Skocz do zawartości
IGNORED

Dobra książka

wasylak

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się w długą podróż. Zamierzam w trakcie coś przeczytać. Nie musi być łatwo i przyjemnie. Czy ktoś czytał coś godnego polecenia ostatnio? Byle nie beletrystyka :)

A tak btw, zapraszam do dyskusji nad ciekawą literaturą, kto wie, może jest tutaj grono czytelnicze ??:))

https://www.audiostereo.pl/topic/64285-dobra-ksi%C4%85%C5%BCka/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i w ogóle LeCarre

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jednocześnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i jednocześnie

Ukryta Zawartość

takie "męskie" lektury :->

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

God damn, I thought that'd be in Polish as I'm going far abroad! But cheers mate, I might give't a go:)

Chociaż nie- jedna jest, ale myślisz, że wakacje to dobry czas na wojnę? Kto wie...

W każdym razie- dzięki za propozycje,

pozdrawiam!

vik, 29 Cze 2010, 08:02

>Nie bardzo rozumiem Ciebie. Jaka jest roznica miedzy beletrystyka a ciekawa literatura?

Absolutnie nie przeciwstawiam tych dwóch spraw! Po prostu- rzadko czytam powieści.

Najbardziej interesowałby mnie w tym momencie jakiś popularnonaukowy hit z kontrowersyjną tezą.

A podróż ma trwać ponad 3 tygodnie, w tym w środkach transportu (umożliwiających czytanie) jakieś 50-60h. Dla mnie na tyle długo, że ze 2-3 pozycje na różne tematy byłyby wskazane.

Na pewno będę szukał czegoś z antropologii kultury, coś o Azji i coś z psychologii egzystencjalnej.

Ale, jako wyjątek beletrystyczny, jakieś współczesne SF mogłoby załatwić sprawę, zwłaszcza, że to wyjazd wakacyjny!

Sam lubie ScFi ale bardzo malo dobrych pozycji. Podam ksiazke z zupelnie z innej dziedziny i stara bo z konca lat 1940stych. Egipcjanin Sinuhe - Mika Waltari. Jesli nie czytales to polecam.

Warto poczytac Benjamina Libet'a artykuly o wolnej woli. Wykazal, ze dla swiadomosci wolna wole moze byc zupelna iluzja.

Z innej dziedziny: Superclass: The Global Power Elite and the World They Are Making - David Rothkopf. Nie ScFi ale nie gorsza od najlepszych tytulow z tej branzy. Sprowadza na ziemie.

pozdrawiam,

Z fantastyki seria Orsona Scota Carda o Enderze:

Gra Endera, Mówca Umarłych, Ksenocyd, Dzieci Umysłu – ale to klasyka s-f i wstyd nie znać.

Zaś z rzeczy które ostatnio czytałem (również klasyczne bo mam zaległości ;)), polecam Bohdan Arct – Kamikadze boski wiatr. Książka raczej luźno pisana na podstawie pamiętników japońskiego pilota który uniknął chwalebnego zaszczytu oddania życia za cesarza.

Obecnie zgłębiam dwutomowe Flisowski Zbigniew - Burza nad Pacyfikiem, z tym że nie jest to raczej powieść a książka historyczna opisująca walki i zmagania na Pacyfiku 1941-45. Równocześnie czytam Lynne Olson, Stanley Cloud - Sprawa honoru, Dywizjon 303 Kościuszkowski, nie doszedłem do połowy na razie nudy, po prostu dla polaka są tu w większości znane powszechnie fakty historyczne, ale później najprawdopodobniej się rozkręci.

Poszukuję !!!

Gdyby ktoś miał namiary na tytuły takie jak: Aleksander Pokryszkin - Niebo Wojny (MON 1968, nie wiem czy było późniejsze wydanie), również tego autora – Atakuję ! (wyszło kiedyś w serii z Żółtego Tygrysa).

I love the sound of crashing guitars

O widzisz! Tak też można :)

A tak w ogóle- może napiszecie, które książki wywarły na was największe wrażenie (coś jak "płyta życia")?

W moim przypadku było tego niby wiele i w różnych okresach pewnie możnaby podać różne pozycje, ale najcieplej wspominam przygodę z "Człowiekiem jednowymiarowym" Marcuse'a :))

to jast raczej nie na wakacje lecz jesien + dluuuga zime :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>

>Poszukuję !!!

>Gdyby ktoś miał namiary na tytuły takie jak: Aleksander Pokryszkin - Niebo Wojny (MON 1968, nie wiem

Ukryta Zawartość

Gość wswier

(Konto usunięte)

>>A tak w ogóle- może napiszecie, które książki wywarły na was największe wrażenie (coś jak "płyta

>>życia")?

Jak dla mnie, to P.K. Dick - "Valis" i "Boża Inwazja", jeśli chodzi o - powiedzmy - SF.

"Trzy Stygmaty Palmera Eldritcha" i "Płyncie łzy moje, rzekł policjant" też wspominam silnie.

Nie jest to jednakże dla mnie proza "lekka i łatwa".

pzdr

wswier

Więc jeśli chodzi o SF, to duży sentyment mam do utworu "Głowa Kasandry" Baranieckiego, miał z tego być film, niestety, nie wyszło...polecam absolutnie w ciemno, na pewno dostępne gdzieś na necie w doc lub pdf.

"Gateway, brama do gwiazd" F. Pohla, też duża sprawa.

Gość wswier

(Konto usunięte)

Glowa Kassandry byla faktycznie niezla :-).

Gateway - owszem, ale tylko 1 czesc. Pozostale tomy (to byla chyba trylogia, o ile sie nie myle)

byly juz zauwazalnie slabsze.

Poza tym :

Zajdla "Limes Inferior"

Bradbury'ego "Kroniki marsjanskie"

...

i wiele innych - mlodosc sie przypomina :-)

Nigdy jakos natomiast nie lubilem fantasy.

Wyjatkiem byl "Czarnoksieznik z Archipelagu" i, rownie niezle, nastepne czesci.

pzdr

wswier

"A tak w ogóle- może napiszecie, które książki wywarły na was największe wrażenie (coś jak "płyta życia")?"

Z SF "Powrót z gwiazd" naszego Chopina SF: STANISŁAWA LEMA.

A najbardziej zapadająca w pamięci... BIBLIA.

To lektury wywierające wrażenie na ludzi wrażliwych na prozę dnia codziennego.

Polecam,

grynio

Z SF poleciłbym Hyperion Dana Simmonsa , na mnie zrobiła olbrzymie wrażenie i mogę ją śmiało polecić .Tak się jeszcze zastanawiam co by tu jeszcze wymienić ,ale z SF nic mi więcej nie przychodzi do głowy ,co czytałem ostatnio i co byłoby warte przeczytania .

Mam jeszcze propozycję dobrej sensacji Michael Gruber Dolina kosci i Noc jaguara , dobre polecam .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.