Skocz do zawartości
IGNORED

RAMIĘ ORTOFON 212

jac660

Rekomendowane odpowiedzi

kwa czlowiek pisze jeszce raz bo sie forum sypie

as 212 ma 180 mm: miare sciaga sie ze srodka osi ( w przypadku osi as212 najlatwiej z pionowej tam gdzie sa dokladnie obie srubki po bokach kladac linijke w tamtym punkcie na ramieniu dokladnie na srodku). Mierzymy dokladnie do CZUBKA zamontowanej IGLY a nie czegos tam nieokreslonego i to daje dlugosc efektywna 228mm gdzie 212mm to odleglosc od wspomnianej osi do szpindla. Jesli cos jest inaczej to jest do dupy i wymaga wyliczenie osobnej geometrii, a wiec inne sa punkty wewnetrzny i zewnetrzny na szblonie, inny przesieg, inny kat wkladki a dzieje sie tak przedewszystkim przez zmiane dlugosci efektywnej calego ramienia innym headshellem, roznica w dlugosci cantilevera w innej wkladce niz domysle shure 91 (czego jakos nikt nie uwzglednia ciekawe czemu?) i inna odlegloscia zamontowania ramienia po przeszczepie. Generalnie problem moze rozwiazac inny headshell niz ten firmowo dostarczany (ma tylko dwie dziurki chyba ze jest to wersja lekka sitkowana i ze szparkami w ktorych mozna manewrowac wkladka jak w przypadku firmowego headshella do ortofona dla shure v15)

Ale odrobine lepsze wyniki od firmowej geometrii daje np ustawienie wg Baerwalda gdzie przy zachowaniu 212 mm od osi do szpindla przesuwamy igle w koszyczku ze szparkami 2 milimietry do przodu w stosunku do oryginalnej geometrii, a wiec przesieg ma wtedy 18mm zamiast standardowych 16. Musimy przy tym zmienic oryginalne punkty do kalibracje na: wewnetrzny 66 i zewnetrzny 120.9mm, pamietajac oczywiscie o zwiekszeniu dlugosci efektywnej do 230mm i innym kacie 24 stopnie zamiast 22,7.

Co Ty tu kolego wypisujesz i mówisz o jakiś teoriach mało na temat montażu.

Gość ma takie doświadczenie i wiedzę ,że jak odpowiada na proste pytanie to większość i tak nie rozumie o co chodzi. Po zatem problem tkwi też w precyzji i sposobie obsadzenia tego ramienia,a nie tylko przykręcenia w otworze.

I co mają do tego jakieś główki i otwory w nich. A tak na marginesie to na foto jest oryginalna Audio Technica 10 gram

Wiec drogi Roroszu prosilbym jednak o odpowiedz Marso, tak bym ja mogl zrozumiec, jesli oczywiscie bedzie na tyle uprzejmy i znajdzie chwile za co bylbym wdzieczny bo interesuje mnie wspomnany temat i pewnie jeszcze kilku czytajacych tez, jestem takze zdanie ze nadmiar wiedzy w perzeciwienstwie do utwierdzania sie w jej braku jest o wiele ciekawszy. A reinstalacji ramienia as212 z oryginalna glowka ortofona z mocowana na stale wkladka shure 91 (ktora do tego powinna miec jeszcze oryginalnej dlugossci cantilever) nie radze bo albo musimy sie wtedy trzymac co do ulamka milimetra tak jak w oryginale albo zapomniec w tych konkretnych warunkach o tzw "ulepszaniu brzmienia". Interesuje mnie tez patent na element mocujacy ramie - czy wpadl ktos na ruchomy taki jak widuje na ebayu i czy w lenco to moze sie udac czy cos tam jednak przeszkadza (cos jak w sme co mozna sobie niemal dowolnie kalbrowac?), pytanie o ruchomy element jest zreszta bardzo podobnym do tego o osadzenie sme3009.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

witam!

czy ktoś się orientuje jaka jest masa effektywna tego ramienia(headshellem) lub bez

ortofon 212s ryje w necie i nic

dzięki za info

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

witam!

czy ktoś się orientuje jaka jest masa effektywna tego ramienia(headshellem) lub bez

ortofon 212s ryje w necie i nic

dzięki za info

pozdr.

