Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny można podłączyć do tego amplitunera?

Kubutek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mała prośba. Mam zamiar kupić kolumny do amplitunera firmy Kenwood (na zdjęciu tył tego sprzętu). Czy do takiego wzmacniacza można podłączyć np. kolumny dwuipółdrożne czy tylko dwudrożne? Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

??

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

pewnie wiekszość kolumn dostępnych na rynku, na zdjeciu nie widać czy można podłązyć kolumny 4 ohm, ale 8 ohm napewno. Dwu, czy dwu i pół drozne - bez znaczenia. Ważniejsze jest w jakim pomieszczeniu mają grać.

Na wzmacniaczu jest przełącznik (impedance selection: less than 8Ω oraz 8Ω or more).

Nie za bardzo znam się na podłączaniu, ale we wzmacniaczu są wejścia na taki kabel, jaki pokazałem na zdjęciu, który to kabel się "zatrzaskuje". W moich kolumnach dwudrożnych też są takie zatrzaski i wszystko pasuje. Natomiast kolumny dwuipółdrożne Magnat Supreme 800 (które chcę kupić) mają chyba podłączenie na małe jacki (tak to się chyba nazywa - na 2 zdjęciu). Rozumiem, że nie będzie to do mojego wzmacniacza pasowało. Czy tak?

Ukryta Zawartość

post-1640-100000096 1279963894_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Drugie zdjęcie nie jest zdjęciem wejścia kolumn magnat, ale przykładowym zdjęciem wejścia, o które mi chodzi (innego niż w moich kolumnach i innego niż w moim wzmacniaczu.

Będzie pasowało. To nie gniazda na małe jacki, tylko "banany". A oprócz wsadzania kabli zakończonych wtyczką można zacisnąć gołe druty pod nakrętkami, tak samo jak te blaszane zworki są zacisnięte na zdjęciu.

Rozumiem, czyli do wzmacniacza dwa gołe kable i do kolumny też można dwa gołe. Chodzi mi o to, że taki kabel (dwie gołe końcówki z jednej i dwie z drugiej strony) stosowałem do dwudrożnych, myślałem, że przy dwuipółdrożnych kabel będzie jakiś inny.

Ktoś tam wyżej napisał, że jak dla niego to tylko można tu podłączyć jednodrożne ew. półtoradrożne. Więc kto ma rację?

I czy te kolumny Magnat Supreme 800 to dobre kolumny (może ktoś odradza, a jeśli tak, to dlaczego)? Grać będą w pokoju ok. 15 metrów kwadratowych. Wiem, że nie wykorzystam całej mocy, ale podobają mi się.

Proszę o wyrozumiałość, jestem dość zielony w tych sprawach i stąd ta "naiwność" pytań.

Drożność kolumn nie ma tu NIC do rzeczy. kolega piszący o póltoradrożnych sobie żartował. Drożność oznacza jedynie sposób podziału sygnału wewnątrz kolumny na poszczególne głośniki.

Kubutek, 24 Lip 2010, 12:05

>Rozumiem, czyli do wzmacniacza dwa gołe kable i do kolumny też można dwa gołe. Chodzi mi o to, że

>taki kabel (dwie gołe końcówki z jednej i dwie z drugiej strony) stosowałem do dwudrożnych,

>myślałem, że przy dwuipółdrożnych kabel będzie jakiś inny.

>

Jeżeli w głośnikach jest złącze jak na drugim zdjęciu, to należy zastosować z tej strony wtyki bananowe, chyba, że jest możliwość wkręcenia kabla. Zazwyczaj w tych gniazdach jest tak, że odkręca się tę nakrętkę i jest przewiercony otwór na goły kabel, dokręca się i działa.

We wzmacniaczu gdy jest gniazdo takie jak na zdjęciu, to zastosować można tylko gołe kable.

>Ktoś tam wyżej napisał, że jak dla niego to tylko można tu podłączyć jednodrożne ew. półtoradrożne.

>Więc kto ma rację?

Do wzmacniacza można podłączyć każde głośniki, ewentualnie nie każde będą dobrze grały. Z Magnatami Supreme 800 powinien sobie dobrze poradzić ten wzmacniacz. Głównie myślę o jakichś ogromnych głośnikach z małą impedancją (spadającą poniżej 4 Ohm).

>I czy te kolumny Magnat Supreme 800 to dobre kolumny (może ktoś odradza, a jeśli tak, to dlaczego)?

>Grać będą w pokoju ok. 15 metrów kwadratowych. Wiem, że nie wykorzystam całej mocy, ale podobają mi

>się.

Do 15 metrów te głośniki mogą okazać się za duże. Warto zawsze sprawdzić, podłączyć w pokoju z konkretnym wzmacniaczem i posłuchać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.