Skocz do zawartości
IGNORED

Obiektywy manualne M 42 - 135mm

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Temat dla miłośników fotografii. Poszukuję obiektywu manualnego 135mm do portretu i nie tylko. Wczoraj w komisie znalazłem coś co nazywa się Marexar 135mm f2.8. Zrobiłem kilka testów i zaskoczyła mnie plastyka. Bardzo ładny bokeh i obiektyw dość ostry. Na jakie modele warto zwrócić uwagę? Miałoby to pracować z EOSem 30D.

https://www.audiostereo.pl/topic/64063-obiektywy-manualne-m-42-135mm/

pingwing, 12 Cze 2010, 11:15

>Obiektywy Sonnar bardzo ładnie rysują, jest konkretnie Sonnar MC 1:3,5 135 mm

Mam taki (tzw. zebrę). Fajna rzecz za grosze. Porobię jakieś bokehowe mazaje i postaram się wkleić:-)

->discomaniak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten wątek powinien wyjaśnić Twoje wszelkie wątpliwości, jest obszerny, ale to chyba jedyne takie źródło wiedzy w Polsce o M42,

ja proponują przeczytać cały, fakt że długi, ale warto, wszystko opisane, przeróżniste obiektywy, ogniskowe, przykłady itp.

No i coś co chyba Canonierów nie dotyczy, czyli kwestia ostrzenia na nieskończoność przez M42 w puszkach DX.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sonnar jest super, dobra opcja - o ile jest sprawny - to "ruski Sonnar" czyli Jupiter 135/3.5, rysuje cudnie, ładny bokeh (zob. zał., ziarno straszne, bo foto sprzed prawie 20 lat na filmie Foto 125, który "tak miał").

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze powiedziawszy to ziarno wręcz dodaje uroku! Mi się podoba!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Obiektywy Jupiter były produkowane na licencji Zeissa, fabryka Zeissa była w Jenie (Jena) w NRD. Jupitery mają gorsze powłoki antyrefleksyjne, które w Sonnarach oznaczane są jako MC. Oprócz tego są bardzo podobne.

Obiektywy z tej serii mają duże możliwości operowania głębią ostrości, zupełnie inaczej ją rysują przy różnych przesłonach. Dają ładne, miękkie, teleobiektywowe rozmycie tła.

gdyby ktoś nie wiedział czym są te obiektywy, cytuję fragment opisu z jednej z aukcji z allegro - sprzedawca powinien zacząć pisać romanse :)

"Zasadniczo na tym powinien zakończyć się opis, ponieważ KAŻDY, dosłownie KAŻDY wie czym są takie obiektywy jak Sonnar, Tessar, Planar, Distagon - proszę sobie wypowiedzieć na głos te słowa i wtedy człowiek zdaje sobie sprawę, że ma do czynienia z z prawdziwymi legendami, ciało przechodzą ciarki.. rośnie temperatura, ciśnienie krwi, wzrok się wyostrza, zmysły wariują ... i człowiek otrzymuje mnóstwo natchnień z całego Wszechświata do robienia idealnych zdjęć .."

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

dymu73, 12 Cze 2010, 12:53

>Mam taki (tzw. zebrę). Fajna rzecz za grosze. Porobię jakieś bokehowe mazaje i postaram się

>wkleić:-)

Ja też :)

Muszę tylko do naprawy dać bo przysłona się zacina i mogę robić tylko na pełnej dziurze.

discomaniac71, 12 Cze 2010, 11:06

>Zrobiłem kilka testów i zaskoczyła

>mnie plastyka. Bardzo ładny bokeh i obiektyw dość ostry.

czy mozesz mi przyblizyc pojecie "plastyka"? albo lepiej wrzucic zdjecia wykonane

obiektywem posiadajacym, i pozbawionym tej cechy dla porownania?

Witam. Ja bardzo często dokręcam do Canona obiektywy M42. Wklejam kilka zdjęć zrobionych dziś Jupiterem 135.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19368-100001347 1276452297_thumb.jpg

post-19368-100001348 1276452297_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.