Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha ax-900 czy Teac A-H500i?

buni777

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Po długich latach użytkowania starej Unitry z równie starymi głośnikami Tonsil zdecydowałem się polepszyć swój komfort słuchania muzyki i zakupić pierwszy „porządny” zestaw stereo. Mogę wydać ok. 4 tys. PLN. Stawiam raczej na używany wzmacniacz i CD, kolumny raczej nowe choć nie koniecznie. Po wstępnym „dokształceniu” i przewertowaniu forów mam dwa pomysły jeśli chodzi o elektronikę:

- Yamaha AX-900 z CD z tej serii. Mimo, że jestem niezbyt doświadczonemu w dziedzinie opisów zrozumiałe wydaje mi się pojęcie: analityczny, jasny, o szerokiej scenie. Z tego co się zorientowałem wskazane jest aby ten wzmacniacz zestawić z „ciepłymi” czy „ciemnymi” kolumnami aby zniwelować jaskrawość Yamahy. Po wstępnej selekcji i przeglądzie opisów typuję MA BR5 lub BR6, AE Aegis Neo 3 lub Heco Metas 501,

- Teac H500(i) z referencyjnym CD. Tutaj mniej informacji i nie wiem czym się zainteresować jeśli chodzi o kolumny, także moc wzmacniacza stawia pewnie(tak myślę) ograniczenie. Nie wzbraniam się przed kolumnami podstawkowymi.

Pomieszczenie ok. 28m2; 5,3x5,3 z czego na jednej ścianie aneks kuchenny + barek co pomniejsza jeden wymiar o 1,5m – kolumny będą ustawione na węższym boku pozostałej przestrzeni. Muza jakiej słucham to raczej szeroki repertuar gatunków – chciałbym móc delektować się szerokim instrumentarium dużych składów jazzowych, jak i poczuć moc przy energetycznych numerach; czasami chillout; czasami ostre rockowe granie. Ogólnie w brzemieniu drażnią mnie zbyt krzykliwe wysokie tony i „pierdzący” bas.

Chętnie i z zainteresowaniem wysłucham:

1. Wskazówek na temat wytypowanego przeze mnie sprzętu, jego porównania i ew. informacji na temat H500 (mniej w sieci niż na temat AX-900). Alternatywnego doboru elektroniki i w konsekwencji kolumn (w ramach budżetu i podanych przeze mnie preferencji),

2. Propozycji i rad dot. doboru kolumn do AX-900,

3. Rad dot. doboru kolumn do Teac H500(i)

4. Wszelkich innych cennych wskazówek.

Z góry dzięki

buni777

https://www.audiostereo.pl/topic/63647-yamaha-ax-900-czy-teac-a-h500i/

Masz duży pokój i tutaj zainwestował bym w solidny sprzęt. Sam mam Teaca 500 i choć mam o nim świetne zdanie to nie sądzę by 28m^2 było jego żywiołem. Przy tym pomieszczeniu zainwestował bym w mocniejszy piecyk np. Audiolab 8000s i kolumny podłogowe. To naprawdę spora przestrzeń do nagłośnienia...z kolumn może Dali Concept 6 (MA są jednak dość szczegółowe - metalowy tweeter). W każdym razie poszukaj solidniejszego piecyka niż dwa wymienione przez Ciebie :)

buni777, 20 Maj 2010, 23:23Rad dot. doboru kolumn do Teac H500(i)

>4. Wszelkich innych cennych wskazówek.

radzę tak:

- z podanego "wyboru" wybierz teac'a

- najlepiej kup go odbierając osobiście !!! chodzi o to, że nie zawsze na zdjęciach dostrzeżesz jakieś uszkodzenia a sprzedający nie musi być szczególnie zainteresowany ich wskazywaniem.

