Skocz do zawartości
IGNORED

Japan CD z ebaya - sprzedawca z Chin

mihaello

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy Temat na tym Forum:

WITAM WSZYSTKICH :)

Potrzebuję fachowej porady.

Od niedawna jestem entuzjastą Japońskich wydań CD. Poszukuję ich wszędzie od polskich i zagranicznych serwisów aukcyjnych po japońskie sklepy internetowe.

Znalazłem ostatnio na ebayu takiego oto sprzedawcę z Chin - (lxlxldisc) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma on w swojej ofercie całe mnóstwo Japońskich wydań CD (niektóre tytuły na prawdę bardzo ciekawe i mało spotykane). To co mnie dziwi i niepokoi to bardzo atrakcyjne ceny. Japończyki sprzedaje od około 10pln - 40pln za sztukę.

Jak uważacie, można zaufać temu sprzedawcy? Pisze że wszystkie płyty są oryginalne, ma też na swoim koncie bardzo dużo pozytywnych komentarzy. Zastanawiam się nie tyle nad tym czy to są pirackie wydania, ale nad tym czy może na rynek Chiński Japończycy produkują jakieś specjalne wydania (???) Sam nie wiem co o tym myśleć.

Chodzi mi głównie o to czy te CD są pełnowartościowymi wydawnictwami Japońskimi...

Z góry dziękuję za pomoc.

M.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/63097-japan-cd-z-ebaya-sprzedawca-z-chin/

Te płyty są zbyt tanie, aby mogły być prawdziwe. Choć, oczywiście mogę się mylić.

W "hurcie" podróbki rosyjskie, bułgarskie lub chińskie pewnie nie są droższe niż 10zł/sztukę ;)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Ten Koreańczyk ma w ofercie płyty oryginalne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

parę razy zaryzykowałem i opłaciło się. Od chińczyków kupiłem wiele płyt i żadna z nich nie była podróbą.

Jak jest okazja, trzeba korzystać!

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

wiem, wiem, korzystam z tego sklepu, jednak ceny nie są aż tak atrakcyjne i ilość dostępnych tytułów też jest ograniczona. Większość tytułów którymi byłbym zainteresowany albo nie ma albo ma status Out Of Print. Przeglądałem wiele sklepów internetowych i niektóre tytuły (np. płyty Pink Floyd) są już na rynku pierwotnym nieosiągalne. Tak więc pozostają Serwisy Aukcyjne no i ryzyko.

Co do tego Chińskiego sprzedawcy - mnie również te ceny wydają się mocno podejrzane. Zastanawia mnie tylko to, czemu nie ma on praktycznie żadnych negatywnych komentarzy - same pozytywne - gdyby sprzedawał piraty to chyba by się ktoś zorientował (???).

Może ktoś kto zna się na wydawnictwach japońskich spojrzał by na zdjęcia losowej płyty (OBI, wkładka, tylna okładka) i napisał czy widzi coś podejrzanego... a może wszystko wygląda OK.

Dałbym sobie z tym spokój i kupował tylko z pewnych źródeł (wspomniany www.cdjapan.co.jp) ale akurat ten sprzedawca ma dwie płyty których do tej pory nie mogłem znaleźć nigdzie... a jednak piratów nie chcę kupować, wiadomo...

>Może ktoś kto zna się na wydawnictwach japońskich spojrzał by na zdjęcia losowej płyty (OBI,

>wkładka, tylna okładka) i napisał czy widzi coś podejrzanego... a może wszystko wygląda OK.

jedyne czego nie da się podrobić(poza jakością) to numer IFPI.

więcej tutaj masz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądząc po komentarzach jakie otrzymał sprzedawca to są to oryginalne wydania. Prawdopodobnie import z Japonii. Choć może być tak, że sprzedawca założył konto mieszkając w Chinach, a teraz mieszka w Japonii.

Kupowałem swego czasu od sprzedawcy z Chin, nie pamiętam, być może nawet tego samego, japońskie wydanie płyty Focus - In The Rainbows. Zapłaciłem 20-kilka złotych + przesyłka. Płyta wygląda na oryginalną, nawet numer seryjny wytłoczony na wewnętrznym pierścieniu po odblaskowej stronie się zgadza. Ruskie piraty, które spotykałem, nigdy nie miały prawidłowego. Innych podstaw ku stwierdzeniu, że płyta jest piracka również nie zauważyłem.

...no dobrze. Zakładając że ten sprzedawca sprzedaje w 100% oryginalne wydania Japońskie. Jak myślicie, jak to możliwe że ma aż tak atrakcyjne ceny... czy znajdujecie jakieś logiczne wytłumaczenie?

Powodów może być kilka. Można odnieść wrażenie, że odbiorcą mini-lp są głównie fani klasycznego rocka. Płyty grup takich jak Genesis, The Beatles, Yes, King Crimson, Jethro Tull wydane w formie mini-vinyla zawsze będą drogie, a i tak znajdą nabywców. Patrząc na ofertę tego konkretnego sprzedawcy widzę przede wszystkim nazwy... hmm.. powiedzmy, że niszowe. Po posortowaniu wyników malejąco według ceny, sytuacja wydaje się normalniejsza. Druga kwestia - niektóre japońskie płyty są wydawane w uboższych wersjach - nie zawierają wszystkich wkładek itp. Przykład - ostatnie wydania Emerson Lake and Palmer od Victora. A może to wszystko odrzuty, które nie przeszły kontroli jakości? Nie wiem. Najlepiej upewnić się w porę, z czym mamy do czynienia. Jak masz wątpliwości, poproś sprzedawcę o szczegółowe zdjęcia.

Szczegolowe zdjecia niczego nie pokaza. Podrobione towary z Chin wygladaja czesto lepij niz oryginaly. Jesli cos sie podrabia calymi wagonami to dlaczego nie zrobic by wygladalo idealnie?Osobiscie wykluczm wszystkie oferty sprzedawcow z Chin. Chinczycy podrabiaja nawet chinskie produkty...

Sprzedawca to rasowy chinczyk:) Kupowalem od niego nieraz tylko plyty z muzyka filmowa.Wraz z normalnymi japonskimi wydaniami sprzedaje tez wydania samples.Tj oryginlana wydana plyta jest przeznaczona jak wydanie promocyjne dla stacji,radia itp.Praktycznie nie rozni sie od normalnego wydania(czesto sa nowki w folich) lecz posiada naklejke(strickera) na pasku obi badz na tylnej okladce plyty.Dodatowo na rewersie plyty(obok matix code) jest napisane samples.Ceny takich plyt sa stosunkowo tanisze od normalnych wydan

Przyklad jest ponizej.To ta naklejka na pasku obi(ktorej pewnie nie zauwazyl jak robil fotke, bo czesto tego nie fotografuje)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zakupiłem na allegro płytę Scorpions - Savage Amusement i mam pewne wątpliwości czy jest to prawdziwe wydanie Japońskie z uwagi na cenę (35PLN). Czy ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości. Jak trzeba to dam fotki, narazie podaję link do aukcji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym się cenami aż tak bardzo nie sugerował.

w końcu i japońce mają w zapasach płyty, których nikt nie chce kupić(używane czy nowe)przez co systematycznie ich ceny spadają.

sprawdź za jakie pieniądze schodzą za każdym razem japońskie wydania "In the court..." King Crimson.I zawsze znikając. A ja mam w obserwowanych płytę, której od roku nikt nie kupił ale niestety cena ciągle sama:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.