Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w złożeniu zestawu stereo!

Louek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znowu. :) Przepadlem. Jeszce pare dni temu pisałem o tym ze chce wydać 300-400zl na głośniki do unitry... Tymczasem zdecydowałem dozbierać i złożyć coś DO 1000zł. Jestem Bardzo poczatkujacym. Forum sledze jednak juz dobre pół roku ale jak dotad udawalo mi sie powstrzymac chęć wdania pieniędzy. Jak już tam wczesniej pisałem jestem biednym studentem "zajaranym" dobrym brzmieniem. Slucham wszytkiego wiec potrzebuje zestawu do wszytkiego... Dużo rapu i dużo lat 70-80. Opisze swoje warunki raz jeszce bo malo osob pewnie poprzedni tema czytało. Tak wiec mieszkam w pokoiku 12m2 barzdo umeblowanym w sumie. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Mam wszytko z muzyki zrzucone na PC wiec jezeli nie ma sensu pchac pieniedzy w Cd to moge bezproblemu podłaczyc Wzmaka - Amplituner pod PC. Prosze tez o doradzenie kabli jako ze miedzy 7-8m bedzie mi potrzeba poniewaz głosniki beda stały po przeciwnej stronie. A i ściana tylko na rysunku przy wersalce jest gipsowa. oge ja wygluszyc nawet jak bedzie trzeba :) Wolal bym kolumny podłogowe jednak monitorki tez moga byc bez problemu. Teraz prosze o porady wszelkiego rodzaju jako ze zakochałem się w audio i musze jakoś skromnie zacząć swą przygodę z nią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

skoro i tak będziesz grał z kompa to przy takim ustawieniu i kubaturze pokoju spróbowałbym zestawu:

- aktywne monitorki ALESIS M1 Active 320 USB :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 450zł (albo inne bez usb)

- USB DAC w stylu Audinst HUD-mx1 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za ok.650zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Pierwszym założeniem bylo kupienie wzmacniacza podpiecie go pod PC (creative audigy) pod to kolumny. Jednak jezeli to nei ma sensu to moge CDDVD dokupic z czasem bez problemu. I jezeli chodzi o kolumny to wolal bym jednak plastik omijac..

Aj przepraszamz e tak post pod postem ale jezeli chodzi o muzyke to format FLAC przewaza u mnie na PC. Preferuje raczej dobra jakosc dzwieku tak wiec wole poswiecic 2GB na 10 kawalkow ale nie sluchac szumu..

• Redaktorzy

to mam dla ciebie smutną wiadomość - zbieraj fundusze dalej, bo wzmaka, cD i kolumnn, które w takim pokoju zagrają na akceptowalnym poziomie raczej nie znajdziesz :-(. Poza tym proponoiwane przez Ciebie ustawienie praktycznie wyklucza odsłuch na tapczanie a siedząc przy biurku kolumny będziesz miał za plecami więc i tak do ... kitu. Jeśli przeszkadzają ci plastikowe fronty dozbieraj i kup np. najtańsze aktywne ADAMy.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

aj ja niedodalem wybacz ze jak siedze na pc sporadycznie to czytam tak wiec muzyka albo niegra albo gra dla tła. a jezeli juz slucham muzyki to na foteliku przodem do kanapy tak wiec to ze sa za glowa do odsluchu ni nie bedzie przeszkadzalo :)

Louek, 2 Cze 2010, 13:52

>>>Prosze tez o doradzenie kabli jako ze miedzy 7-8m bedzie mi potrzeba >>>

Na kable nie ma co wydawać pieniędzy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

fakt, bez kabla nie pogra :)

Jednakże chodziło mi o to abyś zakupił jak najtańsze, bo wydawać pieniędzy na jakieś markowe w przypadku takiego sprzętu nie ma kompletnie sensu.

Fr@ntz, 2 Cze 2010, 14:27

>>> dozbieraj i kup np. najtańsze aktywne ADAMy.>>

Czy jak na początek to nie za ostro z tymi aktywnymi ADAMami ???

Poza tym niech się kolega zdecyduje: optymalny odsłuch z biurka czy z kanapy.......

