Skocz do zawartości
IGNORED

triangle quartet czy warto kupić?

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Poczytałem o thielach i wygląda to obiecująco.Mam jednak obawy czy te małe podłogówki "dadzą radę" na 30m2 otwarte z dwóch stron na hol oraz jadalnię?.Po za tym nie są to chyba niezbyt popularne w Polsce kolumny-gdzie w Krakowie można ich posłuchać,wie ktoś?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

amator_stereo, 15 Kwi 2010, 11:47

>Triangle są rzeczywiście mocno podbarwione i ich odbiór jest na dłuższą metę nieprzyjemny.

>Dotyczy to głównie przełomu środka i góry a także samej góry.

>Wszelkie tego typu "efekty" zwłaszcza w średnicy są szczególnie dokuczliwe.

>Jest wiele możliwych przyczyn dla których autor wątku w krótkim kontakcie tego nie usłyszał.

Jako iż planuję kupno zestawów Thiel 2.4,ewentualnie 2,2,to również wcześniej nie omieszkałem zapoznać się z ofertą Triangla.Mam ochotę posłuchać Triangli o których mowa w temacie,ale też dowiedzieć się co to są te''efekty'' podbarwiające średnice i wysokie,dalej jakie to zniekształcenia,jakiego rzędu,czy możesz przedstawić naoczne dowody(zrzuty z pomiarów)oraz wyjaśnić szczegółowo,że faktycznie graja one w podbarwiony sposób.Tłumaczenie i lapidarne stwierdzenie o efektach tego typu są co najmniej nie pozwalające na określenie jaki to charakter.Przydałoby się coś więcej aby nie było ''masełka maślanego''.

W 30 m2 zagrają bez najmniejszych problemów, raczej musisz skontaktować się z Hi Fi Club z Wawy, chyba nie mają partnerów w innych miastach. One są bardzo niepozorne z wyglądu, ale grają doskonale i nie są wymagające prądowo, nawet 30 watowa lampa steruje nimi bardzo dobrze. Istotna informacja: grają inną sygnaturą dźwiękową niż modele 2.4, czy 3.7, które są do siebie podobne w podstawowych aspektach brzmienia. Gdybym potrzebował kolumn właśnie do pomieszczenia do 30 m2 myślę, że to byłaby moja bardzo mocno preferowana pozycja na liście zakupów. Z moich doświadczeń w przedziale cenowym do 20 kPLN, nie bardzo ma konkurentów, właśnie szczególnie pod kątem rock'a.

Co do Triangli, zależy czego się szuka w brzmieniu. Jeżeli chce się bardzo świeżego, żywego wręcz nieco surowego dźwięku, świetnej dynamiki i stereofonii to warto je kupić, Zmęczenie podczas odsłuchu wywoływała raczej elektronika i/lub kable. Do nich potrzebna jest miękko, gładko i finezyjnie grająca lampa i wtedy jest super.

70Marcin

Dzięki za podpowiedzi i wskazówki.

Pomimo tego chciałbym się dowiedzieć co to są te''efekty'',gdzie mają swoje podłoże(zrzuty z pomiarów THD może?),jednak weryfikator wiedzy na forum się wykłada....

Amatorze_stereo,puk,puk!

areczku

Dla Ciebie wszystko:)

Zrobię to natychmiast po tym jak poprzesz pomiarami swoje stwierdzenie z 12.04.2010

Cytuję: Dodać należy iż''łukowe''głośniki czy plazmowe są najszybsze.

:)

Zacznij o siebie!!!

Bardzo dziękuje Wam za zainteresowanie i merytoryczne wypowiedzi.Zwłaszcza 70Marcin - trafiłeś chyba dokładnie w to czego oczekuję od brzmienia.Ale jak już napisałem wcześniej dopiero od kilku miesięcy zacząłem intesywnie zgłębiać temat hi-fi.Chciałbym aby sprzęt który zakupię posłużył mi przez następne kilkanaście lat(no może mniej jak budżet pozwoli).Chciałbym dowiedzieć się więcej na temat bezpośredniego porównania triangli quartet oraz thieli 1.6.A paradigmy w porównaniu z w/w?

Do rocka podobno idealne (potęga basu).Miałem kiedyś okazję posłuchać w salonie zestawu Blacknote z kolumnami Acusticks Zen Adagio,system ten zaimponował mi rozległą stereofonią,szeroką sceną oraz niesamowitą kontrolą basu ,który był niski punktowy ale jak dla mnie zbyt słaby(?).Dlatego szukam kolumn które taki kontrolowany ale również obfitszy bas zaoferują.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Udowodnić że głośniki plazmowe są szybsze od dynamicznych?

Łuk plazmy nie posiada elementów ruchomych jak w przypadku głośników dynamicznych.

Pomiary powiadasz?,odszukaj dowodów,skoro oznajmiłeś mi że jesteś na forum weryfikatorem głupoty!

Ile pomiarów potrzeba aby uznać plazmowy głośnik szybszym od dynamicznego?,tyle więcej o ile większy imbecyl pyta.

fox733,

dopóki nie posłuchasz w domu, w konkretnym pomieszczeniu, w którym ma grać Twój system, nie będziesz niczego wiedział o basie danych głośników w Twoim pomieszczeniu. Właśnie ta część pasma jest bardzo mocno determinowana przez pomieszczenie (jeżeli pomieszczenie jest kwadratowe to masz prawie gwarancje na podbicia po minimum kilka decybeli dla częstotliwości 40 i 80 Hz). Równie dobrze pomieszczenie może mieć dołki w częstotliwościach basowych i wtedy trzeba kolumn, które wręcz leją basem, inaczej go nie słychać. Druga sprawa to ustawienie kolumn w stosunku do ścian bocznych i przedniej (tej na, której stoją kolumny), to też może zwiększyć, bądź zmniejszyć ilość basu. Jeżeli nie masz doświadczenia/osłuchania powinieneś zacząć dręczyć krakowskie sklepy częstymi wizytami i słuchać wszystkiego, co tylko się da :).

Thiele mają znakomity bas i jest go dużo, a Paradigmów nie słuchałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.