Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny 5.0 i ampli - wybór (Jamo S606, 608, C407, Dali Concept 6, itp)

Sok

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

na wstępie chciałbym nadmienić, iż jest to mój pierwszy post, proszę o wyrozumiałość. Dodam też, że na moje pytania na "elektrodzie" nie odpowiedział nikt, mam nadzieje, że nie wynika to z mojego niekompetentnego ujęcia tematu.

Być może chodzi tu o ilość czynników które biorę pod uwagę kupując sprzęt... ale przecież gdyby było to proste jak zakup butów, fora jak to straciłyby racje bytu.

ale do rzeczy:

- pokój 5 na 3,60 (kino rozstawione będzie w poprzek pokoju)

- 50% muzyka (sporo z analogu) 50% kino

- zestaw 5.0

- brak funduszy wyklucza kupno zestawów do muzyki i kina oddzielnie, stąd konflikt interesów: bardziej zależy mi na wrażeniach odsłuchowych podczas słuchania muzyki, jednak puścić ją będę musiał przez ampli 5.1 chcąc budować kino domowe. Czy w klasie głośników, w którą celuję jest to w ogóle do pogodzenia?

No i kwestia techniczna o którą bezskutecznie pytałem na innym forum:

Cały sprzęt chcę połączyć następująco: dźwięk i obraz HD z laptopa poprzez kabel HDMI przesyłam do amplitunera. Dalej z amplitunera po HDMI obraz dostarczony będzie na projektor oraz na TV, dźwięk natomiast - co oczywiste - z amplitunera na głośniki kina.

Pytałem w wielu sklepach o możliwość takiego połączenia, jednakże odpowiedzi były skrajnie różne. Opieram się na mailu kierownika serwisu firmy E.I.C, wg którego najniższy model Onkyo, który sobie z tym poradzi to Onkyo HTE 507.

Właśnie ten model wzmacniacza chcę kupić (przynajmniej wiem, że tego typu połączenie zadziała).

Czy macie inne propozycje? Na wzmacniacz przeznaczam ok 1400zł, ale mogę iść w górę

Co do kolumien, myślę o:

Dali Concept 6

Jamo S 606 HC3

Jamo S 608

Jamo C 407

Wharfedale Diamond 10 (10.3 + 10.0 + 10 CC)

Czy na tym sprzęcie można komfortowo posłuchąć muzyki? Mocno uogólniając lubię raczej dolne, niż górne brzmienie.

Jeśli warto dołożyć sumę kilkuset złotych i kupić coś lepszego to jestem skłonny to zrobić.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Z odsłuchem problem, opinie będą miały więc duzy wpływ na decyzje.

Kolumny które wybrałes oprócz Jamo 606,608 moga być ,jednak tego amplitunera bym nie kupywał bo to prawie kompromitacja zagra ci jak z mini wierzy.Poczytaj inne posty tam jest duzo ciekawych spostrzezen.Kup amplituner za około 1800-2000 tys ale nie ten Onkyo .Moze Yamaha 765,w tej cenie chyba najlepszy wybór.Za inne musiałbys zapłacic juz ponad 2000 tyś w tej grupie jest juz sporo dobrego sprzetu na początek przygody z kinem.Pozdrawiam.

Dziękuję za spostrzeżenie. Ja również podczas czytania podobnych tematów zauważyłem, że najniższy z tej linii Onkyo jaki gdziekolwiek był polecany to TX-SR 607, lub 707.

W tą stronę zamierzam tez iść. Chyba, że w ogóle zrezygnować z Onkyo? Polecana Yamaha wydaje się być w porządku. Urządzenie - z tego co mi wiadomo - powinno być wyposażone w Repeater HDMI, aby dekodowało dźwięk na głośniki. Amplitunery bez tej opcji ponoć skierują na wyjście HDMI zarówno dźwięk jak i obraz, nie dekodując dźwięku na głośniki 5.0, co oczywiście mija się z celem.

Witam. Jeśli chodzi o dobre połączenie kolumn z ampli to Dali współdziałają idealnie z Denonem. Z tym, że nowe modele nie posiadają wyjścia pre-out więc może warto byłoby ustrzelić coś starszego np. 1908. Ale nie wiem, czy w tym modelu zadziała takie połączenie jakie Ty wymieniłeś.