A jesli chce pogodzić to proponuję jakieś monitory + subwoofer, który mozna sobie wstawic w pokoju bardziej dowolnie. I tani wzmacniacz z drugiej ręki. Może być Rotel RA 930AX.

tak jak kwoie glosniki musza stac am jako ze niema innej mozliwosci. (umeblowanie). Muzyki nie bede slucham w mp3(niewiele kawalkow) raczej FLAC ewentualnie koncerty w blu-rayu przez ps3 jezeli uda mi sie podlaczyc. Miejscem odsluchowym bedzie fotel przy Pc jednak siedzial bede przodem do glosnikow:) Dlatego tez chcialem jakis wzmacniacz (moze byc przyszlosciowy gdyz z zcasem bede zestaw udoskonalal) i kolumny odpowiednie do pokoju i do preferowej muzyki przezemnie.

Masz już wspomniany odziedziczony wzmak, to te 1000 zeta zamiast rozmieniać na drobne, to całą tę kasę wsadź w jak najlepsze monitory. Tak będzie najlepiej dla dźwięku. Puszczaj te flacki na razie z kompa. Lepszej opcji nie wyczarujesz w tych pieniądzach. A jak dobrze ustawisz później te monitory, to zobaczysz, że można się bardzo fajnie nasłuchać z tego co masz.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Powiem Ci tak... Jak ustawieniem głośników nic nie osiągniesz na tym co masz teraz, to i na innym wzmaku też nic nie osiągniesz. Na tej unitrze słucham bo muszę ale jak już siądę i puszczę sobie Yello "Zebra" albo Jopkową np. "Jo&Co" to wstawać się nie chce za bardzo z fotela. Słychać i te sztuczne zabawy z dźwiękiem jak i tę sporą przestrzenność w zwyczajnych nagraniach. A w filmach SF czasem nawet za plecami jakby coś usłyszę. hehe. Słowem da się poczuć nie tylko dźwięki ale i poczucie spektaklu. Jak masz kumpla i możliwość pożyczenia kolumn i nie koniecznie podłogówek, to weź je na kilka dni i potańcz z nimi po pokoju. Ale zasada żelazna, ustawiaj je jak najdalej od wszelkich ścian. A w ustawieniu, które masz na rysunku, to postawiłbym je na wieszakach/podstawkach na obrotowych/wysuwanych mocowanych do ściany, ramieniach tak aby można było je nawet lekko nad kanapą nawet, na czas odsłuchu, umieścić. Bo między kanapą a bocznymi ścianami masz za mało miejsca. Albo na standach w kształcie litery E { bez środkowej kreseczki ;) } tak aby dolną stopę częściowo można było wsunąć pod leżysko a górna część, jako podstawka z monitorem, wypadłaby nad tym leżyskiem (teraz rozumiesz dlaczego nie podłogówki). Wtedy uciekłbyś trochę dalej od bocznych ścian. Inaczej szanse na przestrzenność masz nie za duże. Sam wzmak cudów nie zdziała. Więcej skorzystasz na zakupie jak najlepszych głośników a z czasem będziesz sobie zbierał na inne elementy toru i dokupował. Mam nadzieję że moje zdanie podzielą inni forumowicze. Ale decyzja i tak zależy od Ciebie. I do puki nie będziesz miał jako takich głośników to i najlepszy wzmak nie zaskoczy dźwiękiem bo kiepskie głośniki go zabiją swoją podłością. Za te 1000zł z używek monitorów jest już spory wybór. Tymczasem pożycz sobie od kogoś głośniki (a może i wzmaka), zobacz co usłyszysz z tego swojego wzmaka i kompa na tych pożyczonych. Jak ci się jednak nie spodoba, to będziesz miał wydatki większe. :) Bo dzieląc te pieniądze na zakup kilku elementow raczej lepszego dźwięku nie będziesz miał. Myślę, że dalsze doradzanie w ciemno przy takich kwotach i pomieszczeniu już traci raczej sens.

pozdrawiam

Może jeszcze tylko jedno. Komp szumi a dyski hałasują w takim małym pomieszczeniu. A to nie służy "audifilizmowi" :)

Można zrobić sobie kabelek przejścówkę z kabelka CDROM który wpinamy w płytę główną na chich do wzmaka + zasilacz komputerowy do zasilenia samego CDROM'a i mamy ciszę podczas odsłuchu. O ile mamy oczywiście CDROM z tych starszych z przyciskami playerowymi na panelu przednim. Takie bardzo budżetowe rozwiązanie zamiast CD playera. ;) Może to dać nawet lepszy dźwięk niż puszczenie go przez cały komp.

