Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do yamaha rx-v650 ?

Krespo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chciałbym abyście mi pomogli w doborze kolumn do mojej yamaszki :)

Wielkość pokoju około 16m2

Słuchana muzyka: wszystkiego po trochu z przewagą na pop, dance czasem ostry D&B czyli przydałoby się sporo basiku :)

Cena mizerna bo zaledwie 1100zł :(

Kolumny muszą być podłogówkami

Mogą to byś zarówno nowe jak i używane głośniki :)

Pozdrawiam i myślę, że uda się coś wykombinować z tak niską kwotą :)

https://www.audiostereo.pl/topic/64446-jakie-kolumny-do-yamaha-rx-v650/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

akurat na podstawki zostanie trochę gotówki

nic lepszego w tej cenie nie dostaniesz do tego typu muzyki, basem przebijając większość średniej wielkości podłogówek

jedyna niewiadoma to czy ten amplituner Yamahy sobie poradzi z nimi odpowiednio, bo brak dynamiki i kiepski bas to główne słabości tanich amplitunerów

Ukryta Zawartość

Dlaczego tanich? przecież ten amplituner jest dość dobry i wg mnie dynamika jest naprawdę Ok :)

Na prawdę zależy mi na podłogówkach. Zraziłem się do do podstawek. Nigdy nie słuchałem tych paradigmów więc może się mylę :)

A tannoy Mercury M4 ?

Słyszałem sporo dobrych słów na temat tych głośników. Tylko czy się sprawdzą z moim wzmakiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krespo, Yamaha RXV-650 to nie jakiś wzmak tylko amplituner.

Byłem posiadaczem tego cuda przez dwa lata byłem z niego zadowolony.

Kiedyś kosztował około trzech tysięcy w sklepie teraz można go mieś za parę stówek.

Dynamiki nie ma ten amplituner ale raczej z Paradigmami da sobie radę i to jeszcze monitory.

Zaryzykuj a nie pożałujesz Paradigmy to dobra firma i bardzo wytrzymałe i dynamiczne głośniki.

Krespo, 8 Lip 2010, 22:03

>Na prawdę zależy mi na podłogówkach. Zraziłem się do do podstawek. Nigdy nie słuchałem tych

>paradigmów więc może się mylę :)

a jakich tych podstawkowych kolumn słuchałeś ?

te są całkiem duże, głośnik nisko-średniotonowy ma 21cm i grają tak ja mocne podłogówki

Tannoye też w takiej cenie są w porządku, choć wątpię aby były lepsze czy nawet słyszalnie mocniejsze od tego modelu Paradigmów (przynajmniej do takiej muzyki)

Nie wiem tylko po to taki wątek w każdym dziale, a inna sprawa że nie wiem po co ci doradzać w sprawie doboru kolumn skoro jak sam twierdzisz :

"Czytałem już te testy ale nie wiem na ile można im wierzyć. Wzmak stereo jest w planach ale najpierw musze kupić kolumny a później wymiana na jakiegoś wzmaka używanego do 1000 zł :)

Chyba się jednak pokuszę o te K5300 ale po głowie chodzą mi również Tannoy mercury M4"

Może najpierw sam się zdecyduj na coś, bo sprawiasz wrażenie kompletnie zagubionego, teraz ci ludzie coś doradzą, zaraz zmienisz wzmacniacz i znów będzie coś do zmiany bo będzie nie dopasowane pod nowy wzmak.

>A tannoy Mercury M4 ?

>Słyszałem sporo dobrych słów na temat tych głośników. Tylko czy się sprawdzą z moim wzmakiem.

Ja mam od niedawna rx-v650 i jade z Tannoy`ami 3 i uwazam, ze jest oki:) jest bas, jest dnamika jest fajnie, milo, przyjemnie i nie meczaco a o to chodzi:) Mysle, ze Tannoy 4 tym bardziej sie spisza:)

Forumowiczu SZYBA. Twierdzisz, że rx650 to nie wzmak... no to bardzo przepraszam ale zawsze mi sie wydawało, że amplitner to też wzmacniacz ! tyle tylko, że wielokanałowy.

BTW. Pojadę na odsłuch tych Paradigmów. A w między czasie będę czatował na różne okazje na alledrogo.

Krespo, 11 Lip 2010, 20:46

>>>>wydawało, że amplitner to też wzmacniacz ! tyle tylko, że wielokanałowy. >>>

Naprawdę Ci się wydawało :)

To tak jakby porównać ze sobą Seicento Sport z choćby Toyotą Celicą.

Niby to i to jest sport.

