Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-1200MK2, a Audio-Technics AT-PL120

fontanero

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

k. post.swan posiada AT-PL120 zapytaj go

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

A to nie jest przypadkiem ten gramofon Audio Technici z wbudowanym pre ? Jak tak to daj sobie spokoj, czytalem ze mase ludzi skarzy sie na brum z ktorym nic nie da sie zrobic.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Bo ten im wyjątkowo dobrze wyszedł i dodatkowo potrafili go produkować i sprzedawać przez 40 lat. Chyba jako produkt wszech czasów w kategorii audio analog można jescze tylko wkładkę Denona DL 103 przedstawić.Wkładka ta produkana jest do dnia dzisiejszego i deko dłużej SL 1200.

Porównaj sobie parametry techniczne profesjonalnych gramofonów np. EMT i tego technicsa 1200/1210. To naprawdę pierwsza liga(stabilność obrotów, kołysanie i drżenie) dosłownie jak dzisiejsze konstrukcje za dziesiątki tyś. złotych. Jestem ciekaw dlaczego w profesjonalnym zastosowaniu( rozgłośnie radiowe) nie używano gramofonów z napędem paskowym?

To proste: bo musieliby mieć na stanie technika który by go cały czas naprawiał, tunningował, wymieniał pasek itd. :-) Ja mam 1210 i nigdy go na nic nie zamienię :-)

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

• 9 miesięcy później...

Witam! Mogę prosić o poradę, jaką na początek budżetową wkładkę zakupić do SL-1200MK5? Nabyłem go z Ortofofon Concord-Pro, która z oczywistych względów idzie na sprzedaż. Pozdrawiam!

Technics jest ok. 2 x droższy od AT-PL120. Czy różnica w cenie jest odzwierciedleniem różnicy w jakości dźwięku i trwałości tych urządzeń?

Technics jest o 2 kG cięższy, mechanicznie wyjątkowo precyzyjnie i bardzo starannie wykonany. Jego talerz nie jest tylko klasycznym, gołym talerzem gramofonu lecz stanowi integralny element konstrukcyjny silnika,talerz ma od spodu zamontowane na stałe elementy konstrukcyjne silnika. Silnik Direct Drive Technicsa jest specjalny, ten typ konstrukcji silnika, którego integralnym elementem jest talerz a także jakość łożyska i precyzja wykonania umożliwiły osiągnięcie bardzo wyśrubowanych parametrów dostępnych dziś dopiero w konstrukcjach ok. 7 - 10-krotnie droższych.

Technics nie stanowi wąskiego gardła dla szerokiego zakresu jakości wkładek. Nieco upraszczając, normalnie, w gramofonie (fabrycznie nowym) z tego zakresu cenowego ok. 2 kPLN nie ma zbytniego sensu stosować np. wkładki MC z zakresu cenowego ok. 3 kPLN, właściwie nie będzie specjalnie słychać różnicy w stosunku do wkładki 2-3-krotnie tańszej. Technics jest w tym zakresie cenowym wyjątkiem (mówimy o gramofonie fabrycznie nowym) słychać dobitnie różnice między wkładkami na każdym etapie skoku jakościowego wkładki - za 300 zł, 1500 zł i 3000 zł, czego doświadczyłem dla każdego z tych progów cenowych, co z kolei świadczy w jakimś stopniu o jakości tej pogardzanej (ze względu na optycznie DJejską proweniencję) przez wielu audiofilów, również z tego forum, konstrukcji.

Kurde, kto śmie pogardzać NADGRAMOFONEM wyjątkowym i najlepszym, bo DOGMATYCZNYM, jedynym takim, skonstruowanym przez jaśnie oświeconych?!? Niech no ja tego "pogardzacza" dorwę....:)

Budżetowe wkładki do technicsa: Denon DL-110, audio-technica at440 MLa (tą można kupić za 100$ na amzazon.com a nie za 2x tyle jak w Europie sprzedają). Szukaj czegoś z lepszym szlifem niż zwykły eliptyk, bo mogą pojawić się pytania o igd, etc.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

AT440MLa jest OK, ale warto moim zdaniem szarpnąć się na znacząco droższą AT150MLX. Ci, którzy mają i znają, to dorzucą pewnie jakieś MC LO - np. AT33PTG. Ja nie znam, ale zanęcę, co tam. Dużo pochlebnych opinii czyta się też o Denonie Dl-160, Goldringu 1042. Przebierać, wybierać, wydawać, smakować... Na pewno nie warto oszczędzać paru stówek, żeby potem żałować i szukać dalej, a w końcu i tak wydać jeszcze 3x tyle. Chyba, że musowo tanio, bo dziura budżetowa. ;-)