Witam. Onkyo odradzam. Słuchałem i porównywałem z Denonem AVR-1910. To jest akurat 7.1, ale chyba też jest model 5.1. Może denon jest droższy, ale naprawdę godny polecenia. Nadaje się zarówno do słuchania muzyki w stereo jak i w kinie domowym. I na pewno możliwy do podłączenia, w taki sposób jakbyś chciał. Mogę Ci podać kontakt do sklepu gdzie wszystko Ci dokładnie właściciel wyjaśni, a i kolumny też chyba mają. Jakby co to pisz na PW. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Różnica pomiedzy brzemiu Onkyo 607 i Denona 1910 nie jest zauwazalna juz nie robmy sesnacji tak samo jak w przypadku 507 i 1610 to ten jego odpowiedni 5 kanalowy. Jesli nie lubisz gory odradzam Jamo 606 a polecam Diamondy z serii 10 wyrazna gora ale nie klujaca.

Czy warto dokladac no sam sie zastanow? Budowanie calego systemu za 1500 zl takze ma sens wszystk ozalezy od dyspozycji finansowej kupujacego. Pamietaj tylko o jednym, wiekszosc z ludzi tutaj doradzajacych posiada w domach systemy znacznie drozsze, przez co dla nich 507 czy 1610 czy tam nawet 607 1910 sa amplitunerami slabymi i zle grajacymi, jednak dla niektorych jest to szczyt marzen. Polecam przejsc sie nawet do jakiegos Media saturna i czy innego RTV AGD i porposic o puszczenie sobie jakiegos slabego amplitunera a pozniej jakiegos klasy wyzej, wez swoja plytke i sam ocenisz czy dzwiek jest dla Ciebie na tyle lepszy by wydawac wiecej kasy czy tez dokladanie wiekszej ilosci kasy nie ma sensu w poruwnaniu z odluchem. Znajdz swoj wlasny zloty srodek :)

Dokladnie zgadzam sie z przedmówcą,miedzy tymi modelami 507,607,1610,1910 nie ma żadnej róznicy dane to tylko wieksza moc o 5-10 wat na kanał,może rodzaj zacisków głosnikowych i to tyle.No ale nie ma sie co dziwic ,taka polityka i możliwosc wyrwania jak najwiecej grosza,podobnie zreszta jest tez miedzy wysokimi modelami troche wieksza moc jedno hdmi więcej i usb ,czy blutouh.a cena czasami o 2000 tyś wiecej.

>Sok

napisałeś

"50% muzyka (sporo z analogu) 50% kino"

Z analogu? chcesz pod amplituner kina podłączyć gramofon i słuchać winyli? Czy magnetofon?

Chyba musiałbyś wtedy dokupić jakiś preamp gramofonowy

Jeżeli aż tak dużo ma być muzyki to zainteresuj się tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oprócz kilku wzmaków stereo mam jego starszego brata 540R i w stereo spisuje się zaskakująco dobrze jak na amplituner.Zresztą to nie tylko moja opinia.Ten mniejszy 340R spokojnie wystarczy.Ale dźwięk będziesz musiał sobie puścić kablem optycznym z laptopa (ja tak robię)

Kolumny Wharfedale seria 9 (starsze i tańsze niż 10) albo tannoy seria fusion lub starsze mercury

Ukryta Zawartość

Prosze zobaczyc na ta aukcje wydaje mi sie ze to okazja jak ktos szuka amplitunera to juz znalazł.Okazja amplituner yamaha Mod.RX V-861 (numer 1001770122)

Tak, za 800zł sam brałem używany 540R.Myślałem,że mówimy o nowych.Jeżeli nówka w okolicach 1500-2000 to nadal stoję za 340R,jeśli ważna będzie muzyka w stereo . Chyba niewiele się różni od 540.

5.1 w porównaniu do 6.1 który oferuje 540,ale również solidne zasilanie.Do tego nieagresywne kolumny na front

Owszem ta Yamaha bardzo ciekawa,ale nie wiem jak spisze się w stereo.Zarówno ona jak i te Cambridge nie mają dekoderów dźwięku HD (bez dobrego pomieszczenia i reszty zestawu raczej zbędne), a hdmi w yamaszce to starsza wersja 1,2a - nie wiem jak z przesyłaniem dźwięku. HDMI w Cambridge to też nie w pełni funkcjonalne.

Pozdrawiam

Taki Cambridge niby iekawy dekodery mu niepotrzebne bo ma multikanalowe wejscie nanalogowe. Ale ciekaw jestem jak cenowo ksztaltuje sie do Onkyo 607 czy Denona 1910

Onkyo 607 i denon 1910 uzbrojone w zaawansowane dekodery dźwięku HD... od 340R droższe niewiele 3-4 stówki...Jak grają nie mam pojęcia.Mówię o graniu muzyki, a nie odtwarzaniu dźwięku przestrzennego w filmach

Viatraco pytał o pre-amp.

