Skocz do zawartości
IGNORED

System Fidelity

Jakew

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie się dowiedziałem (recenzja w Audio), że jest taka duńska firma System Fidelity produkująca swoje klocki w Chinach od 5 lat. Zobaczymy czy będzie o niej głośno, nazwa niezła - w tym drugim członie.

A wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63697-system-fidelity/

Najtańsza seria System Fidelity jest wewnątrz analogiczna do modeli firm Tangent i Argon Audio, poniżej jest więcej szczegółów i wrażeń z odsłuchów podstawowej serii Tangenta :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63697-system-fidelity/#findComment-1666840
  • 2 lata później...

Ponieważ o sprzęcie sprzedawanym pod tą marką robi się coraz głośniej (doczekał się już nawet oficjalnego polskiego dystrybutora), to odkopuję temat.Bezpośrednim powodem jest zresztą mój bezpośredni kontakt z niektórymi produktami tej marki.Ostatnio odwiedziłem jednego ze sprzedawców oferujących urządzenia System Fidelity i .... wróciłem z kolumnami SF 5050.Dlaczego?Uznałem , że za cenę jaką musiałem zapłacić (znacznie niższą od oficjalnej) , stanowią one niezłą bazę do modyfikacji ( zresztą nawet bez nich brzmią całkiem przyzwoicie).

Oto kilka moich spostrzeżeń:

Kolumny wyglądają naprawdę ładnie , wykonane są z prawdziwego , dość gęstego MDF-u o grubości 16 mm , a nie jakiejś płyty wiórowej lub podobnego wynalazku.Wewnątrz jest sporo wzmocnień , a całą skrzynię przedzielono skośną przegrodą na dwie komory.Wytłumienie to wata poliestrowa.Głośniki nisko-średniotonowe mają kosze odlewane z aluminium membrany to chyba polipropylen, magnesy nie są wprawdzie monstrualnych rozmiarów ale nie ustępują tym , które występują u znanych producentów w tym przedziale cenowym.Bardzo ciekawy jest natomiast głośnik wysokotonowy - oficjalne dane mówią , że ceramiczny.Czy tak jest na pewno -nie wiem ale brzmi naprawdę nieżle.Zwrotnica zbudowana prawidłowo , natomiast jej elementy nie wszystkie prezentują przyzwoity poziom - od tego właśnie mam zamiar zacząć : wymiana kondensatorów z elektrolitów na foliowe , wymiana terminali na bardziej cywilizowane ( tu niestety również szału nie ma - w końcu na czymś musieli zaoszczędzić) , polutowanie i być może wymiana przewodów wewnętrznych - są na wsuwki.

O rezultatach postaram się poinformować :)

https://www.audiostereo.pl/topic/63697-system-fidelity/#findComment-2689857

No to dożyłem chwili, gdy użycie MDF-u o grubości 16 mm jest powodem do chwały.

A czy ktoś tu mówi o chwale?Napisałem , że materiał jest niezłej jakości a przy licznych wzmocnieniach w środku i nie takich znowu dużych wymiarach skrzynek obudowa wydaje się być dość sztywna.Użyty zaś MDF jest o wiele gęściejszy niż zdarzało mi się widywać w produktach o wiele bardziej renomowanych producentów a cała konstukcja w połączeniu ze wspomnianymi zmocnieniami i przegrodą wydaje się być sztywniejsza niż w przypadku 18 mm niby-MDF-u bez wzmocnień.Ani pod względem ceny , ani żadnym innym nie nazwałem tego High-endem , jak czyni to wielu "znawców" w przypadku pierwszych lepszych produktów ze znaczkiem znanej firmy.Po co więc te złośliwości z Twojej strony?

Chciałem napisać coś o mało znanym produkcie ale natychmiast przypomniałeś mi dlaczego kilka lat temu przestałem się udzielać na tym forum.Dzięki za sprowadzenie na ziemię.Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/63697-system-fidelity/#findComment-2689930

Proszę bardzo.

Mam nadzieję , że jesteś z siebie dumny - dzięki temu już cały dzień będziesz miał dobry humor ( o ile to w Twoim przypadku możliwe patrząc na Twoje wpisy również w innych tematach).Nie wiem tylko co merytorycznego w dyskusji dotyczącej tematu wątku wnoszą Twoje wpisy?Rozumiem , że ten przedział cenowy Cię nie interesuje itd. ale jest mnóstwo osób szukających informacji na temat tańszych produktów.Być może ten wątek byłby im pomocny , gdyby nie zaczął w nim jątrzyć ktoś taki jak Ty.Krótko mówiąc : nie interesuje Cię to , nie masz nic wartościowego do napisania w temacie - nie zaglądaj tu , nie troluj , daj sobie i innym spokój.

https://www.audiostereo.pl/topic/63697-system-fidelity/#findComment-2690140

kolumny system fidelity z tego co pamiętam zostały kompletnie skrytykowane przez Audio Video

Zgadza się , z tym że inny model.Ten o którym piszę nie był w Polsce testowany , natomiast za granicą miał raczej dobrą prasę.

A zadałeś sobie pytanie, czy tak na prawdę jest o czym dyskutować?

A dlaczego nie dyskutować?Czy się to komuś podoba czy nie marka zafunkcjonowała na naszym rynku audio i jak już wspomniałem -ma swojego oficjalnego przedstawiciela.Wiele osób szuka informacji na temat ich produktów więc uważam , że skoro coś na ten temat wiem to się tą wiedzą mogę podzielić.A że poziom produktów nie jest taki jak w Vienna Acoustic , Sonus Faber czy innych Proac -ach to nikt nie ukrywa ( choć niektóre elementy użyte do budowy System Fidelity niewiele ustępują tym , które stosuje ostatnia z wymienionych marek :D )

https://www.audiostereo.pl/topic/63697-system-fidelity/#findComment-2690382

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.