Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozróżnić oryginalną plytę cd od pirackiej?

smerlinj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupiłem ostatnio na Allegro płytę CD. W Empiku kosztuje ponad 60zł. Na Allegro zapłaciłem 27zł + przesyłka. Sprzedawca zapewnia w opisie aukcji iż płyta jest oryginalna. Dziś płyta doszła. Nie posiada folii. Mam podejrzenie że jest to pirat chociaż bardzo dobrze zrobiony. Są jednak niedoskonałości. Nie mam niestety możliwości porównania do płyty sklepowej. Czy są jakieś skuteczne metody weryfikacji?

Pozdrawiam

Po pierwsze tak: Sprawdź na odwrocie płyty (na tym małym kółku na środku) czy jest numer IFPI, loga wydawcy (np. Universal). Chociaż z tego co czytałem na forum to czasami zdażają się też ogrginały bez IFPI. Podaj jaka to płyta. Ja parę miesięcy temu kupiłem Scorpions - Sting In The Tail (też na Allegro) za 30 PLN + przesyłka.

Ja świadomie czasami nabywam płyty Ukraińskiego Moona.

Są to licencje na rynek Ukraiński z uboższą szatą graficzną, oczywiście za mniejsze pieniądze,

a grają tak samo:)

" Forever Death Metal "

Przejmuję się tym że nie "wspieram artysty". Jak by było napisane na aukcji że pirat to bym nie kupił. Bardzo się ciesze jak mogę kupić coś taniej ale na 1 miejscu jest źródło pochodzenia. Niektórzy przy np samochodzie zwracają na to uwagę ale już przy płycie nie.

Jorn nie piszę tutaj o takich przypadkach bo to jest legalne. Tylko płacimy mniej za gorszą jakość "opakowania". Ale nadal artysta czerpie z tego zysk. Ja sam ostatnio kupiłem w Empiku nową płytę Eminema z gorszą książeczką itp. (Zagraniczna płyta. Polska cena). Świadomie ją wybieram choć jak by była dostępna "lepsza wersja" to bym wolał dopłacić.

Kiedyś wszystkie płyty były droższe ale wszystko było lepszej jakości. Teraz jest taniej ale coś za coś. Mnie denerwuje tylko to że człowiek nie ma możliwości wyboru bogatszej wersji. Pisze o sklepach typu EMPIK bo jest ich najwięcej. Pewnie w nielicznych sklepach jest wybór.

Dodatkowo "okrojone" wersje pojawią się u Nas tylko popularnych artystów. Wspomniany już Slash występuje w Empiku tylko w zagranicznym wydaniu za ponad 60 czy 70zł.

Podaj najlepiej skany lub dobre zdjecia, plyty, okladki, tylu. Zwyklych albumow raczej nie podrabiaja, bardziej drogie np. japonczyki, jakies limitowane. ZObacz czy jest matrix na plycie z tylu.

smerlinj, w sklepach internetowych przecież (prawie) zawsze masz wybór gdyż naj częściej są dostępne obie wersje, a czasami nawet w "polskiej cenie" są płyty z pełną książeczką :)

Aha - folia nie jest zadnym wyznacznikiem oryginalnosci plyty :) Kupilem setki CD na All - bylo tylka kilka piratow, byly to ruskie wydania z lat 90., nie ruskie licencyjne tylko ruskie piraty. Opis mowil tylko o wydaniu rosyjskim, wszystkie kupione od jednego goscia. Moglem zwrocic plyty ale zatrzymalem bo zbieram rozne dziwne dziwolagi muzyczne i dalem niewiele za nie bo po 8-10 zl/szt.

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Często na amazonach można zobaczyć fotki całej poligrafi, można porównać i ocenić co się różni.

A sprzedawca nie podał na aukcji że płyta jest np. używana lub nowa bez foli? Dobrze by było jakbyś podał linka...

Link do nowej aukcji. Moja wyglądała tak samo. Widać że sprzedającą ma większą ilość płyt. Widziałem inne aukcje i zawsze schodziły poniżej 30 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sorry za jakość ale szybka skanera już trochę przeżyła :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oryginal. Wszysto jest na swoim miejscu. Sciaga pewnie dziewczyna z Zachodu plyty za grosze, ja tez ostatnio kupuje tylko na ebay uk za funciaka (5zl) plyty cd. Tam sa w miare normalne ceny, duzo wyprzedazy itd. sporo plyt nieosiagalnych w PL np. sreberka cd z lat 80.

