Skocz do zawartości
IGNORED

Wytłumianie kolumn!

Zydelek

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie są Wasze spostrzeżenia odnośnie tłumienia kolumn? Co wprowadza do brzmienia dołożenie materiału tłumiącego, a co zmniejszenie? Jak Waszym zdaniem wpływa to na brzmienie, bas itd.? Czekam na wypowiedzi. Mam własne spostrzeżenia, ale chcę poznać opinie innych.

https://www.audiostereo.pl/topic/6385-wyt%C5%82umianie-kolumn/

Pisałem już o tym kilka razy, ale niech tam ... Z moich kolumn wywaliłem waciorę ( basreflex) do zera. Co się poprawiło , otóz wszystko. Lepsza lokalizacja , mniejsze rozmycie pozornych źródeł , bas dostał więcej harmonicznych i masy. A wielu mówiło ,że powinien dudnić , nie prawda, przynajmniej w moim przypadku .Barwa średnicy zrobiła się mniej nosowa. Jedyną wadą było delikatne podkreślenie sybilantów.

Próbowałem wkładać matę bitumiczną , ale do niczego dobrego to nie prowadziło. Bas wogóle zaczynał znikać ( masa i harmoniczne). To samo z wysokimi. Wyjąłem matę i mam w środku zero wytłumienia. W moim przypaku zdaje to egzamin. I tak sobie gra,w duszy również.

Znajomy kolumny zamknięte ,obłożył matami bitumicznymi z zewnątrz . Twierdził ,że poprawił się bas oraz lokalizacja. Niestety nie mogłem tego zweryfikwać. Ale wierzę w to, nie jest ze strefy pampersiaków :) ,

jak wielu na tym forum.

A ja powtarzam z uporem maniaka:

1/ iść na targ,

2/ znależć górali sprzedających baranie błamy (około 60zł za dużą skórę),

3/ kupić taką baranicę z jak najdłuższym i w miarę sztywnym włosem,

4/ dokładnie wykleić kolumnę od wewnątrz ta baranicą - oczywiście włosem do głośników.

NIE MA lepszego wytłumiacza nad BARANIE gęste - ale DŁUGOWŁOSE - futro!!!

Ekologiczne, niepylące, wiecznotrwałe, świetnie wygaszające fale stojące, o doskonałym wspólczynniku tłumienia (ale nie "głuszenia"!!!).

Wada: niebezpieczeństwo zalęgnięcia się moli, dlatego wskazanym jest po wklejeniu popsikać je preparatem owadobójczym (jakieś Baygony, Raidy, Kecze czy tp. Albo woreczek z lawendą na dnie kolumny).

ODRADZAM STOSOWANIE WATY (WEŁNY) MINERALNEJ - podczas pracy kolumny wydmuchiwane są mikrowłókna, które wdychane zachowują siępodobnie do azbestu - uszkadzaja pęcherzyki płucne i działają RAKOTWÓRCZO!!!

Kolego ZYDELEK: jak sprawuje się sprawdzian do pomiaru nacisku igły gramofonowej??? Świat jest mały ... :)))

Pozdrawiam, Zoltan

Witam po przerwie spowodowanej końcówką karnawału. Ciesze się, ze dopisują wam humory. Najpier odpowiem przedmówcy. Waga sprawuje się w porządku w co ani przez chwilę nie wątpiłem. Na wadze laboratoryjnej przed ustawianiem sprawdziłem poprawność jej wskazań fabrycznych. Mimo upływu lat wszystko O.K. Odnośnie tłumienia kolumn zrobiłem kilka eksperymentów. Kolumny (Jamo concert-11 / 13.000 zł) są wytłumione fabrycznie spienianą pianką czyt. gąbką o strukturze falistej. Pierwsza próba to było dołożenie gąbki. Dzwięk stał sie ciepły przyjemny, ale zmniejszył sie kontur i wybrzmienie basu. Drugi eksperyment to całkowite wyjęcie gąbki. Dzwięk zrobił sie niestety ostry, a barwa podobna do znanych mi z lat szkolnych jakie były na dyskotekach w sali gimnastycznej. Trzeci eksperyment, który przynajmniej na razie pozostanie: to wytłumienie góry obudowy włókniną, komory w miejscu głosnika średnio-niskotonowego fabryczna gąbką, a niskotonowego wogle nie wytłumiałem. Włókniną wyłożyłem jedynie dno czyli podłogę skrzyni. Brzmienie jest tym samym miękkie, z odpowiednimi wybrzmieniami, prawidłową lokalizacją, a bas schodzi nisko i ładnie wybrzmiewa. Nie będę recenzował by Was nie zanudzić. Ważne, że mi się taki układ najbardziej podoba. Z tego to wynika, że nie istnieje jeden złoty środek i trzeba eksperymentować biorąc wszystko na "ucho". Pozdrowionka i zapraszam do dalszych wypowiedzi.

