Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc przy wymianie kolumn (tradycyjnie niski budżet itp. problemy).

tomek1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym zacnym forum, chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów - pasjonatów audio.

Zdaję sobie sprawę, że podobnych tematów było już kilka, ale mój jest nieco odmienny, ponieważ już posiadam "jakieś tam" kolumny, a chciałbym dokonać zmiany będąc ograniczonym przez skromny budżet:)

Krótka charakterystyka:

- wzmacniacz Harman Kardon PM 655

- źródła: Onkyo DX 7111, PC z kartą EMU 0404,

- pokój: ok.15m2

- rodzaj muzyki: przekrojowo (jak w zakładce "o mnie"), jednak z daleka od "łupu-cupu"

W chwili obecnej posiadam Altusy 110 (dziedzictwo po PRL-owskiej "kawalerce" ojca;na oryginalnych Tonsilach), lecz o ich wadach i zaletach wszyscy chyba wiedzą (te "zalety", to przez czystą kurtuazję)... brak "sceny", "wylewające" się prosto na "mordę" tony wysokie itp. Budżet jakim mogę dysponować, to ok. 500 zł. Wiem, że to niewiele, ale może doradzicie mi coś, co pozwoli na jakiś delikatny skok jakościowy w porównaniu do Altusów?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Moze Dali 104 ? Nie najadniejsze ale graja naprawde nieglupio, niewazne co podlaczysz.Zwawo i lekko grajace kolumny.Przetworniki Vify, mialem bezposrednie porownanie do Altusow 110, nawet po tuningu i nie mialy startu do Dali.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czołgista ja bym 104-rek nawet obok tonsilów nie stawiał

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Rozumiem wszystkich tych, którzy chwalą dobre zachodnie kolumny znanych i cenionych firm. Jednak takie kolumny (te dobre) są naprawdę drogie. Dobrych używanych nikt za grosze też nie odda. Czy nie warto więc zastanowić się nad zakupem polskich Tonsili ? Wiem, wiem !! Zaraz dacie sto powodów za tym ,żeby nie kupować. Ale stare Tonsile wcale nie były takie złe. Ja też przerabiałem różne kolumny. Zmieniałem głośniki na lepsze, zachodnie, firmowe...i obecnie gram na Scherzo 120 po wymianie membran.Pewnie, że są dużo lepsze od nich. Ale biorąc pod uwagę kompromis jakim jest końcowy efekt odsłuchowy, cena oraz warunki tego odsłuchu, czy nie warto się nad nimi zastanowić. Proszę zobaczyć jak wzrasta odsprzedaż tych kolumn (ogólnie Tonsila) na Alle...To też chyba o czymś świadczy obserwując ceny jakie osiągają.Czy jest jeszcze ktoś , kto mnie poprze ?

Pozdrawiam

Hm...Z racji ograniczenia przestrzennego skłaniałbym się raczej ku podstawkom. Naczytałem się pochlebnych opinii o Eltaxach 1+, więc może one byłyby dobrym rozwiązaniem? Podobno te kolumienki pomimo małych gabarytów potrafią zagrać ładnym i dobrze kontrolowanym basem? Doszedłby jedynie zakup jakichś przyzwoitych standów.

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

terror twins, 26 Maj 2010, 22:56

>czołgista ja bym 104-rek nawet obok tonsilów nie stawiał

Mialem 104ki jakis czas, a Altki kupilem z sentymentu, ktory prysl jak tylko je uslyszalem ;) Porownanie wiadome ale chcialem po prostu posluchac czy jest taka roznica i owszem jest i to ogromna.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A z tymi VK, to żart, czy powaga?

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

kolumny podstawkowe » Eltax » Liberty 1+ (2)

Autor: tomeus

Data dodania: 1 Paź 2007 Jakość/cena:

bardzo dobrybardzo dobrybardzo dobrybardzo dobrybardzo dobry Ocena ogólna:

rewelacjarewelacjarewelacjarewelacjarewelacja

plusy - Jakość dźwięku !

- ładny wygląd

- nie gubią się w tym co grają

- dynamika

minusy Dla mnie nie ma, chociaż na upartego mógłbym powiedzieć że bass mógłby być troszkę głębszy ale jak na podstawki rewelacja, nie moge tego wymagać.

opinia Są to moje pierwsze kolumny, wybierałem i przesłuchiwałem wiele modeli aż w końcu kupiłem w ciemno eltaxy opierając się głównie na opiniach ludzi z forum. Odebrałem podłączyłem i cóż... Dźwięk naprawde jest znakomity !!! Nigdy się nie gubią. Zagrają wszystko poprawie chociaż najlepiej wychodzą im wolne spokojne kawałki, w hip hopie czy techno też sobie radzą, ale to nie do tego kolumny... Dźwięk jest krystaliczny, możesz zjechać do 0 db a one i tak nie zniekształcą dźwięku ani nie będą trzeszczały, chociaż przy 0db jest napraaawde głośno. I w sumie najważniejsza sprawa, czyli dźwięk nigdy nie męczy. Możesz słuchać ich od rana do wieczora, codziennie i nigdy nie będziesz miał dość. Są zrobione z 2cm ścianki mdf co jest żadkością w przedziale cenowym do 1000 zł. Myśle że do 500 zł niema konkurencji a do 1000 może im zagrozić tylko tannoy. Głośniki rewelacja

