Skocz do zawartości
IGNORED

Standy i wzmacniacz do Eltax Liberty 3+

jokerthc

Rekomendowane odpowiedzi

Monitory te znalazłem w komisie w dobrym stanie.

Potrzebuje do nich jakichś stojaków. Wiem, że powinny być ciężkie i solidne. Niestety ogranicza mnie budżet- mogę wydać 250zł na parę bez wliczania kosztów przesyłki. Ewentualnie mogę trochę dołożyć jak będzie taka potrzeba.

Wzmacniacz powinien być chyba "ciepły", bo te Eltaxy grają dość jasno, szczegółowo i dynamicznie. Spodobała mi się Yamaha AX-590, ale z tymi monitorami to chyba się zbyt dobrze nie zgra. Wśród jakich marek mam się rozglądać? Może Harman Kardon albo Pioneer. Na wzmacniacz mogę przeznaczyć do 500zł.

Co do samych monitorów to podoba mi się ich brzmienie, ale trochę przeraża mnie ich rozmiar i wybredność w kwestii ustawienia. W komisie rozwinęły skrzydła dopiero po odsunięciu od tylnej ściany na jakieś 50cm i od bocznych na ok. 70cm. Pokój w którym będą grały to niecałe 12m^2.

Macie może jakieś alternatywy dla tych monitorów? Poważnie myślę nad Tannoyami M2, ale nie mam możliwości odsłuchu. Ciekawe są jeszcze Wharfedale Diamond seria 9 i 10 z uwagi na przedni Bass-reflex. Te ostatnie może by dobrze zagrały bez standów, stojąc na komodzie?

Bym zapomniał. Fajnie jakby monitory miały dobry bas i w miarę równą resztę pasma.

Z góry dziękuje za wszelkie propozycje i proszę pamiętać o ograniczonym budżecie.

https://www.audiostereo.pl/topic/63501-standy-i-wzmacniacz-do-eltax-liberty-3/

Bas-refleks z przodu wcale nie znaczy że będzie mniej dudniło :)

Przeskakiwanie z liberty 3 na tannoye m1,m2(mam oba) czy wafle 9.1 , 10.1 itp nie ma większego sensu.Charakter mają inny, ale ta sama klasa sprzętu więc mega postępu nie będzie.Kwestia gustu.

Zostaw sobie te 3+ i jak się boisz ostrzejszej góry to weź do nich np NADa 310,3020 ,Luxmana L-190,210,400 itp. Tylko uważaj na reanimowane trupy.

Pozdrowionka

Jeszcze nie mam tych Eltaxów. Widziałem je dziś w komisie i zastanawiam się nad kupnem.

Przeglądam dziś masę for o tematyce audio i zebrałem sporą ilość monitorów w moim zasięgu i nie za bardzo wiem, które wybrać. Chce wyłonić kilka sztuk i wtedy będę mógł spróbować ich gdzieś posłuchać.

W grę wchodzą:

- Tannoy M2, M2,5

- Wharfedale Diamond 10.2

- Wharfedale Diamond 9.2/9.4 i może 9.3

- Monitor Audio Bronze BR2

- Mission 701

- Mission M71

- Mission M32i

- B&W 602

- B&W 601

Jak widać sporo tego jest. :D

500 na wzmaka 250 na standy a ile na kolumny?

Z tych co napisałeś wybrałbym Monitor Audio.

Do 12m2 możesz też spokojnie brać Tannoyki M1 albo M2.Cena/jakość bdb.Do nich jakiś dynamiczniejszy wzmak Rotel RA-930 i wyżej albo np Harman HK-630.U mnie dominują jazz,wokale i klasyka.W takim repertuarze łagodne tannoy grają świetnie nawet z ocieplonym Luxmanem

Do listy dorzuć też podstawkowe Acoustic Energy

Niestety nie mogę znaleźć żadnych używek tych Monitor Audio, a nówki chodzą po 650zł za sztukę.

Odrzuciłem za to Mission M71 i M32i, bo cenowo są podobne do Tannoyów M2, a te ostatnie są lepiej oceniane.

Skreśliłem też z listy B&W 601, bo miałem okazję ich dzisiaj posłuchać i wypadły kiepsko. B&W 602 chyba się od nich bardzo nie różnią?

Cholera skasowało mi cały wpis.Nie chce mi się znowu tyle pisać :)

Podsumowując.Tych monitor audio nawet używek poniżej 800-900zł nie dostaniesz raczej bo to dość nowy model.

Missiony i B&W są bardziej wybredne od Tannoy.W złym zestawieniu mogą męczyć.

Kup Tannoy m1 albo m2 i do tego wykrocz z ceną za wzmaka powyżej 500zł.One lubią lepsze wzmacniacze.W 12m2 będziesz zadowolony może nawet bardzo

Tannoy M1 i M2 fajne, ale rzeczywiście potrzebują dobrego albo nieprzymulonego, energetycznego wzmacniacza jak np. Rotel. Na komodzie, to rzeczywiście niemal żadne kolumny dobrze nie zagrają.

Pomyśl o Dali Concept 2, mają br. z przodu i są lepsze brzmieniowo od Tannoy M1, M2.

Te może na komodzie, po ostawieniu na kulkach z Blu Tacka albo kolcach, jakoś by zagrały.

Biorę Tannoye M2, ale muszę poczekać, aż się znów na allegro pojawią za rozsądną cenę. Aktualnie dostępne są tylko mX2-m i M1.

Na wzmacniacz planuję wydać ok. 500zł.

Znajomy powiedział mi, że do Tannoy M2 pasowałby wzmaniacz Yamahy. Chyba to dobry wybór, bo Yamaha podobno gra dynamicznie i chłodno, co z ciepłymi i muzykalnymi Tannoyami da ładne połączenie. Dobrze kombinuję? Co powiecie na ten model?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ostatnim elementem są standy. Chcę na nie przeznaczyć ok. 250zł za parę bez wliczania kosztów przesyłki. Wysokość jaka mnie interesuje to 80cm albo więcej.

Przejrzałem aukcje na allegro i znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.