Witam! Dziękuję za wszelki info. Już nieco jaśniej w głowie. Pytanie z innej beczki - gdzie i czy w ogóle dokupię gumową perforowaną nakładkę na talerz? W moim była tylko slipmata a pod nią talerz z gładką gumą. widziałem z ogłoszeniach takie Technicsy z innym wykończ enem powierzchni talerza. Taki, nazwijmy to, klasycznym? Gdzie to zdobyć?

Dokładnie takie coś! Nie ma kto na zbyciu? Przy okazji - lekko bije mi talerz, znaczy się półośka do wymiany? Cześć wiem gdzie kupic, ale ile może kosztować wymiana czegoś takiego? A wkładkę to faktycznie będę próbował ściągnąć z USA...

Ktos musial chyba rzucac tym 1200 bo jeszcze sie nie spotkalem aby talerz mial ,,bicie,,w tym modelu.

Kupilem kiedys Technicsa 23 A ktory mial wlasnie owe bicie i po wymianie talerza bylo ok wiec obstawiam jednak ze to on jest krzywy a nie ,,oska,, jak to napisales.

robix

masz luzy na jak to nazywasz 'ośce' ? jeśli nie to - zdejmij talerz, obróć go trochę ,załóż i sprawdź czy ma bicie, jeśli nadal ma, powtórz powyższą czynność i tak do skutku

Jeśli natomiast nic to nie da to są dwie przyczyny - szpindel (bolec) do wymiany lub talerz do wymiany , możliwe ,że otworek w talerzu jest wyrobiony delikatnie

audiokarma.org

Witam! Dziękuję za wszelki info. Już nieco jaśniej w głowie. Pytanie z innej beczki - gdzie i czy w ogóle dokupię gumową perforowaną nakładkę na talerz? W moim była tylko slipmata a pod nią talerz z gładką gumą. widziałem z ogłoszeniach takie Technicsy z innym wykończ enem powierzchni talerza. Taki, nazwijmy to, klasycznym? Gdzie to zdobyć?

>>bojaco

Mate kupisz tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, dzięki za pomoc. Już nagrywam temat. A pisząc "budżetową" wkładkę miałem na myśli faktycznie coś mocno ekonomicznego. Tak na początek. Żeby oswoić się z winylami, gramofonem. Dostroić sprzęt i nie zniszczyć przy tym wkładki i płyt. Gramofon mam second hand z USA ;) Nowy to ho, ho, cena powala. Wkładka AT440MLa jak poczytałem, jest ok. A zanim dojdzie to może jeszcze coś tańszego, jakiś Ortofon 510 MK II? Chociaż podobno nie jest rekomendowany do takiego ciężkiego ramienia jak w SL-1200.

Wkładka AT440MLa jak poczytałem, jest ok. A zanim dojdzie to może jeszcze coś tańszego, jakiś Ortofon 510 MK II? Chociaż podobno nie jest rekomendowany do takiego ciężkiego ramienia jak w SL-1200.

Wygląda na to ,że słusznie, jest chyba za miękka, compliance 25 tej wkładki daje rezonans z ramieniem Technicsa gdzieś między 7 i 8 Hz, za nisko. Obleci ale bardzo bardzo od biedy. Natomiast AT 440 jest bardzo bliska optimum dla tego ramienia. To bicie talerza jest niepokojące, coś jest mocno nie tak, ten gramofon to maszyna prawie nie do zdarcia.

Hmm... Zaniepokoiłeś mnie. W takim razie koledzy, rzućcie proszę okiem na ten filmik poglądowy i wyraźcie swoje opinie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm... Zaniepokoiłeś mnie. W takim razie koledzy, rzućcie proszę okiem na ten filmik poglądowy i wyraźcie swoje opinie:

Ukryta Zawartość

szczerze mówiąc mało widać na filmiku...wrzuć coś lepszej jakosci.

obroty niby trzyma

pozdro

Ukryta Zawartość

MUSIC NON STOP

Innego nie mam, ani jak teraz zrobić. Na filmiku widać lekki bicie talerza - patrz na krawędzie pomiędzy dolnym brzegiem talerza a podstawą gramofonu. Ja widzę. Albo jestem przewrażliwiony ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.