Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze opinie o JVC AX-1100

jarex

Rekomendowane odpowiedzi

Słyszał ktoś jak gra ten topowy wzmacniacz firmy JVC z 1987 roku? Jeśli tak, to niech napisze dwa słowa i podzieli się swoją opinią na jego temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

https://www.audiostereo.pl/topic/62940-wasze-opinie-o-jvc-ax-1100/

Spora maszyna - odpowiednik Victor'a AX-900.

Ukryta Zawartość

O dźwięku jednak nic nie powiem z racji tego, że miałem go 5 lat temu a w tedy sam sprzęt towarzyszący był sporym lowendem.

Ukryta Zawartość

właśnie czytałem o nim kilka ciepłych słów... także interesuje mnie zakup tego modelu i szukam osoby która zechce go sprzedać, podobno warto w ten wzmacniacz zainwestować

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Nie wiem czasem, czy discomaniac71 go nie posiada

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Klasyk, dobry, ale mało znany - wstydźcie się znawcy;_)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Może po prostu lepiej nierozpowszechniać wiedzy o wszystkim ??? Zobacz co się porobiło gdy parę szczerych uwag pojawiło się na temat Sansui - dziś żałuję, że brałem w tym udział. Niech się forum ogranicza do peanów na temat nowych Denonów i jemu podobnych a staruszki zostawcie nam - "koneserom"

that's true! that's right!

• 9 miesięcy później...

Nie spodziewaj sie cudow. To typowy japonczyk z tamtego okresu.

Ale warto posluchac tak z czystej ciekawosci.

>czubsi

Zachowaj lepiej dla siebie te wiedze tajemna i pompatyczne teksty.

Najpierw Kenwood Sansui JVC co jeszcze. Mysle ze spokojnie mozesz wymienic wszystkie japonskie firmy.

Wszystkie korzystaly z tej samej technologi i komponentow.

I pewnie do kazdego klocka mozna dobrac tak pozostale elemnty toru ze zbrzmi cudnie.

Jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze to niech robi na drutach.

To najwyższej klasy wzmacniacz.

Tranzystory impulsowe m.cz. mocy, w przeciwieństwie do 95% w.cz w k.innych firm.

Kond elna dla JVC, - zupełny TOP./ Grają jak duorexy, a nie jak większość FOR AUDIO/

Transformator OFHC lepszy od miedzi OFC techicsa, czy sony, jedynie marantz to ten sam poziom./drogi marantz/

Wzmacniacz przeznaczony dla młodzieży, miał być w zamyśle konstruktora zapewne lepszy od konkurencji w swojej klasie.

Potrzebuje porządnego żródła, bez wąskich gardeł./np yamach 1100,1110/

super że jest tak zbudowany ale chciał bym się dowiedzieć coś na temat brzmienia ;) bo nawet najlepsze elementy mogą czasami nie zagrać. Rozumiem, że jak przeznaczony dla młodzieży to pewnie dość efekciarsko brzmi, sam fakt nie wiem czego młodzież słuchała w 87r. bo jestem dwa lata młodszy.

>747

>Jak ktoś nie ma pojęcia o czym pisze to niech robi na drutach.

Rozumiem że to przytyk pod moim adresem - jakos mnie nie ruszył.

Ale widze że jestes miłosnikiem 20-sto letnich szrotów.

No coż o gustach sie nie dyskutuje.

Przytoczone przez ciebie yamahy 1100, 1110 sa fajnie zbudowane,

ale dzwiekowo to obecnie nawet nie klasa srednia.

Strasznie osłuchany ze sprzętem nie jestem, ale ostatnio nabyłem a-x900 w na prawdę należytym stanie i jestem z niego bardzo zadowolony. Cena jaka za niego zapłaciłem jest adekwatna do cennika tej marki sprzętu na rynku wtórnym czyli lekko mówiąc atrakcyjna. Domyślam się ze pytanie tyczy się konkretnego egzemplarza - za ta cenę myślę ze bym go sobie wziął. Jeśli jest wykonany jak jego starszy brat to będzie to na prawdę solidny kawałek grajka. Jak już wcześniej było powiedziane nie ma co się rozpisywać na temat jakości grania i tworzyć sztucznego popytu. Czasem trzeba zaryzykować.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najlepiej będzie jak darujemy sobie wpisy na temat tego wzmacniacza i wielu innych. Być może jest to szrot jak napisała Ola być może jest to bardzo przeciętny wzmacniacz i tyle w temacie.

