Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz na mikro kasety (micro casettes)

bzx

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jakies 17 lat temu zostałem posiadaczem dyktafonu Olympusa na mikro kasety na którym to nagrałem dość unikalne próby mojego pierwszego zespołu grającego alternatywny death metal ;) plus inne ciekawe nagrania z okresu końca podstawówki i liceum..

czy istnieje jakiś magnetofon z audio out na takie kasety? chciałbym po prostu zdigitalizować to wszystko (i założyć stronę internetową zespołu ;)

choć wydaje mi się że te kasetki to tylko na tego typu dyktafonach...

czy jest jakakolwiek możliwość stworzenia audio out metodą Nachamowa?

nie znam się na elektronice..

pozdrawiam i wesolych świąt!

bzx

Są dyktafony na mikrokasety z wyjściem słuchawkowym, przez które można wyprowadzić sygnał i nagrać na inny nośnik. W I połowie lat 80-tych produkowano nawet przenośne walkmany i kieszonkowe radiomagnetofony na mikrokasety (albo dwukasetowe - z kasetą normalną i mikro), także stereo, i nawet obsługujące taśmy metalowe, JVC robiło nawet decka na mikrokasety do normalnej wieży, a Technics - dwukasetowego decka do wieży, z kasetą normalną i mikro. Ale teraz to wszystko jest praktycznie nie do kupienia - kiedyś produkowane w b. niewielkich ilościach zyskało teraz status kultowy.

Nie pozostaje Ci więc nic innego jak dyktafon z wyjściem słuchawkowym. Często mają gniazda 2,5mm (a nie typowe 3,5mm), więc potrzebne są przejściówki.

dzieki za info, grzebałem właśnie na allegro za jakims deckiem na micro ale lipa ;)

w tym moim olympusie jest zdaje się właśnie słuchawkowe 2,5mm (choć możliwe że to na mikrofon) - nie mam teraz go pod ręką ale wkrótce sprawdzę.

dzieki i pozdrawiam!

Oj, szansa na znalezienie magnetofonu na mikrokasety innego niż dyktafon jest praktycznie zerowa! Wyprodukowano ich bardzo niewiele, i, jak mówiłem, zyskały status kolekcjonerski, w związku z tym sprzedawane są bardzo rzadko i drogo. Ostatni raz gdy widziałem coś na mikrokasety (innego niż dyktafon) na Allegro był to kieszonkowy radiomagnetofon stereo Philipsa jakieś cztery lata temu - i chciałem go kupić jako ciekawostkę, ale przegrałem tę aukcję. Wspomnianego decka do wieży JVC widziałem raz na ebay.us - i nie był tani!

Z dyktafonami i gniazdami wejściowymi/wyjściowymi bywa różnie. Niektóre najprostsze modele nie mają żadnych - nie można podłączyć ani mikrofonu ani słuchawek. Niektóre bardziej zaawansowane mają jedno gniazdo - przeważnie słuchawkowe, natomiast nie można podłączyć mikrofonu. Najlepsze mają gniazda zarówno mikrofonowe (wejściowe) jak i słuchawkowe (wyjściowe). Olympus tradycyjnie stosował gniazda 2,5mm zamiast bardziej typowych 3,5mm - i dodatkowym problemem może być to, że są to gniazda mono a nie stereo - niektóre przejściówki 2,5-3,5 (przeważnie stereo) nieprawidłowo kontaktują w tych gniazdach (sam doświadczyłem, bo też mam dyktafon Olympusa). Jeśli tak się dzieje, to żeby to działało, wtyczkę przejściówki trzeba minimalnie wyciągnąć z gniazda (nie należy wciskać jej do końca). Wtedy dopiero prawidłowo kontaktuje.

spox dzieki za info!

mój dyktafon to okazuje się Pearlcorder S912 Olympus oczywiście, co się okazuje to dość wypasiony sprzęt, na allegro są jego mniej zaawansowani bracia ;)

niestety coś nie tak z głowicą chyba albo z mechanizmem i nie kontaktuje do końca, skrzeczy i buczy, czasem nie gra w ogóle, trzeba potrzepać sprzęcikiem i popukać to zaskoczy ;)

co do mono/stereo to akurat luz, bo zależy mi tylko na zgraniu na kompa, 1 próbę już robilem i tylko pośrednio sukces bo jak wepnę kabelek do wyjscia sluchawkowego dyktafonu to nie słyszę czy on odtwarza czy akurat właśnie ma focha ;) jedynie to na Audacity widzę że jest sygnał ale nie wiem jakiej jakości.. ale generalnie jestem już blisko, w ostateczności dokupię jakiś inny dyktafonik.

pozdrawiam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.