Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer - JBL E150 zakłóca fale radiowe FM

stotek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakupiłem zestaw kina domowego JBL Northridge E. W tym zestawie jest Subwoofer serii E150P. Podłączone to wszystko jest pod Amplituner Harman Kardon AVR255 i co się okazało ku mojemu zdziwieniu, po włączaniu subwoofera stacje radiowe lekko słabsze które wcześniej dało się słuchać zaczynają szumieć lub totalnie zanikać i słychać tylko dudnienie. Tak samo jeśli włączony jest subwoofer to niemożliwe jest przeszukiwanie stacji bo tuner cały czas zatrzymuje szukanie tak jakby odnajdywał sygnał ze stacji radiowych a słychać tylko dudnienie i takie świsty falujące. Podłączałem to subwoofer pod inny tuner i dzieje się to samo. Dodam ze za antenę robił metrowy kabel. Wiem ze to nie jest profesjonalna antena ale jakoś na innym tunerze odbiera idealnie, zresztą na tym Harman Kardon tez. Na silnych stacjach tego nie słychać. W sklepie dali mi na probe antenę do odbioru FM. Odbiór jest lepszy ale nawet na antenie oddalonej od wzmacniacza i subwoofera o 8m na słabszych stacjach znów pojawia się dudnienie. W sklepie mówią ze to już tak jest bo jakiś tam filtr jest zastosowany. A moim zdaniem ten subwoofer jakoś wchodzi w częstotliwości pracy heterodyny i zakłóca sygnał radiowy. Jakich argumentów użyć pójdąc do sklepu, żeby mi nie wmawiali ze tak ma być ? Mam jeszcze subwoofer firmy VK i jakoś wszystko gra pięknie. Rozczarowałem się trochę na JBL'u. Miał ktoś podobny problem? Proszę o pomoc.

To chyba niejeden tak ma... niestety? A próbowałeś to reklamować? Mi powiedzieli ze mam kupić antene FM. Ok, mogę kupić antenę FM i dać ją na dach mojego domu, ale dla sprawdzenia postawiłem za scianą zwykły radioodtwarzacz z anteną rozsuwaną i co.. nikt mi nie wmówi przecież w sklepie ze tak to ma być. Może ktoś mi powie co zrobić z tym problemem :( Przecież to nie jest sprzęt typu "no name" tylko JBL.

Dwie możliwości:

Wzmacniacz w subwooferze wzbudza się.

Subwoofer ma zasilacz impulsowy.

Jeżeli to drugi przypadek to ciężka sprawa i kiepski sub.

Jeśli wzbudzenia to jako elektronik jesteś w stanie to zbadać i poprawić.

Właśnie na innym forum ktoś mi napisał, że JBL ma wzmacniacz cyfrowy i że prawdopodobnie modulacja wzmacnianego sygnału zakłóca sygnał w głowicy FM. Nie wiem czy autor tej wypowiedzi ma racje. Co o tym sądzicie?

Byłoby to możliwe.

Trzeba by sprawdzić, czy to wzmacniacz impulsowy (klasy D).

Jak zaradzić?

Gdzieś są na pewno elementy określające częstotliwość nominalną. Trzeba pewnie nieco przesunąć tę częstotliwość. Nie wiem jak wówczas z korekcją filtrów wyjściowych. Trzeba by zobaczyć jaki układ monolityczny znajduje się we wzmacniaczu, podać symbol, a wówczas Koledzy z Forum na pewno pomogą.

No ok.. wszystko ładnie, tylko ten sprzęt dopiero ma 3 tygodnie, rozkręcę to już mogę pożegnać się z gwarancją. Zresztą w sklepie w którym go zakupiłem i tak mnie próbują zbyć... Zastanawiam się czy nie napisać prosto listu do firmy JBL.

Ten subwoofer nie ma ekranowania magnesu :) Domyślam się, ze celem tego zabiegu było nie tyle przycięcie kosztów, co wentylowanie przetwornika. Ten subek troche ciepła wydziela jak gra na pełnej parze :)

Mi powiedzieli ze mam kupić

>antene FM. Ok, mogę kupić antenę FM i dać ją na dach mojego domu, ale dla sprawdzenia postawiłem za

>scianą zwykły radioodtwarzacz z anteną rozsuwaną i co..

No i nie powiedziałeś co się wydarzyło. Było dobrze?

Ja powiem tylko, że bez prawdziwej FMowskiej anteny nie ma wniosków. Jakis drucik metrowej długości to nie jest antena FM, kolego elektroniku in spe. Nie rozumiem dlaczego sprzęt musi byc JBL a "antena" za darmo. Znam podobne chyba zjawisko: Banalny grzejnik w postaci grzanej tylnej szyby po włączeniu zakłócał skutecznie radio samochodowe, które poza tym odbierało normalnie. Antena poprawna,bez wzmacniacza.

No i zakłócało... to miałem na myśli. Zresztą jeśli coś zakłóca to już sama nazwa mowi nam ze ma niekorzystny wpływ. Wiem ze drucik to nie antena, doskonale zdaje sobie z tego sprawę, ale może on generować częstotliwość która wkrada sie do wzmacniacz p.cz. Są pewne częstotliwości, dla których jest wrecz wymagane by zadne urządzenie pasożytniczo nie generowało tej częstotliwości. Nie uważam sie za elektronika, ale się ciaglę uczę i nikt mi nie wmówi ze tak może być. Zresztą nie każdy odbiornik FM ma wejscie na antene zewnetrzną, wiec jesli zakłóca mi zwykle radioodtwarzacze których anteną moze nie jest metrowy drucik ale prawie metrowa rozsuwana antena

No ja m drucik z tunera i na nim gra dobrze :).

Oczywiście słucham z anteny, ale to walka o te kilkanaście dB lepszego S/N. Jak coś podlega zakłóceniom od innego urządzenia to jest coś spaprane, i tyle.

Jeśliby rzeczywiście zakłócenia powodował wzmacniacz impulsowy albo zasilacz impulsowy to zwyczajnie są one uszkodzone albo co gorsza, nieprawidłowo skonstruowane.

Jest takie pojęcie kompatybilności elektromagnetycznej, dziedziny zajmującej się minimalizowaniem zakłóceń.

Są normy na dopuszczalne zakłócenia. Nie wiem czy ktoś byłby je w stanie odpowiednio profesjonalnie pomierzyć.

Sprzęt z całą pewnością bym oddał.

Nie wiem jak inne, ale wzmacniacz NuForce (cyfrowy, w kalie D) całkowicie uniemożliwiał słuchanie tunera analogowego, niezależnie od tego w jakiej odległości tuner od wzmacniacza się postawiło. Próby były przeprowadzane w sklepie StudioPro, i radia słuchać po prostu się nie dało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.