Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki sprzęt do kina domowego do około 4000 zł ??

PeterekS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

proszę o propozycję konfiguracji zestawu kina domowego do około 4000 zł.

Myślałem nad Ampli: Denon AVR-1610, AVR-1910 i Yamaha RX-V765.

W zależności od wyboru Ampli potrzebowałbym dobrze współpracujący zestaw 5.1.

Bardzo proszę o rzeczowe wypowiedzi poparte poważnymi argumentami.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

po co się pakować w stare Denony jak są już 1911 i to w extra cenach.

Ale żeby przymierzyć się do zestawu musisz podać jak najwięcej informacji dotyczących pomieszczenie i oraz Twoich oczekiwań ?

Bez tego argumenty będą brane z kapelusza.

Dokladnie powiedz cos wiecej o oczekiwaniach. W przeciwnym razie zaproponuje to co koledze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy am byc subufer czy tylko do kina czy tez do muzyki jakie pomieszczenie czemu zdecydowales sie na Denona opowiedz cos wiecej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jasne - ale ze mnie tępa łycha ...

pomieszczenie około 20m2

5.1 czyli z subem

generalnie do kina domowego, muzyka też, ale audiofilem nie jestem ...

chciałbym żeby zestaw grał czysto, miękko i głęboko (tak jak kiedyś dobra stara Unitra) ;]

Dlaczego biorę pod uwagę Denona - ponieważ xx09 dostawały wysokie noty, doczytałem, że xx10 to już gorzej, a jak jest xx11 ??

Generalnie, na chwilę obecną wziął bym Yamahe RX-V765, ale wtedy na kolumny mniej zostanie ...

I tak na projektor poszło więcej niż zakładałem ... ;/

Dzięki za zainteresowanie tematem i pomoc.

A czy czasem w Denon xx11 nie jest wycięta cała część analogowa ??

i tu pytanie którą wersję wybrać czy xx10 czy xx11 (choć 11 pewnie nikt nie słyszał ... :/ )

...

• 1 miesiąc później...

Witam,

przyłączę się do pytania kolegi, zamierzam wymienic stary ampliter KD SONY 925 na DENONa 1911 lub ONKYO 607, przede wszystkim muzyka do filmów, sama muza moze 5 %.

W tej chwili mam salon ok 25 m.kw. i dość stare kolumny na froncie (prawie pełnoletnie ;) 17 wiosen już mają, stare, poczciwe Dynamic Speaker z Wrześni. Grają jeszcze, bo po drodze wymieniłem w nich już głośniki nisko i średniotonowe, teraz albo jeszcze wymienię wysokotonowe albo po prostu zmienię kolumny na nowe (przy okazji zakupu nowego ampli).

Dodatkowo mam suba Paradigm, a na centralu i tyłach pracują Quadrale Phase II i Phase I.

Znalazłem w sklepie te kolumny : TANNOY F3 CUSTOM lub WHARFEDALE CR30.4 - co byście mi poradzili ?? Moze ktoś ma podobny zestaw i jakieś spostrzeżenia ?? A moze wrócić do korzeni, czyli nabyć znowu Tonsila ?? Np. Altus 200 ??

Pozdrawiam,

Jacek

Podaruj sobie te Altusy jeśli chcesz usłyszeć coś więcej niż tylko łomot! Wharfedale z serii Crystal też nie zachwycają, za to Tannoy F3 już grają w miarę dobrze.

Z amplitunerów Denon 1911 jeśli zależy Ci na takich zabawkach jak możliwość przesyłania sygnału 3d, obsługę dysków zewnętrznych po USB, czy też sterowani iPodem z pilota po wpięciu w USB. Natomiast jeśli interesuje Cię tylko film/muzyka to bierz Onkyo 607. powinien zagrać lepiej, choć Denon też wcale nie gra źle. odsłuchaj sobie które brzmienie bardziej Ci się podoba.

Co do głośników to zdecydowanie Tannoy F3 lub poszukaj sobie wyższej serii Wharfedali Diamond 10.4 lub wyżej(10.5, 10.6..). będziesz musiał za nie trochę więcej dać niż za Tannoye, ale za to mają bardzo przyjemne brzmienie

No właśnie chyba mi na 3D nie zależy, mam na razie zwykły TV w miarę świeży, wiec go nie wyrzucę. ONKYO 607 ma przyzwoitą cenę, więc chyba wezme jego, choć zewnętrznie DENON 1911 też mi się zaczyna podobać, ale to 200 Ł więcej, mogę to zainwestować w głosniki wtedy bez bólu ...

Te TANNOY F3 mają przyzwoitą cenę 140 Ł za parę, natomiast za WHARFEDALE DIAMOND 10.4 muszę zapłacić już 380 Ł, czyli ponad połowę więcej, niz za amplituner ... To chwilowo za dużo dla mnie ... poza tym jak mówią, chyba mam słuch drugiego stopnia : słyszę jak gra, lub nie gra ;) Żartuje, coś tam słyszę więcej, ale nie zabijam się np. za kablem do głosnika po 500 PLN za mb, wystarczy mi taki za 2,50 ...

No i ostatnia kwestia, nie bardzo mam gdzie posłuchać sobie spokojnie, jak to wszystko gra, więc muszę się oprzec na Waszych opiniach częściowo ... Wiem, ze to nie najlepsze rozwiązanie, ale do sklepu mam 150 km, a tam specjalnie nie znam warunków, jak i co można posłuchać.

Dziękuje za wypowiedzi i pozdrawiam,

Jacek

Aha, jeszcze jedno, mój salonik do oglądania filmów ma wymiary 3,60 m x 5,5 m, z jednego boku (krótszego) są ustawione kolumny przednie, TV, sub i central, a z drugiego tylnego tyły. Ja siedzę przeważnie ok 2 m od tylnej ściany w fotelu, ale zdaża mi się także zasiąść na kanapie, która stoi tuż pod tylną ścianą, wtedy odległość od głośników do mojej głowy (uszu) jest w granichach 30-40 cm (mam na myśli odległość od tylnej ściany).

Pewnie nie są to warunki studyjne, ale lepszych nie zapewnię. W razie co mogę zrobić fotki i wrzucić, jeżeli to coś da.

Pozdrawiam,

Jacek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.