Wygląda na oryginał, ale:

??? za niska cena jak na świeżą płytę

koniecznie trzeba porównać dane matrycy z dyskiem z innego żródła

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

warkot, 10 Sie 2010, 20:25

Discogs to marne zrodlo informacji. To dziala jak wikipedia, kazdy moze ja edytowac i dodac wlasne dane. Wielokrotnie dodawano dane piratow w przypadku plyt winylowych. Polecam jakies lepsze strony.

za niska cena? kupują na allegro i 27zł jest normalną ceną za "oryginał".Można kupić za 1 zł zapakowaną oryginalną płytę wartą w sklepie 60 i wzwyż zł.

Uważam że przepłaciłeś i możesz być pewny nikt nikogo nie oszukał.Poczytaj komentarze o sprzedawcy i dowiesz się czy sprzedaje piraty....zazwyczaj ich cena nie przekracza 15 zł.

a co do wzbogacania artysty to kolosalna pomyłka.Wzbogacił pierwszy nabywca ty wzbogacasz właściciela płyty z allegro.

>smerlinj

Wg mnie album jest oryginalny. Nie widzę dokładnie, której wytwórni widnieje logo, natomiast po podanych przez Ciebie numerach mogę stwierdzić, iż prawdopodobnie jest to oryginalne wydanie.

---

IFPI L012

Warner Music Manufacturing Europe - Germany/EU

Nie ma bata, to PIRAT! Cena jest za niska jak na orginał;)

No, może jakieś ewentualnie lewe tłoczenie, tak na boku, bez prowizji dla artysty:)

" Forever Death Metal "

Nie można tego tak do końca stwierdzić. Oryginalną matrycę danej tłoczni jest bardzo ciężko podrobić i nie mówię tylko o numerze IFPI! W tym przypadku - kieruję się własnym doświadczeniem z dyskami - matryca wygląda mi na oryginalną. Nie widzę dokładnie czcionki oraz loga, ale wyglądają na autentyczne - WME Germany

Ten "oryginał" nie może kosztować 20 pln.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuje za pomoc. Nigdy nie kupowałem płyta na Allegro stąd moje - może przesadzone - zdziwienie co do nowych płyt i ich niskich cen. Zanim napisałem googlowałem trochę i nie natchnąłem się na informacje jak dokładnie sprawdzić legalność płyty. Także jeszcze raz dzięki za pomoc - na pewno zdobyte dzięki Wam informację przydadzą się w dalszych zakupach.

Jeśli chodzi o płytę to jest tam rzeczywiście logo WME Germany a dokładnie jak napisałem we wcześniejszym poście charakterystyczne "W":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla mnie wygląda na oryginalną. Jeszcze nie spotkałem pirata,który miałby wydrukowane takie same oznaczenia cyfr na samej płytce i na książeczce.Tu występują cyfry 7795-2 oraz 16861 na obydwu elementach. W piratach raczej nie pokrywają się.Takie jest moje skromne zdanie na ten temat.Pozdrawiam

warkot, 10 Sie 2010, 22:33

>Ten "oryginał" nie może kosztować 20 pln.

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

Ale gosc kupil jako hm uzywana bez folii czy jak tam. To ze w oficjalnej dystrybucji jest po tyle malo wnosi do tematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...pomimo wszystko cen są niezłe:

Ceny z zakończonych aukcji:

Slash - Slash - 22zł

Slash - Slash - 25zł

Metallica - Death Magnetic - 12zł

SLAYER - World Painted Blood - 11zł

SCORPIONS Sting in the Tail - 22zł

Stanley Clarke Band (2010) - 25zł

CHRISTINA AGUILERA - BIONIC - 25zł

PINK FLOYD - The Wall (2 cd) - 30zł

PINK FLOYD - A Momentary Lapse Of Reason - 26zł

itd...

...większość cen nie przekracza 30zł ...napisałem do kilku osób które zakupiły cd i odpisali mi że płyty są nowe tylko bez folii. Ciesze się że płyty są oryginalne i w takich cenach. Ale i tak mnie to zastanawiam :)

Mnie te ceny nie dziwia bo ja na ebaju kupuje kompakty czesto opisane jako nowe (no bo w istocie sa, zadnej ryski czesto) za 1-2 GBP (5-10zl), mniej znanych wykonawcow nawet taniej, ponizej 1 GBP lub w pakietach po kilka cd. U nas cd to towar hm wrecz luksusowy, tam powszedni i tani zarazem na ich kieszen.

smerlinj, bo i nie ma się nad czym zastanawiać tylko kupować.

Wiadomo że człowiek pieniędzmi nie sra, no i każdy grosz się liczy nie? :)

" Forever Death Metal "

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.