Skocz do zawartości
IGNORED

triangle quartet czy warto kupić?

fox733

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem tych kolumn.Wcześniej słuchałem triangli antal w konfrontacji z MA RX8 i bardziej spodobały mi się triangle.W tej cenie zauważyłem jeszcze paradigm studio 100v.5 ale nie mam gdzie ich odsłuchać a i na forach nie zawiele o nich(o trianglach też) Może ktoś ma te kolumny ( triangle ,paradigmy 100v.5) i podzieli się wrażeniami?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

https://www.audiostereo.pl/topic/62954-triangle-quartet-czy-warto-kupi%C4%87/

hmm...Zadałem podobne pytanie na sąsiednim forum i tylko jeden użytkownik mi odpowiedział.Myślałem ,że tutaj jest większe spectrum użytkowników ale widać ,że kolumny na których chcę budować nowy system nie są zbyt "ałdiofilskie".Może jednak ktoś doświadczony wypowie się czy na tych kolumnach warto coś budować??

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Triangle są specyficzne. Raczej nie nadają się do długiego miluśnego słuchania muzyki. Pokazują wszystko jak na dłoni za cenę zmęczenia po pewnym czasie. Albo sportowe osiągi albo miękkie zawieszenie - jednen lubi to, drugi to.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może napiszę od początku.Po ostatnim sylwestrze do którego przygrywał mi 15-to letni zestaw technicsa z tonsilami scherzo doszedłem do wniosku ,że najwyższy czas na zmiany.Zauwazyłem ,że nie tylko od kilku lat zaczyna mi to nie wystarczać ale i również pod względem technicznym sprzęt dokonuje żywota(nierówna gra kanałów ,brak reakcji na korekcje balance, coraz częściej zacinające się cd ) w związku z powyższym rozpocząłem poszukiwania w internecie.Do czasu gdy nierozważnie kliknąłem w odnośnik prowadzący na tematyczne fora dyskusyjne audio droga była prosta- założenie budżetowe-selekcja na podstawie wyglądu - odsłuch- kupno.Padło na MA RX8 + HK980.Po odsłuchu porównawczym jednak stwierdziłem ,że o dziwo ja sceptyk usłyszałem różnicę między RX8 a Triangle Antal oraz HK980 a NAD355 w konfiguracjach z w/w głośnikami.Choć Nad mi się nie podobał to jednak bezapelacyjnie pokonał harmana-usłyszałem owiele więcej szczegółów oraz szerszą scenę.

Postanowiłem zwiększyć budżet.Na razie kolumny - tylko nowe ,Triangle quartet lub Paradigm studio 100v.5 ale jak wcześniej pisałem niewiele o nich opinii.

Thiel to na tym forum jedne z hajendowych kolumn - chyba nie na moją kieszeń i rockowe ucho:)

Pozdrawiam

Piopio, 14 Kwi 2010, 21:46

>Triangle są specyficzne. Raczej nie nadają się do długiego miluśnego słuchania muzyki. Pokazują

>wszystko jak na dłoni za cenę zmęczenia po pewnym czasie. Albo sportowe osiągi albo miękkie

>zawieszenie - jednen lubi to, drugi to.

To bardzo "ciekawe" co piszesz.

Sugerujesz że specyficzna jest normalność?

Prawda jest inna.

Triangle "walą" po prostu sporymi zniekształceniami.

Nie ma to nic wspólnego z analitycznością i detalami.

Prawdziwy przekaz muzyczny nie boli i powinien być wzorcem a nie czymś męczącym i gorszym od zamulonego plumkania.

p.s. ciekawe kiedy ten niewygodny dla Ciebie wpis zniknie?

Piopio

Lubię sport:) Słucham głównie rocka ale również inne gatunki blues,klasyka.Podobały mi się soprany triangli ale odniosłem wrażenie że bas mógłby być bardziej wyrazisty.Dlatego chciałbym dowiedzieć się jak wypada porównanie ich z Paradigm 100v.5 które wydają się mieć ogromny potencjał w tym zakresie,jednakże nie znalazłem na chwilę obecną salonu w okolicach Krakowa gdzie można by ich posłuchać.

Nie mam nic do Ciebie ale jeśli dalej będziesz urządzał osobiste wycieczki to pożegnasz się z tym forum.

Pisz na temat, dyskutuj ale nie obrażaj innych. Wyrażaj swoją opinię o sprzęcie ale nie o innych użytkownikach.

Jeśli Ci się nie podobają powyższe zasady po prostu odpuść sobie to forum. Tak będzie lepiej dla wszystkich.

Nie jestem nie wiadomo kim jedynie moderatorem. Pilnuję porządku i w kasowaniu postów nie ma nic osobistego.

Mam nadzieję, że to rozumiesz.

pozdrawiam

To powyżej dostałem na PW

Kolego Pipopio

Mój post jest absolutnie merytoryczny ponieważ mówi o dużych ( udokumentowanych) zniekształceniach kolumn o które pyta założyciel wątku. Następstwem tego jest subiektywnie postrzegany nieprzyjemny , męczący odbiór.

