Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa pomieszczenia pod kino domowe potrzebne porady.

matias123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie

Sprawa wygląda następująco posiadam zestaw kina domowego Jbl Studio L w składzie L890x2,LC2 Central,L830x2,sub 8400P + Onkyo 905 i Blue Ray Onkyo 606.Chcę przeznaczyć pomieszczenie 16-17m pod kino wraz z projektorem i ekranem. Ogólnie pokój ma wymiary 3.70 na 4.60.Zależy mi na pełnej izolacji akustycznej,dźwięk nie może wychodzić na zewnątrz i to jest priorytet,drugi to akustyka i instalacja projektora. Sprawa wygląda następująco pomieszczenie jest dobudowane do budynku styka się tylko z resztą jedną ścianą 4,60 pozostałem wychodzą na zewnątrz więc planuje ich nie wyciszać. Jednak ta ściana styku musi zostać dogłębnie wyciszona do powiedzmy 70 dB+.Następnie pod podłogą znajduje się garaż więc tu wystarczyła by pianka + gruby dywan. Sufit z względów akustycznych też będzie wymagał wyciszenia gdyż na 1 piętrze znajduje się salon dokładnie nad pokojem i też priorytetem jest cisza.

Na początek chciałbym uzyskać odpowiedzi.

-Czy zabawa tego typu ma sens aby można było zamontować projektor i ekran pragnę na ekran wykorzystać krótszą ścianę 3,7m |

-W pokoju znajduje się okno zostanie zasłonięte na pewno roletą nieprzepuszczającą światła.

-Ściana stykająca się zresztą budynku,jeśli ktoś ma ciekawy pomysł na uzyskanie takiej izolacji proszę o podanie przykładowych materiałów. Aktualnie myślę nad profile+ pod nie wata szklana ok 30 cm + płyta Farmacell jako zamkniecie.

-Sufit czy podwieszany z watą w środku o grubości 10-20cm odizoluje piętro od drgań.

-Jaka budowa sufitu powinna zostać zastosowana w pełni prosty czy też zaokrąglony np.

-Drzwi specjalne kosztują ok 2,5 tyś,Chcę zastosować jak najmniejsze zwykłe drzwi i na nie zastosować szczelnie zamkniętą warstwę waty 20 cm na stronę + uszczelki.

-Czy w rogach pokoju wybudować prostokątne rogi,wypełniona dodatkowo watą aby oprawić akustykę czy może piramidki załatwią sprawę odpowiednio rozmieszone.

Pozdrawiam

Proszę o fachowe odpowiedzi. Za każdą pomoc będę wdzięczny.

Witam! Mam pomieszczenie takiej samej wielkości i szczerze mówiąc odradzam kupno projektora przy dzisiejszych bardzo niskich cenach plazm. Ja zakupiłem ekran 50" i efekt jak na takie warunki wyśmienity. Próba z projektorem okazała się tylko ciut lepsza a cena projektora FullHD sporo wyższa. Ogólnie plazma 3000zł a projektor 9000zł więc polecam resztę kasy przeznaczyć np. na dobrej klasy wzmacniacz stereo lub końcówkę mocy, które podepniesz pod Onkyo aby poprawić dźwięk.

Raczej odległość 4,7m powinna być dobra przy dobrze zaciemnionym pomieszczeniu. Mam w salonie plazmę i jednak wolałbym większy ekran do projekcji filmów. Widziałem niektóre adaptacje i znów odległość od ekranu na oko nie była zbyt duża.

4.6 ma cały pokój więc załóżmy, że w najlepszym wypadku (wygłuszenie pomieszczenia itp.) pozostanie mu 4 metry. No nie wiem, ja nie byłem super zadowolony. Jednak przydałaby się większa odległość aby efekt był znacznie lepszy.

Osobiście oglądam 82 calowy obraz 16:9, siedząc w odległości 2,5 metra; wymiary pomieszczenia 4,7x3,4 m.

Dobry projektor kosztuje nieco ponad 4000 pln (Mitsu HC-3800), do 9000 pln trochę brakuje... ;)

Osobiście ekran wieszałbym na dłuższej ścianie, do to trochę więcej powietrza wokół głośników frontowych; ale u mnie ten sam zestaw gra zarówno muzykę jak i w kinie. Większa odległość od ekranu do ścian bocznych pomaga także zmniejszyć odbicia światła od tych ścian, ale jeśli pomieszczenie jest dedykowane do kina to można pomalować ściany i sufit na ciemny kolor i ten problem zniknie.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jeśli zaciemnimy okno to lepszym rozwiązaniem pod względem akustyki będzie:

a}ekran spuszczany w ramę okna,i kolumny przednie po bokach a słuchający siedzący przy tylnej ścianie lub od niej oddalony.

b}ekran na tylnej ścianie ale słuchający w tym wypadku mający za sobą wnękę z okna i przy tym może pogorszony odbiór akustyczny.

>wiatrak

Może ty lubisz tak wielki ekran z małej odległości ale wież mi większość osób nie lubi siadać w kinie w pierwszych rzędach ze względu na wielkość ekranu. 4000zł za dobry projektor ? - hmm to zależy co dla kogo jest dobre :-) Moim zdaniem nie da się kupić projektora Full HD za 4000zł tak aby dał obraz takiej samej jakości jak plazma w tej samej cenie.

Oczywiście (aby na pewno?) że się nie da, tylko plazma nie będzie miała niemal stu cali przekątnej...

