Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory dużej pojemności

Piasek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, poszukuje kondensatorów 22000uF/63V dużo można znaleźć o jakości kondensatorów itp ale nikt nie podaje gdzie można je kupić? Można by powklejać linki do sklepów itp. może inne sprawdzone miejsca zakupów.

Zakupiłem uszkodzoną końcówkę mocy, ktoś wymontował kondensatory z zasilania, udało mi się kupić Jamicony 22000uF/63V taka pojemność jak w oryginale, tylko że oryginalne Nichicony o tych samych parametrach były prawie dwukrotnie większe. Gdzie moża kupić takie Nichicony lub inne wysokiej jakości kondy. Pozdrawiam.

Tylko po co Ci te Nichicony? Wloz to co kupiles i zaden z mierzalnych parametrow wzmacniacza nawet sie nie zmieni.

Co z tego ze ''bambusowe'' kondy w technicsach sa ogromne i drogie jak teraz zastapi je tani i maly jamicon.

Mysle że nie chodzi tylko o parametry mierzalne ale przede wszystkim o brzmienie. Nie wiem jak się ma jakość Jamiconów do np. Nichiconów Gold Tune.

Na allegro ciężko kupić takie kondy, szukam już od dłuższego czasu i nic.

Kup 3x6800uF na pożądane napięcie, na pewno są łatwiej dostępne, lub po 2 szt. 10000uF, uzyskasz nieco lepsze parametry dynamiczne. Mniejsze kondensatory połączysz równolegle w miejsce starych.

Muzg, 11 Kwi 2010, 17:02

>Trwałość to jak najbardziej mierzalny parametr. Szkoda, że tyle osób o tym zapomina.

Mógłbyś rozwinąć w jaki sposób mierzysz trwałość ? muszę zakupić kilka szt. i taki pomiar może pomóc w wyborze.

jak sie uprzesz na konkrety to zobacz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jesli nie widzisz w katalogu to zadzwon i zapytaj albo zobacz w ofercie elfy to tez sciagnal po kosztach na na stronie plus vat

Ukryta Zawartość

Sam chyba trwałości nie zmierzysz, bo to długotrwały pomiar. Wymusza się pracę kondensatora w ściśle określonych parametrach i mierzy pojemność w funkcji czasu. Szukaj wykresów w dokumentacji dla danych serii.

irek2 pisze: "Tylko po co Ci te Nichicony? Wloz to co kupiles i zaden z mierzalnych parametrow wzmacniacza nawet sie nie zmieni."

Cóż, skoro się nic nie zmieni to nie ma sensu przepłacać, również nie ma sensu abyś słuchał w ogóle muzyki za pomocą wzmacniacza, CD i kolumn - przecież są zajefajne telefony komórkowe albo odtwarzacze mp3/mp4 !

Ciekaw jestem jakby komuś do toyoty wsadzili silnik z poloneza, w końcu tez na 1600 pojemności więc po buca drogi silnik toyoty???

Sorry, nie jestem zwolennikiem voodoo w technice audio, ale są pewne rzeczy które maja znaczenie i to często nie małe i takie wypowiedzi w stylu irka2 to nie powinny się znaleźć na tym forum. Od tego jest forum elektroda, tam wszystko da się zmierzyć a czego "multimetr" nie obsłuży to nie ma znaczenia :-))

Wydaje mi się że to forum jest dla entuzjastów dobrego brzmienia, które wspólnymi siłami udoskonalamy, modyfikując nasze ulubione zabawki.

posłuchaj molibdena, kup kilka mniejszych kondensatorów, połącz równolegle i będzie dobrze, pojemność wypadkową będziesz mieć podobną a zyskasz na lepszej "charakterystyce impulsowej", no wiesz "akcja - reakcja" ;-)

silo

Ale nie słuchając wersji z nichiconami i jamiconami nie można dyskwalifikować tych drugich, wyłącznie z powodu marki.

Elektrolity tej firmy są stosowane w naprawdę drogich markowych klockach.

A porównanie silnika 1600 poloneza do innego nie trafione - porównać należy wszystkie parametry a nie tylko pojemność.