dzwiek 9/10 - zawsze może być lepiej

cena jakość 10/10, jak je zobaczysz na allegro to bierz !! :]

sprzęt używany od od 1 miesiąca do roku

miejsce zakupu Allegro

cena 450 zł

dlaczego wybrałem ten sprzęt? Cena, chciałem sprawdzić czy są takie dobre jak mówią

przed zakupem porównywałem z Kupiłem w ciemno sugerując się wiloma bardzo pozytywnymi opiniami

testowany zestaw Yamaha RX-V459, kable hama 2.5mm

^ do góry

Autor: Chruper

Data dodania: 1 Sty 2006 Jakość/cena:

rewelacjarewelacjarewelacjarewelacjarewelacja Ocena ogólna:

bardzo dobrybardzo dobrybardzo dobrybardzo dobrybardzo dobry

plusy ogólne możliwości, czyli skala dynamiczna, bas, satysfakcja ze współżycia z nimi; dokładniej - wrażenie: "jak to mozliwe, że to tak gra :)"

minusy wycofana średnica, chodzi o to, że nic nie umyka, ale gdy włączymy inne głośniki to do razu czuć, że jest wycofana wzglkedem reszty pasma przekazu, czyli nie grają "barwą i temepraturą" dźwięków (w rodzaju ciepłe/zimne; szklane/kocowate itp.), ale gdy nie ma porównania to jest to niezwuważalne i nieistotne

opinia Eltaxy Liberty 1+ zakupiłem w ciemno poprzez Allegro. Gdy nadeszły i je podłączyłem, to zrozumiałem wszystkie te super/hiper oceny z periodyków. Po pierwsze są fenomenalnie wykonane (ich masa - z mdf-u w całości, ścianki o grubości 20 mm; wzornictwo - bardz, bardzo ładne; zastosowane głośniki - gdy się je rozbierze i obejrzy :). One rzeczywiście niejako przekraczją swoje rozmiary i oferują niesamowitą skalę oraz urzeczywistnienie wytwarzanego dźwięku, zarówno w zakresie ogólnej dynamiki (rozmiarów), przestrzeni (dalsze plany) jak i masywności dźwięku. Grają dźwiękiem nie męczącym (nigdy), zawsze z chęcią włącza się sprzęt i zaprasza je do towarzystwa. Dopiero na podstawie towarzystwa innych zestwów głośnikowych rodzi się poczucie zapotrzebowania na: . . . środek, malowanie dźwięków niejako w pełnej skali gradacji barw (ciepłoty itp.) a nie tylko odzwierciedlania ich pojawienia się. Pradaoksalnie, są muzykalne - można się cieszyć bądź smucić podczas ich przekazu, odczuć melancholię nagrania, a z drugiej strony jego tempo, werwę. Po jakimś czasie ich używania zaczyna "żyć chęć" (realizowana) załączenia innych głośników. Wynika to chyba z tego, że pomimo skali dynamicznej i swieżości dźwięku odczuwa się brak wypełnienia wybrzmień (że każdy moze mieć trochę inne zabarwienie i nostalgię, bądź rodzaj ostrości i darcia - darcie rozumiane jako chropowatość wybrzmień). Po prostu niby dźwięk duży i wszystko gra jak trzeba ale czegoś brakuje, jakiegoś takiego smaku (mlask, mlask :). Uff, nakombinowałem, ale prawdę mówiąc trudno ponarzekać na te głośniki. Grają tak, że kapcie spadają i zawsze (ale to zawsze) odczuwa się satysfakcje, że je mamy i że to włąśnie one grają (w tej cenie i dorższej . . .). Po prostu piękne są . . . .

sprzęt używany od sprzęt posiadany kiedyś

miejsce zakupu Allegro

cena 400

dlaczego wybrałem ten sprzęt? z ciekawości, na podstawie opisów w periodykach

przed zakupem porównywałem z z niczym, w ciemno, ale po zakupie z: FineArts BX1, Jamo 120 CBR oraz Unitra (stare cudowne 40-watowe z membraną bierną, dla tych co wiedzą co za głośniki :)

testowany zestaw Na ogół FineArts by Grundig: czytacz - CD2, wzmacniacz - V2, kable głośnikowe - Oehlbach Silver Stream oraz Cordial 240, interkonekt - Cordial 122N oraz Sommer AWG21 0,5 mm2 (oba DIY), czasami Radmor 5201-T oraz Sony STR coś tam

Te R1 powinny być ciekawe.

Seria M (M1, M2) ma bardzo dużo dobrych opinii w internecie, trzyma do dziś dobrze cenę, a to przecież były tanie głośniczki (1000 zł około za nowe). Sam mam Tannoye M2 i jestem z nich zadowolony, mimo, że trochę za nie przepłaciłem (700 zł).

