Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz 20 wat na EL34 + kolumny 87dB

Macieq71

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupić po okazyjnej cenie kolumny Sonics Argenta o efektywności 87 dB 8 Ohm

Czy będą dobre do 20 watowego wzmacniacza na EL34 ?

Ma to grać w pomieszczeniu ok 18 metrów kwadratowych

Może któryś z szanownych forumowiczów testował takie połączenie ?

Za wszystkie informacje,sugestie i porady będę wdzięczny

Czy ktoś na forum ma Argenty ( najnowsza wersja z maskownicami ) jeśli tak to czym próbował je napędzać ?

https://www.audiostereo.pl/topic/64880-wzmacniacz-20-wat-na-el34-kolumny-87db/

Cześć.

Jeśli one mają takie parametry jak piszesz, bez żadnych drastycznych spadków imp (np nominalnie 8 omów a minimum 3 omy) to 20 wat z lampy powinno dać im radę. Kwestia charakteru brzmienia wzmacniacza i kolumn, tego jak się ze sobą zgrają i czy będzie ci takie zestawienie odpowiadać. Nie słuchałem tych soniców a i różne wzmaki na EL34 różnie pogrywają.

Ja tam swoje Tannoye z 89dB pedze EL84 w PP , 2x15W i jest moc.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Im lepiej brzmiące tym lepiej. Efektywności nie należy demonizować, tym bardziej że do dyspozycji jest lampowiec który ma aż 20 watów, a pomieszczenie tylko 18 metrów. U mnie to wygląda tak, że w 18 metrach sześciowatowym lampowcem single ended na bezpośrednio żarzonych triodach poganiam kolumny o efektywności 86dB. I mogę na tym słuchać np. Rammsteina z poziomem głośności przyprawiającym sąsiadów o nerwicę.

Pozwolę się podepnąć do tematu nie zaśmiecając forum.

Pytanie (proszę nie bić jestem jeszcze zielony :)) jak obliczyć efektywność moich 3 drożnych kolumn

(której oczywiście nie znam, znam natomiast charakterystyki poszczególnych głośników)

- z tego co wyczytałem to liczy się efektywność przy 1kHz czyli w moim przypadku głośnik średniotonowy, uwzględnia się też zwrotnicę?

Dobrze rozumuję?: efektywność średniotonowca minus zwrotnica?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.