Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy do laptopa

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję niedrogiego wzmacniacza słuchawkowego do laptopa. Z racji tego,że pracuję za granicą moim jedynym źródłem jest laptop, który ma tylko wyjście mini jack i hdmi. Niestety wyjście słuchawkowe nie daje nawet zadowalającego natężenia dzwięku. Słuchawki, które posiadam to Panasonic RP-HTF600, nie są one najwyższych lotów dladego też nie chciałbym przepłacać.Znalazłem takie coś, czy to dobry wybór?

PRO-JECT HEAD BOX II 470.00 PLN

Przedwzmacniacz słuchawkowy dla jednej pary słuchawek. Posiada regulację głośności, wyjście słuchawkowe dla JACK 6,3 mm, wejcie i wyjście złocone gniazda RCA.

Dane techniczne:

- Moc wyjściowa 330mW/30 Ohm;60mW/300 Ohm

- Impedancja wyjściowa 30ohms

- Stosunek S/N 94dB

- Przedzial czestotliwosci 30Hz-20kHz/0,05dB

- Szybkosc przebiegu 10V/µsec THD 0,005%

- Gniazda sluchawkowe 3-pole 6,3mm Ø phono socket

- Zasilacz 16V/500mA AC

- Pobór mocy 16V/120mA AC

- Wymiary W x D x H 130 x 105 x 80mm

- Waga 1.000g bez zasilacza

- Kolor: czarny lub srebrny

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/63561-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy-do-laptopa/

Kup sobie MxMa. Takie przenośne pudełeczko z ładowaną baterią. Wydajność prądową ma kilkukrotnie większą niż NJM4556 z mikroforuma, dźwiękowo pewnie też co najmniej nie gorzej.

Dzięki za propozycje. Niestety nie bawię się w DIY, ale muszę przyznać, że projekt MxM mnie zaciekawił. Znalazłem jeszcze taki wzmacniacz;

B-Tech BT 928 (BT928) 199PLN

Specyfikacja:

bardzo solidnie i precyzyjnie wykonany

pasuje do wszystkich słuchawek stereo z wejściem mini jack 3,5mm lub duży jack 6,35mm

dwa wyjścia słuchawkowe 3,5mm oraz 6,3mm

jedno wyjście 2 x RCA (2x Cinch)

jedno wejście 2 x RCA (2x Cinch)

dwa niezależne pokrętła do regulacji siły dźwięku oraz regulacji tonów

pozłacane gniazda dla zminimalizowania utraty jakości dźwięku

zasilacz dołączony do wzmacniacza

impedancja wejściowa: 10k ohm

wejście: 500mV - 700mV

odpowiedni do słuchawek o impedancji 20 - 200 Ohm

SNR (ang. Signal-to-Noise Ratio) stosunek sygnału do szumu: 90 dB

zasilacz : 15 V DC 200ma

Wymiary: 137 x 92 x 45mm

Jak wypada w porównaniu do Pro-Ject Headbox II ? Który polecacie?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Hmm, no o wzmakach Piotrka608 raczej trudno w tej chwili mowic, ze to DIY :-)

A jesli nawet to WYSOKIEJ KLASY (mam na mysli oferowane brzmienie).

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

>fox733, 17 Maj 2010, 12:32

>Dzięki za propozycje. Niestety nie bawię się w DIY, ale muszę przyznać, że projekt MxM mnie

>zaciekawił. Znalazłem jeszcze taki wzmacniacz;

>B-Tech BT 928 (BT928) 199PLN

Nikt Ci nie każe się bawić w DIY, Piotrek608 sprzedaje te wzmaki złożone i w obudowach. Nic więc nie musisz robić. Jeśli natomiast piszesz, że nie bawisz się w DIY czyli kupujesz jedynie "firmowe" wyroby, to wybierz lepiej ten, który Ci się z wyglądu bardziej spodoba, a nie pytaj, który polecają ludzie ze względu na brzmienie.

Dzięki ale nie jestem zainteresowany sprzętem DIY :) Znalazłem jeszcze wzmak z DAC-em na USB, czy może ktoś miał z czymś takim kontakt?

Audinst HUD-mx1

Główne cechy

● Interfejs : zgodny z USB 1.1 i USB 2.0 Full Speed

● Rozdzielczość/Częstotliwość samplowania : 24bit / 96kHz

● Przetwornik D/A : 24bit / 192kHz , 117dB SNR

● Impedancja słuchawek : 16 ~ 600 ohm

● Wyjście liniowe / Złącza słuchawkowe : RCA / Stereo phone & Stereo mini

● Wyjście cyfrowe (S/PDIF) : Optical

● Wspierane systemy operacyjne : Windows XP / 2000 / 2003 / Vista / Windows 7 , Mac OSX

● Wymiary : 100(mm) x 105(mm) x 29(mm) / 244g

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

foxy733, z racji tego, ze slucham muzyki w biurze oraz czasami w terenie z laptopa wczesniej przeanalizowalem ten problem :) zasadnicze pytanie jest takie, czy to ma byc "mobilne" rozwiazanie czy stacjonarne? Ja w sumie mam dwa, a nawet trzy ;) W biurze uzywam malego GO-VIBE USB AUDIO DAC (oparte na PCM2702) oraz AKG K300M, ktore jest w stanie ten dac ladnie wysterowac, a same w sobie graja na dobrym poziomie. Jako zestaw "mobilny" to ten sam DAC (GO-VIBE jest zasilane tylko via USB, nie potrzebuje dodatkowego zasialacza) plus AKG26p. W domu natomiast uzywam Beyerdynamic DT770, ktore juz ten DAC latwo nie napedza, dlatego mam wzmacniaczyk DIY na TPA6120 (chyba nie pomylilem cyferek ;) testowalem to rozwiazanie z AKG K300M i nie widze wielkiej roznicy w napedzeniu tych sluchawek przez tego malego daca, a przez system z dodanym wzmacniaczem na TPA6120.

moze to?

Ukryta Zawartość

lub cos w tym stylu oparte na pcm2702 (bo to sprawdzona rozwiazanie)?

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Z uwagi na to, że dość często zmieniam miejsce zakwaterowania to rozwiązanie mobilne. Zastanawiam się co wybrać DAC-a czy zwykły wzmak. Karta w mim laptopie to jakiś Realtek HD Audio, posiada tylko wyjście analogowe mini jack oraz hdmi.

• 2 tygodnie później...

HUD-mx1 może działać z zasilaniem tylko przez USB, pytanie czy wtedy wystarczy prądu dla wymagających słuchawek. Na całe szczęście można podłączyć go do zasilacza sieciowego, który jest w komplecie. W review można wyczytać, że sprawował się bardzo dobrze z różnymi, również wymagającymi słuchawkami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

fox733, 17 Maj 2010, 15:54

>Z uwagi na to, że dość często zmieniam miejsce zakwaterowania to rozwiązanie mobilne. Zastanawiam

>się co wybrać DAC-a czy zwykły wzmak. Karta w mim laptopie to jakiś Realtek HD Audio, posiada tylko

>wyjście analogowe mini jack oraz hdmi.

Bezwzględnie wybierz DAC na USB, bo inaczej brzmienie dobrego wzmacniacza zepsuje Realtek - niestety mimo sporej poprawy pod względem jakości w ostatnich latach nie słyszałem na prawdę dobrze brzmiącego zintegrowanego układu audio. Wychodzi to zwłaszcza jak podłączyć pod wyjścia coś lepszego niż głośniki komputerowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.