Te R1 mają identyczne głośniki, jak moje M2, mają mniejszą objętość, lepszą jakość wykonania, inne strojenie i powinny dobrze pasować do powierzchni Twojego pokoju, 15 m2 to dla mnie właśnie granica pomiędzy M1, a M2, do większych M2.

Ważne są do wszystkich monitorów dobre standy. U mnie to dało ogromny przyrost jakości, dużo większy niż można uzyskać jakimiś kolorowymi kablami.

Dzięki za błyskawiczne porady - w takim budżecie rzeczywiście cudów nie można oczekiwać. Zdecydowałem się na Eltax Liberty 1+ od forumowicza :) Przy okazji z posiadanej przeze mnie kwoty pozostanie jeszcze coś na standy.Mam nadzieję, że internetowe opinie pokryją się z tym, co pokażą te kolumienki.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Typ z mojej niegdysiejszej gromady:)))

Altusy, czy jakiekolwiek Tonsile, modyfikowane czy nie (w podobnej cenie) są najmniej o dwie klasy gorsze...

post-7648-100003019 1274910249_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Witam, mam nadzieje że kolega tomek1976 podzieli się wrażeniami osłuchowymi nowych nabytków.

Przy okazji podpinam się pod ten temat bo też szukam czegoś do podobnego pomieszczenia i w podobnym przedziale cenowym. Obecnie dysponuje wzmacniaczem Yamaha AX-500(myślę też nad zmianą na AX-700 lub A-720) tak wiec poszukiwany jest zestaw 8ohm do ok. 110W. Chętnie zapoznam się z Waszymi sugestiami.

Szybka decyzja, szybka transakcja.

Dziś Eltaxy dotarły do mnie. Jako, że nie miałem zbyt dużo czasu na przeprowadzenie szczegółowych testów odsłuchowych i nie posiadam jeszcze żadnych przyzwoitych standów, to pozwolę sobie tylko na kilka pierwszych wrażeń odsłuchowych (odnosząc się oczywiście do posiadanych wcześniej Altusów 110).

I tak:

1. wizualnie Eltaxy wydają się być solidnie wykonane i dość małe, w porównaniu do altusów (co biorąc pod uwagę niewielki metraż mojego pokoiku, jest zdecydowaną zaletą),

2. po podłączeniu ich do HK 655 - ogromne zaskoczenie "in plus":

- podczas odsłuchu kilku ulubionych kawałków od razu pojawiła się scena - miałem wrażenie, że Gary Moore gra swój "Still got the blues" przede mną :)

- dźwięk jest bardziej szczegółowy i nie jest przypisany do kolumn, jak to było w przypadku altusów,

- basu nie ma może więcej, niż w altusach, ale jest on zdecydowanie lepiej poukładany i kontrolowany, nie dudni, nie "rozłazi się", jest go dokładnie tyle, ile potrzeba :)

- jak dla mnie najważniejsza sprawa - nie zalewa mnie jakaś breja wysokich tonów, generowanych przez GDWT,

- słuchając swoich ulubionych standardów, złapałem się na tym, że usłyszałem instrumenty, które wcześniej były skutecznie stłumione: albo przez dudniący bas, albo przez natrętne pasmo wysokich tonów,

To tyle tytułem pierwszych spostrzeżeń :) Mam nadzieję, że nie obrazicie się, jeśli zapytam jeszcze o dwie kwestie:

- jakie standy? oczywiście pojawia się ograniczenie budżetowe :)

- wymiana okablowania? teraz mam podłączone jakieś chińskie przewody, z których każdy ma grubość 1,5mm

A...no i Altusy idą oczywiście "do żyda" :)

Hm...Nie wiem, czy moje zdanie będzie pomocne, ale z Yamaszek słyszałem 3 modele: A 500, A 700 i AX 900. Może ja jestem jakiś przeczulony (może to przez tą traumę Altusów?), ale jak dla mnie, to A 500 jest dość dobrym wzmacniaczem z pewnym minusem: osobiście przeszkadzały mi lekko jazgoczące tony wysokie.Być może była to kwestia głośników (Heco Victa 500),bądź jakiegoś innego elementu składowego, ale dźwięk talerzy powodował "kłucie" w uszach. Z kolei A 700 wydawała się być bardziej stonowana, neutralna, a odsłuch także dokonany na Heco Victa. Największe wrażenie zrobiła na mnie Yamaha AX 900. Słuchałem jej z kolumnami DIY (model ze strony akustyk.com.pl, ale nie pamiętam jaki - na pewno oparty na Peerless). Dla mnie, człowieka "z liściem na głowie", był to wstrząs (ówczesną wykładnią jakości dźwięku było moje KD Sony STR KSL 40). Yamaha oczarowała mnie sceną, przestrzennością, kontrolą basu i brakiem natarczywych wysokich tonów. Potem długi czas nie słyszałem u swoich znajomych niczego równie ciekawego. Osobiście szukałem czegoś, co zbliży się do AX 900 i trafiłem na HK 665, który okazał się być w opłakanym stanie i musiałem "zejść" półkę niżej na HK 655. Dźwięk wydaje mi się niesamowity, choć to nawet nie przedsionek prawdziwego hi-endu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.