Skocz do zawartości
IGNORED

jak podłączyć...dwa wzmacniacze do jednych kolumn

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie jest nietypowe.. mam dwa układy wzmacniacza i cd.. chciałbym mieć możliwość przełączać kolumny (które mam jedne i nie chcę więcej) chodzi o to że czasem lubię lampowo a ogólnie raczej trazystor.

Mieszanie kablami jest kłopotliwe, czy ktoś spotkał się z jakimś switchem?

:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

G.Mark, 11 Kwi 2010, 11:05

>Spotkałem się z takim przełącznikiem. Na forum był on opisywany. Wykonałem taki przełącznik.

>Działa.

>

>GM

Dasz radę znaleźć gdzie?

myślę że poprawny bi amping może być tylko z jednego rodzaju wzmacniacza ze względu na koherencję czasową, nie próbowałem co prawda ale teoretycznie wychodzi że ma to znacznie większe znaczenie niż np różna długośc kabli ;-)

Może ktoś ma na sprzedaż taki przełacznik? lub może zrobić? proszę o propozycje na priv ;-)

Stosowanie różnych wzmacniaczy do wieloampingu to standard (na bas np. cyfrowy PWM a na soprany tranzystor A/B) - normalka ... nie wiem co masz na myśli pisząc "koherencja czasowa" ... może zgodność fazową? ... przy kolumnach ze zwrotnicą pasywna i tak jej nie będzie (polecam pomiary przesunięcia fazy w wielu pasywkach - nie wiem ... może źle je interpretuję ... ale przesunięcia są niemałe).

Koledzy jeśli długość kabli na obie strony ma znaczenie to tym bardziej wzmacniacz inny na dół a inny na górę pasma po innej drodze opóźniający sygnał zwłaszcza lampa/tranzystor czyż nie? może ktoś to potrafi lepiej wytłumaczyć?

>fxx, 12 Kwi 2010, 22:10

>Koledzy jeśli długość kabli na obie strony ma znaczenie to tym bardziej wzmacniacz inny na dół a

>inny na górę pasma po innej drodze opóźniający sygnał zwłaszcza lampa/tranzystor czyż nie? może ktoś

>to potrafi lepiej wytłumaczyć?

A jaki kretyn tak twierdzi? Tam nie ma żadnego opóźnienia. Tu nie ma co tłumaczyć, bo to są jakieś tragiczne gazetowe mity. Na naukę nigdy nie jest za późno.

towarzyszu Molibden a wiecie to z doświadczenia?

jak patrzę na sekcję transformatorów w lampie to myślę że jakieś przesunięcia fazowe w stosunku do tranzystora mogą się jednak pojawić.

ponadto jak wysterować równo oba różne wzmacniacze mocy?

Father_PiO, 12 Kwi 2010, 19:46

>Bo muszą być, żeby zwrotka działała. To podstawy filtrowania.

Raczej podstawowy problem podczas filtrowania. Bo >podstawą< filtrowania w sensie "celu" jest po prostu wyciszenie/wycinanie sygnału poza pewnym zakresem. Przesunięcia fazowe zdecydowanie celem filtracji nie są i tu się chyba ze mną zgodzisz. Ponadto zwrotnice aktywne też filtrują, ale nie ma takiej masakry w fazie jak przy pasywnych.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Ok, tłumaczę, bo widzę, ze nie wszyscy zrozumieli: podstawy = PODSTAWOWE ZAGADNIENIA. A "radzenie sobie" z fazą jest podstawowym zagadnieniem filtrowania i tu się chyba ze mną zgodzisz? Czy dalej będziesz się bezsensownie czepiał słówek i zaśmiecał forum?

fxx, 13 Kwi 2010, 09:02

>towarzyszu Molibden a wiecie to z doświadczenia?

>

>jak patrzę na sekcję transformatorów w lampie to myślę że jakieś przesunięcia fazowe w stosunku do

>tranzystora mogą się jednak pojawić.

>

>ponadto jak wysterować równo oba różne wzmacniacze mocy?

Wyjasniam: czy różnica długości kabli głośnikowych wynosi 3 cm czy 3m nie ma znaczenia. Czas w jaki, fala e/m czyli prąd w kablu przebywa drogę 3m to około 10ns. To okres sygnału o cz. 10MHz.

Opóźnienia i przesunięcia fazowe w kablu wynikają z jego pojemności (która powinna być mała) i indukcyjności, nie są one istotne w paśmie 20kHz i w por. z przesunięciami fazy na foltrach RLC są praktycznie zerowe.

Należy dobrać wzmocnienie lub poziomy sygnałów docierających do wejść wzmacniaczy tak, by w efekcie wszystkie głośniki grały z jednakową efektywnością. To wszystko. A czy inukcyjnośc tr. głośnikowego wprowadza jakieś przes. fazowe w pukcie podziału (ważne!) - raczej nie, ale może ktoś posiadający oba typy wzm. w takiej konfiguracji miał z tym problemy i się wypowie? Generalnie - nie widzę problemu w stosowaniu różnych typów wzmacniaczny na głrę/środek/dół.

korekta: Czas, w jakim fala e/m, czyli prąd w kablu przebywa drogę 3m to około 10ns. To okres sygnału o cz. 100MHz.

Do podłączenia 2 wzm. potrzebujesz przełącznika wyjść, który zapewni ich elektryczną separację w każdey sytuacji i połączenie tylko 1 z kolumnami.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.