Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer PA. Jest głośnik ale jaka skrzynka ??

Elf

Rekomendowane odpowiedzi

Hello. MAm pytanko. Posiadam 2 głośniki 15" jak na foto. Wg. pomiarów SW wychodzą takie oto parametry:

QTS: 0,442

VAS: 416 l

FS: 27 Hz

QMS: 3,06

QES: 0,517

Do tego podobno jest to Beyma i to tyle ile wiadomo o tym głośniku. Wg wszelkich symuylacji wychodzą albo kosmiczne objętości budy, albo kosmiczne częstotliwości rezonansowe skrzyni a co za tym idzie długości BR liczone w latach świetlnych.

Moje pytanie więc jest takie. Od jakiej objętości wyjściowej można zacząć zabawę z takim głośnikiem ?

Dodam że docelowo mają być to subwoofery do współpracy z górkami JBL JRX, więc głównym priorytetem jest dół.

Czekam na jakieś propozycje. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15251-100000087 1280232405_thumb.jpg

post-15251-100000088 1280232405_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Albo Ci te pomiary T-S wyszły tak sobie albo głośnik się nie nadaje na subwoofer. Raczej do odgrody...

Obudowa - tylko zamknięta. Najlepiej wielkości szafy. W 50 litrach wychodzi gorsze zejście niż z Totem Mite, a tak wysoka dobroć Qtc zamęczy Cię i wszystkich w około.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Więc jedyne wyjście to zbudować możliwie dużą budkę zamknięta, mocno wytłumić wełną/watą syntetyczną. Zrobić pomiary near-field i skonfrontować tą symulację z rzeczywistością. Może aż takie marne zejście nie wyjdzie.

Do tego wartość Qtc będzie z obudową oscylować wokół 0,5,czyli będzie to ''napięte'' i zbyt twarde brzmienie.Tak jak napisał jozefkania,takie głośniki nie nadają się na obudowy OZ,a tym bardziej na BR i pozostałe typy prócz odgrody.W estradowych aplikacjach BR będzie ok.

Wiem. Pomiary które mam są dyskusyjne. Także kombinowałem z WinISD i też takie szopki wychodziły, jednak ja zaryzykowałbym olaniem pomiarów i zrobieniem skrzynki z litrażem "standardowym" dla głośnika 15", tylko nie wiem jaki byłby to litraż.

Zebyście mnie dobrze zrozumieli. Chodzi mi o zaokrąglone objętości. Tak jak dla głośnika 14cm średnia buda to 9l, dla 16cm średnia buda to 15 - 16l, tak dla 15" głośnika też powinno być coś takiego. Jakas baza dla dalszych kombinacji.

A jak tak sobie myślę że 150dm3 i 27Hz nie byłoby takie strasznie złe. A jak ma to być aktywny sub do PA to już w ogóle 40Hz strojenie. Chyba łatwiej zrobić łagodnego notch'a na górkę przy 65Hz, w połączeniu z subsonic'em żeby nie rozwalić głośnika jakimś wzbudzeniem czy trzaskiem, niż lamętować że parametry nie pasują. Płytka i parę komponentów vs setki litrów budy...

Misiomor - napędzać to będą końcówki Crowna XTi 2000 które mają DSP na pokłądzie, do tego poleci to przez dbx-a driverack-a, a więc wszystkie filtry będą "na pokładzie" i dostępne. Dlatego jedyne co potrzebuję to ile litrów i jaki rodzaj skrzyni zrobić dla jednej sztuki takiego głośnika.

mówisz że 150 litrów, ale jaki typ skrzyni ??

>> wovo, 27 Lip 2010, 16:14

Skoro piszę o strojeniu to chyba jasne że BR.

Tak jak sobie to przemodelowałem, to 150dm3 40Hz wygląda bardzo porządnie do PA. W okolicach max. wychylenia głośnika powyżej strojenia a więc przy 60Hz BR ciągle wspomaga głośnik. Zwłaszcza że nawet średnicę portu 20cm da się zastosować - długość 23cm (strojenie do potwierdzenia pomiarowego rzecz jasna) to jeszcze nie tragedia.

4dB górkę przy 60Hz można właściwie traktować jak kompensację baffle step - skoro jej połowa jest przy 100Hz a więc w okolicach BS skrzyni 40 - 45cm szerokiej. Względem szczytu owej górki punkt -3dB jest dość nisko - przy 48Hz. To oznacza zupełnie niezłe zejście - właściwie tylko oragany i duże bębny mogą nieco ucierpieć.