Jakbym wiedział co Zydelek napiszesz. Właśnie wczoraj przed Twoim wpisem , rozłożyłem kolumnę i włożyłem połowę fabrycznej włókniny ( włókniny pochodzącej z komory wysokotonowej )do komory wysokotonowej . Wrażenie , dźwięk troszkę łagodniejszy choć nie rzuca na kolana do poprzedniej wersji bez waciory. Sybilanty troszkę też łagodniejsze. Przestrzennośc się nie zmieniła. Myślę ,że warto też Twoją wersję włożenia na dno włókniny ,poprostu wypróbować.

ZoltAn- baranica ładnie wygląda ,a i sonicznie pewnie tez niezła ,choć opieram się tylko na Twoich wrażeniach. Ale potrzeba przeważnie tego mały kawałek( myślę ,że całej kolumny nie ma sensu wykładć ) , zaś kupić całą baranicę to wydatek rzędu około 90zł. Taką cenę latem śpiewali mi w Nowym Targu. Mało to i dużo, zależy ile modyfikacji przewidujemy. Jeśli doliczyć wewnętrzne kabelki, kondensatory , cewki itp. no to razem uzbiera się niezła sumka.

Ale co to dla audiofola... Jedziemy do Nowego Targu ...

Sróbuj przestrzeń wokoło głosnika niskotonowego zostawic nie wytłumioną, a wyłozyc tylko podłogę. taoretycznie i na pierwsze "ucho" brak wytłumienia (moje zdanie) ma sens. Po kilku jednak godzinach dostrzegałem różnice. Tego "dobra" było za dużo! Z pewnością wiesz co mam na myśli. Pozdr....

Widzę że niemal wszystkie kroki kierują się w stronę basu. W tym momencie moje doświadczenia są nieco inne. Uważam że należy "lekko" wytłumić komorę basową, a potem doprowadzic bas do jakości finalnej materiałami ciężkimi. Kolumna powinna być możliwie ciężka, więc na dole zawsze zostawiam komorę którą zalewam betonem, a to zalewam klejem do glazury kamyczki marmurkowe (takie do sztucznych kwiatków). Myślę że każdy majsterkowicz na forum ma takie swoje ulubione sposoby i fajnie byłoby o nich poczytac.

Pozdrawiam

Do Andrzeja! Zgadzam się, pod warunkiem, ze są problemy z kontrolą basu. Np. moje kolumny woglw nie podbarwiaja. Eksperymenty zacząłem, by właśnie lekko dobarwić bas. Fabrycznie jest tak przesadnie audiofilski, że mnie wkurza. Postawienie na kolcach jeszcze bardziej "rysuje" kontury. Z pewnościa taka prezentacja jest audiofilska, lecz na dłuższą metę mało przyjemna. Wytłumienie jakie ułożyłem spowodowało lekkie podkolorowanie z czego jestem zadowolony.

• 1 rok później...

elo. a ja se jestem dałnem i kupiłem głośnik 400W i nie mam do niego wzmaka :| ale za to wsadziłem go do pufy :D niezły bass ;] ale mało mi tego, jestem w trakcie robienia subwoofera, czy może raczej kolumny, bo to głośnik nskotonowy, ale z magnesu wychodzą wsokie dźwięki, więc mam zamiar zrobić skrzynke przedzieloną na pół gdzie bass bedzie szedł na jedna sciane, a z drugiej strony wytne dziure na magnes, i nei wiem czy zrobić bass reflex, i czy ją wytłumić, i czy wsadzić do tego jeszcze gwizdek... chociaż jeszcze zobacze, kupie filtr pasywny do subwoofera i obczaje jak to gra. I tak wypróbuje każdy sposób jaki tu podałem ale czekam na wasze opinie :D

pzdr

najgorsze kolumny BR wytłumia się z założenia małą ilością materiału, natomiast obudowy zamkniętę dużo bardziej, ścianki najlepiej okleić materiałem izolującym aby zmniejszyć drgania ścianek np matą bitumiczną, płytą pilśniową, falowaną gabką a wewnątrz dać sporą ilość np wełny owczej, na ściankach i w centrum. Najbardziej naturalny dżwiek uzyskałem z obudów TL, gdzie są długie ok 3metrowe kanały z nierównoległymi ściankami wyklejonymi płytami i gąbkami i naprawdę dużą ilością wytłumienia. Jeśli komuś zalezy na ilości brudu, rezonansów to daje mało wytłumienia ale kolumna to przecież przetwornik, który ma odtwarzac precyzyjnie dźwiek a nie niewytłumiony instrument jak np. gitara akustyczna, gdzie puste pudło głośno rezonuje.

