Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wkładka do gramofonu Lenco L60?

Pan Kotlecik

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim, jako, że to mój pierwszy post, serdecznie witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

Posiadam gramofon Lenco L60. Mam go już kilka lat, lecz leży zapomniany w piwnicy, nie wiem nawet, czy jest sprawny-talerzem "kręci" więc jest nadzieja. Niestety nie mam wkładki. Mało tego, jestem w tym temacie kompletnym laikiem i nie wiem czym kierować się w poszukiwaniach brakującej części. Przeszukiwania internetu na niewiele się zdały; czy to tak rzadki model gramofonu? Może tak słaby?

Proszę szanownych forumowiczów o pomoc...

Hmm... nie zastanawiałem się nad tym. Na pewno na początek chciałbym sprawdzić, czy ten dziadek działa. Jeśli będzie działał wtedy pomyślę-jak wspomniałem jestem laikiem a przeglądając opisy i ceny różnych wkładek aż w głowie mi się zakręciło. Dlatego szukam pomocy.

W chwili obecnej muzyki słucham przez Pionieera vsx-417, wiec raczej będę rozglądał się za jakimś przedwzmacniaczem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-27678-100004899 1273415790_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to trzeba będzie dokupić jeśli chcesz uruchomić gramofon, z tym,że standardowy headshell pasował nie będzie

potrzebny jest z takim mocowaniem jak na foto

(ten akurat kosztuje 35E nowy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Mr Schabovy

Na allegro masz za 40 PLN ,jak zdążysz.

Do tego jakąś o sztywnym zawieszeniu,bo i ramię zawieszone mało finezyjne,Jak zwykle wskazana "rewizja" V blocków , bo zdaje się ze na jeden bok leci.

Tak się skałada, że mam takiego hedshella z wkładką shure dla Lenco, igła jest ale stanu nie znam (wygląda dobrze).

Jak jesteś zainteresowany pisz na PW.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

cd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Wkładka standard 1/2 " ,ale napęd już paskowy jak w L 80/85.warto też obejrzec jeszcze pasek.

Twoje ramię jest inne niż w Vinyl Engine.Sądząc z poprzeczek widocznych w prześwicie może być jak powyzej.Daj fotki zawieszenia ramienia,

Musiałem iść do piwnicy...

Pasek jest trochę luźny, nie wygląda na zniszczony...

Ukryta Zawartość

post-27678-100004886 1273422400_thumb.jpg

post-27678-100004887 1273422400_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>Waluch, Macrob,

Emm,...no tego...czy Wy się aby z tym headshellem dla naszego nowego Kolegi nie mylicie? Jego gramofon ma ramię proste, co dokładnie widać na zdjęciach które wkleił. Headshell którego zdjęcia Wy z kolei wkleiliście, jest przeznaczony do ramienia typu "J" lub "S", a nie do prostego, bo nie uwzględnia kąta korekcji wkładki. Jak nasz nowy Kolega założy go do swojego ramienia, to będzie miał ramię baaardzo osobliwe - proste od pivotu do końca slotów. Nie da rady przekosić w nim wkładki o te dwadzieścia kilka stopni. Prosiłbym wziąć to pod rozwagę, bo nic z tego nie będzie.

mądrego po szkołach to i dobrze posłuchać

co racja to racja , kierowałem się tylko info z netu ,że w/w headshell pasuje do L60

pasować, pasuje, lecz zapewne chodziło tylko o mocowanie.

poniżej wrzucam fotkę prawidłowego, orygnalnego headshella

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Przy tej klasie sprzętu, nawet brak skosu we wkładce........nie da porażających niedociągnięć.A za 40 PLN usłyszy "dźwięk".Tu mozebyć problem z oryginalnym headshellem Lenco bo też L50. L75, L80 miały inne

>>>Waluch,

Na tym zdjęciu które przed chwilą wkleiłeś jest bardziej prawidłowy. Ma taki właśnie być - headshell kątowy. Jak jest z dostępnością tego, to nie wiem, chyba trudno, bo te kątowe headshelle w naturze występują rzadko.

Róznica w headshelach lenco ,są nie tylko kątowe ,ale i średnica gwintu i rozstaw pinów , jest inny,

I tak z L80/85 nie pasuje do L75,78.W tych pierwszych jest mniejszy gwint i rozstaw pinow,(nie symetryczny góra-dół).A także przepust przez chassis jest innej średnicy- większy,

Chyb masz racje Waluch, że ten twój jest "bardziejszy", trochę się zasugerowaem tym wklejonym Telefunkenem, ale okazuje się, że ten skos można ustawić bez problemu, bo jest spory luz i dowolnosć w tym secie. Poniżej link do oryginału.

Ukryta Zawartość

post-4508-100004876 1273427074_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno jest do tego ramienia bo jest o mniejszej średnicy niż ten do L-75, czy L-78, sprawdzałem, bo akurat Lenco L-78 sprzedaję na A.

A tu identyczny w sklepie jako prawidłowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>macrob,

Nie chcę się sprzeczać, być może masz rację, wskazuje na to zdjęcie z przekoszoną wkładką, które wkleiłeś. Warto jednak wziąć pod uwagę, że wkładka która będzie miała szerszą górną ściankę nie da się już tak ustawić, bo to by wymagało wyłamania bocznych krawędzi headshella.

>>>forumowi Lenco-lovers,

Czy jest gdzieś w sieci zdjęcie kompletnego ramienia od tego L-60?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.