Twoja sugestia jakoby wynikało to z nadmiernej analityczności jest niedorzeczna ( nie ma takiego zjawiska w przyrodzie).

To że jesteś MODERATOREM ( ciekawe jak przebiega selekcja no to nobilitujące stanowisko) nie daje Ci prawa do spierania się z faktami.

Chcesz to usuwaj !

Inni wyciągną właściwe wnioski.

Pozdrawiam

Modracjo!

Zanim Amator_stereo dostanie bana.

Proszę dać czas użytkownikowi na zamieszczenie jakiejkolwiek informacji odnośnie posiadanego sprzętu(zestawów głośnikowych),które to jego zdaniem nie zafałszowują i nie wprowadzają podstawowych błędów np.spójności czasowej.Posiada takie?,nie wierzę,chyba że to po jednym głośniku na kanał...

Wie,ale czy umie?

Atakiem nazywasz prośbę moją aby nie dano tobie bana zbyt szybko,ja nawet Ciebie poprzeć chciałem z tym sianiem zniekształceń przez triangle,bo to fakt o którym wielu z tutejszych wie.

Nadal bez ugięcia,szkoda.

Proszę pisać na temat ! Inne posty będą kasowane.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

O!

Znów sporo zniknęło.

Czyli merytoryczne jest to co jest zgodne ze sposobem myślenia moderatora!

Tak więc:

Triangle są specyficzne. Raczej nie nadają się do długiego miluśnego słuchania muzyki. Pokazują wszystko jak na dłoni za cenę zmęczenia po pewnym czasie. Albo sportowe osiągi albo miękkie zawieszenie - jednen lubi to, drugi to.

Czy teraz dobrze napisałem???

Drogi amatorze stereo !

Możesz się nie zgadzać z moją opinią, przedstawić swoją ale nie wolno Ci napisać, że ktoś jest głupi po słyszy inaczej albo nie posiada pewnej wiedzy.

To ma byś dyskusja a nie kpienie z innych.

Zapewne jest wiele dziedzin w których masz wiekszą wiedzę ode mnie i są takie, w których ja jestem lepszy. I co z tego ? Czy to oznacza, że nie możemy z sobą rozmawiać ? Ja się mogę czegoś od Ciebie nauczyć, Ty ode mnie. Ale bez wytykania drugiemu jego niewiedzy. Co by było gdyby każdy nauczyciel naigrywał się z uczniów bo tak mało wiedzą w stosunku od niego ... ? Przemyśl sprawę.

Drogi piopio

Dlatego właśnie napisałem że nieprzyjemną przyczyną odbioru dźwięku Triangla są duże zniekształcenia a nie nadmierna analityczność.

Co w tym Cię ubodło.

Zjawisko jest dość powszechnie znane i określone.

Usunąłeś mój post bo myślisz inaczej???

Nie ponoszę za to winy.

Dalej amatorze stereo nie rozumiesz o co chodzi. Nie ma nic do merytorycznej treści. Mnie chodzi o kulturę przekazu. Zaprzestań osobistych wycieczek i pisz co chcesz na temat sprzętu.

Wystarczt napisać:

Piopio nie masz racji co do Triagnli, one nie są analityczne a mają duże zniekształcenia.

Kulturalnie i rzeczowowo.

Dla mnie Triangle brzmią źle. Teraz wiem dlaczego. Czegoś się nauczyłem.

Tak trzymać amaotrze stereo !

PS

Nawet wysoki model jak Magelan mnie nie zachwycił. A chwalony był w gazetkach ...

Co to znaczy że triangle mają duże zniekształcenia?Chodzi o całe pasmo czy tylko o średnicę i wysokie?Może to specyfika wysokotonowego głośnika tubowego?Jak na tym tle wypadają paradigmy?

fox773,

z tymi zniekształceniami Triangli to bym nie przesadzał. Natomiast Thiel 1.6 kosztuje w nominalnej cenie detalicznej dokładnie tyle samo, co te Triangle. A do rock'a model 1.6 będzie znakomity! Obu słuchałem w domowych warunkach ponad tydzień.

70Marcin

Ja jednak byłbym krytyczniejszy w stosunku do Triangla.

Zwłaszcza że ( jak piszesz) za podobne pieniądze można kupić znakomitą kolumnę Thiel'a.

Moim zdaniem jedna z niewielu firm które trzymają bardzo dobry poziom.

Triangle są rzeczywiście mocno podbarwione i ich odbiór jest na dłuższą metę nieprzyjemny.

Dotyczy to głównie przełomu środka i góry a także samej góry.

Wszelkie tego typu "efekty" zwłaszcza w średnicy są szczególnie dokuczliwe.

Jest wiele możliwych przyczyn dla których autor wątku w krótkim kontakcie tego nie usłyszał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.