Przytoczone przez ciebie yamahy 1100, 1110 sa fajnie zbudowane,

ale dzwiekowo to obecnie nawet nie klasa srednia.

Zastanawiam się do czego porównywałaś w/w Yamahy. No ale to nie moja brocha. Ja się nie znam.

>discomaniac71

>Być może jest to szrot jak napisała Ola być może jest to bardzo przeciętny wzmacniacz i tyle w temacie.

Nie wkladaj mi prosze do ust opini ktore nie sa moje.

Jezeli chodzi o stwierdzenie "miłosnikiem 20-sto letnich szrotów" to byla to pewnego rodzaju

uszczypliwosc skierowana do uzytkownika 747 on zreszta wykazal sie podobnym taktem.

Jezeli chodzi o starsze odtwarzacze CD to przez ostatnie kilka lat troche "forumowych legend" u mnie stalo.

Przez ok 2 lata goscila u mnie Yamaha CDX 1120 RS. Bardzo fajne CD o pancernej budowie i ladnej barwie

(byc moze lekko podkolorowanej).

Jednak nie bez wad. Szczegolnie skraje pasma mozna by bylo poprawic. Generalnie obraz muzyczny

byl lekko przymglony. Byly propozycje tuningu, wymiany opampow, zegara itp. ale ostatecznie

zostala oddana w dobre rece.

Nie da sie ukryc ze przez ostatnie 20 lat technologia znacznie poszla do przodu poczynajac od Cd

na glosnikach konczac.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie wkladaj mi prosze do ust opini ktore nie sa moje.

Jezeli chodzi o stwierdzenie "miłosnikiem 20-sto letnich szrotów" to byla to pewnego rodzaju

uszczypliwosc skierowana do uzytkownika 747 on zreszta wykazal sie podobnym taktem.

Niech będzie 20-letnim szrotem. Lepiej dla niego. Naprawdę. Powiedzmy że jest to bardzo słaby wzmacniacz.

Przez ok 2 lata goscila u mnie Yamaha CDX 1120 RS. Bardzo fajne CD o pancernej budowie i ladnej barwie

(byc moze lekko podkolorowanej).

Jednak nie bez wad. Szczegolnie skraje pasma mozna by bylo poprawic. Generalnie obraz muzyczny

byl lekko przymglony. Byly propozycje tuningu, wymiany opampow, zegara itp. ale ostatecznie

zostala oddana w dobre rece.

Nie da sie ukryc ze przez ostatnie 20 lat technologia znacznie poszla do przodu poczynajac od Cd

na glosnikach konczac.

Nie znam tej Yamahy. Tworzenie forumowych legend to nie jest dobry pomysł. Odbija się zwykle czkawką przy przeglądaniu Allegro. Co do owego postępu w budowie odtwarzaczy CD to największy był pomiędzy 88-89 a 92-93 rokiem. Słychać to w dżwięku 16-bitowców w porównaniu do 20-bitowców. Jednak nie uogólniałbym. Znam masę dobrych odtwarzaczy 16bits broniących się w skali bezwzględnej. Na temat kolumn głośnikowych się nie wypowiadam bo zawsze miałem nowe.

>amnesia

>swoją drogą rozumiem że nikt nie powie jak gra to cudo?

Jezeli chodzi o opis brzmienia to chyba nikt nie zaryzykuje.

Wzmacniacz zagra tak jak mu pomieszczenie i sprzet towarzyszacy pozwoli.

Zawsze mozna kupic na allegro (akurat jest okazja) i posluchac.

Poszukaj w klubach wątku na temat sprzętu JVC może tam znajdziesz kogoś kto słuchał tego klocka. Z resztą przy tak atrakcyjnej cenie przy ewentualnej odsprzedaży pewnie wiele nie stracisz.

