Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner Radmor 5102 .Warto kupić?

paul_67

Rekomendowane odpowiedzi

ksd456, 12 Maj 2010, 17:42

>Nie o ludziach którzy zakładają dla jaj wątki o altusach , radmorze , tonsilu .

Nie rozumiem w czym problem? Jeśli nie masz nic do powiedzenia w tym temacie to po co zabierasz głos?

Stara zasada mówi, że towar wart jest dokładnie tyle ile kupujący jest w stanie zapłacić.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

yayacek, 12 Maj 2010, 17:54

>Stara zasada mówi, że towar wart jest dokładnie tyle ile kupujący jest w stanie zapłacić.

OK, zgoda, ale mi chodzi czy ktoś miał do czynienia z tym sprzętem po wymianie m.in. kondensatorów i jaki to miał o wpływ na dźwięk?

Jak przeżyłeś swój pierwszy raz w Syrenie 105, to będzie dla Ciebie bezcenna.

Podobnie z Radmorem, jak masz wspomnienia, to dla sentymentu....

Dla wartości muzycznych - 3 x nie

Paweł ja bym brał, choćby ze względu na sentyment, jeśli to odnawiał ktoś z jajami to może przypuszczać, ze zrobił to solidnie.zatem te kilka set złotych to nie majątek,

"...na pohybel gównozjadom po obu stronach lady..."

Sądzę, że sentyment jest tutaj pojęciem trochę naciąganym. Jak Radmor 5201 był w sklepach to wielu dyskutantów dopiero uczyło się robić siusiu do nocniczka. Więc nie mają prawa pamiątać.

Ale jako wyrób narodowy można sobie kupić do kolekcji. Czemu nie.

Niestety dobrze odrestaurowane 5201 są barzo drogie czyli około 1000 zł. Za takie pieniądze można kupić świetny amplituner z tamtego okresu Kenwooda, Sony czy Saby zainstalować profesjonalną antenę na dachu i jeszcze wystarczy na małe wieczorne przyjcie dla kolegów w celu odsłuchania nowego/starego nabytku.

Kiedyś odrestaurowałem kilka Radmorów 5102 poprzez wymiane panela czołowego i gałek, odnowienie obudowy drewnianej i poprzez wymiane elementów elektronicznych i przestrojenie głowicy ukf.

Sekcja wzmacniacz gra w nim efektownie konturowo ale bardzo nienaturalnie , sekcja tunera bardzo słaba dzięki jesli dobrze pamietam UL1601 cieńkiemu dekoderowi stereo - miałem w miedzyczasie kilka amplitunerów tzw. zachodnich i wszystkie biły radmora bez problemu pod każdym wzgledem sonicznym bez jakichkolwiek przeróbek wymiany elektrolitów itp chociazby sanyo, sony, pioneer, saba czy hitachi i na dodatek można je kupic za max 50% ceny radmora. Radmor ma tylko jedną zaletę wygląd panela czołowego i gałek stąd jego cena reszta jest bardzo słaba

Radmor z głową zrobiony elektronicznie gra bardzo dobrze! Jednak trzeba serce w to włożyć, a nie robić z tego niemal seryjną produkcje i sprzedawać za ponad 1000zł (sic!)

Do 300zł jeszcze by się opłacało, około 500zł dać na części plus ewentualnie robocizna jak komuś zlecisz i masz super sprzęcik. Kilka radmorów już robiłem, kumpel zaś ćwiczył różne warianty dekodera stereo i dużo można.

Co do tych z allegro to ładnie wyglądają i na tym kończę.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

dreamer

z głową zrobiony? - ja mówię o doprowadzeniu elektroniki do stanu fabrycznego, a nie ingerencji w układ i przerabianiu (to juz nie radmor), a w stanie fabrycznym taki sobie.

Ćwiczyłem też wymianę dekodera stereo na dużo lepszy i było lepiej - ale to już nie radmor w oryginale...

sekcja wzmacniacza?? - przedwzmacniacz bardzo przeciętny końcówka mocy juz lepsza, ale gra bardzo nienaturalnie konturowo w stanie fabrycznym

mówisz 300zł hm, za samą regenarację płyty czołowej i gałek ,aby doprowadzić do stanu fabrycznego płaciłem 150zł, za uzywanego radmora 300zł, za częściokoło60 zł to daje około 500zł i reszta to zarobek tego co wkłada serce haha

paul_67@ widzisz ja miałem okazję słuchać wielu dobrych amplitunerów podłączonych do profesjonalnej instalacji antenowej. W tym Radmora. Jest tak jak napisali poprzednicy. On tylko ładnie wygląda i to tylko z przodu. Bo dupka to średniowiecze. Brak porządnych gniazd RCA, brak porządnych wejść głośnikowych, wejścia antenwego. Tragedia.

A takie Kenwoody serii 7 czy 6 biją go na głowę. Bez remontu. Wystarczy odrestaurowć drewnianą skrzynkę i jest super. Tutaj masz tylko jeden przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I zobacz ile ksy zostaje na dobrą antenę i przyjęcie dla kolegów? MOże jeszzce wystarcz na modny stolik?

A jak super gra. Palce lizać!

Ukryta Zawartość

Witam.

Jeżeli chcesz kupić radmora to niestety musisz w niego zainwestować.Podstawa to nowe gniazda kolumnowe i sygnałowe-oryginalne to przeżytek.Kondensatory w zasilaczu także trzeba wymienić na nowe-stare elwy nie mają swojej pojemnośći i z nimi radmor gra fatalnie.To tyle na dobry start.

