Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity-dobor Kolumn Podstawkowych

unique

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w doborze kolumn podstawkowych lub malych podlogowek do zestawu MF 3.2.

Pokoj 16,5 m2.Chcialbym uzyskac mozliwie jak nawierniejszy dzwiek instrumentow.

Licze na wasza pomoc w ustaleniu listy potencjalnych kolumn do odsluchu.

Jak będziesz miał okazję spróbuj też posłuchać RLS Elara 2, wprawdzie nie słuchałem ich z MF A3.2 tylko z X-150/X Ray v3, ale brzmiało to naprawdę fajnie i wciągająco:)

unique, 28 Kwi 2010, 22:34

"...

Chyba mozna je jeszcze kupic w salonie? Chodzi o Proaki 100. Jest jeszcze wersja 110. To juz mam 3

typy do odsluchu(-:

..."

Tych 110. nie kupuj, gdyż to zupełnie inna kolumna niż ProAc Studio 100 (dużo gorsza). Jeżeli chcesz wydać jeszcze więcej na ProAca, to również warto posłuchać ProAc Responce D Two.

Ja obecnie slucham zestawu musicala z eposami es22 i wydaje mi sie ze jest bdb. Swietna srednica, niezla gora i bas ktory mi wystarcza(dla innych moze byc go za malo)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Wydaje mi się, że Eposy powinny pasować, RLS do sprawdzenia również, zaróno najmniejszy model jak i ten trochę większy. Tańsze warte sprawdzenia będą podstawowe monitory Audio Academy choć klasowo wyżej bym ocenił RLS.

Proac tak. Podobno fajnie z MF zagrały też podstawowe (podłogowe) Sound&Line Centurion (test na high fidelity online), i jest szansa że się zmieszczą w twoim metrażu. Parę osób z forum miało te kolumny w tym przynajmniej jedna właśnie z A3.2 Sam grałem z A3.2 na Sound&Line Pretorian ale te potrzebują 20-30 m kw.

Polecam Eposy M22 - wiem co mówię. Zapraszam po weekendzie majowym na odsłuchy.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Chcialby sie dowiedziec jak jest z jakoscia np tych 3 typow wzgledem zainwestowanych pieniedzy?

Chodzi mi o cennik nowych kolumn.Proaki to wydatek ponad 5 tysiecy,Epos bodajze cos kolo 2800 tyle co RLS.Czy spodziewac sie za tym ze Proac bedzie teoretycznie wierniej oddawal dzwiek niz pozostale?Czy cena to rzecz umowna i doplata rzedu ponad 2 tysiace do Proaca to oplata za firme?

Przewertowalem jeszcze forum i internet i znalazlem jeszcze jeden monitor godny odsluchu-Dynaudio 52se

Znacznie lepszy stosunek ceny do neutralności mają aktywne monitory studyjne. Moim zdaniem pasywna zwrotnica jest poważnym ograniczeniem ... a na pewno jest bardzo nieekonomicznym rozwiązaniem (szczególnie przy wyższej klasy sprzęcie).

Kyle

Dzieki za rozwiniecie wypowiedzi.

Chodzi o to zeby cieszyc sie ze sluchania muzyki.Wiem juz ze przy B&W ktorych sluchalem bym sie meczyl. Dzwiek byl jak dla mnie za bardzo jakby tu nazwac- ofensywny.

Proaki ktore sluchalem w ,,przelocie,, wydaly mi sie na pierwszy rzut wpasowane w moje preferencje.

Niedlugo mysle posluchac ich troche dluzej.Oczywiscie poslucham tez innych glosnikow.

Druga sprawa jest cena.Jesli np okaze sie ze identycznie zagra np Rls to bedzie super-sporo gotowki zostanie.Stad moje pytanie w poscie wyzej.Czy placi sie dodatkowe pieniadze za marke tak jak to dzieje sie w innych produktach? Np glosnik o 2 tys.tanszy moze zagrac jak przytoczony Proac?

Np. ciekawie się prezentują Focal Solo 6 Be (studyjne brzmienie i estetyczny wygląd ... tylko akurat para tego modelu kosztuje ~6800)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

unique, 1 Maj 2010, 00:25

>Chodzi o to zeby cieszyc sie ze sluchania muzyki.Wiem juz ze przy B&W ktorych sluchalem bym sie

>meczyl.

B&W 685 mają podbite skraje pasma, więc nieco męczące mogą być przez ten nieneutralny balans tonalny.

Ja bym do tego Musicala i pomieszczenia szukał używanych Epos M12.2 - według mnie to świetne głośniki ,z resztą miałem okazję porównać je do Avance Signature mk2 ,które w testach AUDIO wskoczyły prawie do najwyższej klasy...jednak dla mnie Eposy okazały się lepsze!

?

Dziekuje za podpowiedzi.

Focale zdecydowanie za drogie.

Budzet mi sie troche uszczuplil i beda chyba kupowane glosniki z drugiej reki.

Chce sie zamknac w 4tys.

Ale to chyba nie przeszkoda.Na allegro Proaki 100,ktore byly jak dotad najdrozsza pozycja do odsluchu kosztuja do okolo 3500zl.

Na wspomnianym allegro sa Proaki 125. Odbiegaja dzwiekowo od podstawkowych 100?Podejrzewam ze iloscia basu(-:

unique, 1 Maj 2010, 12:12

>Dziekuje za podpowiedzi.

>Focale zdecydowanie za drogie.

>Budzet mi sie troche uszczuplil i beda chyba kupowane glosniki z drugiej reki.

>Chce sie zamknac w 4tys.

>Ale to chyba nie przeszkoda.Na allegro Proaki 100,ktore byly jak dotad najdrozsza pozycja do

>odsluchu kosztuja do okolo 3500zl.

>Na wspomnianym allegro sa Proaki 125. Odbiegaja dzwiekowo od podstawkowych 100?Podejrzewam ze

>iloscia basu(-:

zwróć baczną uwagę na liczne podpowiedzi na temat eposów, zastanów się dlaczego aż tak bardzo są Tobie polecane.....

Żaden z podpowiadaczy nie wspomni o tym, dlaczego jest ich tak dużo w ofercie odsprzedaży ...

Co do ProAc, dla mnie 110 grały lepiej od 100.

Poza tym do ProAc potrzeba bardzo dobrej reszty, Ty takiej nie masz i na pierwszy rzut ucha mogą się wydawać ok, ale, po jakimś czasie pojawi się to ale. A z odsprzedażą ich jest trudno. Podobne brzmienie mają Sonic Argenta, można je kupić nowe, na ebay.de w kwocie jaką posiadasz, jeśli są wystawiane w sprzedaży z licytacją.

czapek86, 1 Maj 2010, 13:12

>proac 125 grają duzo lepiej od 100, całkiem inne granie.

>Ja osobiście polecam eposy z tym, że seria EM gra bardzo dobrze a seria ES jest GENIALNA!!!!!

i dlatego masz w domu Paradigm studio 40v3

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.