Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz czy kable - oto jest pytanie

rosenkrantz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że raczkuję dopiero w temacie audio, opowiem Wam bajkę a Was poproszę o morał ;)

Był sobie budżet. Taki niewielki, koło 1000 zł. Budżet spotkał na swojej drodze Denona PMA 735R (450zł) i Kody 702F (470zł) i już go prawie nie było. Mimo to, budżet odnalazł w sobie nieco więcej i zastanawiał się kogo wolałby najpierw spotkać: odtwarzacz CD (dotychczas źródłem był komputer oraz odtwarzacz dvd klasy 0+ ) czy też kable głośnikowe i interkonekty (lepsze od tych 1 mm2 po 1,50 zł / 1m i interkonektów - czy raczej zwykły cinchów po 2 x 5 zł ).

Jakie kable czy też jaki odtwarzacz budżet powinien spotkać, zakładając, że zostało go nie więcej niż 200 zł ? Czy odtwarzacz Denona DCD 725 ma w tym zestawie jakiś sens? (fajni by było obsługiwać go tym samym pilotem co wzmak) Czy przy takim sprzęcie kabelki grubsze, ale nie markowe wystarczą (na raczkujące ucho)

Dzięki za odpowiedzi,

pozdrawiam

rosenkrantz

https://www.audiostereo.pl/topic/63527-odtwarzacz-czy-kable-oto-jest-pytanie/

> Jakie kable czy też jaki odtwarzacz budżet powinien spotkać, zakładając, że zostało go nie więcej niż 200 zł ?

Za 200zł, kup odtwarzacz w jak najlepszym stanie technicznym.

> Czy przy takim sprzęcie kabelki grubsze, ale nie markowe wystarczą

Tak, wystarczą.

Budżet miał 1000 zł. Wydał 920 zł. I terez twierdzi, że ma 200 zł. Obawiam się, że to już nie jest budżet tylko deficyt budżetowy. A ten powinien być z urzędu karalny czyli deficyt.

Dlatego suberuję kupić kabelki za pozostałe 80 zł i powinno się zbilansować. To tyle o przedstawionym budżecie.

Witaj

Nie wygłupiaj się z tymi kablami. I tak nie usłyszysz różnicy. Może warto przeczekać , dołożyć cosik i kupić dobre źródełko. Zapewniam Cię zmianę cd usłyszysz , kabli na pewno nie.

• Użytkownicy+

Jeśli źródłem jest comp z dobrą kartą dźwiękową, lub DVD o przyzwoitym dźwięku (takie się zdarzają, nawet tanie), to zmiana na CD może coś dać, ale nie musi. Wszystko zależy od tego, jak to co masz gra. Testowałem kieeedyś DVD Grundiga i LG, oraz CD Rotela o2 (jakieś 10x droższe od DVD). LG to dźwięk b.słaby, ale Grundig był porównywalny z Rotelem, miał inny dźwięk ale nie gorszy.

Kable są istotne, powinny być odpowiedniej grubości (są wyjątki jak DMN reson), oraz czystości miedzi.

Trudno wprost stwierdzić co spowoduje większy postęp, najlepiej wypożycz jakieś CD i kable (w tej cenie to używane) i sam sprawdź.

Ja przychylam się ku kablom (pod warunkiem, że twoje źródła są przyzwoite).

Robert

tylko i wylacznie CD z kabli autor nie uslyszy roznicy albo tak minimalna ze jest tp bezsensowne w sytuacji kiedy wiekszosc audiofilow na drogich sprzetach slyszy mala roznice, a za 200 zl mozna upolowac przyzwoity dzwiekowo cd (pod warunkiem ze bedzie to stary i uzywany sprzet) z ktorego roznica bedzie wieksza od zmianny okabloania nawet za 2000zl

• Użytkownicy+

A więc mamy takie zdanie- jeśli przyjąć że Twoje źródła są przyzwoite, to kup/zrób lepsze kable. Jeśli kable masz przyzwoite, to kup lepsze źródło (z tanich CD polecam Marantza). Jeśli masz przyzwoite jedno i drugie, to kup kilka płyt ;)Jeśli jednak masz jedno i drugie słabe, to musisz wymienić to i to.

Czyli zaocznie się nie da precyzyjnie odpowiedzieć, nie znamy dźwięku źródła ani jakości kabli, a więc jakie zniekształcenia wprowadzają.

Interkonekty proponuję polutować samemu z przewodu instrumentalnego z metra kupionego w sklepie muzycznym za 6 zł/m i tanich wtyków 5zł/szt. Głośnikowy 2,5mm2 za 4-6 zł/m też spokojnie do Twojego zestawu wystarczą.

Powiem więcej, choć niektórzy posądzą mnie o herezję: nic lepszego w tej kategorii (droższego) brzmienia Ci nie poprawi, choć samopoczucie może:)

kolega wyżej dobrze radzi przy twoim zestawie nie ma się co pakować w zabawę z kablami . Na początku miałem budżetowego nada i wpinając w niego różne kable od 10 do 400 zł owszem różnicę słychać lecz kosmetyczną . Zamiast zwykłego kabelka za 10 zł zrób tak jak kolega napisał wyżej nie przepłacisz a będzie lepiej niż z byle czym . Co do kompaktu za 200 zł to też wątpliwa sprawa żeby zagrało sporo lepiej ( jeśli masz dobra kartę dzwiękową ) lepiej dozbieraj do 500 zł a wtedy można już kupić naprawdę sensownego Cedeka staruszka tylko ważne są dwie rzeczy w poszukiwaniach A nie dać sie skusić na ładny wygląd i B im więcej czegoś na allegro z napisem kultowy tym gorszy z reguły schit .

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Co do karty dźwiękowej to nie jest to nic specjalnego- zwykła zintegrowana z mini desktopa della, który robił u mnie za odtwarzacz divx i filmów z iplex. Dvd to ferguson, który gra... tak jak gra - nie miałem tutaj na miejscu z czym porównać (tylko komp).Nie mniej, mam wrażenie, że coś z tym graniem jest nie tak. Więc wydaje się być sensownym rozwiązaniem jakiś CD + kable własnej roboty.

Pytanie co do przewodów głośnikowych: przy wzmacniaczu 60W (przy 8Ohm) i kolumnach ponoć 20-120W jaki gruby przewód? 2,5? 4 mm2 ?

Z ostatniej chwili: mogę za ok 170 zł kupić CD denona 725 z interkonektami van den hull na takim kablu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

warte to tych pieniędzy ? a resztę kasy można by na głośnikowy przeznaczyć...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rosenkrantz, 16 Maj 2010, 12:05

>Pytanie co do przewodów głośnikowych: przy wzmacniaczu 60W (przy 8Ohm) i kolumnach ponoć 20-120W

>jaki gruby przewód? 2,5? 4 mm2 ?

Jeżeli kable nie będą jakoś strasznie długie, wystarczy 1,5mm2

Zastanawiałeś się czy kupić kable czy cd jak masz za 170 zł i jedno i drugie to bierz cedek nie jest taki ostatni napewno wraz z kabelkami zagra Ci lepiej niż karta i zdecydowanie lepiej niż dvd fergusona wiem bo mam takowe i porównywałem z cd denonem zresztą nie tylko to dvd gra zmulonym zaciemnionym dzwiekiem . Jak nie chcesz poczekac i dozbierac jak radziłem do ok 500 zł to bierz na początek zabawy poczujesz różnicę a z czasem najwyżej odsprzedaż i kupisz coś lepszego .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.