- pokój jaki masz nie jest za duży, wzmacniacz da spokojnie radę

- wybierając cd polecam model bez literki "i"

- kolumny do teac'a im lepsze tym lepiej, tu będziesz musiał eksperymentować... tu wskazanie na kolumny grające kulturalnie i bez metalowych membran

- teac zapewni bezproblemowe użytkowanie...stanby w każdym urządzeniu, cd czyta cd-r bez problemu, ładnie wygląda i dobrze gra...w razie awarii cd, laser jest dostępny i taniutki

Mam AX-900 i jest to cholernie mocny wzmacniacz, bez najmniejszego problemu nagłośni pomieszczenia 28m jak i o wiele większe, napędzi również wymagające kolumny. U mnie gra z z JBL E80 i raz je przepalił. Tak więc mocy z ax-900 bedziesz miał aż nadto.

podkusiło mnie to, że takie zestawienie idealnie moim zdaniem sprawdza sie w muzyce której słucham, mianowicie w cięższych brzmieniach, w czym innym też radzi sobie dobrze. JBLe pokazują na co je stać dopiero z mocnymi wzmacniaczami i ja jestem zadowolony. Podpinałem je również z ampli 5.1 denona avr-3806, który w stereo jest niezły, ale to niestety nie to...

dbx, 21 Maj 2010, 08:17

>>4. Wszelkich innych cennych wskazówek.

Dzięki za rady dbx, dopytam jeszcze...:

>radzę tak:

>- wybierając cd polecam model bez literki "i"

dlaczego bez literki i?

>- kolumny do teac'a im lepsze tym lepiej, tu będziesz musiał eksperymentować... tu wskazanie na

>kolumny grające kulturalnie i bez metalowych membran

jeśli możesz proszę o sugestie lub przykłady

pozdrawiam

buni777

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

również miałem E80/90 z ax900 :) - fantastyczne połączenie w ekstremalnym graniu :)

później podkusiło zmieniać kolumny i już nic tak fajnie mi nie grało z tego co doszło z yamahą :(

- no może jeszcze ze starą serią cobalt 826 ze stajni jm laba i BC Acoustic - Tibre, dość fajnie też wypadły stare keffy ref; ogólnie trzeba uważać z czym zestawiać ax900 - wiele połączeń to kompletne nieporozumienie!

buni777, 24 Maj 2010, 10:43

>>- wybierając cd polecam model bez literki "i"

>dlaczego bez literki i?

ponieważ PD-H500i /multi bit dac/ gra gorzej od PD-H500 /1bit dac/ o ile pamiętam, różnią się modelem lasera i w efekcie 500i gra jakby był lekko przygaszony i mniej muzykalny. Ale, bez porównania obu, nie będziesz tego wiedział :):)

>>- kolumny do teac'a im lepsze tym lepiej, tu będziesz musiał eksperymentować... tu wskazanie na

>>kolumny grające kulturalnie i bez metalowych membran

>jeśli możesz proszę o sugestie lub przykłady

kiedy kupowałem 1 zestaw teaca, grał on u poprzedniego właściciela z monitorami za ok 7 tys + nie tanie kable. Grało tak, że nie namyślałem się długo :), jednak u mnie były inne kolumny, właśnie ze wspomnianymi metalowymi /aluminium/ kopułkami. Było za ostro i męcząco. Doradzałbym monitory z tekstylnymi kopułkami. Nie podpowiem jakie konkretnie.

Zestaw wzm+cd+tuner mozna kupić za ok. 1200zł max. 1400zł /u handlarzy jest drożej/

Niedawno na allegro był cd+wzm w wysmienitym stanie za 800zł, ale to traktowałbym jako okazję. Powiem, że pewien znany w światku audio pan /produkcja, tuningi itp/, był mocno zdumiony, słuchając możliwości teac'a 500.

dbx, 24 Maj 2010, 15:05

>kiedy kupowałem 1 zestaw teaca, grał on u poprzedniego właściciela z monitorami za ok 7 tys + nie

>tanie kable. Grało tak, że nie namyślałem się długo :), jednak u mnie były inne kolumny, właśnie ze

>wspomnianymi metalowymi /aluminium/ kopułkami. Było za ostro i męcząco. Doradzałbym monitory z

>tekstylnymi kopułkami. Nie podpowiem jakie konkretnie.

Jeśli zdecyduje się na Teaca (właściwie już się zdecydowałem) to po zakupie wzmacniacza przesłucham Ushery S-520 i Heco Metasy. Może jednak jakaś podpowiedź???

czy oprócz monitorów jakieś kolumny podłogowe by się tu sprawdziły?

• 3 miesiące później...

odświeżam temat. po dłuższym okresie braku czasu i zdecydowania zakupiłem w końcu klocki Teac'a. Może ktoś coś doda na temat kolumn do Teac'a. Jak już sprzęt do mnie dotrze to zamierzam zrobić kilka odsłuchów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.