Gość wswier

(Konto usunięte)

A ja mam dwa pytania :

a) Skoro masz plan dozbierac kilkaset pln do kwoty 1kpln, to moze dozbieralbys do kwoty np.

1800pln.

Wtedy moglbys sobie sprawic calkiem niezgorszy mini zestawik np. yamaha pianocrafta ?

b) A moze w druga strone - skoro ma byc b. budzetowo, to za te same pieniadze na pewno kupilbys

porzadniejszy, ogolnie rzecz ujmujac, zestaw sluchawkowy ?

pzdr

wswier

Całkiem niezły pomysł pod warunkiem, że dźwięk w głowie będzie mu odpowiadał. Właściwie to wystarczy wydatek na słuchawki, które wepnie sobie w kompa. Bo wzmak słuchawkowy za część kwoty to też nie będzie jakaś rewelka. Ale tu nie odważę się doradzać.

Gość wswier

(Konto usunięte)

>Całkiem niezły pomysł pod warunkiem, że dźwięk w głowie będzie mu odpowiadał. Właściwie to

>wystarczy wydatek na słuchawki, które wepnie sobie w kompa. Bo wzmak słuchawkowy za część kwoty to

>też nie będzie jakaś rewelka. Ale tu nie odważę się doradzać.

Wtedy kolega moglby sobie sprawic, za czesc owego 1kpln, troche lepsza karte dzwiekowa (tutaj nie

odwaze sie doradzac, ale koledzy w zakladce PC-audio moga okazac sie b. pomocni), a za czesc - sluchawki wlasnie. Mogloby wyjsc b. porzadnie.

pzdr

wswier

Sluchawki posiadam i senki i kossy porta pro. Wybrane z wlasnegoi odsluchu wiec mi odpowiadaja jednak nie szukam tego.. nie lubie spedzac czasu grzejac glowe. Co do dozbierania do 1800zl to mysle ze to nie wchodzi w gre. nie chce czekac 6 miesiecy wecej zeby muzyki posluchac a z posiadanych x540 sie nieda. :) Chce narazie kupic cos do 1000zl a za jakies 2 lata wpadnie wiecej grosza na pewno wiec wtedy zrobie dobre audio:) Nie ma co podpinac pod naped jak moge podlaczyc pod PS3 slim ktore jest bezszelestne i jakosciowo wydaje sie dobre. A co do monitorkow za 1000zl i ustawieniu na standach... standy tez troochce kosztuja..wez to pod uwage ;/

Witam ponownie : co sadzicie o tych 3 modelach?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) cena nie pozwala na wymiane wzmaka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu podobne (bynajmniej do czasu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a przy tym juz mozna pomyslec nad czyms nowym :)

ogladalem tez produkty Wharfedale i niewiem co o nich sadzic...a i czy mial ktos doczynienia z magnatami z sei viva? (2). I przy kupeniu monitorkow ile trzeba wydac na standy zeby skozystac z porad co do ustawienia z postow wyzej?... Wybaczcie glupie pytania ale chcialem sie troszke rozeznac..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Louek, 4 Cze 2010, 12:04

>I przy kupeniu monitorkow ile trzeba wydac na standy zeby skozystac z

>porad co do ustawienia z postow wyzej?...

Standy możesz zrobić sam niewielkim kosztem po ok. 50- 60zł za sztukę. Tylko trochę inwencji potrzeba ;)

Podobnie jak w szukaniu info na temat np. B&W:

Ukryta Zawartość

cytat:

mariuszdab4 Lip 2008, 23:52

"Ze smutkiem musze napisac, ze KEFy Q15 nie sprawdzily sie. Podlaczylem je do wzm 320 zespolonego z cd 502. Dzwiek byl maly, malo rozdzielczy z basem jak z pudelka po butach :)

Na szczescie mialem mozliwosc zwrotu kolumn bez strat w kasie. Okazyjnie kupilem w ciemno prawie nie uzywane

B&W DM601S2 i teraz podoba mi sie. Bas jest wspanialy, gora czysta bez zapiaszczen i przybrudzen, moze lekko wycofany srodek ale NAD to nadrabia. Szczegolnie imponuje mi dzwiek werbla oraz uderzenia palka

w rant werbla, wybrzmienia blach oraz jedwabiste wokale bez nieprzyjemnych sybilantow.

Mysle, ze moge czuc sie usatysfakcjonowany i z czystym sumieniem sprzedac przewspaniale HECO."