Wiadomo że należałoby dać subsonic - może na początek Fc=40Hz i Q=1 - taki nic nie zabierze z zejścia powyżej 40Hz. Poniżej da dość ostre zbocze 36dB/okt, ale PA ma swoje prawa. Impuls jak żyleta kosztowałby dużo w efektywności, wielkości budy i cenie głośnika / głośników.

Nie wiem na ile wiarygodne są pomiary - jeżeli było delta mass, to błąd w oszacowaniu Sd może oznaczać duży błąd w Vas i rozjechanie się symulacji z rzeczywistością.

>> Bluerooo, 28 Lip 2010, 11:16

Powiedzmy że ten głośnik ma Sd = 800cm2 i Xmax = 7mm. Takie sobie typowe parametry 15" PA. Z podanego zestawu parametrów TS wychodzi efektywność referencyjna na poziomie 1.5% - nie jest to bardzo dużo jak na PA, ale przyzwoicie.

Przy 60Hz oraz 7mm wychyleniu taki głośnik w BR j.w. wygeneruje coś koło 119.5dB @ 1m, z kolei przy 40Hz i takim samym wysterowaniu napięciowym będzie to 112.5dB bo trochę SPL opada, ale skoro BR odciąża głośnik od wychyleń przy jego strojeniu, można zapodać takie wysterowanie jak przy tych 60Hz (a nawet większe jakby ktoś się uparł dostać trochę więcej SPL przy 40Hz i podbił dobroć subsonica). Owo wysterowanie będzie zresztą na poziomie 150W RMS a więc łagodnie po stronie wzmaka i cewki głośnika.

Powiedzmy że chcemy dostać podobne poziomy SPL z OZ o dobrym impulsie, bez żadnych subsoniców. Weźmy większego (18") i znacznie droższego Monacora SPH-450TC (Sd = 1612.5cm2, Xmax = 12.7mm - po stronie Vd wręcz knock-out w porównaniu do rozważanego taniego 15") w OZ - kręcąc go pod Xmax a więc 12.7mm przy 40Hz dostaniemy 116dB - niby więcej, ale jest jeszcze kwestia wymaganej do tego mocy. Buda 150dm3 (Fc = 41Hz, Qtc około 0.5) oznacza że w celu osiągnięcia Xmax przy tych 40Hz, potrzebne jest 880W RMS a więc powyżej ratingu termicznego. Obniżając SPL o 3.5dB a więc do poziomu taniego 15" ciągle potrzebujemy mocy ok. 400W RMS.

Do tego dochodzi jeszcze fakt, że 15" można jakoś połączyć z tubą podczas gdy ten Monacor raczej na to nie pozwoli.

>> wovo, 28 Lip 2010, 11:22

Taki sub mistrzostwem świata nie będzie, pewnie da się zrobić mniejszą budę dostarczającą więcej SPL przy 40Hz i 60Hz. Ten głośnik tak w ogóle to parametrycznie mi wygląda na coś w stylu powiększonego do 15" 12BR70 gdzie konstruktor ulokował zyski ze zwiększenia głośnika w zejściu (Fs/Qts) a nie efektywności.

BTW - wiesz coś więcej na temat Xmax, średnicy cewki czy mocy RMS?

Niestety. Dostałem takie 2 głośniki z dopiskiem "zrób z tego coś" ... no i mamy teraz zagadkę.

Wykombinowalem wczoraj układ pudła żeby grat był w miare mobilny i głośnik bezpieczny, więc pewnie na dniach zamówie płyty i poskrecam do kupy.

Chce zrobić 2 opcje, z mozliwościa podpięcia gołej końcówy a więc pasywnie, i gniazdo dla bi-ambingu z DSP.

Dlatego subsonica na pasywkach raczej nie zrobię, ale myślę pasywnie podział nie wyżej jak na 120Hz zrobić, tylko ze względu na wygode w elementach i straty. Aktywnie raczej nie będzie grał wyżej niż 80Hz, ale juz z subsonikiem.

Nie radzę filtrować tego systemu (150dm3, 40Hz) pasywką. Powiedzmy że podział miałby być przy 120Hz - to wymagałoby cewki 12mH albo i większej (założyłem Re=6ohm, jeżeli jest inne, cewka zmieni się proporcjonalnie). W takim przypadku przebieg SPL szaleje - robi się ostra górka przy 80Hz, f3 podwyższa się do 60Hz (względem szczytu górki). Będzie jedno wielkie bum-bum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.