Jeżeli chcesz uzyskać dobre brzmienie to podstawą jest odcięcie konturu (olbrzymia poprawa średnicy),wymiana elektrolitów w torze sygnału,i wymiana tranzystorów końcowych czyli 2n3055 na coś lepszego.Po tych zabiegach brzmienie będzie nie do poznania oczywiście na plus.

Brzmienie jakie prezentuje radmor oczywiście nie jest ideale lecz w tej cenie jest bardzo dobrze.

Bass jest kluskowaty,przyokrąglony,wysokie troszkę zapiaszczone lecz po wymianie tranzystorów końcowych jest już bardzo dobrze.Średnica jest miękka,ciepła-coś z lampowca.

Co do tunera to faktycznie nie jest on dobry-słabiutki stereo-dekoder.

Daje link do tematu gdzie autor wątku zrobił sobie wzmacniacz na końcówkach mocy z radmora i z jego wpisów wynika że jest bardzo zadowolony.

Ukryta Zawartość

Jeżeli lubisz dłubać i znasz się troszeczkę na elektronice to bierz radmora-nie będziesz zawiedziony.

To tyle.

Ukryta Zawartość

Z tym dłubaniem to nie wiem czy tak do końca mi wyjdzie.Najlepiej gdyby już był zrobiony jak należy.Złożyłem już ofertę sprzedającemu.Zobaczymy co z tego będzie...

torbyd ---> Miałem na myśli:

Wymianę wszelakich pojemności, większość okablowania, czyszczenie przełączników, wymianę mostka itp.

Nie powiedziałem słowa o zmianie innych elementów za wyjątkiem stereo dekodera i to też mówiłem na zasadzie,że kolega temat ćwiczył, a nie ja odnawiając komuś radmora.

Jeśli padło hasło "chce mieć aktualny komplet wejść i wyjść" to wymieniałem ale zawsze starałem się zrobić wszystko tak,żeby nie było z zewnątrz widać ingerencji, a żeby radmor "grał" i to mi się uważam udawało bo nikt nie miał do mnie żadnego "ale" po tym co robiłem, a raczej spotykałem się z miłym zaskoczeniem po stronie właścicieli radmorów.

Raz miałem sytuacje w stylu "rób co chcesz, ma grać" ... Z ciężkim sercem oddawałem tego radmora!

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

A ja gram swoim Radkiem (plus SACD)z Yamahami NX-e810 w sypialni i niczego więcej mi do szczęścia nie potrzeba :)

Radka, po gruntownym odnowieniu zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz, kupiłem na Allegro od słynnego natrixa w 2004r. wówczas jeszcze za rozsądne pieniądze.. 150zł :D

Dzisiejsze ceny faktycznie mocno nie z tej ziemi.. Ale cóż.. skoro są tacy, którzy są gotowi za tyle kupić odnowionego Radmora, to już sprawa między kupującym a sprzedającym. Wolny kraj, wolny rynek. Jeśli nikt nie będzie skłonny tyle zapłacić, to i ceny będą musiały spaść do akceptowalnego poziomu.

Luxmany i winyle 

Ktoś w tym wątku pisał że panel z gałkami do OR510x kupił za 150 zł. Jeżeli ktokolwiek gdziekolwiek sprzedaje takie panele z gałkami za tyle to sam kupię dziesięć :]

Ostatnio jak kupowałem panel z gałkami w serwisie u Romana B. na terenie Radmoru to za panel z gałkami trzeba było zapłacić 280 zł brutto. Każda brakująca gałka to dodatkowy koszt 10 zł. Ponieważ często użytkownicy odbiorników gubili gałki to koszt regeneracji panela i gałek często wychodzi około 350 zł :] Ceny oczywiście można sprawdzić - tel. +58 699 13 04 ; tel. +58 699 66 79

Koszt części elektronicznych koniecznych do regeneracji w standardowej jakości to około 50 zł o ile nie trafi się na złodziejską firmę.

Drewniana obudowa to koszt regeneracji w stolarni minimum 100 zł. Jak trafi się na ładnie zachowaną obudowę to można się w domu bawić w to za pomocą szpachli koloryzującej i lakierobejcy, ale to też koszt materiałów. W większości jednak po 30 latach te obudowy nie nadają się do takiej prostej regeneracji. Jak ktoś znajdzie stolarza który podejmie się wykonania nowych desek lub choć fornirowania i lakierowania starych w cenie niższej niż 100 zł to chętnie skorzystam :)

Jak więc łatwo policzyć mamy już 500 zł nie uwzględniając dwóch najważniejszych składników ceny - kosztu zakupu urządzenia i robocizny.

Co do robocizny to sprawa jest prosta, takie ślęczenie dłubanie, i doprowadzanie urządzenia do stanu używalności to co najmniej tydzień pracy. CO NAJMNIEJ! Zależy to też od stanu urządzenia ale zapewniam wiele z nich jest już w stanie katastrofalnym. Sam siedzę nad takim jednym który przez X lat stał w zatęchłej piwnicy, obudowa spleśniała a poprzedni właściciel wymontował cały tuner FM z programatorem i go gdzieś wyrzucił. I z takiego da się coś zrobić ale naprawdę to wiele poświęconego czasu.

Co do zakupu takiego urządzenia to oczywiście wiele jest Radmorów na allegro w cenie około 500 zł, ale jaki jest sens takiego zakupu w świetle powyższego zestawienia ??

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.