Ukryta Zawartość

B&W DM 302 wspominam bardzo dobrze.

Jak dla mnie jedne z bardziej naturalnie brzmiących małych kolumienek. Nastepna seria 6xx juz mi tak w ucho nie wpadła czego przykładem jest ten drugi model 601. Niby wyższa pólka, niby już kevlar, ale już nie bawił.

Modele te maja też komory bezechowe w związku z czym mozna je fajnie wsunąć w półkę bez szkody dla niższych tonów. Spektakularnego dołu nie ma się jednak po nich co spodziewać, ale graja przyjemnie i jak pamiętam maja chyba 91dB.

tylko z tą cena trochę przegięli............

jarkog wybacz poprostu pytam juz nawet nie pod samym kontem brzmienia tylko jednoczesnie sensu umieszczania ich w takim pokoju :) i kupujac jedne z tych B&W dalbym moze rade kupic denona pma 250 lub cos podobnej klasy po czasie:)Jest tak duzy wybor ze sam nie wiem co dac na nr 1.. cchialem zeby to bylo drewienko dobrze grajace ale ciezko mi samemu cos wybrac:) i juz niewiem czy brac kolumny za 700zl i wzmacniacz za 300 czy 1000zl na kolumny i jechac na tej unitrze pw9013 ktora teraz gra pod technicsami sb cd 120... i jest strasznie zle. Fakt ze potencjometry sa calkowicie zdezelowane i pewnie jeszce cos do wymian.. ale krecac glosnosc na 5 juz wydobywa sie trzeszcenie ... bassu brak calkowicie.. tony wysokie tez okropne..srednicy brak.. poprostu nie idzie sluchac.. datego tez boje sie robic tej nitry i podlaczac drogiego sprzetu jak ma i tak niezagrac;/

Jeżeli faktycznie ten twój pw9013 jest w takim okropnym stanie, to raczej nie masz wyjścia. Ja pisałem w świetle stanu technicznego który ja posiadam i po za delikatnym trzeszczeniem potencjometrów i to tylko podczas kręcenia nimi, nie mogę o nim złego słowa powiedzieć. Poza tym gra w miarę poprawnie (nie mylić z wybitnością oczywiście) jak na ten wynalazek. Jeżeli to brzmienie i trzeszczenie to nie wina tych kolumn technicsa, to rzeczywiście umarlaka masz jakiegoś a nie wzmaka.;)

Co do umieszczenia tych monitorów w twoim pokoju to myślę, że zawsze to lepsze niż ryzykowanie kolumn podłogowych, chociażby ze względu właśnie na większe ich możliwości ustawieniowe w pokoju. Co do wyboru konkretnych modeli to niestety musisz liczyć na rady innych forumowiczów.

Moje monitory Kef Q1 mają membrany niby ok. 165mm a mierzone bez resora to jedynie jakieś 130mm i mi bas jako tako się pojawia a czasem potrafi zaskoczyć w niektórych realizacjach czy częściej na filmach. Ale APSy (jakieś 200mm) schodziły wyraźnie niżej. Preferencje i oczekiwania są jednak u każdego inne. Jak oczekujesz basu to monitory z dużym niskośredniotonowcem. Jak superbasu to może faktycznie bez podłogówek się nie obejdzie ale czy to nie wyjdzie kosztem uchwycenia przestrzeni? Nie potrafię zawyrokować.

Pozdrawiam

Polecam

Ukryta Zawartość

do tego przedwzmacniacz i dźwięk powaali naprawdę wiele duużo droższych konstukcji.

Potargowałbym się ze sprzedającym bo trochę cena wysoka. 700 zł to powinien być maks

Ukryta Zawartość

.

ciekaw jestem jak graja bo z wlasnego doswiadczenia nie jestem przekonany co do tej firmy.. a moze ktos wyrazil by swoja opinie na temat DRA-25 jako ze nigdzie nic nie znalazlem :) A caly zca staram sobie wybic z glowy podlogowki ale niemoge jakos... lubie czasem przybassowac jako ze rapu sporo slucham i boje sie ze na monitorkach moze mi go brakowac.. teraz mecze ucho 51. logitecha x540.. kupione na cchwile i zostaly na lata (brak funduszy) teraz cche cos uniwersalnego i chyba ejdnak wzmak bedzie potrzebny nowy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.