Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ VINTAGE czy ktoś ma jakieś doświadczenia? POMOC w kupnie klocka Vintage.

maaaksss

Rekomendowane odpowiedzi

Przymierzam się do kupna starego Marantza lata 70, czy ktoś może polecić jakiś model?

Czy ktoś słyszał cokolwiek o modelu 1072? Czy to wysoki model?

Jak prezentują się klocki z Marantza z tamtych lat?

Ja bym celował oczka 2 wyżej w 1152DC albo 1180DC

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Tak, D4ncer ma rację, określ budżet i napisz jakiej słuchasz muzyki, w jakich warunkach lokalowych, z jakimi kolumnami etc.

A na początek popatrz sobie tutaj i poczytaj na temat klocków Marantza z różnych lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS.

Osobiście, z tych lat i początku 80-tych raczej bym celował w klocki Kenwooda, np. KA-501, KA-601, KA-405 (bardzo dobry!), KA-7100. "Chodzą" w granicach od 80 do 400 zł.

Ukryta Zawartość

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

Ja mam amplitunerek Marantz 2215B z 1976 roku od 2 tygodni wiec z tego co wiem te roczniki są dobre jeśli masz jakiekolwiek pytania napisz do Elektrospiro zna się bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć maaaksss

Zajrzyj do klubu marantza jest tam taki użytkownik o nicku elelkrospiro wydaje mi się że on w dziedzinie Marantza jest niepodważalnym autorytetem.

Pozdrawiam

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Dzięki za rady. Budżet ok 500 zł. Teraz gram na Yamaszce ax-500 z i stare eltaxy liberty 5+. Pokój 5x4 chociaż w sumie na całej jednej scianie jest zamnkieta szafa wnękowa wiec mozna powiedziec za 4x4. Słucham głownie rocka ale raczej psychodeliczny, więc spokojniejsze klimaty. Chciałbym uzyskać coś więcej z tych kolumn, przy ax-500 brakuje mi trochę sceny, niby wszystko okej ale czegoś brakuje i dlatego myślę nad zamianą piecyka. Z racji, że budżet jest taki jaki jest myślę o vintage bo słyszałem dużo opinii, że wiele modeli przerasta możliwościami dzisiejsze wzmacniacze które można kupić za 4 tys. i więcej. Jeżeli macie jakieś inne rady dla mnie chętnie wysłucham.

maaaksss, 21 Maj 2010, 17:48

>Budżet ok 500 zł.

>Słucham głownie rocka ale raczej psychodeliczny, więc spokojniejsze klimaty. Chciałbym uzyskać

>coś więcej z tych kolumn, przy ax-500 brakuje mi trochę sceny, niby wszystko okej ale czegoś brakuje

>i dlatego myślę nad zamianą piecyka.

To ja bym Ci polecił Rotela RA1210 posłuchać.

Dzięki za propozycję, ten rotel, o którym mówisz jest akurat na aukcji ale chyba już nie zarezykuje zakupu bez odsłuchu, a przy tym modelu to zorganizowanie odsłuchu wydaje się być mission impossible;) Jeżeli ktoś jest z okolic Łodzi i chciałby poświęcić swój czas w zaprezentowaniu ciekawego wzmacniacza to byłbym wdzięczny. Pozdrawiam.

Często można wypożyczyć sprzęt do odsłuchu nawet na odległość. Jedyna niedogodność, zwłaszcza przy tańszym a ciężkim sprzęcie, to koszt przesyłki w obie strony. No ale chyba warto przemyśleć i taką ewentualność.

odwiedź koniecznie klub :)

miałem zarówno pm7000 jak i 1090 a teraz 1122dc no i ten ostatni pozostanie na dłużej :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

dc miało być

kiedy tu będzie opcja edycji postów?!

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

• 8 miesięcy później...

przypadkiem odkopałem temat,,, siedze juz długo w sprzecie vintage,, ale jeszcze nigdy nei zrobiłem eksperymentu jak teraz. kupiłem marantza 1090. okazał sie sprawny, ale jakos tak nijako brzmiał. juz kiedys miałem do czynienia z tym objawem w sansui 717, marantzu 1122dc, i wkoncu TO zrobilem- wymieniłem wszystkie kondy poza zasilającymi. nie na nowe, na nastoletnie, głownie elny silmic i kilka nichiconów niebieskich.

powiem tylko tyle- nie myslałem ze wzmacniacz ze sredniej pólki moze TAK zabrzmiec. WARTO WYMIENIC KONDENSATORY W 30 LETNIM SPRZĘCIE !!!!! i nie tylko ze względu na ryzyko usterki. typowo dla dźwięku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.