Potwierdzam opinie co do tych paradigmów z amplitunerem. Nie dadzą tak dobrego dźwieku jak z ze wzmacniaczem, ale dzieki dużej efektywności i mocy spokojnie poradzą sobie z tym amplitunerem.

A jeśli się je odpowiednio ustawi będzie miodzio.

Na aukcji za 600- 700zł poszłyby bez problemu. 850 zł to trochę za dużo.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam

powiem Ci coś, czego doświadczyłem na własnej skórze

coś, co wynika z postów chłopaków wyżej

Wzmacniacz, czy nawet amplituner stereo, zagra o wiele, wiele lepiej w stereo od amplitunera wielokanałowego.

Dlaczego? nie będę pisał, bo to do obrzydzenia było wałkowane

Mianowiecie radzę Ci zmienić ta yamahę na jakiś wzmak stereo

Mówię Ci to ja-człowiek, który lubi gdybać sobie nad audiofilskimi zabobonami i nie uwierzy w nie, kiedy nie pozna, nie zobaczy

Mam starszy model amplitunera który Ty posiadasz-Yamaha rxv 630 rds

Kiedyś kosztował, 3 tyś i zgarnął nawet nagrodę eisa

W recenzji znanej z internetu, autor wypowiada słowa, coś w ten deseń:

"słuchając tego ampli, miałem wrażenie, że stoi przede mną porządny wzmacnioacz stereo"

ogólnie recenzja,ta oraz nagroda eisa sprawiła, że o tym ampli chodzi taka opinia, że jest jak dobry wzmacniacz stereo

Niestety, to nijak ma się do rzeczywistości

Ten amplituner, podobnie, jak Twój gra poprawnie w stereo, ale w konfrontacji ze wzmacniaczami stereo nawet wiele tańszych nie ma najmniejszych szans

Sam napędzany, ww opiniami internetowymi myślaęłm, że kupując ten sprzęt, złapie wreszcie królikaod elektroniki i na tym zakończę.

Na początku było ok, ale z czasem czegoś mi brakowało.

Czegoś, co było nawet w tamim pierwszym moim wzmaku sony f235r, a co odrzuciłem oszołomiony modą na KD

Postanowiłem znów kupic tani prosty wzmak stereo i od tamtej chwili Yamaha gra tylko w filmach, a i tak nie całkiem, bo tylko służy jako dekoder DD i Dts, oraz przedwzmacniacz.

Po prostu wzmacniacz gra zdecydowanie lepiej

Ten ampli nie ma dynamiki, przestrzeni oraz szczegółów przecież tak potrzebnych w filmach i stereo.

Przepraszam, że tak obszernie i nieco ironicznie piszę, myslac o Twoim ampli

Ja po prostu chciałbym, abys uniknął błedów wielu ludzi którzy tak jak ja byli omamieni amplitunerami wielokanalowymi i kupowali te sprzęty do filmów myślac blędnie ze w stereo tez nie będzie zle

Kupując ampli av, nawet nie mamy pojęcia jak skutecznie wykastrowywujemy naszą ukochaną muzykę, ile tracimy podczas odsłuchów.

Nie piszesz nic o kolumnach jakie msz obecnie

A moze kupujac wzmaka, wiecej z nich wyciagniesz niz kupujac ww paradigmy?

Zastamnów się nad tym

pozdrawiam

to prawda, jak słaby amp to np w przypadku basu żadne Paradigmy tutaj nie pomogą, na moim Denonie 2106 basu nie było wcale, a raczej bas był tyle że bez tzw uderzenia, nie da się tego wyregulować żadnym podbiciem... w innych aspektach brzmienia też różnica jest spora

ale żeby się o tym przekonać, to tradycyjnie trzeba się najpierw samemu "przejechać" :)

Ghostlovescore wiem o co Ci chodzi :) sam już się przejechałem. Wszyscy mi doradzali wzmacniacz stereo ale ja uparcie kupiłem tą yamahę z myślą, że w najbliższym czasie dokupię resztę sprzętu tj. sub surround itp. Fundusze się skończyły a ja ciągle słucham moich noname'ów na sekcji stereo ;]

Już napisałem wyżej, że wzmaka wymieniam na 100% ale w ogóle się na nich nie znam. Chciałbym coś do niecałego 1000zł ale nie wiem czy coś fajnego kupię za tą kwotę :) Kolega wyżej napisał że ta kwota na paradigmy jest przesadzona. A do tego jeszcze standy. to troszkę przerośnie mój budżet :/

niezupełnie, do 700zł to chodziły starsze wersje trójek v1/v2 (te wysokie z przednim bas reflexem), nowszych (z tylnym br) nie da rady kupić poniżej 800zł, chyba że naprawdę okazyjnie lub jeśli nie są w idealnym stanie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.