Skocz do zawartości
IGNORED

tuning zwrotnicy AP Spark 3

sizaru

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy wymiana elementow w tej zwrotnicy może przynieść jakieś efekty w poprawie brzmienia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7853-100008271 1270047438_thumb.jpg

post-7853-100008272 1270047438_thumb.jpg

post-7853-100008273 1270047438_thumb.jpg

post-7853-100008274 1270047438_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/62725-tuning-zwrotnicy-ap-spark-3/

Trzeba by wymienić wszystkie kondensatory na polipropylenowe o takich samych wartościach jak są w tej chwili na np Mundorfy i okablowanie wewnętrzne ( wystarczy kabel za ok 20-30 zł za metr ) różnica w brzmieniu na plus będzie wyraznie słyszalna

Nic nie wymieniaj w tych kolumnach a już na pewno nie wymieniaj na pałę, jak to robi większość, czyli wstawia lepsze kondensatory i rezystory tej samej wartości. Jest to najgłupszy z możliwych zabiegów. Kable też zostaw w spokoju. Nie po to chłopaki dostrajali zwrotnice na danym kablu, żeby teraz go zmieniać.

Nie wiem jakie masz upodobania.Ja wymieniłbym ten mkt na kondensator(kondensatory) z folią cynową.Poprawa rozdzielczości na wysokich tonach gwarantowana co wcale nie znaczy ,że będzie lepiej,ale napewno inaczej.

I o taką odpowiedż mi chodziło.mam kilka kondensatorów mundorf i chciałem poeksperymentować czy ich wstawienie w zwrotkę zmieni dzwięk.jeśli wymiana tego MKT zwiększy szczegółowość to ok.dzięki

Pod względem detaliczności i przejrzystości tutaj ograniczeniem może być ten tweeter Vifa XT25. On za bardzo detaliczny nie jest, choć może się tak wydawać. On po prostu potrafi zbyt dobitnie prezentować górę, ale mikrosmaczków i prawdziwej dźwięczności to on nie ma. Takich cech należy szukać na wyższej półce z tweeterami (Peerless HDS, Morel, Dynaudio, Scan-Speak od 9700 wzwyż, Accuton, a z tańszych nieprodukowana już niestety znakomita aluminiowa Vifa D25AG).

sizaru, 31 Mar 2010, 16:57

>Mam pytanie czy wymiana elementow w tej zwrotnicy może przynieść jakieś efekty w poprawie

>brzmienia.

prosząc o radę, bierz pod uwagę wpisy osób które wiedzą co piszą, np. MG, AA.

Niemniej kolumny masz raczej dobre, braków w brzmieniu szukaj w innych miejscach, np. w cd i wzmaku. Sparki zostaw.

Jeśli chodzi o żródło to nie mogę mieć do niego zastrzeżeń tutaj jest tylko kwestia wymiany lamp teraz CD gra na valvo i jest ok chociaż miałem telefunkeny i było lepiej.McGyver mam pytanko czy te sparki zagrały by z YAQIN MC-100B jest ich trochę na alegro a jeśli tak czy można w tym wzmaku założyć sterowanie głośności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.