Projektora i ekranu do niego nie instaluje się po to, by mieć duże TV, to są dwie zupełnie różne sprawy. A co do odległości i rozmiaru ekranu - kolejny błąd to porównywanie z tymi używanym wraz z TV. Wspomniana przeze mnie odległość to nie pierwszy, a środkowy rząd foteli w kinie. Porównaj proporcje szerokości ekranu do odległości od niego, bo to decyduje o tym, "w którym rzędzie siedzimy"...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Witam ;]

ja mam w pomieszczeniu 4 x 5 m projektor FullHD, który wyświetla obraz 3m x około 2m (zależy od proporcji). Wrażenia są SUPER !!!

Od 2 lat używam projektora zamiast telewizora i chyba już nigdy do salonu telewizora nie kupię.

Jeżeli ktoś chce kupić projektor do 4000 zł to może np wybrać Optome HD20.

Dobra plazma kosztuje około 7000 i ma obraz o przekątnej około 50" a obraz z projektora 200" za 4000 zł - hmmm co się bardziej opłaca ... ??

Jeżeli obraz jest HD to nie ma co się zastanawiać - i tak będzie żyleta ;]

Pozdro

Ja oglądam obraz 125cali z 4,5m i jest SUPER. Już nie zamierzam oglądać filmów na niczym innym tylko na projektorze, malutkie LCD i Plazma to tylko doraźnie do TV - wrażenia z projektora rewelacyjne, nie można zapominać, że w przypadku 1080p i dużego obrazu źródło też musi być super.

• 2 tygodnie później...

Wszystko zależy od tego ile na to chcesz przeznaczyć i jak duże wymagania masz względem jakości obrazu i dźwięku. Trzeba też pamiętać o dobrym nagłośnieniu i sprzęcie audio, bo sam obraz kina nie czyni.

Można dostać dobry projektor za 4000 zl, i lepszy za 10000 zl. Zależy od tego jak bardzo zależy Ci na jakości obrazu i jego naturalności. Wielkość obrazu dostosuj do swoich upodobań, nie zawsze większy znaczy lepszy.

Nie przesadź z wygłuszeniem tego pomieszczenia, bo można bardzo łatwo przesadzić i efekt będzie mizerny. Dużo odbić lub dźwięk będzie głuchy i dudniący bo wełna będzie go pochłaniać.

Ja bym to zrobił tak: Na podłogę, tak jak mówiłeś cienką i twardą piankę, a na to grubą wykładzinę. Sufit podwieszany, u góry izolacja z dobrego styropianu. Ścian nie izolował bym watą - tracisz miejsce, a efekt może nie być zadowalający. Są do kupienia specjalne "panele", są one już ładnie wykończone, więc malowanie czy wykańczanie odpada, izolują i poprawiają akustykę pomieszczenia (grubość kilka cm). Kanapa odsunięta od tylnej ściany. Jeżeli finanse pozwalają możesz też zastosować dyfuzory, pochłaniacze, czy panele dla poprawy akustyki pomieszczenia, ale trzeba to robić z głową i najlepiej jakby jakby jakiś specjalista w tym Ci pomógł.

I dobra rada, nie opłaca się stosować żadnych półśrodków. Lepiej zrobić coś raz i porządnie i cieszyć się z tego przez lata, niż później co chwilę coś poprawiać i ładować w to samo ciągle pieniądze.

Jakbyś miał jakieś bardziej szczegółowe pytania pisz na PW.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi. Zabieram już się za realizację. Projektor wybrałem wstępnie Mitsubishi HC3800 vs SANYO PLV-Z800 + ekran ok 1500 zł. Co do sugestii wyciszenia nie unikniemy zastosowania waty+ płyt karton gips na przynajmniej 1 ścianie i suficie. Pomieszczenie z racji warunków musi mieć maksymalnie możliwa izolację aby nie zakłócać spokoju innych domowników. Styropian nie wyciszy dźwięków uderzeniowych które wytwarza bas i inne JBL wzbogacone jeszcze o 2 głośniki boczne do 7.1,jak również nie poradzi sobie z normalnym zakresem tonów .Drzwi z racji cięcia kosztów profesjonalne wydatek 2.5 tyś kupiłem sosnowe solidne. Na nie będzie położona wata z 2 stron i obita cienką płytą. O piankach i ścianach pomyślimy po skończeniu ścian i sufitu chyba ze teraz coś można ciekawego zastosować w budowie { głównie kształt} np.: ścianka za słuchaczem lub kąty jak zastosował Elberoth

uwazam, ze to co zaplanowales w kwestii wygluszenia jest ok. Mozesz tez na sufit dokupic te panele o ktorych ktos wspomnial, ecophone np. Ale ja bym je dal jako dodatek do tego co ty proponujesz. Nie ukrywam, ze to dosc droga sprawa.

Pamietaj jednak o jednym. Basu sie do konca nie pozbedziesz.

I find your lack of faith disturbing...

Odnośnie ekranu to jeżeli masz kilka h wolnego czasu i możesz go poświęcić to polecam wykonanie samemu ekranu tzn pomalowanie płyty PVC w odpowiedni sposób i odpowiednią farbą - za 1500PLN nie dostaniesz nic ciekawego, a za 300-400PLN zrobisz sam o wiele lepszy ekran. Polecam i pozdrawiam

Może ktoś udzielić opinii na temat ekranu z napinaczami Adeo Tensio Linear 2.5 tyś lub Motorized / Winch Linear za ok 1.5 tyś zł.Jeśli polecacie inną firmę niż Adeo podajcie model.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.