Jako pre-amp gramofonowy służyć będzie mixer Denon DN-X1500S. Wiem, że w domowym systemie stereo jest to rozwiązanie egzotyczne, ale mixer jest raczej poważany, jeszcze rok temu był bodajże najwyższym w ofercie denona.

osobiście skłaniam sie ku Jamo C 407 i Wharfedale Diamond 10, mam nadzieje że znajdę je gdzieś do osłuchania. Jakieś sugestie wobec powyższych?

Kwestia wzmacniacza chyba najbardziej nie daje mi spokoju. Czy jest mi potrzebna masa dekoderów, typu: Dolby Digital-Plus DTS-HD Master Audio Dolby TrueHD DTS-HD High Resolution Audio? Czy różnice są w ogóle słyszalne? Bo zakładam, że nie mając tych dekoderów amp i tak odczyta mi dźwięk z filmu BD, tylko wybierze inny dekoder. Czy dobrze to rozumiem?

Pozdrawiam i bardzo dziękuję za dotychczasowe wskazówki.

Zamiast zestawu Wafli nowej serii 10 za 2200zł tu są 9tki w bardzo atrakcyjnej cenie,a dźwięk ten sam.Chyba cały zestaw 5.0 za 1200 zł ! Zdecydowanie lepsza oferta.Chyba jakaś wyprzedaż,na 5-letniej gwarancji HORNa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mając duże doświadczenie z Diamondami 9 dam ci małą radę : Zestaw Wharfedale Diamond HCP to nie to samo co oryginalne Diamond 9 !Rożnica jest o klasę w dół ! HCP posiadają głośniki w których membrany wykonane są z papieru w oryginalnych 9 jest to kevlar. Do tego dochodzi fakt biernej membrany głośnika niskotonowego, która w obudowie z bassreflexem daje słabe wyniki.W oryginałach Diamond 9 ten głośnik jest aktywny i sprawa wygląda znacznie lepiej. Ale można dostać oryginały Diamondy 9 w dobrej cenie tylko trzeba poszukać - wielu sprzedawców myli je z HCP i sprzedają w podobnej cenie żeby pozbyć się na rzecz nowszej serii 10. Ja kupiłem zestaw Diamon 9.5 9.0 9CS za 1499zł właśnie dzięki takiej niewiedzy sprzedającego. Warto się rozejrzeć za tymi głośnikami bo na swoją cenę grają naprawdę dobrym zrównoważonym dźwiękiem. Aha i nie przeraź się na początku - potrzebują dużo czasu aby się wygrzać !

@sok dobrze to rozumiesz. Poprostu zdekoduje Ci dzwiek zwyklym DTS lub Pro Logiciem czy jest slyszalne zalezy przy jakich glosnikach przy wyzszej klasie tak. Moze przy takich jak Diamondy tez ale w domu. Moze nie szukal bym amplitunera z tymi dekoderami tylk ozeby mial wejscie analogowe gdybys kiedys jednak chcial sprobowac. A czy ten Cambrudge 340 do muzyki bedzie lepszy od Onkyo i Denona??

Skoro stempel wie co mówi na temat HCP to dobrze mówi :) A widzisz, dałem się zmylić.Cwany ten Wharfedale hehe. Słuchałem kiedyś tylko w stereo 9tek z Cambridgem 540R i było miło.

Stempel jak wypada "prawdziwa" seria 9 vs seria 10 ?

5z0p3n też dobrze mówi.Przy tych amplitunerach z niskiej półki i tańszych kolumnach możesz nawet nie dostrzec różnicy.Chyba,żeby korzystać z dobrodziejstw formatów w HD przydałoby się z 5000 zł na kolumny i wytłumione pomieszczenie, gdzie można umiejetnie rozstawić ten zestaw 7.1 czy tam 8.1 :)

Z tą 340 to tez trochę spekuluję po dobrych doświadczeniach z 540,bo tego pierwszego w akcji nie widziałem.

340 ma tylko analogowe "5.1 direct in" a 540 "6.1 direct in" dodatkowy tylny kanał

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oooo i właśnie zauważyłem istotne różnice

Ukryta Zawartość

540 ma "6.1 preamp out" dla dodatkowych końcówek mocy i "Max. Power Consumption

615W"

340 nie ma wyjść preamp out i Max. Power Consumption to 400W

Nie wiem jak w praktyce wygląda wydajność wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim brałbym amplituner z wyjściem "preamp out" niekoniecznie dla wszystkich kanałów ale przynajmniej na frontowe.To na wypadek kiedy wzrosną Ci wymagania i uznasz(jak większość po pewnym czasie hehe) że tani amplituner jest za słaby do stereo.Wtedy podłączysz końcówkę mocy albo nawet integrę stereo, która pięknie będzie śmigała w stereo, a w kinie zasili fronty i odciąży amplituner przy odsłuchu 5.1

