Skocz do zawartości
IGNORED

Fronty kina domowego do 40m2 na Dayton RS180S

markus_111

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Planuję zbudować zestaw kina domowego do pokoju o powierzchni 40m2. W skład zestawu wejdą tylko kolumny frontowe i tylne efektowe. Co do ostatnich problemu nie ma. Istnieje on natomiast w kolumnach głównych. Chodzi o impedancję. Amplituner nie "przyjmuje" mniej niż 6 Ohm. Zestaw jaki planuję zbudować to 2.5 drogi na 2xDayton RS180S-8 + jakiś metalowy Seas na górę. I tu jest problem ponieważ wszystkie projekty tego typu jakie znalazłem są znamionowo 4-omowe i boję się, że wyjdzie kupa :(. Czy istnieje jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu ewentualnie projekt lub chociaż schemat zwrotnicy? Dodam, że interesuje mnie tylko referencyjna seria Daytona i 2.5 drogi, ostatecznie 2 drogi. System będzie pracował bez subwoofera. Budżet na głośniki i zwrotnicę do jednej kolumny to 700-800 zł. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Markus.

Jest sposób na rozwiązanie Twoich problemów-końcówka mocy dedykowana dla frontów.Będziesz miał kolumny na upatrzonych głośnikach i w nosie 6 ohmowe minimum ampli.No i zdecydowanie lepszą jakość dźwięku ze stereofonicznej końcówki. Ale to tylko takie moje przemyślenia:)

Osobiście uwielbiam stereo ale mój brat, a dla niego jest ten zestaw, nie za bardzo. Lubi jak mu śmigłowiec lata nad głową ;) więc stereo odpada :(. W polinku widziałem RS180 4-omowe (bez "S") ale nie znam tego głośnika. Jakby jakościowo był mocno zbliżony do do RS180S to mógłbym pokusić się na dwie drogi i w tedy 8 Ohm załatwione.

Koledze Servantess chodziło o co innego - aby do wyjścia PreOut w amplitunerze podłączyć końcówkę mocy tylko do kolumn frontowych. Wtedy Amplituner napędza kolumny tylne i centralną, a osobna końcówka mocy (która zapewne będzie lepsza niż te w amplitunerze), będzie napędzała kolumny przednie.

drzejk0b

16 Maj 2010, 14:09

Dokładnie tak.

Po drugie-Co to za kino bez centra i suba?Przecież minimum to 5.1 dla osiągnięcia efektu przestrzennego.Dziwnie to jakoś chcecie "rozegrać".

Centralny już jest, brat kupił go wcześniej na allegro. Suba nie chciał bo nie przepada za zbyt niskimi zejściami. Także zależy mi najbardziej na kolumnach głównych, reszta jest ogarnięta.

Skoro center już jest, to radziłbym przede wszystkim zrobić fronty tak, żeby pasowały do niego przebiegiem fazy akustycznej (odpowiedzią impulsową). A więc podział(y) przy podobnych częstotliwościach i takich samych rzędów akustycznych.

Zgadza się misiomor, ale jak dopasować tą impedancję? Proponowałem mu FX300 STXa ale uparł się na metalowe membrany. A wiecie coś może o modelu RS180-4? Jeśli w jakiś sposób jest niewiele lepszy bądź gorszy od RS180S-8 to można by od biedy zrobić dwie drogi i problem impedancji rozwiązany. Pozostaje tylko kwestia odpowiedniej zwrotnicy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.