Watek o JVC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wzmacniacz kosztował w 1987 roku 2500 DM, już sama cena sugeruje, że nie należał do taniej budżetówki

wątek o jvc przeszukałem już w zeszłym miesiącu i niestety nie ma nic na temat tego modelu a woła bym nie ryzykować bo już ostatnio zaryzykowałem z denonem 980R i okazał się wielką klapą przy muzyce której słucham. W sumie interesuje mnie najbardziej czy ten jvc nada się do różnej maści muzyki elektronicznej, czyli szybkość i kontrola basu oraz czy średnica nie będzie schowana tak jak w tym denonie

Ten wzmacniacz kosztował w 1987 roku 2500 DM, już sama cena sugeruje, że nie należał do taniej budżetówki

No właśnie, w 1987 r....jak może grać wzmak dwudziestoparoletni ?...ano różnie....zależnie od stanu....oby nie grał tak jak jeździ dwudziestoletni samochód....

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wątek o jvc przeszukałem już w zeszłym miesiącu i niestety nie ma nic na temat tego modelu a woła bym nie ryzykować bo już ostatnio zaryzykowałem z denonem 980R i okazał się wielką klapą przy muzyce której słucham. W sumie interesuje mnie najbardziej czy ten jvc nada się do różnej maści muzyki elektronicznej, czyli szybkość i kontrola basu oraz czy średnica nie będzie schowana tak jak w tym denonie

To nie ryzykuj. Odpuść sobie szrot.

>amnesia

>woła bym nie ryzykować bo już ostatnio zaryzykowałem z denonem 980R i okazał się wielką klapą przy muzyce której słucham.

>W sumie interesuje mnie najbardziej czy ten jvc nada się do różnej maści muzyki elektronicznej

Hmm strasznie dziwne. Stal u mnie przez jakis czas ten wzmacniacz ale gral zupelnie inaczej niz w twoim opisie.

W moim owczesnym systemie to co mozna mu bylo zarzucic to to ze trzeba odkrecic galke glosnosci aby zagral - na ciche granie byl za leniwy.

Ale muzyke elektroniczna to gral pieknie - transmisje Reni Jusis sluchalo sie wrecz bombowo.

Jak widzisz wszystko zalezy od doboru elementow towarzyszacych i pomieszczenia.

no to jest fakt że przy głośnym słuchaniu idzie mu całkiem dobrze ale przy cichym to można usnąć (zero czaru, który miał np stary h/k PM655), dużo też zależy od szybkości kawałka, przy spokojnym deep housie i tego typie muzyki bas jeszcze daje rade, ale przy dynamiczniejszych typu dubstep to bas nie dość że jest leniwy to jeszcze się gubi i wychodzi kołysanka. Jeszcze jednym mankamentem który wychwyciłem to fortepian (czasami mam dni że lubię posłuchać chilloutu, fortepian + wokalistyka) który jest jak by to powiedzieć piaszczysty, bo wyostrzenie "s" w wokalu zniosę ale tego już nie bardzo.

Na szczęście człowiek wymyślił allegro więc denon już jest wystawiony i czeka na nowego właściciela. Teraz szukam czegoś bardziej dopasowanego pod mój gust i na eksperymenty nie mam już zbytnio ochoty. Szukam czegoś neutralnego i dynamicznego na basie jak h/k ale z lepszą barwą i szczegółowością, myślałem nad Sony 550ES, 570ES, 670ES lub Onkyo 8850

Tak nawiasem disco Was nieźle wkręca, zna ten wzmacniacz i wie jaka to dobra maszyna.

Sam posiadam wzmacniacz JVC z tej serii, ale niższy model (AX 444) i jeżeli on gra bardzo, ale to bardzo przyzwoicie (w swoje klasie oczywiście) to pozostaje sobie tylko wyobrazić jak potrafi zagrać wzmak z najwyższej półki tej serii.

ja wiem że disco kręci żeby nie podwyższać wartości tego wzmaka na allegro jak to już z paroma pozycjami było ale mógł by chociaż na PW napisać jak to gra ;)

gdyby nie ten nieszczęsny denon to pewnie zaryzykował bym i kupił tego jvc w ciemno ale aktualnie nie chce mi się już kombinować i chce kupić wzmacniacz który postoi kolejne 2 - 3 lata (a może dłużej) u mnie w domu. Swoją drogą denon nie wytrzymał nawet miesiąc, bo już po pierwszym włączeniu i puszczeniu pierwszego utworu nie wpasował się w mój gust.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.