Skocz do zawartości
IGNORED

CD na przetworniku TDA1540- przeróbka na DAC-a

jurek

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz jednak próbować podać z inenego transportu sygnał EFM na dekoder (wymuszając jego pracę), jednek jeszcze tego sposobu nie testowałem, powinno działać, trzeba tylko oszukać układ, że napęd pracuje. A więc wymusić odpowiednie stany np na linii Focus OK i ew. innych.

Podepnę się pod temat.

Chodzi mi o przeróbkę na dac marantza cd 63 se. Czy da się zamontować wejścia cyfrowe (najlepiej coax., opt., usb), żeby można go było używać jak np Harmana cd 970/990?

Można. Temat nr 23806. Ale prościej byłoby po EIAJ/I2S + MCK (koszty minimalne) z jakimś transportem.

W przyp. podawanie sygnału EFM (czego jeszcze nie próbowałem), trzebaby zadbać o sygnały np FOK, MIRR, DMUTE i inne, lub nawet podłączyć się wcześniej z sygnałami ze wzmacniacza RF (znowu potrzeba kilku sygnałów sterujących, zależnie od typów współparacująceych ze sobą układów w danym chipsecie).

w prosty dla amatora sposób niestety nie. oczywiście wszystko jest możliwe ale jak na razie nikt się na to nie porwał.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ps. można za to z niewielkimi modyfikacjami wstawić zamiast TDA1540 np. układ TDA1541.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rambo -- bardzo zainteresowało mnie to, co napisałeś. W mojej głowie od dłuższego czasu siedzi myśl o podmiance TDA1540 na TDA1541. Czy mógłbyś napisać kilka słów jak się do tego zabrać ? Nadmienię, że przed tda siedzi u mnie filtr SAA7030 a przed filtrem SAA7000 - wydaje się być to również ważna kostka przy ew. wymiance, kwarc podłączony jest właśnie pod SAA7000. Za TDA pójdzie lampa - u mnie maaaaaasa miejsca, ale to już inna historia. Z góry dzięki

Co do za cedek w takim razie , bo moze miec 2xTDA1540 i nie wiem czy wtedy tak prosto podmienic ?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

jak będę miał dzisiaj czas to odszukam link z dokładnym opisem. Z tego co pamiętam, to główny myk polegał na przestawieniu pracy filtra tj. podawało się + lub masę na jedną z nóg.

wstępnie kumam. rozumiem, że myk ma na celu "przestawienie" pracy filtra na format wyjściowy 16 bit z 14 ? dobrze kombinuje ? bo ewentualnie byłbym skłonny (a nawet zrobiłbym to z chęcią - chyba, że SAA7030 do dobry filtr) wymienić filtr cyfrowy

dokładnie tak! opis jest na diyaudio i kilka osób wykonało tę modyfikację. może ktoś z forumowiczów ma pod ręką link do tego tematu?

zamieszczam schemacik, jak to u mnie wygląda. może będzie pomocny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest opis nos-a

Ukryta Zawartość

Rambo

Jesteś pewien, że zamiana TDA1540 na 41 da zauważalną poprawę?

To są bardzo podobne kostki, a 1540 dzięki filtrowi "dostaje" 2 dodatkowe bity.

PS. Osobiście wolę gęstsze, może troche mniej precyzyjne ale bardziej fizjogiczne brzmienie TDA1540.

naprawdę nie wiem czy to da poprawę. na tda 1541 zbudowano świetne jak i paskudne cd. myślę, że jak ktoś lub eksperymentować to może się pobawić. sam już w ogóle nie dotykam się do tda1541 :).

no tak - Rambo swoje zdanie na temat TDA bezdyskusyjnie wyraziłeś w wątku o 227esd. z tymi przetwornikami to prawie jak w naszej bieżącej polityce PIS versus PO czytaj PCM versus TDA. inne brzmienie , inna filozofia.

ja tam przeróbki spróbuję, zwłaszcza, że nie wymaga "rzezania" płytki. wydaje sie, że wymontowanie 7030 + kilka (4) bypasów i zagra. koledzy dziękuję !

no niestety z tym saa7030 nie wyjdzie i trzeba go wyrzucić o czym zapomniałem. tda1541 jest po prostu wredny w aplikacji co wynika z jego skomplikowanego przepływu prądów i sporej obudowy (pętle).

musi!

• 2 lata później...

Witam, mam taki sam problem, posiadam odtwarzacz PHILIPS CD350 2 x TDA1540P – SAA7030. Gra bardzo żywo, w właściwe grał - wypalony laser.

W necie jest opis jak wykorzystać te przetworniki

Ukryta Zawartość

nie mam takiej wiedzy możliwości technicznych aby się z tym siłować.

Są też opisy, dla TAD1541

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś by się pokusił o wyprodukowanie takich wtyczek czyto na usb czy spdif - bym był jednym z wielu chętnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.