I jeżeli przyszłościowo to niech będą te dekodery HD albo przynajmniej wielokanałowy "direct in" dla odtwarzacza blurey z tymi dekoderami na pokładzie

viatraco szukałem przez długi czas informacji na temat Diamond 10 i ogólnie odsłuch pokazał, że różnica jest bardziej kosmetyczna niż w jakości dźwięku. ja przynajmniej takowej nie stwierdziłem. Nie zmienia to faktu, że to naprawdę dobre głośniki. Ale nie dla wszystkich ! Miałem wcześniej Diamondy 9.4, które w idealny stanie poszły na allegro za 580zł. Koleś na drugi dzień już je wystawił z powrotem bo stwierdził, że grają do d... . Z późniejszej rozmowy wynikło, że słucha muzy na jakimś niskim wzmacniaczu technicsa i tak naprawdę chyba nie miał pojęcia o dobrym dźwięku a liczył na ostry łomot czytając opis aukcji w którym napisałem, że kolumny te nie mają konkurencji wśród nowych do 1k zł. Kolejna sprawa to czas potrzebny na wygrzanie tych kolumn no i Wharfedale przy średniej klasie sprzętu potrafią świetnie skorzystać z bi-ampingu czego doświadczyłem z moim ostatnim wzmacniaczem Pioneer AX10i. Rożnica w kontroli basu jest fenomenalna :-)

Stempel znowu dobrze prawisz :)

Kolumny trzeba jeszcze dobrze "popchnąć" żeby grały,a nie byle czym.Dlatego cały czas mam obawy co do tanich amplitunerów.I przypominam,że kolega Sok napisał "bardziej zależy mi na wrażeniach odsłuchowych podczas słuchania muzyki"

Wafle skuteczność 88dB i impedancja nominalna 6Ohm. Hmmm na ile jest to prawda w praktyce tego nie wiem.540R mimo że też taniocha jest dość wydajny i da im radę

A ten Pionek to rety jakieś monstrum :)Tylna ścianka fajnie wygląda

Mówisz o bi-ampingu czy raczej o bi-wiringu ?

Mowa o bi-ampingu czyli mając ampli 7.1 a korzystając z zestawu 5.1 końcówki surround back przekierowujemy na przód. Oczywiście ampli musi mieć taką możliwość-co zawarte jest w instrukcji. P.S. en Pioneek to flagowy model Pioneera z lat 2003-2005. Uznany za model referencyjny tego producenta. W tamtych latach kosztował 20000 zł!

Szanowny kolego Stempel, czy moglbys pokrotce napisac jaki charakter dzwieku maja te Diamondy 9? Jest obecnie promocja w RicherSounds i mozna je kupic ponizej 40 funtow. Chcialem je podlaczyc do Yamahy AX-596, z obecnymi Mission`ami 761i troszeczke jest za jasno. A do "mojej" muzyki potrzebuje troche gesciejszego dzwieku:) Jezeli mozesz ro bardzo prosze o krotka charakterystyke, dzieki z gory:)

>darkojad

To nie było do mnie pytanie i sorry że się wtrącę :)

Chodzi o te?

Ukryta Zawartość

To są maleństwa używane chyba tylko jako tylne satelitki.Mają kilkucentymetrowy wooferek.Cudów bym się nie spodziewał.Do tej Yamahy to już lepiej używane 8.1,9.1,9.2

Ukryta Zawartość

A wtracaj, wtracaj sie:) kazda podpowiedz na wage zlota....Wiesz, nie bede ukrywal, ze zasugerowalem sie cena. Wczesniejsze wypowiedzi kolegi stempla raczej pozytywnie przedstawialy te glosniki i dlatego poprosilem o jakiekolwiek informacje. Dzieki, ze mnie troche ostudziles:)

Stempel pisał o dużych kolumnach z tej serii czyli 9.5 i 9.4 :) Te z promocji to malusieńkie satelitki 9.0

Pewnie są niezłe jako satelitki do kina,ale nie jako stereo do tej Yamahy

powoli pada wybór na JAMO C 407 HCS3 i Onkyo TX-SR 607.

Mam nadzieje, że nie ma przeciwwskazań, żeby łączyć te zestawy? Może ktoś słyszał takie zestawienie?

pozdrawiam

Przepraszam, że umieszczam post pod postem, ale jeszcze mała ciekawostka z mojej strony. Mam przyjaciela, który produkuje panele akustyczne. Umieszczę na próbę tan najważnieszy, czyli za głowami widzów, mający za zadanie zniwelować pierwsze odbicie. O wynikach testu poinformuję na forum :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.