Jak porównasz przeciwwagi -małą i dużą(dla SPU)- mozesz orientacyjnie określić masę ramienia (rząd wielkości) wraz z hipotetyczną wkładka (np.10 g + headshell) ;))

Ta 212s już jest na wyczerpaniu. Była m.innymi montowana zamiennie w 550 Thorensa . Ale jest nowy model ; Ortofon RT-100 - zamienny za nią. Warto doczytać o konstrukcji zawieszenia (12" statyczne są analogiczne jak 9" AS-212S)na stronie producenta.

pozdrawiam

Jak porównasz przeciwwagi -małą i dużą(dla SPU)- mozesz orientacyjnie określić masę ramienia (rząd wielkości) wraz z hipotetyczną wkładka (np.10 g + headshell) ;))

Ta 212s już jest na wyczerpaniu. Była m.innymi montowana zamiennie w 550 Thorensa . Ale jest nowy model ; Ortofon RT-100 - zamienny za nią. Warto doczytać o konstrukcji zawieszenia (12" statyczne są analogiczne jak 9" AS-212S)na stronie producenta.

pozdrawiam

...nie mogę odszukać katalogu. Jak znajdę to wpiszę wartość...

pozdrawiam

To i ja zapytam jak naprawić to "cudowne" ramię ? pękło(tworzywo) podczas transportu bo jakiś matoł nie odkręcił na czas transportu przeciwwagi.Nawiasem mówiąc moim zdaniem zbudowane jest mocno średnio.

>>

Przepraszam wszystkich (oprócz pana Sławka K. oczywiście), że tak z "butami" wchodzę w ten wątek ale nie mam już innych metod nacisku aby odzyskać mojego CD. Uprzejmie wszystkich proszę o zapoznanie się z krótkich tematem bocznicy (naprawdę tylko kilka wpisów).

PANIE SŁAWKU K., który tak aktywnie uczestniczysz w tematach forum!!! Jeszcze raz proszę o zwrot CD!

• 2 tygodnie później...

Może znalazł by się jakiś kolega, który zorganizował by dorobienie/wytoczenie tego łamiącego się plastiku łączącego? Np. w mosiądzu.... Skleiłem swoje klejem Loctite, ale lekko wystarczyło stuknąć i znów się ramię rozdzieliło na dwie części. W Australii są mosiężne łączniki ale cena kosmiczna tzn. australijska chciałem napisać. Pozdrowienia dla pozytywnie zakręconych.

Tak.. zamiast posmarować tzw."płynnym metalem, który skubany "daje radę" czyli posłuchać sam siebie a nie ślepo z wpisów zresztą z tego tematu nabyłem klej za 50 zł bo na Alle taniej nie było (tylko po co mi 50 ml?).

Niemniej nawet jeśli skleję to strach cięższy headshell założyć. Moralność nie pozwala takie ramię odsprzedać więc trzeba brnąć po tym bagnie dalej.

Najlepsze byłyby zamienniki z mosiądzu.(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Więc spytałem o ewentualne dorobienie gdzieś w Polsce.

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim chciałem potwierdzić że ten klej działa,może komuś się przyda.

Co do łącznika metalowego,miałem stracha przed wyjęciem panewek.Poza celowość sztywnego łaczenia,

nie mam za dużego rozeznania w ramionach ale te które znam mają elastyczne łączenia.

I ja sam osobiście boję się porozkręcać te ramię. Jeśli ktoś rozkręci to ja dorobię kilka mosiężnych łączników... Mogę wysłać swoje do "rozbrojenia" a ja tylko załatwię dorobienie-do rozprowadzenia po kosztach materiału i tokarza dla kolegów, którzy mieli z tym problem.

• 3 miesiące później...

Ale odrobine lepsze wyniki od firmowej geometrii daje np ustawienie wg Baerwalda gdzie przy zachowaniu 212 mm od osi do szpindla przesuwamy igle w koszyczku ze szparkami 2 milimietry do przodu w stosunku do oryginalnej geometrii, a wiec przesieg ma wtedy 18mm zamiast standardowych 16. Musimy przy tym zmienic oryginalne punkty do kalibracje na: wewnetrzny 66 i zewnetrzny 120.9mm, pamietajac oczywiscie o zwiekszeniu dlugosci efektywnej do 230mm i innym kacie 24 stopnie zamiast 22,7.

...i to jest świnta prawda, na przesięgu ok 18 mm ustawione na szablonie baerwalda to ramię gra o klasę lepiej niż na geometrii firmowej (to nie jest odrobina), właśnie to sprawdziłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.