Są pewne marki, których kupować nie należy (chińszczyzna lub no-name, egzotyka), jeśli zależy nam na trwałości. Niektóre kondensatory mogą mieć już na starcie zaniżoną pojemność oraz krótszą żywotność (szybko wysychają). Dobrze jest kupić kondensatory na 105 st. C zamiast na 85 st. C, co na pewno przekłada się korzystnie na ich żywotność i parametry. Jamicony są ogólnie dość dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.myspace.com/loszmi

Molibden, 11 Kwi 2010, 23:56

>Są pewne marki, których kupować nie należy (chińszczyzna lub no-name, egzotyka)

... a także, wbrew pozorom - Black Gate. Tak naprawdę dość mierne kondensatory.

dlaczego Black Gate są mierne?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Te 15000/80V polecam.

Sam jakiś czas kupiłem do swojego Denona i bardzo fajnie się sprawdzają. Nie zamulają dźwięku, nie wyostrzają... Uważam je za dość neutralne i nie psujące dźwięku.

Oczywiście jak to bywa w zwyczaju nie mam nic wspólnego ze sprzedającym itp. itd.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Myślałem, że mają inny rodzaj rodzaj elektrolitu .... a taki "pacan" jakoś mu tam - Peter Qvortrup coś pisał jakoby dobrze odsprzęgały do wysokich częstotliwości (np.BG-N) ... ale pewnie nie znał się dobrze na rzeczy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A ile dajecie do średniej wielkości wzmacniacza 'domowego'(tak z 60W/8om)? Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sugerują ok 27000uF na kanał, Jar1 w swojej konstrukcji przewidział miejsce na ok 20000uF na kanał, a z kolei irek2 w Uniampie daje 20000uF na cały wzmacniacz o mocy 2x150W. Są też tacy którzy ładują wielkie baterie rzędu 60-80mF na kanał. Skąd takie rozbieżności i czym się sugerować?

Ukryta Zawartość

caveat emptor

Ja z cała pewnością fachowiec nie jestem, ale 20000 na kanał to pewnie w sam raz.

Zapewne większość markowych sprzętów średniej klasy i tej mocy ma nie więcej niż 2x10mf czy 4x6800mf na cały wzmacniacz jak u irka.

No chyba, że to klasa A lub klasa AB z ustawionym bardzo wysokim prądem spoczynkowym to wtedy odpowiednio więcej.

są cenieni konstruktorzy dający małe pojemności, curl daje większe ale stosuje układ kond + cewka (stosunkowo mała) + kond., Często zdarza się układ mały kond + cewka (mała) lub rezystor + duży kond.(ma to swoje duże uzasadnienie dla poprawnej pracy układy : trafo - pierwszy kond. W literaturze często są zalecenia 1 - 2 mF na każdy pobierany amper.

>No chyba, że to klasa A lub klasa AB z ustawionym bardzo wysokim prądem spoczynkowym to wtedy

>odpowiednio więcej.

pytanie laika:dlazego praca w klasie A wymaga dużych pojemności?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

>Bo jest stały bardzo duży pobór prądu i tylko duże pojemności mają odpowiednią wydajność?

to właśnie nie bardzo rozumiem:( prąd jest pobierany z transformatora a kondensatory mają go tylko wygładzić

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wydaje mi się, ze odpowiedź kondensatorów jest szybsza niż trafa. Tak więc trany ciągną prąd, kondensatory są w sporej ilości, więc mają prądu więcej niż potrzeba, bufor - zapas prądu - więc jest duży, trafo tylko doładowuje i nie obciąża się.

Czy dobrze myślę?

www.myspace.com/loszmi

Myslałem nad tymi Nichiconami 15000uF/80V, tylko że oryginalnie było w tym miejscu 22000uF. Zdradze że jest to końcówka mocy Proton D1200, ma dwa trafa, za którymi są 2x15000uF 120V na kanał + 1x22000uF/63v (które planuje zamontować, czyli fabrycznie wychodzi 55000uF na kanał.

Sprzęt pewnie będzie grał na tych Nichiconach tylko ktoś chyba to jakoś wyliczył tą pojemność 22000UF

Może ktoś mi jeszcze pomoże w takiej kwestii.

Po włączeniu końcówki dość mocno nagrzewa się jeden kanał, i dość szybko a po jakimś czasie stygnie do poziomu drugiego kanału. i obydwa mają mniej więcej równą temperaturę. ale zaznaczam że niższą niż ten jeden kanał po włączeniu.

Sprzęt gra i nic dziwnego nie słychać w dźwięku, chociaż na razie poważniejszych odsłuchów nie prowadziłem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.