Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński High-End Shanling

max-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Chińskie małe żółte rączki robią wszystko

ot np to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Komuś coś to przypomina ?

no no ....

Ayon jak żywy :)

w środku

# Philips CD7II servo system coupled with a high precision clock effectively reduces jitter.

# Burr-Brown SRC1492 high quality 24 bit/192 KHz up-sampling processor

# Burr-Brown PCM1794 DAC chip, up-graded version of PCM1792 (one per channel) offers wider dynamic range and lowers distortion.

# Balanced output employs 4 x OPA627.

# Dual EH6922 tube analog output stage

High-End

W sumie jeśli tam te elementy są prawdziwe :) a nie chińskie podróbki tych że podzespołów

to Czemu nie 1/4 wartości ?

Dziś (i wczoraj) przeprowadzałem poprawianie Nad-a C515BEE

Małe wnioski

ten model (nowy) kosztuje około 1200 PLN

Czy jest wart tej ceny ?

NIE NIE NIE

Konstrukcja maksymalnie prosta i tania !

Nawet na bufory wyjścia zastosowali taniutkie (choć nie jakieś strasznie złe) NE5532

O ile jeszcze kondensatory w torze audio znośne Podst ELNA to już pozostałe jakieś straszne chińskie badziewia (większość poszła do wymiany) Elna na Goldy (z serii MUSE i gold)

Amp wymieniony na LM4562

Ale o tym w odrębnym artykule w DIY

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63981-chi%C5%84ski-high-end-shanling/

DAC PCM1792 to kostka wybitna, ale gdzie tam Shanlingowi do lampowego cedeka! Przecież tam nakitowali kilkanaście PODWÓJNYCH opampów, a te lampki 6922 na końcu na przyczepkę nie wiadomo w sumie po co.

Czy np ktoś coś takiego miał, słuchał, widział itd...

Nie wiem Czemu ostatnio widzę dużą negację dla OPA627 :) a kiedyś był to szczyt ?

Z drugiej strony czemu na końcu lampa ma być złym pomysłem ? Negujecie 1000 tranzystorów przez które wcześniej przeszedł sygnał, bo wszystko musi być lampowe jeśli lampowe a tak nie jest !

Lampa na końcu ma tylko wykończyć sygnał "nadać mu lampowy posmak" jak przyprawa.

stary audiofil, 6 Cze 2010, 18:57

>McGyver

>Czuje sie dziwnie-krytykujesz chinska mysl techniczna-zgadzam sie z Toba,wrecz popieram!!

Akurat chińskie cedeki od dawna z błotem mieszam.

"Ayon jak żywy :)"

To żadna dziwota,Ayon to kolejny chińczyk.

W Europie zmienił barwy narodowe,dowartościowany odpowiednią ceną i wsio gra.

Recenzje ekstra,kupujący zachwyceni,więc żadnego problemu nie ma.

:-)

Dziwne rzeczy tutaj wypisujecie,zwłaszcza że niewielu z was widziało sprzęt Shanlinga na oczy.Poczytajcie sobie lepiej testy w 6moon-dla ułatwienia dodam,że miałem Shanlinga cdt-100se,Ayona cd1 również miałem w domu .

max-bit, 6 Cze 2010, 19:11

>Czy np ktoś coś takiego miał, słuchał, widział itd...

>Nie wiem Czemu ostatnio widzę dużą negację dla OPA627 :) a kiedyś był to szczyt ?

Ja nie neguję OPA627, w Meridianie którego kiedyś miałem odwalał dobrą robotę. Ale tam było po JEDNYM na kanał, a tu jest po 14 na kanał. I jeszcze lampy na końcu. Bezsens. Dobrze zrobiona analogówka do PCM1792/4 powinna zawierać po trzy opampy bądź po trzy triody na kanał. Albo jedno albo drugie. Wtykanie tam takiej masy elementów tylko niepotrzebnie miętosi sygnał.

>Z drugiej strony czemu na końcu lampa ma być złym pomysłem ? Negujecie 1000 tranzystorów przez które

>wcześniej przeszedł sygnał, bo wszystko musi być lampowe jeśli lampowe a tak nie jest !

Obwody cyfrowe to raczej muszą być na półprzewodnikach, nie ma w tym nic niezwykłego. A PCM1792/4 to wielobitowiec z wyjściem prądowym, wiesz jak to działa? Chyba nie.

>Lampa na końcu ma tylko wykończyć sygnał "nadać mu lampowy posmak" jak przyprawa.

Czyli dodatkowo wymiętosić, tak? No to nie tędy droga do dobrego dźwięku. Poza tym ów "lampowy posmak" to mity, legendy i podania ludowe rozpowszechniane na zasadzie głuchego telefonu. Tak mogą grać tylko złe aplikacje, niekoniecznie oparte na lampach. Tymczasem dobrze zrobiona analogówka czysto lampowa nie dodaje żadnego własnego "posmaku", ani lampowego ani jakiegokolwiek innego, tylko jest przezroczysta.

Ja zaliczyłbym Shanlinga do tych dobrych.Prawdziwy high-end w wykonaniu tej firmy to model na zdjęciu.Czy ktoś poza handlującymi go spotkał-wątpię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Shanlinga cd 300 ( 3000) słuchałem u siebie i porównywałem z moim ówczesnym NAD S500, dziękowo zwyciężył moim zdaniem Shanling ( ale co gusta to gusta).

Obecnie mam chińskiego Esounda E5SE i taliczam go do dobrych cedeków.

głowa do góry! - powiedział kat do skazańca! :))

Lampy w analogowce są właśnie po to żeby grało przezroczyście. Tylko że nie wystarczy doczepić lampy na końcu. Trzeba od zera pod tym kątem dobrze zaprojektować całą analogówkę.

Witam, czy zatem takie rozwiązanie jak na zdjęciu poniżej byłoby optymalne?

Znalazłem w necie zdjęcie wnętrza takiego odtwarzacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

mam podstawowy model shanlinga i nawet on gra calkiem niezle, jak dla mnie sporo lepiej niz np tanie starsze NADy

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

znająć chinolskie krętactwo to lampy służą do ogrzewania sprzętu ( i audiofilskich serc )...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

McGyver, 6 Cze 2010, 21:12

>Ze zdjęcia to można jedynie wywnioskować że ma cztery lampy. I koniec.

szokujace! miszcz juz nie w formie? juz nie potrafi, tak jak kiedys analizowac zdjec :P

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Zetknąłem się kiedyś z odtwarzaczem CD i wzmacniaczem lampowym niemieckiej firmy LUA. Czy macie jakieś, być może pozytywne doświadczenia z tą firmą i jej odtwarzaczami CD?

Czy jest jakiś producent, który połączył TDA1541A z lampą?

Czy pozostaje tylko kwestia "lampizacji" takiego odtwarzacza?

Chodzi o taką konstrukcję, która nie zawiera wzmacniaczy operacyjnych na wyjściu.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

Bluesboss, 7 Cze 2010, 18:01

"Czy jest jakiś producent, który połączył TDA1541A z lampą? "

Na 1005 pewien nie jestem, ale wydaje mi się, że odtwarzacze na kości TDA1541 ze stopniem wyjściowym na lampach produkuje AMR.

Patrz m.in.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na bank AMR CD77

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.