Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński High-End Shanling

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Rzeczywiście interesujący opis sprzętu do poczytania na spokojnie a sama firma AMR wygląda na interesującą. W każdym bądź razie na pewno bardziej interesującą niż chiński high-end w europejskim płaszczyku czyli Ayon.

Pozostaje zatem lampizacja odtwarzacza CD na jednym TDA1541A albo i takiego na dwóch.

Chodzi mi po głowie od pewnego czasu taki projekt. Niekoniecznie chciałbym maltretować na początek coś na CDM-1 ale udało mi się kupić nie tak dawno tańszy odtwarzacz na 2xTDA1541A jak nowy z pilotem, stał gdzieś zabunkrowany, tyle, że go w nieoryginalne pudło Niemcy włożyli. Ciekawe bo jest na dostępnym laserze KSS-210A a nie np. na KSS-151A.

Jak by można by się było do takiego projektu zabrać. Tylko, że to już jest chyba temat na DIY;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Jaki to cedek?

Przede wszystkim musisz ustalić jak te dwa TDA1541A tam pracują? Czy są połączone równolegle czy jak? A może pracują po jednym na kanał i jest możliwość zrobienia prawdziwego wyjścia zbalansowanego?

Przyznam szczerze, że właśnie liczyłem na to, że się kolega McGyver odezwie bo tak z kilku lat mojej biernej obecności na forum jako czytelnik wnoszę, że część jego pasji i zainteresowania dotyczy właśnie szeroko pojętemu zastosowaniu TDA5141A, konstrukcji lampowych i...;-)

Odtwarzacz CD mam od niedawna, to chyba w ogólnym mniemaniu nic specjalnego, taki Teac CD Z-5000. Wydaje mi się jednak, że można by z nim powalczyć.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Nie wiem czy podziwiać oficjalnie czy tylko prywatnie bo poza przetwornikami nic więcej tak naprawdę nie widać ;-)

Największą zaletą nie-philipso-podobnych cedeków opartych na TDA1541A jest nieobecność ultragównianych philipsowskich filtrów cyfrowych SAA-7220. no i masz tam laser który jeszcze długo będzie dostępny. Poza tym ten cedek w wersji szampańskiej jest po prostu śliczny, co w przypadku cedeków na TDA1541A jest wyjątkową rzadkością.

Napęd wygląda wyjątkowo solidnie, to KSL-210AFM. Nie wiedziałem, że te kości Philipsa SAA-7220P/B mają złą opinię. Zaaplikowane są chyba we wszystkich odtwarzaczach Philips i Marantz. Niestety moje poczucie estetyki nie pozwoliło mi na zakup ślicznego szampańskiego Teaca. Wybrałem wersję czarną w/g maksymy, że im gorzej wygląda tym lepiej gra;-)

Kolor szampański obrzydziły mi wyższe modele Denona - młodzieńcze i kosztowne wpadki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można też samemu podjąć próbę budowy CD playera :). Płytki na razie jeszcze nie obsadzone scalakami.

Docelowo 2xTDA1541A z filtrem CXD1244, no i stopień analogowy jak widać na lampie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To będzie zintegrowany odtwarzacz CD czy raczej transport CD i DAC? Jaki napęd?

Wygląda na to, że koncepcja chyba wzorowana na CD-9009, taki sam filtr, dwa TDA1541A? Gdyby tak jeszcze zdobyć oryginalne S1 ;-)

Kompletny samograj, napęd CD4/11,jeszcze na silniku bez szczotkowym. Całość obudowy z 4mm aluminium. Jak znajdę odpowiednią blachę miedzianą to zaaplikuję stosowne ekrany. SAA7220 zostanie tylko jako nadajnik wyjścia cyfrowego. Droga jeszcze daleka, choć około 70% obudowy jest zrobione.

Nie pytam jako Spielverderber;-) ale czy przy takim nakładzie pracy i kosztów CDM4 jest optymalnym rozwiązaniem. Co przemawia za zastosowaniem właśnie tego napędu?

Z utylizacją eS-ki może być problem, tworzywo, metale, chyba trochę złota. Nie lepiej oddać to biednym za dobry grosz? Jeśli S1 i oryginalny holenderski Philips a nie Taiwan to....

Tylko jeśli dla DAC źródłem cyfrowym miałby być serwer plików to wtedy chyba nie TDA1541. W jakim formacie i w jakiej postaci wychodzi sygnał z takich urządzeń, chyba nie ma to nic wspólnego ze standardem CD? Ja jestem na etapie powrotu do korzeni. CDM1, TDA1541 i takie tam.

>McGyver

Pisałeś o braku urody DCków z TDA1541A. Jednym z wyjątków jest zmieniarka Philipsa:

Ukryta Zawartość

W środku też bardzo porządnie zrobiona, nawet nie modyfikowana gra wyśmienicie.

Ukryta Zawartość

Wracając do tematu wątku: czy w takim razie AYON to to samo co Shanling cd 300? Jeśli tak to jaki model Ayona? Czy ktoś z Was może to potwierdzić/zdementować? A może ktoś może wrzucić fotki?

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

ciekawy wątek może ktoś zdoła kiedyś porównać ze sobą te cedeki . Słuchałem tylko Ayona No 1 i mimo pojawiających się wpisów że to chińczyk w europejskiej skórce i cenie . Jeśli tak jest rzeczywiście to szacunek dla Chińczyków , ten dźwięk sam się broni . Jeśli Shanling okaże się równie dobry to będziemy mieli niedługo wysyp tego cedeka w Polsce . Ale póki nie dojdzie do bezpośrednich porównań możemy sobie tylko gdybać .

Shanling cd-t100se kontra Ayon cd1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.