do końca przyczyny (zabezpieczenie przed piractwem??) wszystkie te urządzenia na wyjściu scart mogą zaoferować jedynie 480i lub 576i, nigdy więcej.

Moje hobbystyczne poszukiwanie miało na celu sprawdzenie, czy istnieją urządzenia mogące zaoferować 576p na scarcie. Jak dotąd jedyne wyjście to zastosowanie konwertera, o którym pisałem. Żadne urządzenie, jakie sprawdzałem nie oferuje sygnału progressive na scart.

Projektor to stary model Sony crt.

pozdrawiam

Michał

msiak - absolutnie masz rację.

Stąd dziwi mnie opis Kyle, bo nie ma PAL progresywnego.

Z samej definicji standard PAL jest interlaced (Phase Alternate Line).

Jednak zmierzam do tego ,że były kiedyś w sprzedaży tanie odtwarzacze DVD(moze nawet DIVX) ze wschodu, które miały wyjście VGA (lub np. stary XBOX z odpowiednią przelotką - dalej rewelacyjny..).

Do tego są kable VGA->EuroRGB, jednokierunkowe właśnie do spięcia z np. Twoim projektorem.(nadal sprzedawane i sporo ludzi się nabiera na mylne opisy sprzedawców, bo wmawiają ze kierunek jest odwrotny...)

Wtedy masz sygnał progresywny, czy nawet 1080i jak chip zezwala.

Chyba któraś Manta też ma wyjście VGA?

Na Allegro znajdziesz Teviona za 118,99zł z wyjściem VGA (także Divx odtwarza)

Ps - nazwy projektora nie podajesz, ale zapewne ma też wejście Component. ;)

Chyba któraś Manta też ma wyjście VGA?

Ps - nazwy projektora nie podajesz, ale zapewne ma też wejście Component. ;)

Cześć. Mam dokładnie taką Mantę - model z włącznikiem na środku panelu, prawa strona panelu cała czarna z wyświetlaczem, lewa to klapka skrywająca przyciski.

Podłączenie VGA -> Scart wymaga jedynie konwersji sygnałów synchronizacji.

Ten model Manty nie posiada jednak możliwości wystawienia sygnału progresywnego na SCARTcie.

Projektor to 1031Q (vintage;) Nie ma wejścia komponent, jedynie RGB.

Pytanie jest hobbystyczne, posiadam możliwość uzyskania obrazu progresywnego. Jestem po prostu ciekaw, jak to jest z tym SCARTem...

pozdrawiam

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.