W trakcie usuwania konta.

moje wnioski w ostinato2000:

1. brak wytłumienia: tweeter skrzeczy jak Górniaczka na mundialu , do tego strzela szpilkami w stronę słuchacza , bas podbity jak oko Gołoty -wyraźnie i mało przyjemnie

2. średnie wytłumienie komory midwoofera i komory B-R wełną mineralną: już tylko żona na mnie krzyczy, bo wysokie tony tweetera sie uspokoiły, bas i średnica bez podbarwień

3. silne wytłumienie wełną: zero podbić ale mało konturowy bas, tzw. klucha, do tego w oleju- niestrawność gwarantowana, a góra i średnica jak spod ziemi a nie z głośnika

reasumując, jak mawiał Arystoteles: "aurea mediacritas", czyli także w audioholizmie złoty środek jest najlepszy

widzę w tym wątku wielu zorientowanych w temacie (ja niestety do nich nie należę)

mam nieduże kolumny podstawkowe na tvm arn 150 problem z wytłumieniem jest taki, że przy wyłożeniu niewielkiej ilośli gąbki o pofalowanej powierzchni na dole bas jest niski, ale suchy i strasznie nieprecyzyjny. przy większej ilości schodzi niżej niż się może wydawać ale brakuje go tak w okolicach 70-120 hz (na ucho) i gitara basowa brzmi dosyć cicho, a stopa w perkusji to właściwie samo przeciągnięcie bez uderzenia (wiecie o co mi chodzi:).

dla sprecyzowania 11l obudowa BR strojona na ok. 48 hz

wysokie są i tak do wymiany (gdwk 11/100 gra jak dla mnie nieznośnie ostro)

a może mam nieodpowiedni materiał?

Czekam na porady.

I jeszcze jedno:

czytałem gdzieś ostatnio. że gąbkę trzeba położyć w niewielkim odstępie od ścianki- czy to prawda i jak to technicznie wykonać żeby była odpowiednio umocowana i sie nie przesuwała?

• 2 miesiące później...

jak mam wytłumić kolumny żeby byl przyjemny bas?

prubowalem wyłożyć je watą ale bas był jęczący1

jak wytłumić wysokie częstotliwości tak rzeby zostały tylko do 155HZ?

czy do tego jest mi potrzebny filtr basowy czy można go czymś zastąpić

Pozdro dla wszystkich na forum!!!!!!!!!!!!!!!!!1

• 1 rok później...

Odświerzam wątek. Dziś po rozmowie z Frankiem doszliśmy do wniosku że:

jeśli się słucha muzyki włoskiej, to nalezy kolumny tłumić wełną owczą pochodzenia Italiańskiego. Dla miłosników zorby i muzyki greckiej najlepsza jest skóra z karakułów. Miłosnikom polskiego folka wystarczą baranie skóry z pod samiuśkich Tatr. Do muzy tereckiej wystarczy pokroić stary kożuch (import z lat 70-tych).

Czy macie jeszcze jakies propozycje?

Czy po takim czasie ktoś dalej ekzperymentował?

Moje doswiadczenia z wytlumieniem sa takie.

BR wytlumiac malo albo wcale ale to tylko i wylacznie przy odpowiedniej konstrukcji obudowy. Trzeba pamietac ze predkosc propagacji zabuzenia w osrodku wytlumiajacym spada i glosnik "widzi" wieksza objetosc - przez co bas moze stwarrzac wrazenie bardziej kluchowatego w wytlumionej obudowie. Zamiast wytlumiac BR znacznie lepiej jest wykonac obudowe w jak najbardziej niesymetryczny sposob jak tylko sie da (chodzi o budowe wnetrza) wtedy mozna zrezygonwac z wytlumienia (nie w kazdym przypadku). Jezeli juz wytlumiac to scianki miedzy ktorymi jest mniejsza odleglosc - czyli w czestym przypadku boczne a nie tylnia jak to sie zazwyczaj robi, czasami wystarczy wytlumic tylko jedna z przeciwleglych scianek. Wniosek z tego taki ze albo zbyt mala obudowa BR z wytlumieniem albo troche zbyt duza bez wytlumienia, to drogie zdecydowanie lepiej sie sprawdza.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Jednak w dwudroznej konstrukcji B-R nie możemy raczej zrezygnować całkowicie z wytłumienia.

Zbyt mała ilość wytłumienia może jak to mówią podbarwiać.

Ja najczęściej wytłumiam skrzynki sprasowanym filcem , a na górną lub/i dolną ścianke gąbka falista.

Takie wytłumienie na pewno nie odbiera dynamiki basu i tłumii wibracje.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.